GPS-paikannin ilman SIM-korttia? Hyviä vastauksia hyviin kysymyksiin.

30. August 2022

Tässä Tractive-blogissa vastaamme kysymyksiin SIM-kortillisista ja -kortittomista GPS-seurantalaitteista. Miksi paras seurantakokemus edellyttää SIM-korttia, palvelutilausta ja matkapuhelinpalvelua? Saat myös neuvoja omiin tarpeisiisi parhaiten sopivan GPS-paikantimen valintaan.

dog GPS tracker and sim card

Etsitkö GPS-paikanninta, jossa ei ole SIM-korttia? Erilaisten GPS-paikantimien runsas valikoima voi hämmentää. Miksi joissakin GPS-paikantimissa käytetään SIM-korttia? Mitä hyötyä siitä on? Onko olemassa GPS-paikantimia, jotka eivät edellytä SIM-korttia tai tilausta? Entä kuukausimaksutonta paikanninta? Millaisia GPS-paikantimia markkinoilla on, ja miten valita se oikea? Entä mitä Bluetooth-paikantimet oikein ovat? Meillä on roppakaupalla vastauksia.

Tractive GPS-paikannin koirille pakkaus

Tiedät aina, missä koirasi on

Seuraa jokaista askelta reaaliajassa ilman kantamarajoituksia. Saat hälytyksen, jos se vaeltaa liian kauas. Aktiivisuuden seurannalla pidät huolta sen kunnosta. Muutkin, vaikkapa koirankävelyttäjä tai koiravahti, voivat pitää koiraasi silmällä.

Osta koirapaikantimia

Mikä on GPS-seurantalaite?

GPS-seurantalaite (tai GPS-paikannin) on laite, joka tarkentaa sijainnin GPS:n ja muiden tekniikoiden avulla. Yritykset käyttävät niitä usein ajoneuvojen ja kuorman seuraamiseen – antaen sinullekin mahdollisuuden seurata toimitusta –, mutta niistä pitävät myös ulkoilijat sekä maatilalliset, jotka haluavat pitää eläimiään silmällä.

Niin, ja tietysti lemmikinomistajat!

GPS-paikannin on laite, joka seuraa ja tallentaa jonkin tai jonkun liikkeitä GPS:n (Global Positioning System) avulla.

Useimmiten GPS-paikantimen sijaintitiedot siirretään nettiyhteydellä varustettuun laitteeseen matkapuhelinverkon (GSM/LTE), radioliikenteen tai satelliittimodeemin välityksellä. Jos GPS-paikannin lähettää sijaintitietoja matkapuhelinverkon kautta, se tarvitsee (tietenkin) matkapuhelinpalvelun ja SIM-kortin.

Vähän niin kuin älypuhelinkin.

Jos et heti käsittänyt, miksi GPS-paikantimissa pitää olla SIM-kortti, et ole ainoa. Miksi GPS-paikannin tarvitsee ties mitä pelkästään koiran tai auton seuraamiseen? Toivottavasti ymmärrät nyt paremmin, miksi useimmat markkinoilla olevat GPS-seurantalaitteet käyttävät matkapuhelinverkkoa ja SIM-korttia.

Millaisia erilaisia GPS-laitteita on olemassa?

GPS-seurantalaitteita on monta eri tyyppiä. On esimerkiksi pieniä puettavia GPS-paikantimia. Tällaisia ovat lemmikkien, vaeltajien ja metsästäjien seurantalaitteet, joiden avulla he (tai heidän nelijalkaiset ystävänsä) voivat välttyä eksymiseltä, sekä laitteet, jotka voivat jakaa sijainnin reaaliajassa hätätilanteissa.

Suuremmissa GPS-paikantimissa, kuten auton navigaattoreissa, on usein näyttö, ja ne auttavat oikeaan osoitteeseen löytämisessä. Omaisuuden seurantalaitteet puolestaan auttavat yrityksiä seuraamaan rekkoja, laivoja, kontteja ym.

pink triangle graphic with exclamation

pink triangle graphic with exclamationVaro vale-GPS-laitteita, eli Bluetooth-seurantalaitteita, joita myydään GPS-laitteina vaikkei niissä käytetä GPS-tekniikkaa.

GPS-paikantimien vertailu

Autamme tutustumaan erityyppisiin GPS-seurantalaitteisiin vertailemalla neljää eri kategoriaa: GPS-paikantimet ja satelliitti- tai Iridium-paikantimet, joissa on SIM-kortti, GPS-sijainnin tallentimet ja navigointijärjestelmät, jotka eivät vaadi SIM-korttia.

Tractive GPS -paikannin koirille

GPS-paikannin

– Pieni, henkilökohtainen GPS-laite, jolla seurataan lemmikkejä, ajoneuvoja ja ihmisiä.
– Reaaliaikainen seuranta.
SIM-kortti tarvitaan, yhdistää parhaaseen käytettävissä olevaan verkkoon.
– Ei kantamarajoituksia, maailmanlaajuinen kattavuus.
– Edullinen hankintahinta (n. 50 €) ja pieni kuukausimaksu.
– Suosittu merkki: Tractive.


Satelliittipaikannin

Satelliitti- tai Iridium-paikannin

– Seikkailu- ja pelastuspaikannin: paras hyvin syrjäisillä seuduilla, sillä se voi tarjota elintärkeän viestintäkeinon paikoissa, joissa ei ole matkapuhelinverkkoa.
– Käyttää satelliittiviestintäjärjestelmiä (esim. Globestar).
– Jotkin paikantimet saattavat vaatia SIM-kortin.
– Ei kantamarajoituksia, maailmanlaajuinen kattavuus, reaaliaikainen seuranta.
– Korkea ostohinta, n. 100–600 €, sekä kuukausimaksu n. 15 €/kk.
– Suosittu merkki: Spot.

GPS-sijainnin tallennin

GPS-sijainnin tallennin

– Tallentaa reitin, jota voi tarkastella tietokoneella retken jälkeen. Pyöräilijöiden, vaeltajien ja hiihtäjien käyttämä.
– Ei aktiivista seurantaa, vain passiivinen. Ei varkaussuojaa.
Ei vaadi SIM-korttia. Reittiä ei lähetetä puhelimeen.
– Tarkka sijaintitieto, maailmanlaajuinen kattavuus.
– Hinta 50–150 €.
– Suosittu merkki: Renkforce.

GPS-navigaattori

GPS-navigaattori

– Käytetään autoissa ja muissa ajoneuvoissa navigointitarkoituksiin.
– Kiinteä näyttö, josta sijainti näkyy.
Ei vaadi SIM-korttia, reittiä ei lähetetä toiseen laitteeseen.
– Hinta 100–350 €.
– Suosittu merkki: Garmin.

Miten valitsen itselleni parhaiten sopivan GPS-paikantimen?

GPS-paikanninta harkittaessa on tärkeää miettiä ensin, mihin tarkoitukseen se tulee. Koiranpennulle hankittavalta GPS-paikantimelta vaaditaan aivan erilaisia ominaisuuksia kuin yrityksen kuorma-auton seurantaan käytettävältä GPS-laitteelta.

Lisäksi on hyvä ottaa huomioon seuraavat seikat.

Mitä pitäisi ottaa huomioon GPS-paikantimen ostoa harkitessa?

Monet GPS-paikantimen ostajat saattavat epäröidä paikantimen edellyttämää kuukausimaksua. Niinpä he etsivät paikanninta, joka ei vaadi SIM-korttia eikä palvelutilausta. Samalla he kuitenkin jäävät paitsi monista eduista, joita GPS-seurantapalvelu tarjoaa, kuten säännöllisistä sijaintipäivityksistä.

Lisäksi kannattaa tietenkin miettiä myös monia teknisen puolen asioita:

  • Virtalähteen kesto: Kuinka kauan akun tai paristojen pitäisi kestää yhdellä latauksella? 24 tuntia? 7 päivää? Vai kokonaisen vuoden? Muista, että pitkään kestävä virtalähde tarkoittaa usein rajallisempia ominaisuuksia tai korkeampaa hintaa.
  • Virtalähteen tyyppi: Pitäisikö laitteessa olla ladattava akku vai vaihdettavat paristot? Esimerkiksi pitkiä aikoja luonnossa viihtyvä vaeltaja, joka ei tiedä, milloin seuraavan kerran pääsee lataamaan akun, saattaa suosia vaihdettavia paristoja.
  • Lataaminen: Minkälainen latausmekanismi paikantimessa pitäisi olla? Haluatko ladata sen puhelimen tavoin vai pitää sen aina kytkettynä autossa?
  • Kantama ja kattavuus: Minkälainen paikantimen toiminta-alueen tulisi olla? Onko rajoittamaton kantama tärkeää, vai riittääkö, että paikannin toimii kotipihalla? Käytätkö laitetta kaupungissa vai maalla?
  • Kestävyys: Pitäisikö laitteen olla vedenpitävä tai iskunkestävä? Entä pureskelunkestävä?
  • Koko ja paino: Minkä kokoinen paikantimen pitäisi olla? Pitääkö sen olla pieni ja kevyt? Tämä voi olla tärkeä kysymys pienten koirien omistajille.
  • Ominaisuudet: Mitä lisäominaisuuksia odotat paikantimelta? Esimerkiksi Tractive GPS -paikantimilla voit saada hälytyksen kissasi tai koirasi poistuessa turva-alueelta, katsella sijaintihistoriaa ja seurata yhdessä perheen, ystävien tai lemmikkivahdin kanssa. Lisäksi voit pitää huolta karvakorvasi kunnosta aktiivisuuden seurannalla.
Kuva Tractive GPS -koirapaikantimen Virtuaaliaita-ominaisuudesta
Virtuaaliaita-ominaisuudella voit määrittää turva-alueita, kuten kotipihasi. Saat ilmoituksen heti koirasi tai kissasi poistuessa siltä.

Tarvitaanko kaikissa GPS-paikantimissa SIM-korttia?

Tarvitsevatko GPS-paikantimet toimiakseen SIM-kortin? Teknisesti ottaen eivät. Kuten yllä mainitsimme, on olemassa sekä SIM-kortillisia että SIM-kortittomia GPS-seurantalaitteita. Auton navigaattori on yksi esimerkki GPS-paikantimesta, jossa ei tarvita SIM-korttia. Toisaalta koirien ja kissojen GPS-paikantimissa on yleensä SIM-kortti, jotta reaaliaikainen seuranta on mahdollista. Osassa SIM-kortillisista GPS-seurantalaitteista kortti on vaihdettava, toisissa kiinteä.

Miksi GPS-seurantalaitteissa tarvitaan SIM-kortti?

Moni miettii, miksi niin monet GPS-paikantimet edellyttävät SIM-korttia. Markkinoillahan on myös SIM-kortittomia laitteita. Se on hyvä kysymys, sillä voihan puhelimen GPS:kin teknisestä näkökulmasta toimia ilman SIM-korttia. Miksi niin monet GPS-paikantimet siis tarvitsevat SIM-kortin?

Lyhyt vastaus: Jos haluat lähettää GPS-sijainnin laitteesta toiseen (vaikkapa GPS-paikantimesta puhelimeen), tarvitset SIM-kortin, jotta laitteet voivat ”viestiä” keskenään. Paikannin lähettää tiedot tekstiviestinä puhelimeesi SIM-kortin avulla.

Mitä hyötyä on SIM-korttia käyttävästä GPS-paikantimesta?

Laitteiden välinen langaton viestintä: Paikantimeen asennetun kiinteän SIM-kortin etuna on se, että se on yhteydessä paikalliseen matkapuhelinverkkoon. Se voi siis viestiä muiden laitteiden kanssa. Saatat esimerkiksi laittaa GPS-paikantimen lapsesi reppuun*, kun hän lähtee ensimmäistä kertaa kävelemään yksin kouluun, jotta varmistat hänen pääsevän turvallisesti perille. Paikantimen SIM-kortti välittää sijaintitiedon puhelimeesi. Jos GPS-laitteessa ei ole SIM-korttia, tämä ei yleensä ole mahdollista.

Reaaliaikainen seuranta: SIM-kortti mahdollistaa seuraamisen joka hetki. Esimerkiksi Tractive GPS -sovelluksessa on LIVE-tila, jossa saat sijaintipäivityksiä 2–3 sekunnin välein, jotta tiedät koirasi tai kissasi olevan turvassa. Se on paikantimen kiinteän SIM-kortin ansiota.

Kuva Tractive GPS -koirapaikantimen LIVE-seurantaominaisuudesta, taustalla  paikantimella varustettu koira vuoristojärvellä
Seuraa koirasi sijaintia reaaliajassaTractive GPS:llä

*Huomautus: Ihmisten seuraaminen GPS-paikantimella on usein säänneltyä, eikä se ehkä ole laillista alueellasi. Noudata aina paikallisia lakeja, jotka koskevat ihmisten seurantaa.

Miten SIM-korttia käyttävä GPS-paikannin toimii?

Kaipaatko teknistä näkökulmaa? Lue lisää siitä, miten SIM-kortilla varustettu GPS-paikannin toimii. SIM-kortillisessa GPS-laitteessa on yleensä GPS-siru, GSM-siru, SIM-kortti sekä pieni keskusyksikkö1. GPS-siru vastaanottaa signaaleja vähintään neljästä GPS-satelliitista ja laskee sijainnin niiden perusteella. Sitten se välittää sijainnin keskusyksikköön, joka siistii tiedot.

Ne lähetetään edelleen GSM-moduuliin, joka muodostaa yhteyden matkapuhelinverkkoon ja sinuun (yleensä älypuhelimen, tabletin tai tietokoneen välityksellä). GPS-seuranta-alustat (kuten Tractive GPS -sovellus) helpottavat GPS-sijaintitietojen lukemista esittämällä ne karttamuodossa.

Siis näin:

Ruutukaappaus Tractive GPS -sovelluksen LIVE-seurantaominaisuudesta

Sinun ei kuitenkaan tarvitse tietää kaikkea tätä saadaksesi mielenrauhaa karvakorvasi suhteen. 😉

Onko olemassa SIM-kortittomia GPS-paikantimia?

SIM-kortittomia paikantimia on toki olemassa. Niitä käytetään kuitenkin yleensä vain silloin kun laitteiden välinen reaaliaikainen seuranta ei ole tarpeen.

Esimerkiksi GPS-sijainnin tallennuslaitteet tallentavat reittitietoja, jotka voidaan sitten ladata tietokoneelle tarkasteltavaksi myöhemmin2. Nimensä mukaisesti nämä laitteet sopivat mainiosti GPS-tietojen tallentamiseen, mutta niissä ei ole reaaliaikaista seurantapalvelua.

GPS-navigaattorit näyttävät GPS-sijainnin samalla laitteella, jolla ne tallennetaan. Ne eivät siksi vaadi SIM-korttia.

Satelliittipaikantimet, kuten Spot, käyttävät GPS:ää sijainnin määrittämiseen, mutta lähettävät tiedot Globalstar-satelliittiverkoston kautta matkapuhelinverkon sijaan. Ne eivät tästä syystä vaadi SIM-korttia, mutta niiden ostohinta ja kuukausimaksu ovat usein korkeat. Satelliittipaikantimet ovat hyödyllisimpiä syrjäseuduilla, joille matkapuhelinverkko ei ulotu; esimerkiksi vuorikiipeilyretkellä Alpeilla, kun haluat perheesi tietävän, että olet kunnossa.

Entäpä Bluetooth-paikantimet? Useimmat Bluetooth-paikantimet eivät käytä GPS-tekniikkaa, joten niiden toiminta-alue on hyvin rajallinen. On kuitenkin olemassa joitakin laitteita, jotka käyttävät GPS:n ja Bluetoothin yhdistelmää. Lisätietoja on GPS- ja Bluetooth-paikanninvertailussamme.

Voiko GPS-seurantalaitetta käyttää ilman matkapuhelinverkkoa?

Useimmat GPS-laitteet pystyvät tallentamaan GPS-tietoja ilman matkapuhelinverkkoa. Se on GPS-vastaanottimen tärkein toiminto. Kysymys kuuluukin, miten sijaintitietoja halutaan tarkastella. GPS-tallentimella voit tallentaa GPS-koordinaatit (ilman matkapuhelinverkkoa) ja tarkastella niitä myöhemmin tietokoneella.

Navigointijärjestelmä taas näyttää sijainnin itse paikantimessa eikä siksi tarvitse matkapuhelinverkkoa. Aktiiviseen, reaaliaikaiseen seurantaan puolestaan tarvitaan yleensä matkapuhelinyhteys, jotta paikannin voi lähettää sijaintitiedot puhelimeen (tai tablettiin/tietokoneeseen) reaaliajassa.

GPS-paikannin ilman tilausta?

Saatat miettiä, onko olemassa GPS-paikanninta, joka ei vaadi palvelutilausta. Onko se mahdollista? Toki. Onko siitä hyötyä? Luultavasti ei.

Useimmat niistä, jotka etsivät GPS-paikanninta henkilökohtaiseen käyttöön vuonna 2022, haluavat pystyä seuraamaan kohdettaan kätevästi puhelimestaan. Yksi parhaista tämän mahdollistavista menetelmistä on SIM-kortti ja matkapuhelinpalvelu.

Lisäksi tilaus voi antaa rutkasti mielenrauhaa.

Esimerkiksi Tractive GPS -paikantimien käyttämät SIM-kortit toimivat mahdollisimman monissa paikallisissa matkapuhelinverkoissa kaikkialla maailmassa. Näin et joudu murehtimaan peittoalueongelmista vain siksi, että olisit sidottu vain yhteen palveluntarjoajaan.

Tämä kaikki maksaa vain noin kahvin ja pullan verran kuukaudessa. Ei hassumpaa, vai mitä?

Jos haluat lisätietoja GPS-paikantimen SIM-korttiin ja tilaukseen sisältyvistä ominaisuuksista ja palveluista, tutustu Tractive-tilauksiin.

Mikä on paras GPS-paikannin lemmikkien seuraamiseen?

Jos haluat seurata koiraasi tai kissaasi reaaliajassa – kuten usein voi olla tarpeen–, suosittelemme (yllätys, yllätys) Tractive GPS -paikanninta. Tässä GPS-seurantalaitteessa on kiinteä SIM-kortti, joka muodostaa automaattisesti yhteyden parhaaseen verkkoon, jotta voit jäljittää karvakorvasi kaikkialla maailmassa. Sinun ei tarvitse ostaa omaa SIM-korttia.

Lue, miksi lemmikinomistajat ovat ihastuneet Tractive GPS:ään.

mustavalkoinen koira niityllä - koiran gps-seurantalaite ilman sim-korttia

Yhteenvetona: SIM-kortin avulla GPS-paikannin mahdollistaa lemmikin seuraamisen ajantasaisesti. Ilman SIM-korttia GPS-paikantimet eivät todennäköisesti pystyisi lähettämään GPS-sijaintitietoja lemmikkisi olinpaikasta puhelimeesi. SIM-kortti voi toisin sanoen olla hyvin tärkeä GPS-paikannuslaitteen osa.


Piditkö lukemastasi? Jaa se kavereille!

Hanki Tractive GPS

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Tarvitsetko apua paikantimen tai tilin kanssa? Ota yhteyttä tukeen.

Satunnaiset julkaisut