Aidat muuttuvat digitaalisiksi! Virtuaaliaita auttaa valvomaan eläimiä, kuten lehmiä, kissoja ja koiria, virtuaalisesti ja pitämään ne tietyllä alueella GPS:n ja muiden mainioiden tekniikoiden ansiosta. Virtuaaliaita auttaa ehkäisemään, että eläin harhautuu liian kauas, ja opettaa sille samalla rajoja eläinystävällisellä ja turvallisella tavalla. Toisin kuin tavallisen aidan, sen voi myös ottaa mukaan minne vain.

Mikä virtuaaliaita siis on, ja miten se oikein toimii?

Tästä julkaisusta kaikki selviää.

Mikä on virtuaaliaita?

Virtuaaliaita on vaihtoehto tavalliselle piha-aidalle. Se auttaa pitämään eläimet tietyllä alueella GPS:n avulla ja hyödyntää teknologian ja ehdollistamisen yhdistelmää. GPS:n lisäksi virtuaaliaidat määrittävät näkymättömät rajat antureiden ja ohjelmoinnin avulla. Lemmikkisi voivat liikkua rajojen sisäpuolella, ja virtuaaliaidan ansiosta voit toimia, jos huomaat niiden vaeltavat aitojen ulkopuolelle.

Eläinten aitausvaihtoehtoja on yleisesti ottaen kolme:

  • pysyviä
  • tilapäisiä
  • virtuaaliaitoja

Niitä käytetään yleisesti maataloudessa laiduntavan karjan ja muiden karjalaumojen kartoitukseen ja niiden liikkumisen rajoittamiseen. Fyysiset esteet, kuten aidat, ovat jo vuosisatoja olleet käytännöllisin ratkaisu lemmikkien ja karjan pitämiseen turvassa.

Perinteiset aidat ovat kuitenkin jo vanha juttu, eivätkä ne aina riitä, sillä koira saattaa hypätä niiden yli ja ulkokissa livahtaa aidanraosta. Eikä lemmikin pitäminen aina sisällä lukkojen takana turvallisuuden vuoksi ole sekään hyvä vaihtoehto. (Se vain stressaisi lemmikkiä tai johtaisi pitkästymiseen, mistä voi olla seurauksena raavittuja huonekaluja tai pissalätäköitä pitkin kodin lattioita.)

Kissa makaa sisällä pöydällä auringonkukkamaljakon vieressä

Tässä virtuaaliaidat tulevat mukaan kuvaan. Ne tarjoavat älykkään ja eläinystävällisen tavan opettaa lemmikille rajoja. Lemmikinomistajille tarkoitettujen, virtuaaliaidalla varustettujen GPS-paikantimien suosio onkin kasvussa. Ne tarjoavat turvallisen ja luotettavan tavan varmistaa, että koira tai kissa pysyy kotipihalla ja loitolla vaaroista.

Virtuaaliaita käyttää pantaan kiinnitettyä GPS-laitetta eläimen pitämiseksi tietyllä alueella.

Lähde: Animals 2019

No, miten virtuaaliaidat sitten oikein toimivat? Aloitetaan Tractiven omasta.

Miten virtuaaliaita toimii?

Ivelin Nenkov

”Virtuaaliaita on jatkuvasti valvottu alue, jonka sinä käyttäjänä voit luoda. Voit helposti siirtää sitä tai muuttaa sen kokoa sohvalla istuessasi.

Kun olet määritellyt tietyn alueen, Tractive GPS alkaa valvoa sitä. Heti kun paikannin tunnistaa lemmikin olevan turva-alueen ulkopuolella tai vaara-alueella, järjestelmä havaitsee muutoksen valvonta-alueella.

Näin saat ilmoituksen saman tien ja voit lähteä lemmikkisi perään ja estää sitä harhautumasta liian kauas.

– Ivelin Nenkov, Tractiven Embedded Systems Engineer vuodesta 2016

Aloitetaan kiinnittämällä Tractive-laite koiran tai kissan pantaan. Se sisältää GPS-paikannuskomponentin, joka on yhteydessä paikallisiin satelliitteihin. Siten voit seurata lemmikkiäsi mistä maailmankolkasta tahansa etäisyydestä riippumatta.

Seuraavaksi vilkaistaan sovellusta. Näet, kuinka kartalle ilmestyy virtuaaliaita, kuten alla olevassa esimerkissä:

Tractive GPS -virtuaaliaita sovelluksessa

Sovellukseen yhteydessä oleva Tractive GPS -laite määrittää, missä aidan rajat kulkevat ja onko lemmikkisi ylittänyt ne.

Voit määrittää Tractiven vaihtoehdoilla kahdenlaisia virtuaaliaitoja: turva-alueita ja kiellettyjä alueita.

Kun olet luonut oman virtuaaliaidan, saat ilmoituksen heti, kun koirasi tai kissasi ylittää viivan (kirjaimellisesti). Näin voit estää sitä joutumasta paikkoihin, jotka ovat vaarallisia tai pahanhajuisia tai joissa sen matkaan voi tarttua esimerkiksi kirppuja, punkkeja tai siitepölyä.

Saat hälytyksen myös, jos sisälemmikkisi varastetaan tai yrittää karata auki jääneestä ovesta (niin voi käydä, jos talossa käy usein vieraita.)

Tutustu lemmikkien GPS-paikantimeen ja terveysvahtiin

Erilaiset virtuaaliaitatyypit

Teknisesti ottaen virtuaaliaita voi olla mikä tahansa aita, jolla ei ole fyysisiä rajoja. Tyypillisiä esimerkkejä:

  • maahan upotetut lanka-aidat, jotka lähettävät radiosignaalin maassa kulkevan langan kautta
  • näkymättömät, langattomat koira-aidat, jotka luovat aitauksen käyttämällä radiosignaalia tukiaseman ympärillä
  • koirien sähköaidat, jotka estävät eläintä ylittämästä rajoja sähköiskujen avulla
  • GPS-koira-aidat, kuten Tractiven virtuaaliaita, jotka ilmoittavat laitteesi kautta, jos lemmikki on poistunut niiden alueelta.

Näiden esimerkkien lisäksi muissa virtuaaliaidoissa saatetaan käyttää äänimerkkiä eläinten harhautumisen ehkäisemiseen. Olet ehkä kuullutkin äänitoimintoa käyttävistä Bluetooth-seurantalaitteista, kuten Tile tai Apple AirTag. Ne pitävät ääntä, kun ne lähestyvät seuraamaasi kohdetta. Tyypillinen virtuaaliaita toimii samalla tavalla. Kun esimerkiksi lehmä lähestyy aidan rajaa, seurantalaite saattaa pitää ääntä varoitukseksi olla etenemättä pidemmälle.

Syitä välttää sähköiskuja antavia virtuaaliaitoja

Ikävä kyllä jotkin tällaiset aidat antavat sähköimpulssin, jos eläin ylittää aidan rajan. Sen tarkoitus on opettaa eläintä pysymään aidan sisäpuolella. Tyypilliset näkymättömät tai langattomat koira-aidat saattavat toimia tällä tavalla. Jotkin koirankoulutuspannat soveltavat samaa ideaa eli sähköiskua, joka ”kouluttaa” koiraa pysymään rajojen sisäpuolella.

Lehmiä laitumella virtuaaliaidan alueella

Eläinten oikeuksien puolustajien mielestä sähköiskuja antavat näkymättömät aidat ovat kuitenkin vaarallisia ja epäeettisiä. Sähköpannat ja vastaavat ovatkin vuoden 2024 alusta alkaen kiellettyjä Suomessa.

Tractiven virtuaaliaita: älykäs ja inhimillinen vaihtoehto

Onneksi suositut lemmikkipaikantimet, kuten Tractive GPS, tarjoavat nykyään täysin turvallisen, sähköiskuttoman virtuaaliaidan, joka on suunniteltu nimenomaan rakkaille lemmikeillemme, joita emme haluaisi koskaan satuttaa.

Infografiikka: virtuaaliaidan määrittäminen

Laite ei anna sähköiskuja, vaan lähettää ilmoituksen suoraan puhelimeesi tai laitteeseesi, kun koirasi tai kissasi poistuu virtuaaliaidalla määrittelemältäsi turva-alueelta.

Tutustu lemmikkien GPS-paikantimeen ja terveysvahtiin

Virtuaaliaitojen edut

Virtuaaliaidoilla on monia etuja perinteisiin fyysisiin aitoihin verrattuna. Tässä niistä muutama:

Joustavat rajat

Tractive GPS -laite voi muodostaa yhteyden matkapuhelinverkkoon yli 175 maassa, joten voit vetää virtuaaliaitoja missä päin maailmaa tahansa ja muuttaa niitä tarpeen mukaan. Näin voit pitää silmällä lemmikkisi liikkeitä myös lomamatkalla.

Etäohjaus

Tractive-laite on yhteydessä puhelimeesi, tablettiisi tai tietokoneeseesi kiinteän SIM-kortin avulla. Voit siis määrittää, hallita ja valvoa virtuaaliaitoja (ja lemmikkejäsi) laitteellasi missä ja milloin vain.

Helppo ja nopea käyttöönotto

Virtuaaliaidan pystyttäminen ei vaadi ammattilaisen apua eikä vie aikaa, vaan kuka tahansa voi määrittää sen viidessä minuutissa.

Edullisuus

Virtuaaliaita maksaa vain murto-osan perinteisen aidan hinnasta. Esimerkiksi Tractive GPS:n hinta on vain 49,99 € + Netflix-tilausta edullisempi kuukausimaksu.

Tractive CAT Mini- ja Tractive DOG -paikantimien pakkaukset

Tiedät aina, missä lemmikkisi on

Voit seurata jokaista askelta reaaliajassa ilman kantamarajoituksia. Saat hälytyksen, jos kamusi vaeltaa liian kauas. Hyvinvoinnin seurannalla pidät sen terveenä ja tyytyväisenä. Muutkin, vaikkapa lenkittäjä tai lemmikkivahti, voivat pitää lemmikkiäsi silmällä.

Osta GPS-paikantimia

Ei paikkasidonnainen

Virtuaalinen aita kulkee mukanasi minne vain. Tractiven GPS-paikannus toimii ilman kantamarajoituksia. Lemmikin GPS-tutkapanta auttaa sinua pitämään sen liikkeitä silmällä ilman rajoja. Voit kuljettaa digitaaliaitaa mukanasi, määrittää sen ja siirrellä sitä, oletpa missä päin maailmaa tahansa.

Muokattava

Virtuaaliaidan voi vetää karttaan, joten sen muoto ja koko ovat pitkälti käyttäjän päätettävissä. Näiden kolmen vaihtoehdon avulla voit määrittää pihallesi, tiluksillesi tai naapurustollesi parhaiten sopivan aidan:

Tractiven virtuaaliaitavaihtoehdot

Suosittujen virtuaaliaitamerkkien vertailu

Kahta samanlaista virtuaaliaitaa ei ole. Erilaisten virtuaaliaitatyyppien välisten erojen selvittämiseksi vertailemme kahta suosittua merkkiä: SpotOn Virtual Smart Fence -aitaa ja Tractive GPS -virtuaaliaitaa.

Tractive GPS -virtuaaliaita

Tractive GPS -virtuaaliaita sovelluksessa

Virtuaaliaita on yksi suositun, koirille ja kissoille tarkoitetun Tractive GPS ‑paikantimen parhaista ominaisuuksista. Saat hälytyksen aina, kun koirasi tai kissasi lähtee virtuaaliaidan alueelta. Lisäksi voit heti aloittaa lemmikin seuraamisen reaaliaikaisesti LIVE-seurantatoiminnolla.

Tractive GPS:ssä on myös valo ja äänimerkki sekä käteviä ominaisuuksia, kuten lemmikin unen ja aktiivisuuden seuranta.

Kissatalon omistaja ja kissankouluttaja, Clair Chesterman

”Tractive on alan johtava kissojen GPS-paikannin. Se on markkinoiden laadukkain kissapaikannin.

Pystyin määrittämään kotini alueen turva-alueeksi, ja saan hälytyksen heti kun kissani menee ulos.

Se luultavasti pelasti kissani hengen, kun se kerran lähti linnun perään ja eksyi. Se oli peloissaan, ja löysin sen GPS-paikantimen avulla.

Tractiven siru laskee kissan sijainnin usein ja päivittää sen kartalla 2–3 sekunnin välein. Lisäksi merkkivalo auttaa karvatassun turvaamisessa yöllä.”

– Clair Chesterman, FluffyMeowPaws-nimisen kissatalon ja sijaiskotiyrityksen omistaja3

Tutustu lemmikkien GPS-paikantimeen ja terveysvahtiin

SpotOn Virtual Smart Fence

SpotOn Virtual Smart Fence edustaa toisenlaista virtuaaliaitaa, joka käyttää GPS:ää eläimen pitämiseen tietyllä alueella. Panta pitää lemmikin pihalla tai aidatulla alueella erilaisilla käytännön keinoilla.

GPS:n ja matkapuhelinverkon lisäksi SpotOn käyttää varoitusääniä ja sähköiskuja. Kun koira tai kissa siis lähestyy aitauksen rajaa, pannasta lähtee sarja varoitusääniä ja lopuksi sähköisku, jonka on tarkoitus ”korjata” lemmikin käytöstä.

Se, kuinka hyvin lemmikki lakkaa yrittämästä poistua virtuaaliaidan alueelta, riippuu siitä, miten se suorittaa pantaan liittyvän koulutusohjelman.

pink triangle graphic with exclamation

Varoitus: sähköpantojen käyttö on kiellettyä EU-maissa. Lue hätkähdyttävä totuus koirien sähköpannoista.

Tractive GPS vs. SpotOn

Spoton Virtual Smart Fence
SpotOn Virtual Smart Fence
Tractive GPS Dog Tracker 4
Tractive GPS -virtuaaliaita
Aidan tyyppiGPS, sähköiskuGPS
Ostohintan. 1 500 $49,90 €
Kuukausimaksualkaen 5,95 $ / kkalkaen 4,99 € / kk
MäärittäminenKävely rajaa pitkin SpotOnin ja älypuhelimen kanssaVirtuaaliaidan vetäminen Tractive GPS ‑sovelluksessa
Edellyttää matkapuhelinverkkoaKylläKyllä
PalveluntarjoajatVerizon, AT&TVerizon, AT&T, T-Mobile, Viaero (US) + muut Kanadassa ja muualla maailmassa
SaatavuusYhdysvallat ja KanadaKoko maailma
Akun kesto24 tuntiaJopa 7 päivää
Aitauksen vähimmäiskokon. 2 000 m2ympyrä: säde 500 m, suorakulmio: 100×100 m
Aitauksen enimmäiskoko400+ hehtaariaRajoittamaton
Useita aitojagreen check markgreen check mark
Muokattava muotogreen check markgreen check mark
Seurantagreen check markgreen check mark
Ei-paikkasidonnainengreen check markgreen check mark
Vedenkestävägreen check markgreen check mark
Akun virtavaroituksetgreen check markgreen check mark
Terveyshälytyksetred xgreen check mark
Aktiivisuuden ja unen seurantared xgreen check mark
Asiakkaiden arvostelut2,9/5 tähteä Facebookissa
SpotOn Fence Facebook Rating 2.9 stars
4,5/5 tähteä Trustpilotissa

Mikä siis on paras virtuaaliaita koirille ja kissoille?

Valitsetpa minkä tahansa, suosittelemme aina asettamaan lemmikin terveyden ja turvallisuuden etusijalle. Lemmikin hyvinvoinnista ja luottamuksesta ei kannata tinkiä.

Monet virtuaaliaidat käyttävät sähköiskujen kaltaisia pidättelytekniikoita säikäyttääkseen lemmikin pysymään aidatulla alueella. Ilman fyysisiä aitoja tämä on julma tapa opettaa koiraa tai kissaa pysymään (näkymättömien) rajojen sisällä.

Ei siis olekaan ihme, että näkymättömät koira-aidat, kuten SpotOn, edellyttävät kalliin hinnan lisäksi perusteellista koulutusta (ja ovat kiellettyjä Suomessa).

Jos olet jo sadannen kerran löytänyt koirasi kaivamasta kuoppaa aidan ali, kannattaa harkita sijoittamista turvalliseen, sähköiskuttomaan virtuaaliaitaan ja lemmikin GPS-paikannuspantaan. Sellaisen saa edullisesti 49 eurolla, ja pienellä kuukausimaksulla voit seurata koiraasi ja määrittää virtuaaliaitoja kaikkialla maailmassa.

Tutustu lemmikkien GPS-paikantimeen ja terveysvahtiin

Haluatko nähdä, miten Tractiven virtuaaliaita määritetään? Tämä video näyttää sen alle minuutissa:

Onko jollakin läheiselläsi lemmikkinä mestarikarkuri? Jaa tämä juttu hänelle ja pelasta hänen päivänsä!