Kukaan ei halua karvakorvansa joutuvan kadoksiin. Koiria kuitenkin karkaa jatkuvasti monista eri syistä. Siksi lemmikinomistajat kaikkialla maailmassa käyttävät GPS-pantoja koiraystäviensä seuraamiseen. Apple toi jonkin aikaa sitten markkinoille uuden esineiden etsintälaitteensa, AirTagin. Monet haluavat nyt tietää, miten tehokas Apple AirTag on koiratutkana. Voiko AirTag auttaa löytämään kadonneen koiran?

Vaikka AirTag tarjoaakin joitakin etuja perinteisiin GPS-paikantimiin nähden – esimerkkeinä kohtuullinen hinta ja pitkä akunkesto – sitä ei suositella koirien seuraamiseen.

Tässä artikkelissa kerromme kaiken tarpeellisen AirTagien käytöstä koirilla.

Koirien GPS-paikantimien yleistyminen

Monet koiranomistajat luulevat, että mikrosiru tai tunnistelaatta riittää koiran löytämiseen, jos se katoaa. Molemmat ovat kyllä hyödyllisiä omalla tavallaan, mutta ne eivät auta kadonneen lemmikin aktiivisessa etsinnässä.

Joudut odottamaan, että joku ensin löytää koirasi ja mikrosirun tapauksessa skannaa sen ja ottaa sinuun sitten yhteyttä. Kun mieltä painaa huoli nelijalkaisesta ystävästäsi, odottavan aika on pitkä.

Onneksi tarjolla on toinenkin vaihtoehto: koirien GPS-paikannin. Koirapaikantimen etuna on se, että koiran päivittyvä sijainti näkyy puhelimen sovelluksessa reaaliajassa. Useimmat myös toimivat maailmanlaajuisesti (GPS:n ansiosta) kaikkialla siellä, missä matkapuhelinverkkokin.

GPS-koirapaikannin paitsi auttaa löytämään kadonneen koiran heti, se voi myös kokonaan ehkäistä koiran katoamisen. Siinä on monta plussaa lemmikinomistajille, jotka haluavat mielenrauhaa.

Tractive on suosittu koirien ja kissojen GPS-paikantimien valmistaja. Huomautus: AirTag ei ole GPS-koirapaikannin.

Tractive GPS-paikannin koirille pakkaus

Tiedät aina, missä koirasi on

Voit seurata jokaista askelta reaaliajassa ilman kantamarajoituksia. Saat hälytyksen, jos kamusi vaeltaa liian kauas. Hyvinvoinnin seurannalla pidät sen terveenä ja tyytyväisenä. Muutkin, vaikkapa koirankävelyttäjä tai koiravahti, voivat pitää koiraasi silmällä.

Osta koira- ja kissapaikantimia

Mikä Apple AirTag sitten on, ja voiko se toimia koiran GPS-laitteena?

Mikä on Apple AirTag?

Applen AirTag on pieni esineiden etsintälaite, joka on tarkoitettu auttamaan helposti katoavien tavaroiden, kuten avaimien, laukkujen ja lompakoiden, etsimisessä.. Apple toi sen markkinoille vuonna 2021.

Pienessä, pyöreässä laitteessa on vaihdettava akku, kiinteä kaiutin ja Bluetooth sekä Applen U1-siru. Se on yhteensopiva iOS-laitteiden kanssa ja mahdollistaa esineiden etsimisen Missä on…? -apilla.

AirTagin halkaisija on 3,2 cm ja korkeus 8 mm. Se painaa 11 grammaa. Yhden AirTagin hinta Applen sivustolla on 39 €, ja neljän kappaleen pakkaus maksaa 129 €.

Apple AirTag on oivallinen ratkaisu vaikkapa kadonneiden avaimien etsimiseen vilkkaasta keskustakahvilasta. Sillä voit myös löytää takkisi lähtiessäsi kotibileistä, joissa vierailla on iPhone.

airtag ja tarvikkeita puisella pöydällä

Miten AirTag toimii koirilla?

Monet koiranomistajat ja Apple-käyttäjät harkitsevat AirTagien käyttöä koiran pannassa siinä toivossa, että se auttaisi heitä löytämään rakkaan lemmikkinsä, jos se joskus katoaa. Katsotaan, miten AirTag yleisesti ottaen toimii ja miten sitä voisi käyttää koiratutkana.

AirTagin toimintatapa

 1. AirTag lähettää Bluetooth-signaalia.
 2. Toiminta-alueella olevat yhteensopivat Apple-laitteet havaitsevat signaalin.
 3. Nämä laitteet lähettävät sijaintitietonsa ja AirTagin tunnistetiedot Applen palvelimiin.
 4. AirTagin omistaja voi kirjautua Missä on…? -appiin tarkastellakseen AirTagin summittaista sijaintia.

AirTagin käyttö koirilla

Kun haluat käyttää AirTagia koiralla, yhdistä se Apple-laitteeseen ja kiinnitä se koiran pantaan tai valjaisiin. Kun haluat paikantaa koirasi, voit tarkastella sen sijaintia Missä on…? -apissa. Tarvittaessa voit aktivoida AirTagin merkkiäänen, joka voi helpottaa sen löytämistä.

Jos koirasi karkaa liian kauas, se joutuu toiminta-alueen ulkopuolelle. Jos näin käy, voit aktivoida Kadonnut-tilan. Näin saat ilmoituksen, jos koirasi on toisen Apple-käyttäjän lähellä. Napauttamalla AirTagia muut käyttäjät voivat nähdä yhteystietosi ja ottaa sinuun yhteyttä.

nainen istuu keltaisella tuolilla koiran ja iphonen kanssa

Apple AirTagin toiminta-alue: kuinka kaukaa AirTag voi seurata koiraa?

Ikävä kyllä Apple ei ole julkistanut tietoja AirTagien virallisesta seuranta-alueesta.

AirTagit käyttävät sekä Bluetooth- että Ultra Wideband -teknologiaa, joiden tehollinen toiminta-alue on noin 10–25 metriä1. AirTagin toiminta-alueella olevien Apple-laitteiden pitäisi pystyä havaitsemaan ja ilmoittamaan sen sijainti.

On kuitenkin hyvä muistaa, että AirTagin todellinen toiminta-alue riippuu siitä, kuinka monta Apple-laitetta lähellä on.

Jos koira katoaa vilkkaalla alueella, jolla on paljon iPhonen käyttäjiä, toiminta-alueen ei pitäisi olla ongelma. Jos koira kuitenkin katoaa hieman syrjemmässä, sen seuraaminen AirTagilla on luultavasti hankalampaa. Joillakin alueilla AirTagiin ei ehkä saa yhteyttä lainkaan.

Yhteenveto: AirTagien toiminta-alue on rajallinen, toisin kuin suosittujen GPS-koirapaikantimien, joilla koiran sijaintia voi seurata miltä etäisyydeltä tahansa GPS:n ja mobiilidatan avulla.

Miksi Apple ei markkinoi AirTagia käytettäväksi koirilla?

Apple ei suosittele AirTagien käyttöä koirien seuraamiseen. Itse asiassa teknologiajätti on toistuvasti sanonut, että AirTag on tarkoitettu esineiden, ei ihmisten tai eläinten, seuraamiseen. Koiran seuraaminen AirTagilla katsotaan siten poikkeuskäytöksi.

On erilaisia teorioita siitä, miksi Apple ei tue AirTagien käyttöä koirien paikantamiseen. Todennäköisin syy on se, ettei Apple halua olla vastuussa, jos käyttäjillä on vaikeuksia löytää koiraansa AirTagilla. Se käykin järkeen, sillä Apple ei ole suunnitellut tuotetta koirien jäljittämiseen eikä siten halua ihmisten turvautuvan siihen kyseisessä tarkoituksessa.

Jos siis päätät seurata koiraasi AirTagilla, muista, ettei se ehkä toimi odottamallasi tavalla.

AirTagin hyvät puolet koirien seurannassa

Jos olet jo Apple-käyttäjä ja koiranomistaja, AirTagin käyttö karvakorvan liikkeiden seuraamiseen voi olla hyvä ajatus. Se on kätevä, edullinen ja helppo tapa pitää koiraa silmällä koko ajan.

Tässä muutamia etuja, joita AirTagin käyttö koiran seuraamiseen tarjoaa:

 • Hinta – AirTagit ovat kohtuuhintaisia, 39 €/kpl, eivätkä edellytä kuukausimaksua.
 • Akunkesto -– AirTagin vaihdettava akku kestää noin vuoden, joten et joudu murehtimaan sen lataamisesta.
 • Koko – AirTag on pieni ja kevyt eikä siten häiritse koiraa.

AirTagin voi myös kaiverruttaa, ja se on veden- ja pölynkestävä.

AirTagin huonot puolet koirien seurannassa

AirTagin käyttöön koirille liittyy monia haittapuolia, jotka on hyvä ottaa huomioon.

 • AirTag ei toimi kaikkialla – se saattaa toimia hyvin kaupungissa, mutta on hyödytön paikoissa, joissa ei liiku Applen käyttäjiä.
 • Nielemisvaara – karvakorva voi helposti vahingoittaa AirTagia tai niellä sen.
 • AirTagit eivät ole koirapaikantimia – ne on tehty esineiden jäljittämiseen, ei uteliaan koiran seuraamiseen.

Tutkitaan kutakin haittapuolta tarkemmin.

AirTag ei toimi kaikkialla

AirTagin käyttöön koirilla liittyy hyödyistä huolimatta yksi suuri haitta, jota ei voi ohittaa. AirTagin toiminta on riippuvaista muiden lähellä olevien Apple-laitteiden verkostosta. Jos AirTagin toiminta-alueella ei ole yhtään iOS-laitetta, sen sijaintitieto ei välity minnekään.

Jos koirasi siis karkaa jonnekin, missä ei ole lähellä Apple-laitteita, et voi luottaa karvakorvasi löytymiseen AirTagin avulla.

Nielemisvaara: AirTagin käytön vaarat koirien seurannassa

Tuore raportti The Wall Street Journal -julkaisussa toi esiin toisen mahdollisen vaaran, jonka AirTagin käyttö koiralla aiheuttaa: koira saattaa pureskella sitä tai niellä sen.

Keskikokoisten ja isojen koirien olisi helppo niellä pieni, 3,2 cm:n kokoinen AirTag. Joskus koira saattaa pystyä oksentamaan tai ulostamaan AirTagin ehjänä. Toisinaan taas leikkaus voi olla tarpeen. Jos AirTag menee rikki, tilanne on vieläkin vaarallisempi. Laitteen akku voi vahingoittaa koiran suuta tai vatsaa ja jopa aiheuttaa myrkytyksen.

Jos koira nielee Apple AirTagin, laite on siksi saatava ulos mahdollisimman nopeasti2. Tämän vaaran takia eläinlääkärit ovat varoittaneet koiranomistajia käyttämästä AirTagia koirien seuraamiseen.

Jos käytät Apple AirTagia koiralla, kiinnitä se pantaan tiiviisti siten, ettei koira voi järsiä sitä. Älä ripusta AirTagia roikkumaan pannasta, sillä koirasi tai joku sen karvakamu voisi järsiä sen irti.

AirTagit eivät ole GPS-koirapaikantimia

Viimeiseksi: AirTagit eivät ole sama asia kuin GPS-koirapaikantimet. AirTag on kehitetty esineiden, ei elävien olentojen, jäljittämiseen, joten siitä puuttuu monia lemmikkien kanssa hyödyllisiä ominaisuuksia, joita koirien GPS-paikantimissa on vakiona. AirTag ei ehkä myöskään kestä koiran raisuja leikkejä, koska sitä ei ole suunniteltu sellaisiin.

koira juoksee vedessä ulkona

Syitä valita GPS-koirapaikannin AirTagin sijaan

Kun kyse on koiran seuraamisesta ja sen turvallisuuden varmistamisesta, asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että GPS-koirapaikannin on parempi valinta kuin Apple AirTag.

GPS-koirapaikantimet on kehitetty lemmikkien seuraamiseen, joten niissä on monia lemmikkien kannalta käteviä ominaisuuksia. Lisäksi niissä käytetään GPS-, matkapuhelin- ja muita teknologioita, jotka auttavat paikantamaan koiran lähes missä ja milloin vain, etäisyydestä riippumatta.

Tässä joitakin niistä mahtavista, mielenrauhaa antavista ominaisuuksista, joita Tractive GPS -koirapaikannin tarjoaa (ja AirTag ei):

 • LIVE-tila: 2–3 sekunnin välein päivittyvän sijaintiedon ansiosta löydät karvakorvasi tuossa tuokiossa.
 • Rajoittamaton kantama: voit seurata koiraasi tai kissaasi mistä vain maailmankolkasta, riippumatta siitä, kuinka kaukana olet.
 • Virtuaaliaita: Voit asettaa turva-alueen, kuten kotipihasi, jolloin saat hälytyksen lemmikkisi poistuessa siltä. Voit myös määrittää kiellettyjä paikkoja, jotka ovat koiralle vaarallisia (ja saat hälytyksen myös koirasi mennessä niihin).
 • Sijaintihistoria: Näet, missä kaikkialla kamusi on käynyt kuluneiden 365 päivän aikana.
 • Etsintätila: Voit tarkentaa lemmikkisi sijainnin lähietäisyydellä; näppärä koiran tai kissan etsimiseen sisätiloissa.
 • Perhejako: ystävät, perheenjäsenet, kävelyttäjät tai lemmikkivahdit voivat seurata karvakorvaa kanssasi
 • Hyvinvoinnin seuranta: Näet, kuinka aktiivinen lemmikkisi on. Voit myös seurata sen unitottumuksia, havaita terveysongelmat ajoissa ja asettaa sille kuntotavoitteita.
 • Virransäästöalueet: säästävät akkua paikoissa, joissa lemmikkisi viettää pitkiä aikoja.

GPS-paikantimet ovat myös yhteensopivia sekä Android- että iOS-laitteiden kanssa, minkä ansiosta ne sopivat lähes kaikille lemmikinomistajille.

mies, nainen ja gps-paikantimella varustettu koira ulkona

Pitäisikö minun käyttää koirallani AirTagia tai mikrosirua?

AirTagia ja koiran mikrosirua vertailtaessa on hyvä muistaa, ettei AirTag korvaa koiran mikrosirua. AirTag saattaa irtonaisena pudota, kadota tai tulla syödyksi, kun taas mikrosiru istutetaan ihon alle. Se on siksi tärkeä, pysyvä ratkaisu koiran turvallisuudesta huolehtimiseen. Eläinlääkärit suosittelevat koirien mikrosiruttamista, mutta he eivät yleisesti ottaen suosittele AirTagia koirille.

Loppusanat: voiko Apple AirTagia käyttää koiralla?

Teknisesti ottaen kyllä; Apple AirTagin voi kiinnittää koiran pantaan. Applen pikkuruinen esineiden etsintälaite voi joissakin tilanteissa auttaa koiran löytämisessä. Pienen kokonsa ja kohtuullisen hintansa takia AirTag saattaa vaikuttaa oivalliselta koiran seurantavaihtoehdolta Apple-käyttäjille.

AirTagin käyttöön koirilla liittyy kuitenkin haittapuolia. Koira saattaa helposti niellä se ja tarvita leikkaushoitoa. AirTagit ovat myös vähemmän luotettavia kuin koirien GPS-paikantimet, sillä ne on tehty esineiden, ei lemmikkien, jäljittämiseen. Ne eivät toimi kaikkialla, eikä niissä ole monia lemmikinomistajille käteviä ominaisuuksia.

GPS-koirapaikantimet on suunniteltu koirien seurantaan ja niiden turvallisuuden varmistamiseen. Jos siis haluat pystyä löytämään koirasi milloin vain ja saada mielenrauhaa, kannattaa hankkia kunnollinen koirapaikannin, kuten Tractive GPS.

Lisätietoa AirTagien käytöstä koirilla on alla olevassa englanninkielisessä videossa.