Jagtinstinktet er en af de mest almindelige, og samtidig uforudsigelige, naturlige adfærdsformer hos hunde. En adfærd, som vi hundeejere skal kunne håndtere. Næsten alle hunde udviser en form for jagtinstinkt, hvilket ofte kan være udfordrende for hundens ejer. Nu til dags har de færreste hunde behov for at jage for at få mad. Alligevel kan lyden, lugten eller synet af noget i bevægelse aktivere jagtinstinktet i hunden. Lysten til at spore og jage er en fundamental del af hundens bevidsthed. Vi skal som hundeejere finde ud af, hvordan vi bedst kan leve med det og håndtere det. Samtidig med at vi hjælper vores hunde med at bruge deres naturlige energi og beskytter dem mod farer.  Vi har heldigvis nogle gode tips til dig her!

Hvad er jagtinstinkt hos hunde?

Jagtinstinktet er enhver adfærd eller drift, som handler om at jage og fange bytte. Hundes jagtinstinkt er forskelligt afhængigt af den enkelte hund, og hvilken race den er. Et stærkt jagtinstinkt er kendt for at gøre visse hunde særligt gode til jagt og hyrdning, og andet arbejde, som f.eks. politiopgaver.

På den ene side sætter nogle mennesker pris på jagtinstinktet hos hunde og avler dem specifikt til bestemte opgaver. På den anden side kan jagtinstinktet være en stor udfordring for mange hundeejere. Også katte har et udpræget jagtinstinkt.

Hvilken adfærd er forbundet med hundes jagtinstinkt?

Jagtinstinktet kan forklare, hvorfor din hund gør nogle bestemte ting eller har nogle bestemte adfærdsmønstre, som f.eks.:

 • Jage
 • Søge
 • Gå spor
 • Løbe efter noget/nogen
 • Bide for at få fat på eller slå ihjel

Hundes jagtinstinkt kan vise sig på mange måder, som f.eks. at løbe efter blade, pinde, legetøj, bolde, insekter og små dyr i området. Husk også, at jagtinstinktet kan have forskelligt udtryk afhængigt af racen. Desuden kan en hund med et stærkt jagtinstinkt, som overlades til sig selv, have tendens til at jage alt der bevæger sig.

Hund løber gennem et grønt område

Hvilke hunderacer har et stærkt jagtinstinkt?

Hunde avlet til at jage eller hyrde har generelt det stærkeste jagtinstinkt. Det gælder bl.a.:

 • Australsk hyrdehund
 • Bordercollier
 • Terrier
 • Jagthunde som setter og gravhund
 • Retriever
 • Spaniel
 • Pointer

Nogle racer, der ikke er avlet til at jage eller hyrde, kan dog også have et markant jagtinstinkt, for eksempel huskier eller boxere.

Adskillige vandelskende hunde lader ikke en smule vand komme i vejen for at fange deres bytte, så vær forberedt på våde gåture!

Hvilke farer kan en hunds jagtinstinkt medføre?

Hunde med et stærkt jagtinstinkt, som ikke er trænet tilstrækkeligt eller ikke er i snor kan let havne i farlige situationer. Det er derfor op til hundeejeren at håndtere jagtinstinktet, så både hunden og omgivelserne beskyttes.

Din hunds jagtinstinkt kan for eksempel få den til at jage giftige dyr og slå dem ihjel eller løbe efter biler. Hunden kan blive så distraheret af byttet, at den ikke hører dine kommandoer. I sådanne situationer kan en Tractive GPS-hundetracker redde liv, så du altid kan finde og hente din hund hjem i tilfælde af farlige situationer.

Her er f.eks. en historie fra en kæledyrsejer, som brugte GPS-trackeren til at spore sine bortløbne schæferhunde:

Hvordan kan jeg tæmme min hunds jagtinstinkt?

Der findes en række træningstips og metoder, du kan bruge til at træne hunden og reducere dens jagtinstinkt – eller i det mindste hvor meget den reagerer på det. Jagtinstinktet er en naturlig biologisk drift, som ikke kan undertrykkes fuldstændig. Men du kan lære hunden at kontrollere jagtinstinktet og reducere intensiteten af det.

1) Vær opmærksom på din hunds jagtinstinkt

Først og fremmest er det vigtigt, at du som hundeejer er opmærksom på jagtinstinktet, både hos din hund og hos andre, som din hund møder. Find ud af, hvor udpræget din hunds jagtinstinkt er, og hvordan det viser sig. Få styr på, hvad der virker bedst, når det handler om at tæmme instinktet. Lær at se, hvad der kan være muligt bytte for din hund, og hvilke mulige farer der kan være i omgivelserne. Og glem ikke, at andre hunde, som din firbenede ven kommer i kontakt med, kan have et stærkere jagtinstinkt end din.

2) Få hundens opmærksomhed væk fra byttet

Du kan lære dig selv at se efter muligt bytte på de daglige gåture eller i forbindelse med leg. Hvis din hund får øje på noget og begynder at løbe efter det, skal du ikke råbe eller skælde den ud. Det kan faktisk få hunden til at blive endnu mere ophidset og få den til at fortsætte. Prøv i stedet at distrahere og aktivere din hund, så dens opmærksomhed rettes væk fra det, den jager. Hold øjenkontakt med din hund, for at hjælpe den til at have fokus på dig eller en aktivitet, i stedet for på et muligt bytte.

stor brun hund sidder bag en træstamme i skoven og ser op

3) Brug positiv forstærkning

Hvis din hund reagerer godt i ovennævnte situation, og du har held med at distrahere den til at holde op med at jage, skal du belønne den med godbidder eller anden positiv forstærkning. På den måde kan du træne hunden i at følge og lytte til dig i stedet for jagtinstinktet.

4) Sørg for ikke at aktivere jagtinstinktet

Det er vigtigt ikke at fremelske jagtadfærden hos din hvalp eller unghund, hvis ikke du har planer om at gå på jagt.

Du skal ikke opmuntre din hvalp til at jage andre dyr for at få den til at løbe og bevæge sig. Din hund vil kunne lide det, og adfærden kan blive en vane.

Din hund vil ikke kunne forstå forskellen mellem at jagte en genstand, der bevæger sig i haven eller på den anden side af vejen. Det betyder, at hunden kan udsætte sig selv for fare og også andre, hvis den løber efter motorcykler, cykler, eller dyr, der krydser vejen.

5) Træn din hund i at komme, når du kalder

Hvad enten du planlægger at udnytte hundens jagtinstinkt eller ej, så er det allervigtigste, du skal lære din hvalp, at komme, når du kalder. Tag din hund med til lydighedstræning, mens den er hvalp. En af de første ting du lærer er, hvordan du fanger din hunds opmærksomhed. At være sikker på, at din hund kommer, når du kalder, kan redde hundens liv og er nøglen til et velfungerende liv sammen, uanset om hunden skal være familiens trofaste ven eller din jagtkammerat.

Hunde som reagerer hurtigt og konsekvent, når du kalder, kan få større frihed end andre hunde. De kan lege i parken, gå uden snor og holde sig uden for fare i de fleste situationer.

6) Tag hunden med på ture uden snor eller andre udendørsaktiviteter

Sørg for, at din hund får tilstrækkeligt med sund motion, f.eks. ved at gå eller løbe ture uden snor, svømme, klatre, grave eller lede efter godbidder. Du skal blot sikre, at din hund er fysisk i stand til at klare den fysiske aktivitet. For eksempel er disse hunde de bedste løbemakkere.

Hvis du går med din hund uden snor, så vælg steder og tidspunkter, hvor der sandsynligvis ikke er byttedyr i nærheden. Da mange byttedyr er aktive ved daggry og solnedgang, er det bedst at undgå disse tidspunkter! Gør det i stedet i dagtimerne. Hvis din hund er glad for at løbe efter biler, er det selvfølgelig vigtigt at undgå trafikerede veje.

7) Hold øje med din hund med en GPS-tracker

Uanset hvor forberedt man er, kan hundens jagtinstinkt ikke altid kontrolleres. Det kan endda ske, at din firbenede ven bliver væk, farer vild eller løber afsted på jagt. Hvis du ikke vil stå hjælpeløs tilbage i sådan en situation, kan du beskytte din hund ved altid at vide, hvor den er, ved hjælp af en hunde-GPS.

Tractives lille vandtætte GPS-tracker til hunde fås i de fleste lande, inklusive Danmark, hvor den koster 399 kroner. En overkommelig pris for de fleste hundeejere. Den har ubegrænset rækkevidde og er nem at sætte i alle standardhalsbånd eller -seler. Ved hjælp af den medfølgende app kan du spore din hund i realtid for at se dens placering når og hvor som helst.

Køb en Tractive GPS

Vi håber, at denne artikel gør det lettere for dig at håndtere din firbenede vens jagtinstinkt! Del indlægget med andre hundeejere, og hjælp os med at udbrede kendskabet til hundes jagtinstinkt.