Det finns många missuppfattningar när det kommer till olika typer av produkter för våra fyrbenta vänner. Särskilt när det kommer till hundpejl, GPS-spårning och microchip för hundar.

De två vanligaste missuppfattningarna är att 1) GPS-trackers kan implanteras i hundar och andra husdjur samt att 2) det finns microchip med GPS-spårning. I den här artikeln ska vi ta en närmare titt på varför dessa missuppfattningar inte stämmer och reda ut viktiga skillnader mellan hundpejl med GPS och microchip för husdjur.

Kan man spåra en hund med microchip? Myten om microchip

Om du har en kär fyrbent vän har du säkert funderat på olika sätt att hålla hunden säker. Du kanske har hört talas om hundpejl, microchip och hund-GPS och tänkt: ”det måste väl gå att kombinera allt detta i en enhet för att skapa den perfekta spårningsenheten för hundar?”

Som branschens ledare inom hundpejl håller vi med. Det vore den perfekta lösningen för att skydda våra fyrbenta vänner. Men det är viktigt att påpeka att det för närvarande inte finns en hundpejl som kombinerar både microchip och GPS-spårning.

Det finns ingen teknik som kombinerar microchip med GPS-spårning.

Det är inte möjligt att implantera en enhet för GPS-spårning under hundens hud och dagens microchip för hundar erbjuder inte GPS-spårning. I följande bild kan du se skillnaderna mellan de två typerna av teknik, som vi även förklarar närmare nedan:

illustration av två hundar: en med microchip och en med hundpejl, hund-GPS

Vad kostar ett microchip för hund?

Det kostar vanligtvis cirka 500 kronor att chippa din hund, beroende på var du väljer att genomföra märkningen. I Sverige är du skyldig att märka och registrera din hund innan den är fyra månader gammal. Om du köper en äldre hund ska du märka och registrera den inom fyra veckor. Du kan läsa mer om detta hos Svenska Kennelklubben. Men kom ihåg att ett microchip för hundar inte innehåller GPS-teknik och att det inte är detsamma som hundpejl: du kommer inte att kunna spåra hunden med ett microchip.

För att kunna spåra hunden kan du köpa en hundpejl för 599 kronor + abonnemangskostnad. Då kan du spåra hunden när och var som helst.

Microchip för hundar: ett enkelt chip för identifiering

Ett microchip för hundar är ett implantat som använder radiofrekvenser för identifiering (RFID)¹. Precis som detta antyder används ett chip endast för identifiering. Det består av ett litet elektroniskt chip som har ett unikt identifieringsnummer. Varje chip är förslutet i en glascylinder som är 11 till 14 mm lång och 2 till 2,3 mm tjock. Ett microchip är alltså lika litet som ett risgryn, och väger endast cirka 0,025 gram.

⚠️ Dagens microchip är inte stora nog att innehålla komponenterna som krävs för GPS eller annan platsspårning. 

Microchip fungerar endast i fall då en chippad hund har sprungit bort, hittats och lämnats in hos en veterinär. Då kan veterinären identifiera hundens ägare genom att använda en scanner som läser av ID-märkningen på hundens microchip. Ett microchip är länkat till ägarens kontaktuppgifter och måste vara registrerat i en microchip-databas.

Om du inte har aktuella kontaktuppgifter på ditt microchip kommer du inte att kontaktas om din bortsprungna hund hittas. Alltså bör du se till att kontaktuppgifterna är aktuella. Om din hund lämnas in hos en veterinär kan hen då kontakta dig så att du kan hämta hem din vovve.

Microchip har blivit mycket vanliga och krävs som vi redan nämnt av lagen i Sverige, och i många andra länder. Fördelen med ett microchip är att det är en permanent och trygg lösning för att identifiera din hund.

Kan ett microchip hjälpa mig att hitta en bortsprungen hund?

Tyvärr har microchip begränsade användningsområden. Det enda sättet att hitta en bortsprungen hund med microchip är om någon hittar hunden och lämnar in den hos en veterinär som kan läsa av chipet. Om du letar efter en bortsprungen hund är ett microchip alltså inte till någon hjälp. Då behöver du istället en hundpejl med GPS.

Om du letar efter en bortsprungen hund kan ett microchip inte hjälpa dig.

Alltså är det inte lönt att lita på ett microchip för att hitta en bortsprungen hund. Om din fyrbenta vän har sprungit bort är det viktigt att snabbt leta och spåra. Som tur är finns det hundpejl som låter dig tryggt spåra och hämta hem en bortsprungen hund i realtid.

Hundpejl med GPS: spårning i realtid för bortsprungna hundar

Till skillnad från ett microchip kan du använda hundpejl med GPS (hund-GPS) för att spåra din hund i realtid. På så sätt hittar du hunden omedelbart om hen någonsin springer bort.

Hur fungerar det?

En hundpejl med GPS har en GPS-antenn och annan viktig hårdvara som låter enheten hitta sig själv var som helst i världen med hjälp av GPS-satelliter. De beräknade koordinaterna skickas sedan från enheten till Tractives servrar och vidare till Tractive GPS-appen på din smartphone. Detta sker med hjälp av det lokala mobilnätverket, precis som när du skickar ett SMS. Därför fungerar vår tracker med obegränsad räckvidd, i fler än 150 länder världen över. Och därför behöver du även ett abonnemang.

🛰️ Till skillnad från microchip kan du med hundpejl spåra hunden i realtid. Det ökar markant chansen att hitta en bortsprungen hund.

Tractives hundpejl med GPS är en av världens mest populära, bästsäljande GPS-trackers för hundar. Vår tracker låter dig som hundägare spåra din fyrbenta vän i realtid med LIVE-funktionen. Det innebär att du kan se hundens plats, spåra och hämta hem vovven när som helst, så länge Tractive GPS sitter på hundhalsbandet.

vit och svart hund med hundpejl på hundhalsbandet utomhus
I bilden: Tractive GPS-tracker

Vår hundpejl kan enkelt fästas på hundens halsband eller sele med hjälp av de medföljande klämmorna. Nedan kan du se en översikt över funktionerna som Tractives GPS-tracker för hund erbjuder:

 • GPS-spårning i realtid: med platsuppdatering var 2:a till 3:e sekund
 • Virtuella staket: få en notis så snart hunden lämnar ett tryggt område
 • Aktivitetsspårning: håll ett öga på hundens aktivitet och sömn
 • Platshistorik och värmekarta: se var hunden har varit och upptäck alla favoritplatser
 • Bekväm, liten och lätt: passar de flesta halsbanden och selarna (upp till 1 tum eller 2,5 cm i bredd)
 • Ljus och ljud: aktivera enhetens LED-lampa eller ljudfunktion för att hitta hunden i mörker
 • Global spårning och obegränsad räckvidd: kostar lika lite som en fika per månad
 • 100% vattentät: och äventyrssäker
 • Robust och stöttålig
 • Delning med familjen och allmänheten: låt nära och kära spåra hunden med dig
 • Hitta-läge: hitta hunden inom mindre områden eller inomhus
 • Energisparande zoner: anslut till hemmets WiFi så att batteriet räcker ännu längre
 • Alexa-kompatibel

Skaffa en Tractive GPS-tracker nu eller gå till Tractives hjälpcenter för att läsa mer om funktionerna ovan.

Tractive GPS för hundar: en räddare i nöden

Hundägare världen över använder den senaste GPS-spårningstekniken för att skydda sina hundar. I inlägget nedan delar en hundägare hur en Tractive GPS-tracker räddade livet på hunden när hon hade hamnat i en farlig situation:

Köp hundpejl

Sammanfattning: skillnaderna mellan hundpejl och microchip för hundar

Nedan kan du läsa en sammanfattning av de viktigaste skillnaderna mellan hundpejl (eller hund-GPS) och microchip:

#1: Funktion

Det finns ett vanligt missförstånd som gör att många förväxlar hundpejl och microchip. Men de har i själva verket helt olika funktioner. Ett microchip gör att hundar som har lämnats in hos en veterinär kan identifieras med hjälp av ID-numret på hundens microchip. En hundpejl låter dig däremot aktivt hitta din hund i realtid.

#2 Hårdvara

För att tillhandahålla funktionerna som beskrivs ovan använder GPS-trackers och microchip olika typer av komponenter som uppfyller olika funktioner. Ett microchip har en enkel funktion: att tillhandahålla ett ID-nummer som kan länkas till din hund. Därför består ett microchip endast av ett litet elektroniskt chip i en glascylinder. Hundpejl har däremot många olika funktioner för att hjälpa dig att hitta din hund. Därför har en GPS-tracker för hund komponenter såsom en GSM-modul, GPS-antenn, LED-lampa, högtalare, batteri och SIM-kort.

#3: Storlek

På grund av de olika funktionerna och komponenterna ovan är microchip mycket mindre än hundpejl. Eftersom ett microchip endast innehåller ett elektroniskt chip som kan läsas av en RFID-skanner är microchip lika små som risgryn. En GPS-tracker måste däremot vara stor nog att rymma alla komponenter ovan. Därför är våra trackers lite större än microchip (men små nog att bekvämt sitta på hundhalsbandet): 72 x 29 x 16 mm med en vikt på 30 gram.

På grund av allt detta finns det just nu inga microchip med GPS-spårning.

Hur skyddar jag min hund?

Det kan vara mycket läskigt att tappa bort hunden. För att se till att din hund inte springer bort rekommenderar vi:

 1. Identifierande bricka på hundhalsbandet, som tydligt visar ditt namn och telefonnummer.
 2. Hundpejl som låter dig spåra hunden i realtid om hen någonsin skulle springa bort.
 3. Microchip-implantat för att identifiera hunden.

Använd våra tips för att se till att vovven alltid är trygg!


Lärde du dig något nytt av inlägget? Dela informationen med andra hussar och mattar nu!