Mikä on virtuaaliaita?

28. September 2022

Kestävimmälläkin fyysisellä aidalla on huonot puolensa. Koira voi vaikkapa hypätä sen yli, ja sen siirtäminen voi olla hankalaa. Siksi virtuaaliaidat ovat tulleet jäädäkseen. Mitä hyötyä digitaalisesta GPS-virtuaaliaidasta siis on? Lue, miten virtuaaliaita voi antaa mielenrauhaa niin karjankasvattajille kuin koiranomistajillekin.

black dog jumping over brown wooden fence

Aidat muuttuvat digitaalisiksi! Virtuaaliaita auttaa valvomaan esimerkiksi lehmiä, kissoja ja koiria ja pitämään ne tietyllä alueella GPS:n ja muiden mainioiden tekniikoiden ansiosta. Mikä virtuaaliaita siis on, ja miten se oikein toimii? Mitä etuja virtuaaliaidoilla on verrattuna perinteisiin aitauksiin ja muihin koirien ulkoaitoihin? Millaisia suositut virtuaaliaidat ovat toisiinsa verrattuina? Mikä on paras virtuaaliaita koirille ja kissoille? Tästä julkaisusta kaikki selviää.

Mikä on virtuaaliaita?

Eläinten aitausvaihtoehtoja on yleisesti ottaen kolme: pysyviä, tilapäisiä ja virtuaalisia. Virtuaaliaidat käyttävät GPS:ää eläinten pitämiseen tietyllä alueella. Niitä käytetään yleisesti maataloudessa laiduntavan karjan ja muiden karjalaumojen kartoitukseen ja niiden liikkumisen rajoittamiseen.

lehmiä laiduntamassa vihreällä laitumella puolipilvisen sinitaivaan alla

Lemmikinomistajille tarkoitetut, virtuaaliaidalla varustetut GPS-paikantimet ovat kuitenkin myös yleistymässä. Ne tarjoavat turvallisen ja luotettavan tavan varmistaa, että koira tai kissa pysyy kotipihalla ja loitolla vaaroista.

Virtuaaliaita käyttää pantaan kiinnitettyä GPS-laitetta eläimen pitämiseksi tietyllä alueella.

Lähde: Animals 2019

Miten virtuaaliaita toimii?

GPS-paikannuskomponentti kiinnitetään eläimen pantaan. Se tunnistaa eläimen sijainnin kaikkialla maailmassa GPS-satelliittien avulla. Aitausohjelmistossa tai -sovelluksessa käyttäjä vetää karttaan virtuaaliaidan.

Kuva Tractive GPS:n virtuaaliaidasta sovelluksessa

Sovellukseen yhteydessä oleva GPS-laite määrittää, missä aidan rajat kulkevat ja onko eläin ylittänyt ne.

Tyypillinen karjalle tarkoitettu virtuaaliaitaus toimii siten, että lehmälle puetusta laitteesta kuuluu äänimerkki lehmän lähestyessä aitaa. Jos eläin ylittää rajan, laite antaa pienen sähköiskun, mikä opettaa eläintä pysymään aidan sisäpuolella. Myös tyypilliset näkymättömät tai langattomat koira-aidat toimivat tällä tavalla.

Eläinten oikeuksien puolustajien mielestä sähköiskuja antavat näkymättömät aidat ovat kuitenkin vaarallisia ja epäeettisiä. Sähköpannat ja vastaavat ovatkin kiellettyjä EU-maissa.

Onneksi suositut lemmikkipaikantimet, kuten Tractive GPS, tarjoavat nykyään täysin turvallisen, sähköiskuttoman virtuaaliaidan, joka on suunniteltu nimenomaan rakkaille lemmikeillemme, joita emme haluaisi koskaan satuttaa. Laite ei anna sähköiskuja, vaan lähettää ilmoituksen lemmikinomistajan puhelimeen, kun koira tai kissa poistuu virtuaaliaidan alueelta.

Tractive GPS:n ”lemmikki poistui virtuaaliaidan alueelta” -ilmoitus älypuhelimessa

Virtuaaliaitojen edut

Virtuaaliaidoilla on monia etuja perinteisiin fyysisiin aitoihin verrattuna. Esimerkkejä:

  • Joustavat rajat: rajan voi vetää minne vain, ja sitä voi muuttaa tarpeen mukaan.
  • Etäohjaus: virtuaaliaitoja ja niiden sisäpuolella olevia eläimiä voidaan määrittää, hallita ja valvoa mistä ja milloin tahansa älypuhelimella, tabletilla tai tietokoneella.
  • Helppo ja nopea käyttöönotto: virtuaaliaidan pystyttäminen ei vaadi ammattilaisen apua eikä vie aikaa, vaan kuka tahansa voi määrittää sen viidessä minuutissa.
  • Edullisuus: virtuaaliaita maksaa vain murto-osan perinteisen aidan hinnasta; esimerkiksi Tractive GPS maksaa vain 49,99 euroa ja pienen kuukausimaksun.
  • Ei paikkasidonnainen: GPS-seurantapannan toiminta-aluetta ja digitaaliaidan aluetta ei ole rajoitettu, joten voit siirtää niitä tarpeen mukaan.
  • Muokattava: virtuaaliaidan voi vetää karttaan, joten sen muoto ja koko ovat pitkälti käyttäjän päätettävissä.

Erilaiset virtuaaliaitatyypit

Teknisesti ottaen virtuaaliaita voi olla mikä tahansa aita, jolla ei ole fyysisiä rajoja. Tämä käsittää siis maahan upotetut lanka-aidat (jotka lähettävät radiosignaalin) sekä langattomat, näkymättömät koira-aidat. Jälkimmäinen luo aitauksen käyttämällä radiosignaalikehää keskuslähettimen tai tukiaseman ympärillä. Lisäksi on virtuaaliaitoja, jotka käyttävät GPS:ää ja muita langattomia tekniikoita aitauksen määrittämiseen. Useimmat näkymättömät koira-aidat opettavat koiran sähköiskuilla pysymään aidan sisäpuolella, mutta eivät kaikki.

Erilaisia virtuaaliaitoja:

  • langaton koira-aita
  • sähköinen koira-aita
  • näkymätön koira-aita
  • GPS-koira-aita.

Lue lisää langattomista, sähköisistä ja näkymättömistä koira-aidoista.

Suositut virtuaaliaitamerkit

Erilaisten virtuaaliaitatyyppien välisten erojen selvittämiseksi vertailemme kahta suosittua merkkiä: SpotOn Virtual Smart Fence -aitaa ja Tractive GPS -virtuaaliaitaa. Kahta samanlaista virtuaaliaitaa ei ole.

Tractive GPS -virtuaaliaita

Tractive GPS -virtuaaliaita on yksi suositun, koirille ja kissoille tarkoitetun Tractive GPS -paikantimen parhaista ominaisuuksista. Lemmikinomistajat saavat hälytyksen aina kun heidän karvakorvansa poistuu virtuaaliaidan alueelta ja voivat heti alkaa seurata lemmikkiään reaaliajassa LIVE-seurantatoiminnolla. Tractive GPS:ssä on myös äänimerkki ja valo sekä käteviä ominaisuuksia, kuten lemmikin aktiivisuuden seuranta. Tutustu Tractive GPS -virtuaaliaitaan tarkemmin.

SpotOn Virtual Smart Fence

SpotOn Virtual Smart Fence edustaa toisenlaista virtuaaliaitaa, joka käyttää GPS:ää eläimen pitämiseen tietyllä alueella. Panta pitää koiran pihalla tai aidatulla alueella erilaisilla käytännön keinoilla. GPS:n ja matkapuhelinverkon lisäksi SpotOn käyttää varoitusääniä ja sähköiskuja. Kun koira siis lähestyy aitauksen rajaa, pannasta lähtee sarja varoitusääniä ja lopuksi sähköisku, jonka on tarkoitus korjata koiran käytöstä. Se, kuinka paljon koira muuttaa käytöstään (eli lakkaa yrittämästä poistua virtuaaliaidan alueelta) riippuu siitä, miten se suorittaa pantaan liittyvän koulutusohjelman.

pink triangle graphic with exclamation

Varoitus: sähköpantojen käyttö on kiellettyä EU-maissa. Lue hätkähdyttävä totuus koirien sähköpannoista (englanniksi).

Tractive GPS vs. SpotOn

Spoton Virtual Smart Fence
SpotOn Virtual Smart Fence
Tractive GPS Dog Tracker 4
Tractive GPS -virtuaaliaita
Aidan tyyppiGPS, sähköiskuGPS
Ostohintan. 1 500 $49,90 €
Kuukausimaksualkaen 5,95 $ / kkalkaen 4,99 € / kk
MäärittäminenKävely rajaa pitkin SpotOnin ja älypuhelimen kanssaVirtuaaliaidan vetäminen Tractive GPS -sovelluksessa
Edellyttää matkapuhelinverkkoaKylläKyllä
PalveluntarjoajatVerizon, AT&TVerizon, AT&T, T-Mobile, Viaero (US) + muut Kanadassa ja muualla maailmassa
SaatavuusYhdysvallat ja KanadaKoko maailma
Akun kesto24 tuntiaJopa 7 päivää
Aitauksen vähimmäiskokon. 2 000 m2Ympyrä: säde 50 m, suorakulmio: 100×100 m
Aitauksen enimmäiskoko400+ hehtaariaRajoittamaton
Useita aitojagreen check markgreen check mark
Muokattava muotogreen check markgreen check mark
Seurantagreen check markgreen check mark
Ei-paikkasidonnainengreen check markgreen check mark
Vedenkestävägreen check markgreen check mark
Akun virtavaroituksetgreen check markgreen check mark
Aktiivisuuden seurantared xgreen check mark
Asiakkaiden arvostelut2,9/5 tähteä Facebookissa
SpotOn Fence Facebook Rating 2.9 stars
4,5/5 tähteäTrustpilotissa

Mikä on paras virtuaaliaita koirille ja kissoille?

No, kyllähän me olemme puolueellisia, mutta me Tractivella olemme ehdottomasti sitä mieltä, että sähköiskuton virtuaaliaita ja GPS-seurantapanta, kuten Tractive GPS, on paras valinta karvakorvillemme. Monet virtuaaliaidat käyttävät sähköiskujen kaltaisia pidättelytekniikoita säikäyttääkseen koiran pysymään aidatulla alueella. Ilman fyysisiä aitoja tämä on julma tapa opettaa koiraa pysymään (näkymättömien) rajojen sisällä. Ei siis olekaan ihme, että näkymättömät koira-aidat, kuten SpotOn, edellyttävät kalliin hinnan lisäksi koiran koulutusta (ja ovat kiellettyjä EU:ssa). Tractive GPS:n hankit edullisesti 49 eurolla, ja pienellä kuukausimaksulla voit seurata koiraasi ja määrittää virtuaaliaitoja kaikkialla maailmassa. Ilman sähköiskuja. Koska virtuaaliaitoja on monenlaisia, tutki huolellisesti eri vaihtoehtoja, jotta löydät tarpeitasi parhaiten vastaavan tuotteen.

Tutustu Tractive GPS -virtuaaliaitaan

Opitko tästä julkaisusta jotakin uutta? Jaa se kaverille!

Hanki Tractive GPS

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Tarvitsetko apua paikantimen tai tilin kanssa? Ota yhteyttä tukeen.

Satunnaiset julkaisut