Har du en kat, som er vant til at være udendørs og elsker at løbe frit, udforske nabolaget og følge sine naturlige katteinstinkter? Selvom din kat regelmæssigt kommer hjem, gør du dig sikkert stadig tanker om, om den kan blive væk. Eller bliver syg eller kommer i problemer undervejs. Hvad kan du gøre for at sørge for, at din firbenede ven er i sikkerhed, selvom du ikke er sammen med den? Her er 10 ting, du kan gøre for at passe på din udekat.

Følg hvert skridt, din kat tager

Se, hvor den er i realtid, uanset hvor den går hen. Få besked, hvis den går for langt væk hjemmefra. Find ud af, hvor den har været, og se dens yndlingssteder. Giv andre mulighed for at tracke sammen med dig.

Udforsk vores katte-GPS

Hvor længe lever udekatte?

Når tamkatte regelmæssigt lukkes ud, øges desværre sandsynligheden for, at de lever i kortere tid end indekatte1. Derfor er det så vigtigt, at du passer på din udekat og sørger for, at du kan spore den med en katte-GPS, uanset hvor den går hen.

Hvorfor lever indekatte længere end udekatte? Det gør de, fordi det er mere sandsynligt, at udekatte støder på følgende trusler 😿:

 • Rammes af en bil
 • Sluger et giftigt stof, som f.eks. frostbeskyttelsesmiddel
 • Kommer i slagsmål med eller angribes af et andet dyr
 • Smittes af en sygdom fra et vildt dyr
 • Bliver væk og ikke kan finde vej tilbage
 • Sidder fast et sted
 • Bliver stjålet
 • Skades af en ondsindet person

10 tips til at passe på din udekat

1) Sørg for, at den altid kan identificeres

Hvis din kat strejfer rundt udendørs, er din største bekymring sikkert, om den bliver væk. Derfor er det helt afgørende at sørge for, at din kat kan identificeres, hvis den bliver væk og findes af en anden.

Sørg for, at din kat har:

 • et kattehalsbånd, som sidder godt og har sikkerhedslås (se vores guide til halsbåndstræning af katte for at få gode råd til, hvordan din kat vænner sig til et halsbånd)
 • ID-mærke i halsbåndet med dit navn og telefonnummer
 • mikrochip med opdaterede kontaktoplysninger på dig

Disse tre ting er kun det helt grundlæggende for at passe på din firbenede ven. Da ID-mærker kan falde af eller bleges med tiden, og kattens mikrochip ikke aktivt kan hjælpe dig med at finde en mistet kat, er det en god ide at øge sikkerheden med en GPS-tracker til din kat. På den måde kan du altid finde din kat og se, hvor den har været.

Tractive GPS-kattetrackere

@kodiakthetravelcat

Easily the highlight of my Saturday 😅 ##kodiakthetravelcat ##cutecatsoftiktok ##cutecatsonly ##petsoftiktok

♬ original sound – Kodiak The Travel Cat

2) Få din kat steriliseret/kastreret

Ligesom chipmærkning er det også et must at få din kat neutraliseret, før du lader den gå ud.

Neutralisering af din kat hjælper med at beskytte den mod uønsket graviditet, sygdomme som kan overføres ved parring, at katten løber væk eller kommer slagsmål med andre katte. Slagsmål kan også forårsage sygdomme og skader hos indekatte.

I nogle lande er det obligatorisk at neutralisere udekatte, så husk at tjekke de lokale regler, før du beslutter dig for at få en udekat.

3) Giv din kat de nødvendige vaccinationer

Katte, som opholder sig udenfor, kan i højere grad blive udsat for forskellig slags virus, f.eks. katteinfluenza. I nogle tilfælde kan disse sygdomme endda have dødelig udgang, så sørg for, at din kat har alle nødvendige vaccinationer, før du lader den gå ud. Din kat har måske også brug for at blive beskyttet mod andre trusler i naturen, som orm eller fluer.

4) Tag højde for omgivelserne

udekat - lille brungrå kat udendørs

Tænk over, hvilke omgivelser og hvilket miljø din kat bevæger sig rundt i. Alle steder kan indebære forskellige risici for katte, så lær farerne at kende, og minimer dem, hvis du kan. Bor du f.eks. tæt på en motorvej, eller har du en nabo, som optræder truende i forhold til din kat? Så er det muligvis bedre at holde katten indendørs. Til gengæld kan andre områder, som f.eks. en gård, være mere sikre, så du kan give din kat lov til at udforske frit.

5) Giv tilstrækkeligt med mad og vand

Katte, der strejfer rundt udendørs, bevæger sig som oftest langt mere end indekatte. Du skal derfor muligvis tilpasse fodringen og ikke mindst sørge for, at din kat altid har adgang til rigeligt frisk vand. Hvis du er nysgerrig på, hvor aktiv din kat har været (og gerne vil se, hvor mange kalorier den har forbrændt), kan du bruge en aktivitetstracker til katte.

6) Vær opmærksom på giftige planter

Hvis du beslutter dig for at lukke din kat ud, bør du sætte dig ind i, hvilke planter, der kan være farlige for dens helbred. Listen over planter, som er giftige for katte, er lang, og nogle af dem kan endda føre til leverproblemer eller dødsfald. Her er nogle af de planter, som katte ikke kan tåle:

 • Azalea og rhododendron
 • Vedbend/efeu
 • Nerie (oleander)
 • Liljekonval
 • Liljer
 • Tulipaner og narcisser

Det er også en god ide at have med i tankerne, når du vælger indendørsplanter.

7) Brug en katte-GPS med aktivitetsovervågning

Det er naturligt at være nysgerrig (og også bekymret), hvis din kat strejfer rundt i timevis, uden at du kan se den. Den bedste måde altid at vide, hvor din kat er, er ved at bruge en GPS-tracker til katte. For samme pris som en pakke kattegodbidder kan den give dig ro i sindet døgnet rundt. Modsat Bluetooth-trackere til kæledyr giver Tractive GPS dig mulighed for at spore din kat, uanset hvor den går hen, takket være ubegrænset rækkevidde og global dækning. Og så kan du sørge for, at din pelsklædte ven er i topform med aktivitetstracking til katte.

kvinde og kat med gps-tracker til katte udenfor

8) Lær din kat at komme hjem

De mest sikre udekatte er dem, der er lydige og regelmæssigt kommer hjem eller holder sig tæt på hjemmet. Du kan bruge godbidder, kalde på katten og selvfølgelig give den masser af kærlighed, for at sørge for, at den bliver i nærheden. Det er endda lykkedes nogle brugere af en Tractive-GPS at lære deres kat at komme hjem, når den hører trackerens bip-lyd.

9) Byg en indhegning til katten

Hvis du gerne vil holde din udekat i nærheden, kan det også være en god ide at bygge en katteindhegning. Det kan både gøres i haven eller på altanen, så din kat kan få lov at være udenfor.

Her er et par tips til at udforme en katteindhegning:

 • Hvis du selv bygger din indhegning, er det vigtigt at bruge net, som katten ikke kan ødelægge.
 • Afhængigt af indhegningens størrelse kan du inkludere klatre- og kradsetræer. Sørg for, at de kan tåle vand, eller tag dem ind, når det regner.
 • Placér en række hylder i forskellige størrelser og højder for at give katten flere steder, hvor den kan nyde udsigten.
 • Om vinteren, når det er koldere, kan du dække gulvet med stof for at beskytte kattens poter mod frost. Du kan også give katten tæpper og varmepuder, så den kan holde varmen, samtidig med at den får frisk luft.
 • Hvis du ikke har en have, kan du lave en indhegning på altanen eller balkonen. De er selvfølgelig mindre, men kan stadig sørge for masser af frisk luft og give katten noget andet at se på.

10) Hold din udekat varm om vinteren

Hvis din kat også er ude i vintermånederne, er det vigtigt at sørge for, at den kan holde varmen. Her er nogle tips:

 • Hold killinger, gamle eller syge katte inde, hvis temperaturen er under 8°C1.
 • Giv din kat et sted, hvor den kan finde ly om vinteren, eller lav et udendørs kattehus.
 • Sørg for at holde kattehuset tørt og varmt. Brug vandtæt isolering.
 • Placer en opvarmet katteseng i udekattens indhegning.
 • Stil opvarmet mad og vand til rådighed, og sørg for at beskytte det mod regn og sne.
 • Installér en kattelem, så din kat kan gå ud, når den har lyst og altid kan komme indenfor i varmen igen.

Det var vores bedste tips til at holde en udekat sikker! Vi håber, at de kan hjælpe dig med at passe godt på din firbenede ven, så den får et langt og sundt liv. Er der noget, du mangler på listen?


Syntes du godt om dette indlæg? Del det gerne med dine venner!