Krøllet sammen til en ball, strukket ut, eller med magen i været? Hunder sover ofte i rare stillinger. Stillingen hunden din velger for å sove kan være relatert til romtemperaturen, hvor aktive de er, hvordan de føler seg og hvor mye de stoler på deg. Hvem elsker ikke en hund som gjerne slumrer i en delvis sammensatt positur eller koser seg ved føttene sine? Men hvorfor sover hunden din på den måten? I dette innlegget vil vi utforske mysteriene til flere av hundens sovestillinger. For mer innsikt om hundens sovevaner, kan du sjekke ut GPS-tracker og aktivitetsovervåking for hunder fra Tractive.

Grunnleggende om hundens søvn

Hvor mange timer om dagen sover hunder?

Å være en hund er mye arbeid. Du må gå turer, hente pinner og være på vakt for subtile endringer i folkene dine. Som et resultat, trenger hunder ca. 10-14 timers søvn per dag. Dette inkluderer nattesøvn pluss noen lurer på dagtid.

Ikke overraskende, trenger valper mer søvn – opptil 20 timers søvn er nødvendig per dag for sunn vekst og utvikling. Eldre hunder kan trenge mer søvn etter hvert som de blir eldre. Større hunderaser som Mastiffer eller Newfoundlandere har også en tendens til å sove mer enn 14 timer per dag.

en liten hvit og brun hund som sover på en oransje hundeseng
Hunder sover nesten halve livet.

Hunder i et rolig hjem kan sove mer, mens hunder i aktive omgivelser vil sove mindre. Hunder kan imidlertid tilpasse soveatferden til omgivelsene, slik at de kan være våkne når det er noe å gjøre, og sove resten av tiden.

Noen innendørs hunder kan sove for mye fordi de kjeder seg. Hjelp hunden din med å utvikle sunne søvnmønstre ved å gi rikelig med stimulering i løpet av dagen i form av leker, selskap, turer og leketid.

Hvis hunden din sover mer enn normalt, kan det være et tegn på sykdom hos hunden din. Kontakt veterinæren hvis du mistenker at hunden sover for mye.

Hvordan kan jeg finne ut hvor mye hunden min sover?

Bruk en GPS-tracker med aktivitetsovervåking for hunder så du kan finne ut hvor mye hunden din sover per dag og lære mer om kvaliteten på søvnen. Du kan spore dens fysiske aktivitet for å holde hunden i toppform. For ikke å nevne, du vil kunne lokalisere hunden din hvor som helst, når som helst.

Emballasje for Tractive GPS-tracker for hunder

Hold deg oppdatert på hundens velvære

Se hvordan de har det på et øyeblikk med velværeresultat. Sett mål. Sammenlign med andre lignende hunder. Overvåk søvn. Oppdag problemer og hold dem friske.

Kjøp nå

Hvorfor sover hunder så mye?

Noen kjæledyreiere lurer på hvorfor hundene deres ser ut til å sove så mye. Mens mennesker sover omtrent en tredjedel av dagen, sover hunder halvparten av dagen eller enda mer. Og grunnen til det? Deres biologi. Hunder er rett og slett bygget for å sove så mye – de sover annerledes enn oss mennesker.

Sjekk ut: Hvorfor sover hunder så mye? 10 faktorer som påvirker hundens søvn

Hunders søvnmønstre

Hunder følger tydelige søvnmønstre som ligner på de til mennesker. Når hunder først sovner, går de inn i det rolige søvnstadiet, hvor pusten bremses, blodtrykket synker og hjertefrekvensen reduseres.

I det aktive søvnstadiet beveger hundene øynene raskt under lukkede øyelokk. Dette kalles REM-søvn (Raske øyebevegelser). Mennesker gjennomgår også REM-søvn, og studier på mennesker viser at dette er når drømmer oppstår.

Drømmer hunder?

Hunder kan begynne å bjeffe, sutre eller rykke i beina under REM-søvn, og forskere tror at når hunder oppfører seg slik, kan de drømme, kanskje om endelig å fange det irriterende ekornet i nabolaget. Dette kan skje et par ganger hver natt når hunden din går gjennom søvnstadiene.

Vanlige sovestillinger for hunder

Sove på siden

En hund som sover på siden med føttene utstrakt får skikkelig dyp søvn. Når du finner hunden din i denne sovestillingen, la den være i fred for å få en lengre periode med gjenopprettende hvile. Du kan legge merke til at hunden din velger å sove i en hundeseng eller på sengen din for denne dype søvnen, og velger vanligvis et sted borte fra de travleste områdene i hjemmet ditt. Sidesøvnen formidler at hunden din føler seg komfortabel i sine omgivelser og stoler på deg. 

En brun lodden hun som ligger oppå en seng med hvitt sengetøy
En hund i løveposisjon sover ikke dypt, den slumrer bare.

Løveposisjonen

Når hunden din sover med hodet hvilende på toppen av frempotene, en posisjon kjent som løveposisjon, slumrer de bare litt noen minutter. Den slumrende hunden er klar til å hoppe til aksjon på et øyeblikks varsel fra denne sovestillingen. Du kan observere at hunden din dupper i løveposisjon mens den sitter ved føttene dine eller i nærheten av inngangsdøren, hvor de kan være nær enhver potensiell handling mens de sniker til seg en kort lur.

Sovestillingen «Smultringen»

Krøllet sammen som en liten ball, har en hund i smultringstillingen alle lemmer gjemt nær kroppen og kan hvile nesen på bakbena. Halen kan være drapert over kroppen som et mykt skjerf. Hunder velger noen ganger smultringstillingen for å spare kroppsvarme, så du kan se hunden din i denne stillingen oftere i kaldt vær

Les mer: Hunder og kaldt vær: Hvor kaldt er for kaldt for hunder?

Noen hunder velger smultringstillingen for å sove hvis de føler seg sårbare eller engstelige. De holder sine vitale organer dekket, i stedet for å utsette magen. Denne sovestillingen er en rest av hundens ville forfedres behov for å beskytte seg mot rovdyr til enhver tid, men spesielt når de sover. 

Hunder som blir vant til et nytt hjem eller andre store livsforandringer, kan sove i smultringstillingen når de tilpasser seg sine nye omstendigheter. Smultringstillingen gir en følelse av sikkerhet og komfort.

Sovende tildekket

Er du eier av en hund som sover «undercover»? Denne sovestillingen kan bare være et spørsmål om preferanse. Hvis hunden din graver seg ned under dyna, kan det signalisere et behov for å føle selskap mens du sover. Å gå under dyna er mer vanlig i kaldt vær, når selv vi mennesker ønsker å krølle oss sammen så mye vi kan.

Sovende rygg mot rygg

Hvis hunden din sover rygg mot rygg med deg eller en annen hund, viser de tillitsfull oppførsel og intimitet. Rygg mot rygg soving kan gjenspeile hundens forfedres flokkatferd, når hele familier sov tett sammen i huler. Eller det kan minne hunden din om de første ukene av livet, da de lå og tumlet sammen i en søt haug med sine søsken i kullet. 

Hvis du er det eneste familiemedlemmet som hunden din velger å sove sammen, betyr dette at du er den heldige som hunden stoler mest på! Vær glad for at hunden din stoler så mye på deg og verdsetter båndet dere har.

Supermann-sovestillingen

Flatt på bakken med fremben pekende fremover, bakben pekende bakover, og magen presset mot gulvet, kan den sovende hunden minne om Superman i flukt. Når den er i Superman-stillingen, er sannsynligvis hunden din utslitt etter en dag med veldig aktiv lek.

Men ikke la deg lure av denne late holdningen – akkurat som den virkelige Supermann, er hunden din klar til å gå til aksjon på et blunk hvis et familiemedlem trenger dem. Ingen kostymebytte er nødvendig for denne pelskledde Supermannen!

Hunden sover på ryggen: magen i været

Hvorfor sover hunden din på ryggen med bena i luften? Hunder som sover med mage opp og med bena rettet mot himmelen er enten veldig varme, eller veldig tillitsfulle (eller begge deler). Ved å eksponere magen, som har mindre pels, kan hunden være i stand til å avkjøle seg raskt. Men å vise magen gjør at vitale organer kan bli eksponert og gjør at hunden føler seg mer sårbar. Så hvis hunden din sover i denne ekstremt søte stillingen, ta definitivt et bilde og vit at hunden din er superkomfortabel rundt deg.

Magen i været-stillingen kan også være en sesongmessig sovestilling for hunden din. Du vil legge merke til det oftere i varmt vær.

Kjælegrisen

Hvis hunden din umiddelbart hopper opp på fanget ditt når du setter deg ned eller koser med deg i sofaen, har du en kjælegris. Disse kosingene er hengivne, kjærlige og kanskje litt trengende. Hvis du har en veldig stor hund, kan det være en utfordring å kose med kjælegrisen din, men du kan glede deg over å vite at du har vunnet den lodne vennens tillit og hengivenhet.

to hunder som sover ved siden av hverandre i en hvit hundeseng
Observer hunden din hvis den sover med hodet og nakken hevet høyere enn kroppen.

Sove med hodet hevet

Noen hunder foretrekker å sove med hodet og nakken hevet over kroppens nivå. Dette kan signalisere at hunden din har problemer med å puste riktig og kan ha hjertesykdom eller andre tilstander.

Vær oppmerksom på en hund som sover med hodet og nakken hevet. Se opp for støyende eller rask pust, eller manglende evne til å delta i normal trening. Kontakt veterinæren din og rapporter eventuelle symptomer du har lagt merke til.

Spor hunden min

Infografikk: Hundens sovestillinger

Søvnatferd hos hunder

Sirkulering og graving før søvn

Å gjøre seg klar for å sove er en alvorlig sak for hunder. De vil gå i sirkler, krafse på bakken, eller grave før de legger seg ned. Disse hundeatferdene går tilbake til hundenes forfedres «reirbyggeaktiviteter».

Hundens ville forfedre sov utendørs, uten fluffy hundeseng og komfort. Å gå i sirkler bidro sannsynligvis til å flate ut høyt gress og vegetasjon på den utvalgte soveplassen. Krafsingen flyttet kanskje pinner og små steiner til side for å glatte til underlaget. I varmt vær kan hundens forfedre ha skrapet ut et grunt hull for å finne kjølig, fuktig jord å sove på.

Selvfølgelig vil det å gå i sirkler og tafse på en innendørs hundemadrass ikke gjøre sengen flatere eller jevnere, men denne atferden tilfredsstiller et instinkt hos hunden din. Så selv om hunden din ikke trenger å lage en ny soveplass, er forfedrenes atferd fortsatt til stede i hunden din.

Hunden rykker i søvne

Dyp søvn er assosiert med en hund som rykker eller «løper» i søvne. Noen hunder kan logre med halen eller bjeffe eller klynke mens de er i dyp søvn. Dette er vanlig hundeatferd og kan være forbundet med drømmer.

Hunden får anfall mens den sover

Anfall skjer ofte når en hund sover, men er mye annerledes og langt sjeldnere enn enkle rykninger eller drømmende atferd. Under et anfall vil hunden falle på siden, stivne, sikle, urinere, avføre og bevege alle fire bena. Anfall hos hunder varer bare et minutt eller to, men kan være skremmende for deg og desorienterende for hunden din. Det kan hjelpe å lage en video av anfallet og vise den til veterinæren for å bekrefte hva som skjedde. Denne nevrologiske lidelsen kan behandles med medisiner, så kontakt veterinæren din med en gang.

Hvor skal hunden sove?

En liten brun hund ligger oppå et lyst sengeteppe
Hvis hunden din snorker eller er urolig kan det være best om den sover i en egen seng.

Skal hunden sove i sin egen seng eller i sengen din?

Det spiller egentlig ingen rolle hvor hunden din sover, så lenge du og hunden din kan få en god natts søvn. Hvis du og hunden din liker å sove i samme soverom, er det greit, så lenge du og den pelskledde vennen din får nok dyp søvn hver natt.

Noen mennesker foretrekker å ha hunden i sengen. Andre får bedre hvile når hunden er på gulvet i en hundeseng. Bestem hva som er best for deg og håndhev grensene forsiktig for å holde deg og hunden din så komfortabel som mulig. Oppdag fordeler og ulemper ved at en hund sover i sengen.

Størrelsen på hunden din vil definitivt spille en rolle i å bestemme gulvet kontra sengen din. Du må være i stand til å flytte hunden din fysisk hvis den skulle våge seg til et utilgjengelig område av sengen din, for eksempel puten din. Hvis hunden din snorker, kan det være en ubeleilig å ta den med deg i sengen.

Hunder valgte ofte å sove ved fotenden av sengen din, i stedet for på toppen. Dette kan skyldes at det er litt mer plass til å strekke seg ut og bli komfortabel. Hunden din vil nesten alltid finne en måte å sove på med en del av kroppen presset mot deg for en følelse av sikkerhet. 

Å legge til et sett med trinn kan hjelpe en veldig liten eller en eldre hund med å komme seg inn og ut av sengen din trygt og enkelt.

En hund som ennå ikke er husvant bør ikke inviteres til å sove i sengen din, av åpenbare grunner.

Hva om jeg ikke vil at hunden min skal sove på rommet mitt?

Noen ganger våkner hunder om natten, noe som kan forstyrre søvnen din. Hvis du ikke sover godt, vil du bli lykkeligere hvis hunden sover i et annet rom.

Alternativene inkluderer å bruke en grind for å holde hunden din på et annet soverom på en hundeseng, eller å få hunden din til å sove i en kasse andre steder i hjemmet ditt.

Ikke føl deg skyldig i å holde hunden din ute av rommet ditt om natten. Hunden din kan slumre i løpet av dagen for å ta igjen søvnen, men det kan sannsynligvis ikke du.  Prioriter en sunn søvn, og du vil ha mer energi til å leke og knytte bånd med hunden din i løpet av dagen.

Bør hunden min sove ute?

Det er sant at noen hunder har tykk pels og er tilpasset kulde. Andre kan håndtere varmen godt. Men ingen hunderase skal måtte tåle ekstrem varme eller kulde hele natten, selv de mest hardføre utendørs hundene. Det er ikke bare temperaturen som kan forårsake et problem – hunden din kan bli utsatt for besøk fra nattlig dyreliv, skarpt lys og andre farer. Alle dyreeiere bør planlegge en innendørs soveplass for hunden sin.

Søvnforstyrrelser hos hunder

Søvnapné

Hunder kan lide av søvnapné, som kan være livstruende hvis den ikke behandles. Søvnapné er vanligst hos overvektige eller hunder med flate ansikter og kjennetegnes av høy snorking og hyppig våkenhet om natten på grunn av redusert luftstrøm.

Søvnløshet

Kroniske smerter, kløe, eller hyppig vannlating kan hindre hunden i å sove. I disse tilfellene kan den underliggende årsaken til søvnløshet behandles, og hundens søvn vil bli bedre.

Hvis hunden din kjeder seg eller er inaktiv om dagen, kan de rett og slett ikke være slitne om natten, noe som resulterer i søvnløshet. Prøv å inkludere litt aktiv lek eller en lang spasertur om kvelden for å slite ut hunden din. 

Narkolepsi

Narkolepsi er en søvnforstyrrelse i nervesystemet som fører til at hunden plutselig faller ned på gulvet og sovner på tilfeldige tidspunkter.  Hunden vil våkne plutselig hvis det er en høy lyd eller hvis du klapper hunden. Medisinering foreskrevet av veterinæren kan bidra til å håndtere narkolepsi hos hunden din. 

Kontakt veterinæren for å diagnostisere hundens søvnproblemer og for å finne løsninger som løser problemet.

5 fakta om hunders søvn

  1. Hunder opplever forskjellige stadier av søvn (REM og NREM), akkurat som vi gjør.
  2. De fleste hunder sover minst halvparten av livet – 12 til 14 timer i døgnet.
  3. Som det sies, er det sannsynligvis en god idé å la sovende hunder ligge. 60 % av alle hundebitt skjer med barn når de prøver å vekke en hund i dyp søvn1.
  4. De fleste hunder går rundt i en sirkel før de legger seg ned (de viser en nedarvet tendens, som i utgangspunktet er en måte å bli komfortabel og føle seg trygge).
  5. Valper og eldre hunder drømmer mer enn middelaldrende hunder.

Du og hunden din fortjener en god natts søvn

Uansett hvordan, når eller hvor hunden din sover, sørg for at hundens behov samsvarer med deg og resten av familiens. Ikke ofre din sunne søvn for hundens. Bare når du og hunden din er godt uthvilt, kan du nyte å leke og knytte bånd med den pelskledde vennen din.