Det giver rigtig god mening at investere i en sporingsenhed i lyset af de forskellige årsager der kan være til, at hunde løber væk. På den måde kan man som ejer passe bedre på sit kæledyr og selv få ro i sindet. Du er måske stødt på Apples AirTag, som er udviklet til at finde personlige genstande. Måske har du overvejet, om de kan bruges til at spore hunde? Hvor effektiv er en AirTag til at spore og finde din hund, hvis den er løbet væk?

Det her er vores input: Apple AirTag er en Bluetooth-tracker designet til at spore genstande. Ikke kæledyr. På trods af visse fordele er AirTag ikke den bedste løsning til at spore hunde med. Når det handler om at passe på sin firbenede ven, kan det bedst anbefales at bruge en GPS-tracker specifikt til hunde, med ubegrænset rækkevidde og sporing i realtid.

Denne artikel indeholder alt, hvad du har brug for at vide om AirTag og hunde.

Kan du finde din hund bare med en mikrochip eller et ID-skilt?

Mange hundeejere tror, det er tilstrækkeligt med en mikrochip eller et ID-skilt til at finde deres bortløbne hund. Selvom begge er vigtige på hver deres måde, kan de ikke aktivt hjælpe med at finde et forsvundet kæledyr. De kan kun bruges til at identificere dyret. Med en GPS-tracker med realtidssporing kan du til gengæld spille en mere aktiv rolle i at bringe dit kæledyr hjem i sikkerhed.

Med en mikrochip eller et ID-skilt er du for eksempel nødt til at:

 • Vente på, at nogen finder din hund, og efterfølgende…
 • indleverer den hos en dyrlæge, som derefter skal…
 • scanne din hunds mikrochip og bagefter…
 • kontakte dig om dit forsvundne kæledyr.

I stedet for blot at vente og frygte det værste kan det kun anbefales at købe en GPS-tracker, som kan spore din hund i realtid. Og i en verden hvor hundetyveri er et stigende problem, er en mikrochip desværre ingen garanti for, at du faktisk får din hund tilbage.

En GPS-tracker giver kæledyrsejere ro i sindet

Med en GPS-tracker specifikt til hunde kan du se præcist, hvor din hund befinder sig i realtid, i en app direkte på mobilen. Og de fleste fungerer over hele verden (takket være det lille G i GPS), hvor der er mobildækning. Det vil sige, at ikke alene hjælper GPS-hundetrackere dig med hurtigt at finde din bortløbne hund, de kan faktisk også forhindre, at det i det hele taget sker. Win-win for kæledyrsejere, som gerne vil have tryghed.

Tractive er en førende producent af GPS-trackere til hunde og katte. Da Tractive-trackeren kan forbindes med mobilnetværk i 175 lande og har ubegrænset rækkevidde, kan den medvirke til at fremme din hunds uafhængighed og nysgerrighed – og give dig ro i sindet. Du kan altså spore din hund, uanset hvor den går hen, og uanset hvor du befinder dig.

Emballage til Tractive GPS tracker til hunde

Hold dig opdateret om din hunds trivsel

Få et overblik over, hvordan hunden har det, med trivselsscoren. Sæt dig mål. Sammenlign med hunde, der ligner din. Hold øje med dens søvn. Opdag eventuelle helbredsproblemer, og hold den sund og frisk.

Køb nu

Bemærk: AirTag er ikke en GPS-tracker til hunde. Hvad er den egentlig for en størrelse, og kan den bruges som GPS til hunde?

Hvad er en Apple AirTag?

Apples AirTag er en meget lille sporingsenhed til at holde styr på ting, som f.eks. nøgler, tasker eller punge. Den kom på markedet i 2021. Det er vigtigt at vide, at AirTags er Bluetoothtrackere, som ikke har nogen form for GPS-funktioner til at finde kæledyr med. De kobler sig tværtimod på din Apple-enheds Bluetooth-funktioner for at se den seneste placering af din mistede genstand. (Dvs. ikke GPS.)

En AirTag indeholder et udskifteligt batteri, indbygget højttaler og Bluetooth, plus Apples U1-chip. Den er kompatibel med iOS-enheder og giver dig mulighed for at finde genstande i Find-appen. Det betyder samtidig, at den ikke kan anvendes af Android- eller Samsung-brugere.

 • AirTag har en diameter på godt 3 cm og en højde på 8 millimeter.
 • Den vejer 11 gram.
 • En enkelt AirTag fås på Apples hjemmeside til 299 kr., mens en pakke med 4 stk. fås for 999 kr.

Apple AirTag er ideel til at finde dine nøgler, hvis de er blevet væk, f.eks. på en travl café i byen. Eller til at finde din jakke, når du går hjem fra en fest med mange mennesker med iPhone. Det vil sige, at du kun kan få hjælp af Apple-brugere, hvis du mister en genstand.

airtag og tilbehør på et træbord

Hvordan virker AirTags, når det handler om hunde?

Igen er det vigtigt at huske på, at AirTags ikke er GPS-trackere. Det betyder, at du ikke kan bruge dem til at spore din hund i realtid. Det er noget, man måske let kan glemme, når man som hundeejer overvejer at sætte en AirTag i hundens halsbånd i håb om, at den kan hjælpe med at finde den firbenede, hvis den bliver væk.

Se her, hvordan AirTag virker generelt, og hvordan den fungerer, når det handler om at spore hunde.

Sådan fungerer en AirTag

 • Når din hund bevæger sig rundt, udsender dens AirTag et Bluetooth-signal.
 • Signalet registreres af kompatible Apple-enheder inden for rækkevidde.
 • Disse enheder sender derefter placerings- og identifikationsdata for AirTag’en til Apples servere.
 • Du kan derefter logge ind på Find-appen for at se cirka-placeringen for din hunds AirTag.

AirTag til hunde

Hvis du vil bruge AirTag til at spore din hund, skal du forbinde AirTag’en med din Apple-enhed og sætte den i hundens halsbånd eller sele. Vær opmærksom på, at AirTags ikke leveres med halsbånd. Du skal derfor selv købe en holder eller et spænde til at fastgøre den.

Når du har brug for at se, hvor din hund er, åbner du Find-appen for at se hundens placering. Du kan om nødvendigt “pinge” AirTag’en, så den afgiver en lyd, der gør det nemmere at finde den.

Hvis din hund løber for langt, er den ikke længere inden for rækkevidde. I den situation kan du aktivere funktionen “Mistet” og få en notifikation, hvis din hund er i nærheden af en anden Apple-bruger. Andre mennesker kan klikke på AirTag’en og se dine kontaktoplysninger, så de kan kontakte dig.

Fordele ved at bruge AirTags til at spore hunde

Hvis du allerede bruger Apple og er hundeejer, kan tanken om at bruge AirTag til at holde styr på din pelsklædte ven umiddelbart give god mening. Det kan virke som en nem og billig måde at have et par ekstra øjne på din hund.

Her er nogle gode ting ved AirTags:

 • Pris – AirTags kan fås til 299 kr. og kræver ikke et månedligt abonnement.
 • Batterilevetid – det udskiftelige batteri i en AirTag holder i ca. et år, så du ikke behøver tænke på at lade op.
 • Størrelse – AirTags er små og lette, så din hund lægger ikke mærke til den.

Desuden kan du få indgraveret tekst på din AirTag, som også er vand- og støvresistent. (Alt det får du også med en dedikeret GPS-tracker.)

kvinde sidder i gul stol med en hund og en iphone

Når det er sagt, så markedsfører Apple ikke sine AirTags som trackere til kæledyr. Har du nogensinde overvejet hvorfor?

Hvorfor markedsfører Apple ikke AirTags til hunde?

Apple anbefaler ikke at bruge AirTag til at spore hunde. Faktisk har tech-giganten gentagne gange understreget, at AirTag er beregnet til at spore genstande, ikke kæledyr eller mennesker. Det vil sige, at det ikke anbefales at bruge AirTags til at spore hunde.

Der er flere teorier om, hvorfor Apple ikke understøtter brugen af AirTags til at spore hunde. Det mest sandsynlige er, at Apple ikke ønsker at blive holdt ansvarlig i tilfælde af, at brugere har problemer med at finde deres hund med AirTags. Og det giver god mening, for produktet er netop ikke udviklet til at spore hunde, så Apple ønsker ikke, at man skal bruge AirTag til det formål.

Officielt siger Apples vicepræsident for Worldwide iPhone Product Marketing, Kaiann Drance, at hvis man sætter en AirTag fast i et kæledyrs halsbånd, “…skal man blot sørge for, at kæledyret er inden for rækkevidde af en enhed i Find-netværket.”1 På den måde kan den opfange AirTaggens Bluetooth-signal og give dig besked.

Det giver dog ikke meget mening, når du tænker nærmere over det. Hvis din hund løber væk, hvordan kan du så sørge for, at den bliver inden for Bluetooth-rækkevidde? En hvalp, en utrænet hund, en hund med separationsangst eller et stort jagtinstinkt kan finde på at stikke af, hvis den ser, hører eller lugter det mindste (f.eks. blot hvis den registrerer lugten af en hund i løbetid i nærheden.) Og hvis hunde er virkelig motiverede, kan de løbe langt på få minutter.

Hund løber ind i et skovområde

Hvis du alligevel beslutter at prøve at spore din hund med AirTag, skal du være opmærksom på, at den måske ikke virker, som du regner med.

Apple AirTags rækkevidde: Hvor langt kan en AirTag spore en hund?

Apple har desværre ikke offentliggjort information om en AirTags officielle rækkevidde. AirTags bruger Bluetooth og Ultra Wideband-teknologi, som har en effektiv rækkevidde på ca. 10-25 meter1. Det skulle være muligt for Apple-enheder inden for denne rækkevidde af en AirTag at registrere og informere om dens lokation.

Det er dog vigtigt at huske, at AirTag’ens faktiske sporingsrækkevidde afhænger af, hvor mange Apple-enheder der er i nærheden.

 • Hvis du mister din hund i et område med mange andre iPhone-brugere, vil rækkevidden sandsynligvis ikke være et problem.
 • Men hvis din hund forsvinder i et naturområde, vil det muligvis være vanskeligt at spore din hund med en AirTag.
 • I nogle områder kan en AirTag være helt uden for rækkevidde.

Facit er, at AirTags bruger Bluetooth, dvs. at de har begrænset rækkevidde. Modsat populære GPS-trackere til hunde, som bruger GPS og mobildata til at hjælpe dig med at finde din hund, uanset hvor den er.

“Lidt på samme måde som en AirTag, kan din Tractive GPS-tracker bruge radiosignaler tæt på til at hjælpe dig med at se, hvor dit kæledyr er. Men i modsætning til AirTag bruger Tractive også mobilnetværk og GPS.

Det betyder, at selvom din tracker ikke er i nærheden af en anden mobilenhed, kan den stadig sende data til Tractives servere. På den måde kan du hurtigt og nemt se dit kæledyrs placering i appen.”

– Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer hos Tractive siden 2016

Her er et hurtigt overblik over forskellene mellem GPS- og Bluetooth-trackere, og hvorfor forskellene er vigtige, når det handler om at passe på din hund:

Grafik: Sammenligning af rækkevidden af bluetooth- og gps-tracker

Ulemper ved at bruge AirTags til at spore hunde

Der er en række væsentlige ulemper ved at bruge AirTags til hunde.

 • AirTags virker ikke alle steder – de fungerer muligvis fint i byen, men er ikke til megen hjælp i områder, hvor der ikke er andre Apple-brugere.
 • Kan sluges – AirTags kan nemt ødelægges eller endda sluges af din firbenede ven.
 • AirTags er ikke hundetrackere – de er lavet til at spore genstande, ikke et nysgerrigt kæledyr.

Lad os dykke dybere ned i hver enkelt af ulemperne.

AirTags virker ikke alle steder

At bruge AirTag til hunde har én altoverskyggende ulempe, som man ikke kan se bort fra. AirTags har brug for et netværk af Apple-enheder i nærheden for at fungere.2 Hvis der ikke er iOS-enheder inden for rækkevidde, får du ikke besked om din AirTags placering.

Det vil sige, at hvis din hund løber et sted hen, hvor der ikke er Apple-enheder, skal du ikke regne med, at AirTag’en finder din pelsklædte ven.

💡Tractive GPS har til gengæld ubegrænset rækkevidde, så du kan spore din hund, uanset hvor den er. Og trackeren er kompatibel med både iOS- og Android-enheder.

Opdag Tractive GPS

Kan sluges: Risiko ved at bruge AirTags til hunde

En nylig artikel i Wall Street Journal sætter fokus på en anden mulig fare ved at sætte AirTags på hunde: Risikoen for, at dit kæledyr bider i den eller endda sluger den.

Med sine kun godt 3 cm i diameter kan en AirTag nemt sluges af mellemstore eller store hunde. I nogle tilfælde kan en hund kaste en intakt AirTag op, eller den kan passere gennem tarmen. Men andre gange er en operation nødvendig. Hvis AirTag’en går i stykker, bliver det endnu farligere. Batteriet inden i kan forårsage skader i hundens mund eller mave og kan endda resultere i forgiftning.

Hvis en hund sluger en Apple AirTag, skal den derfor ud hurtigst muligt2.  Denne risiko har fået dyrlæger til at advare mod at bruge AirTags til at spore hunde.

Hvis du alligevel bruger en Apple AirTag til din hund, skal du fastgøre den til halsbåndets spænde, så hunden ikke kan bide i den. Lad den ikke hænge fra halsbåndet, hvor din eller en anden hund kan bide den af.

View this post on Instagram

A post shared by The Wall Street Journal (@wsj)

💡Tractive-enheder leveres derimod med sikkerhedsklemmer, som kan hjælpe dig med at fastgøre enheden til hundens halsbånd. På den måde sidder den godt på din hunds hals, og risikoen for, at den falder af, er lille. Samtidig med at din hund ikke lægger mærke til den.

Opdag Tractive GPS

AirTags er ikke GPS-hundetrackere

Og så er AirTags og GPS-hundetrackere ikke konstrueret på samme måde. AirTags er beregnet til at spore genstande, ikke levende væsener, og derfor indeholder de ikke de mange funktioner, som GPS-hundetrackere har. AirTag’en kan også gå i stykker ved en hunds lidt voldsomme håndtering, da den ikke er designet til det.

hund løber gennem vand udenfor

Tractives DOG XL Adventure-version har derimod et ekstra robust, bidesikkert og glasfiberforstærket hus, som er perfekt til større hunde, der kan lide at tumle og lege vildt.

Mist aldrig din hund

Følg hvert et skridt i realtid med ubegrænset rækkevidde. Få besked, hvis den går for langt. Hold din hund sund og glad med trivsels-overvågning. Og giv andre, f.eks. venner eller hundepassere, mulighed for at holde øje sammen med dig.

Køb hundetracker

AirTag eller mikrochip?

Når det handler om at sammenligne AirTags og chipning af hunde, er det vigtigt at huske, at en AirTag ikke kan erstatte en mikrochip.

I Danmark er det lovpligtigt at mærke sin hund med mikrochip (eller øretatovering), så hunden registreres i Dansk Hunderegister. Det kan en AirTag ikke bruges til. En mikrochip implanteres desuden permanent under huden, mens en AirTag blot sidder i halsbåndet eller selen og kan falde af eller blive slugt

Dyrlæger indsætter altså mikrochips for at registrere hunden. Og når det handler om at spore og passe på sin hund, anbefaler de fleste eksperter en GPS-hundetracker, IKKE en Apple AirTag.

Brug hunde-GPS i stedet for AirTags til hunde

GPS-hundetrackere er udviklet specielt til at spore kæledyr og har derfor en masse funktioner, som letter en kæledyrsejers hverdag. Derudover bruger de GPS-, mobil- og andre teknologier til at hjælpe dig med at finde din hund stort set hvor og når som helst. Uanset afstand.

kvinde og mand sidder udenfor med hund med GPS-tracker

Her er nogle af de virkelig brugbare funktioner, som du får med en Tractive GPS-hundetracker (og som ikke fås med AirTag):

 • LIVE-tilstand: Find din firbenede ven i realtid med placeringsopdateringer.
 • Ubegrænset rækkevidde: Følg din hund eller kat, uanset hvor du befinder dig i verden, og hvor langt væk I er fra hinanden.
 • Virtuelt hegn: Opret sikre zoner, f.eks. din have, og få besked, hvis dit kæledyr går uden for området. Brug “forbudte zoner” til at markere områder, som ikke er sikre for din hund (og få også besked, hvis den går derhen).
 • Placeringshistorik: Se, hvor din firbenede ven har været de seneste 365 dage (med Premium-abonnement). Placeringshistorik kan endda redde liv. Det var for eksempel tilfældet med Imogen, en energisk Borzoi, som løb hjemmefra og hen til en sø i nærheden – og faldt gennem isen. Heldigvis kunne hendes ejer hurtigt se hendes placering ved hjælp af Tractives placeringshistorik. Det reddede hunden fra at fryse og drukne.
 • Radar-tilstand: Se præcist, hvor dit kæledyr er, når I er tæt på hinanden. Smart til at se, hvor din hund eller kat befinder sig i huset, især hvis den ofte gemmer sig.
 • Aktivitets- og søvnovervågning + sundhedsnotifikationer: Find ud af, hvor aktiv hunden er, se søvnmønstre, opdag tidligt eventuelle helbredsproblemer, og hold din firbenede ven i topform.
 • Strømbesparende zoner: Spar på batteriet på steder, hvor dit kæledyr opholder sig meget.

Derudover er GPS-trackere kompatible med både Android- og iOS-enheder og er derfor velegnede til stort set alle kæledyrsejere.

Den rigtige hunde-GPS kan endda redde din hunds liv

Hundeejere over hele verden investerer i Tractives livreddende teknologi for at passe godt på deres firbenede venner. Som f.eks. Happy, en golden retriever, som for vild i skoven på sin første længere vandretur.

Ud over at blive ret panikslagen, sporede hans ejer Francesca ham hurtigt ved hjælp af Tractives LIVE-tilstand.

To kvinder på vandretur, sidder ved siden af golden retriever i en sø i bjergene

“Happy er en god hund og plejer altid at komme tilbage. Bortset fra den første gang jeg tog ham med på vandretur i de schweiziske Alper. De her bjerge er kendt for deres snoede stier og smukke flora. Jeg var afsted med Mac, Happy og familien, da Happy blev væk. Jeg ved ikke, om han løb væk, fordi han var efter et rådyr eller lignende. Men væk var han i hvert fald.

Så kom jeg i tanker om, at Happy havde GPS-trackeren på. Jeg slog straks LIVE-tracking til og begyndte at trække vejret mere roligt, efterhånden som jeg nærmede mig hans placering. Jeg kunne følge hans rute i realtid, direkte på mobilen, og placeringsangivelsen var så præcis, og… pludselig stod Happy dér og drak vand fra en kilde i bjergkanten.”

– Francesca & Happy, Italien

Opdag Tractive GPS

Konklusion: Kan jeg bruge Apple AirTag til min hund?

Ja, men er det det bedste valg? Sandsynligvis ikke. Når alt kommer til alt, kan den rigtige hundetracker gøre hele forskellen mellem at få din hund sikkert hjem – og muligvis aldrig se den igen.

En Apple AirTag kan i nogle situationer hjælpe dig med at lokalisere din hund. Men ulemperne er langt større end de mulige fordele:

 • For det første fungerer AirTag kun i områder med andre Apple-brugere. Og det begrænser både dine og din hunds bevægelsesmuligheder.
 • Din hund kan nemt komme til at sluge en AirTag og have behov for et dyrt og omfattende dyrlægebesøg (evt. inklusive operation.)
 • Og da AirTags er udviklet til at spore ting, ikke kæledyr, er de ikke nær så pålidelige som GPS-hundetrackere. De virker ikke alle steder og mangler mange funktioner, som kan give dig tryghed.

GPS-hundetrackere er udviklet til at spore og beskytte din pelsklædte ven. Hvis du gerne vil have ro i sindet og altid kunne finde din hund, bør du købe en rigtig hunde-GPS som Tractive GPS.

Her er en anmeldelse af Apple AirTag til sporing af katte eller hunde, og hvordan den klarer sig i forhold til GPS-trackere som Tractive: