Er du på jagt efter en GPS-tracker uden et SIM-kort? Det kan godt blive forvirrende med alle de muligheder, der findes på markedet. Hvorfor bruger nogle GPS-trackere SIM-kort? Hvad er fordelene? Hvordan fungerer GPS-trackere uden SIM? Findes der GPS-trackere, som ikke kræver SIM-kort eller abonnement? Eller en GPS-tracker uden månedlige omkostninger? Hvilke typer GPS-trackere findes der, og hvordan vælger man den rigtige? Og Bluetooth-trackere, hvordan fungerer de? Du har sikkert mange spørgsmål. Heldigvis har vi svarene!

Findes der GPS-trackere uden SIM-kort? 

Ja, der findes faktisk GPS-trackere uden SIM-kort. De kaldes også GPS-loggere og fungerer typisk ved kun at registrere GPS-data. Disse data kan man efterfølgende downloade og få vist ved at forbinde loggeren til computeren.

For at kunne se GPS-data i realtid på mobilen eller computeren skal GPS-trackeren imidlertid kunne sende lokationsdata til en anden enhed. Den mest almindelige måde at overføre disse oplysninger på er via mobilnetværket ved hjælp af et SIM-kort. Derfor kræver de fleste GPS-trackere et SIM-kort, som der skal betales et månedligt gebyr for.

Fordelen ved GPS-trackere med SIM-kort er altså, at de gør det muligt at spore i realtid på enhver afstand.

Emballage til Tractive GPS tracker til hunde

Mist aldrig din hund

Følg hvert et skridt i realtid med ubegrænset rækkevidde. Få besked, hvis den går for langt. Hold din hund sund og glad med trivsels-overvågning. Og lad andre, som f.eks. venner eller hundeluftere, holde øje sammen med dig.

Køb en hundetracker

Hvad er en GPS-tracker?

En GPS-sporingsenhed (eller GPS-tracker) anvender GPS og andre teknologier til at bestemme positioner. Ofte bruges GPS-trackere af virksomheder til at spore køretøjer og last, så du f.eks. kan se, hvor din levering befinder sig. De bruges også ofte af sportsudøvere, der træner udendørs, og landbrugere, som ønsker at holde øje med deres dyr.

Og så selvfølgelig af kæledyrsejere!

En GPS-tracker er en enhed, som sporer og registrerer bevægelserne af nogen eller noget ved hjælp af Global Positioning System (GPS).

I de fleste tilfælde sendes lokationsdata fra GPS-trackeren til en internetforbundet enhed via mobilnetværket (GSM/LTE), radio- eller satellitmodem. Hvis en GPS-tracker sender placeringsdata via mobilnettet, har den (selvfølgelig) brug for en mobiltjeneste og et SIM-kort.

Stort set som en smartphone.

Hvis du til at begynde med undrede dig over, hvorfor GPS-trackere kræver et SIM-kort, er du ikke alene. Hvorfor skulle en GPS-tracker have brug for alt det bare for at spore din hund eller din bil? Men nu forstår du forhåbentlig bedre, hvorfor de fleste GPS-sporingsenheder på markedet bruger mobilnetværk og SIM-kort.

Hvilke forskellige typer GPS-trackere findes der?

Der findes mange forskellige typer af GPS-trackere, for eksempel små enheder, der kan bæres. Det handler bl.a. om trackere til kæledyr, vandrere eller jægere, så de (eller deres firbenede) undgår at fare vild, og enheder, som kan dele realtidsplacering i nødstilfælde.

Større GPS-enheder, som f.eks. navigationssystemer i biler, har ofte en skærm og kan hjælpe med at finde vej. Såkaldte “Asset trackere” er til gengæld professionelt udstyr, som hjælper virksomheder med at følge lastbiler, både, containere og meget mere.

Vær opmærksom på “falske” GPS-trackere – dvs. Bluetooth-trackere, som sælges som GPS-enheder, selvom de ikke har GPS-teknologi.

Sammenligning af GPS-trackere

For at hjælpe dig med at finde rundt i de forskellige typer af GPS-sporingsenheder, sammenligner vi her fire kategorier. GPS-trackere og satellit- eller iridium-trackere, som har et SIM-kort, og GPS-loggere og navigationssystemer, som ikke kræver SIM-kort.

Tractive GPS-tracker til hunde

GPS-tracker

– Lille, personlig GPS-tracker, som bruges til at spore kæledyr, køretøjer og mennesker
– Live-sporing i realtid
Kræver SIM-kort, tilslutter sig det bedste, tilgængelige netværk
– Ubegrænset rækkevidde, global dækning
– Lav pris (ca. 400 kr.) og et lille månedligt abonnementsgebyr
– Populært mærke: Tractive


Tractive GPS-tracker til hunde

Satellit- eller iridium-tracker

– Eventyr- og redningstracker: Velegnet til ekstremt afsidesliggende områder, da den muliggør potentielt livreddende kommunikation, hvor der ikke er mobildækning
– Bruger satellitkommunikationssystemer (som Globestar)
Kan kræve SIM-kort, afhængigt af trackeren
– Ubegrænset rækkevidde, global dækning og sporing i realtid
– Høj pris på 750 til 4.000 kr. og et månedsgebyr på ca. 115 kr.
– Populært mærke: Spot

Tractive GPS-tracker til hunde

GPS-logger

– Registrerer udelukkende ruten, som efterfølgende kan vises på computeren efter en vandre-, cykel- eller skitur.
– Ingen aktiv sporing, kun passiv. Ingen beskyttelse mod tyveri.
Kræver ikke SIM-kort. Ruten sendes ikke til en separat enhed.
– Præcis lokalisering og global dækning
– Koster omkring 400-1.200 kr.
– Populært mærke: Renkforce

Tractive GPS-tracker til hunde

GPS Navigationssystem

– Bruges i biler og andre køretøjer til navigation.
– Indbygget monitor eller skærm, som viser placering
Kræver ikke SIM-kort, ruten sendes ikke til en separat enhed
– Koster mellem 750 og 2.600 kr.
– Populært mærke: Garmin

Hvordan vælger jeg den rigtige GPS-tracker?

Når du planlægger at anskaffe dig en GPS-tracker, skal du først tænke over, hvad du skal bruge den til. En GPS-tracker til en hundehvalp stiller helt andre krav end en GPS-tracker, der bruges til at spore en lastbil.

Når du har overvejet det, kan du se på faktorerne herunder.

Hvad skal jeg tænke på, når jeg overvejer at købe en GPS-tracker?

Mange på jagt efter en GPS-tracker kommer måske i tvivl på grund af det abonnementsgebyr, der ofte følger med. De kigger derfor efter en GPS-tracker uden et SIM-kort eller et abonnement i stedet. Men på den måde går de glip af en række af de fordele, en GPS-sporingsenhed har. For eksempel regelmæssige placeringsopdateringer.

Der er selvfølgelig en del andre vigtige ting at overveje:

  • Batteritid: Hvor længe skal batteriet holde på en opladning? 24 timer? 7 dage? Eller et år? Glem ikke, at længere batteritid ofte betyder færre funktioner eller en højere pris.
  • Batteritype: Skal batteriet være udskifteligt eller genopladeligt? Hvis man for eksempel tilbringer meget tid udenfor og ikke er sikker på, hvornår man kan komme til at lade igen, kan det være en fordel at kunne udskifte batteriet, så man kan fortsætte med at spore.
  • Opladning: Hvilken type opladningsmekanisme skal trackeren have? Vil du kunne lade den på samme måde som mobilen, eller kommer den altid til at være tilsluttet i bilen?
  • Rækkevidde og dækning: Over hvilken afstand skal trackeren kunne fungere? Er det vigtigt med ubegrænset rækkevidde, eller er det nok, at den virker i haven? Kommer du til at bruge den i byen eller på landet?
  • Holdbarhed: Skal enheden være vandtæt? Stødsikker? Bidesikker?
  • Størrelse og vægt: Hvor stor skal trackeren være? Skal den være lille og let? Det kan være vigtigt for kæledyrsejere med små hunde.
  • Funktioner: Hvilke ekstra funktioner kunne du tænke dig? Med Tractives GPS-trackere kan du for eksempel få besked, hvis din kat eller hund forlader en sikker zone, se placeringshistorik og lade familie og venner spore sammen med dig. Du kan også holde din firbenede ven sund og frisk med den indbyggede aktivitetsovervågning.
Tractive GPS hundetracker funktionen virtuelt hegn illustration
Med virtuelle hegn kan du oprette sikre områder overalt, f.eks. i haven, og omgående få besked, hvis din hund eller kat går uden for hegnet.

Kræver alle GPS-trackere et SIM-kort?

Har GPS-trackere brug for et SIM-kort for at virke? Teknisk set, nej. Som nævnt ovenfor findes der GPS-trackere med SIM-kort og GPS-enheder uden. Navigationssystemer i biler er f.eks. en type GPS-tracker, som ikke kræver et SIM-kort. Til gengæld har de fleste GPS-trackere til hunde og katte et SIM-kort for at muliggøre sporing i realtid. I nogle GPS-trackere med SIM-kort kan kortet udskiftes, i andre ikke.

Hvorfor kræver GPS-trackere SIM-kort?

Man kan spørge, hvorfor så mange GPS-trackere kræver et SIM-kort. Der findes jo faktisk GPS-trackere uden SIM. Det er et godt spørgsmål, for f.eks. mobil-GPS kan rent teknisk fungere uden et SIM-kort. Så hvorfor kræver så mange GPS-trackere et SIM-kort?

Det korte svar er: Hvis du vil sende GPS-lokationen fra en enhed til en anden (f.eks. fra din GPS-tracker til mobilen), kræver det et SIM-kort, så de to enheder kan “kommunikere”. Dataene bliver sendt via SMS fra din tracker til din mobil takket være SIM-kortet.

Hvilke fordele har GPS-trackere med SIM-kort?

Trådløs kommunikation mellem enheder: Fordelen ved et indbygget SIM-kort i trackeren er, at det er forbundet med det lokale mobilnetværk. Det betyder, at enheden kan kommunikere med andre enheder. Lad os antage, at du lægger en GPS-tracker i dit barns rygsæk* på første skoledag for at holde øje med, at barnet kommer sikkert frem. Trackerens SIM-kort giver mulighed for, at du kan få lokationsdata sendt til din mobil. Det vil som udgangspunkt ikke være muligt uden et SIM-kort i GPS-trackeren.

Tracking i realtid: Med et SIM-kort kan du følge hvert et skridt. Tractive GPS har f.eks. en LIVE-funktion, som giver dig opdateringer hvert 2.-3. sekund, så du ved, at din hund eller kat er i sikkerhed. Det muliggøres alt sammen af trackerens integrerede SIM-kort.

hvid hund med pind i munden løber gennem en flod uden for, med en hundetracker i halsbånde. Screenshot-eksempel fra Tractive GPS-appen i forgrunden

*Bemærk: Brug af GPS-trackere til mennesker er ofte omfattet af særlige regler og er måske ikke tilladt i dit område. Sørg for at overholde reglerne for sporing af personer.

Hvordan fungerer en GPS-tracker med et SIM-kort?

Vil du vide mere om det tekniske? Her kan du læse, hvad der sker i en GPS-tracker med et SIM-kort. En GPS-tracker med et SIM-kort indeholder som regel en GPS-chip, en GSM-chip, et SIM-kort og en lille CPU1. GPS-chips får signaler fra mindst fire GPS-satellitter for at beregne sin position. Enheden sender så denne position til CPU’en, som renser dataene.

Lokationsdataene videresendes til GSM-modulet, som forbindes med det mobile netværk og sender informationen til dig (sædvanligvis via en smartphone, tablet eller computer). Platforme til GPS-sporing (som Tractive GPS-appen) gør det nemt for slutbrugerne at aflæse GPS-lokationsdataene ved visualisering på et kort.

Det kan se sådan ud:

Tractive GPS-appen screenshot LIVE-tracking


Alt det behøver du selvfølgelig ikke vide for at få tryghed og holde øje med din pelsklædte ven. 😉

Findes der GPS-trackere uden SIM-kort?

Ja, det gør der. Men disse trackere bruges primært, når der ikke er behov for sporing i realtid mellem enheder.

For eksempel registrerer GPS-loggere rutedata, som kan uploades og vises på en computer på et senere tidspunkt2. Som navnet antyder, er GPS-loggere perfekte til at logge GPS-data, men de giver ikke mulighed for sporing i realtid.

Med GPS-navigationssystemer bliver GPS-lokationsinformationen vist på samme enhed, som registrerede dataene. Der kræves derfor ikke SIM-kort.

Satellittrackere (som f.eks. Spot) bruger GPS til at fastslå positionen, men sender derefter dataene via et satellitnetværk, ikke mobilnetværk. De kræver derfor ikke SIM-kort, men har til gengæld høje månedlige abonnements- og opstartsomkostninger. Satellittrackere er først og fremmest en hjælp i afsidesliggende områder uden mobildækning. Det kan f.eks. være, hvis du er på vandretur i alperne og vil fortælle din familie, at du har det godt.

Hvordan med Bluetooth-trackere? De fleste Bluetooth-trackere anvender ikke GPS-teknologi, så deres rækkevidde er meget begrænset. Der findes dog kombinerede GPS- og Bluetooth-trackere. Det kan du læse mere om i vores sammenligning af GPS- og Bluetooth-trackere.

Kan jeg bruge en GPS-tracker uden mobildækning?

De fleste GPS-trackere kan registrere GPS-data uden mobildækning – det er sådan, en GPS-modtager fungerer. Det store spørgsmål er, hvordan du gerne vil have vist lokationsdataene? En GPS-logger kan hjælpe dig med at registrere GPS-koordinater (uden mobilnetværk), som du så kan se på senere på computeren.

Tilsvarende viser et navigationssystem lokationen på selve sporingsenheden, hvilket vil sige, at systemet ikke har behov for et mobilnetværk. Men for at kunne spore live, kræves som regel mobilnetværk, så trackeren aktivt kan sende lokationsdata til din mobil (eller tablet eller computer) i realtid.

En GPS-tracker uden abonnement?

Du overvejer måske, om der findes en GPS-tracker uden et abonnement. Kan det lade sig gøre? Ja, men er den brugbar? Sandsynligvis ikke.

De fleste, der har planer om at købe en GPS-tracker til personlig brug i 2023, ønsker at kunne spore fra deres mobiltelefon. Og en af de bedste måder at gøre det på er ved hjælp af et SIM-kort og mobilnetværk.

Og så kan et abonnement give dig tryghed og ro i sindet.

For eksempel fungerer de SIM-kort, som bruges i Tractives GPS-trackere, med så mange lokale mobilnetværk som muligt over hele verden. På den måde behøver du ikke bekymre dig om, om du mister dækning, fordi du er bundet til en specifik udbyder.

Og du får det hele for det, der cirka svarer til prisen på en kop kaffe og en kage pr. måned. Lyder det ikke godt?

Læs mere om funktioner og tjenester, som er en del af et abonnement og et SIM-kort i GPS-trackeren på vores side om Tractive-abonnementer.

Hvad er den bedste GPS-tracker til kæledyr?

Til at spore din hund eller kat i realtid (som du ofte kan få brug for) anbefaler vi ikke overraskende en Tractive GPS-tracker. Den har et indbygget, ikke-udskifteligt SIM-kort, som automatisk forbindes med det bedste netværk, så du kan spore din pelsklædte ven hvor som helst i verden. Der er ikke behov for at købe sit eget SIM-kort.

Køb ganske enkelt din tracker i vores webshop eller hos en Tractive GPS-forhandler, så du kan komme i gang med at spore dit kæledyr.

Se, hvorfor kæledyrsejere elsker Tractive GPS

Det vil altså sige: Ved hjælp af et SIM-kort kan du spore din hund eller kat i realtid med en GPS-tracker. Uden et SIM-kort kan GPS-trackere sandsynligvis ikke sende data om, hvor dit kæledyr er, til din mobil. Med andre ord er et SIM-kort en værdifuld komponent i en GPS-sporingsenhed.

Infografik: Overblik GPS-trackere med/uden sim-kort

Syntes du godt om indlægget? Del denne artikel med dine venner!