Wat is een virtuele omheining?

25. juli 2022

Het gebruik van een fysiek hekwerk heeft een keerzijde. Een hond kan over het hek springen en je kunt het niet verplaatsen. Daarom zijn virtuele omheiningen in opkomst. Maar hoe kun je je huisdier veilig houden met een virtuele omheining? Ontdek hoe een virtuele omheining werkt en welke mogelijkheden er zijn.

black dog jumping over brown wooden fence

Met een virtuele omheining kun je dieren binnen hun digitale weide houden en volgen met behulp van GPS en andere technologieën. Maar wat is een virtuele omheining en hoe gaat dit in zijn werk? Wat zijn de voordelen ten opzichte van traditionele hekken of andere hondenomheiningen? Hoe verhouden ze zich tot populaire virtuele omheiningen? Wat is de beste virtuele omheining voor honden en katten? Lees gauw verder en kom hier meer over te weten.

Wat is een virtuele omheining?

Over het algemeen zijn er drie soorten omheiningen voor dieren: permanente, tijdelijke en virtuele omheiningen. Virtuele omheiningen maken gebruik van GPS om dieren in een bepaald gebied te houden. Deze afrasteringen worden vaak in de landbouwindustrie gebruikt om koeien, schapen, geiten, enz. binnen hun virtuele weide te houden.

koeien grazen op een groen veld met blauwe lucht en wolken

GPS-trackers met virtuele omheiningen voor huisdieren worden echter ook steeds populairder, omdat ze een veilige en betrouwbare oplossing zijn om ervoor te zorgen dat je hond of kat in de tuin blijft en niets overkomt.

Een virtuele omheining maakt gebruik van een GPS-apparaat dat aan de halsband van een dier wordt bevestigd om het in een gebied te houden.

Bron: Animals 2019

Hoe werkt een virtuele omheining?

Eerst wordt de GPS-tracker aan de halsband van het huisdier bevestigd. De locatie van het huisdier wordt achterhaald met behulp van GPS-satellieten. Vervolgens kun je in de app een virtuele omheining afbakenen op de kaart.

Afbeelding van Virtuele omheining in de Tractive GPS-app

Het GPS-apparaat communiceert met de app om vast te stellen waar de grenslijnen van de omheining liggen en of het dier het gebied heeft verlaten.

Populaire huisdierentrackers, zoals Tractive GPS, bieden een 100% veilige, schokvrije virtuele omheining die speciaal is ontworpen voor huisdieren. Er wordt geen elektrische schok afgegeven. In plaats daarvan krijgt het baasje een melding op de telefoon als zijn of haar huisdier de virtuele omheining verlaat.

Tractive GPS Virtual Fence voor honden en katten tutorial infographic

Voordelen van een virtuele omheining

Virtuele omheiningen bieden veel voordelen ten opzichte van traditionele hekwerken die met pinnen of palen in de grond zijn verankerd. Enkele voordelen zijn:

  • Flexibele afbakening: stel een virtuele omheining in die je overal ter wereld kunt verplaatsen.
  • Beheer op afstand: zet waar en wanneer dan ook een virtuele omheining op, pas deze aan en controleer de omheining en je huisdier vanaf je smartphone, tablet of computer.
  • Snel en eenvoudig aan de slag: het instellen van de omheining is een fluitje van een cent; binnen enkele minuten is het klaar.
  • Betaalbaar: een virtuele omheining is een stuk goedkoper dan een traditioneel hek (Tractive GPS kost bijvoorbeeld maar € 49,99 plus een laag maandelijks abonnementsbedrag).
  • Handig: de GPS-tracker werkt over elk bereik en heeft geen afstandsbeperking. Je kunt de virtuele omheining dus overal ter wereld verplaatsen.
  • Aanpasbaar: aangezien virtuele omheiningen op een kaart worden afgebakend, kun je de vorm en grootte naar wens aanpassen.

Soorten virtuele omheiningen

In principe zijn alle omheiningen zonder fysieke grenslijn virtuele omheiningen. Dit kan dus zowel bedrade omheiningen (waarbij er een radiosignaal door een ingegraven draad gaat) zijn als onzichtbare, draadloze omheiningen. Bij een draadloze omheining wordt er gebruikgemaakt van een radiosignaal om de locatie van het huisdier en de grens van het erf te versturen en ontvangen. Andere soorten virtuele omheiningen maken gebruik van GPS en andere draadloze technologieën om te bepalen of je huisdier zich in de afgebakende zone bevindt. Bij sommige onzichtbare omheiningen krijgt de hond een elektrische schok als het dier eruit wil ontsnappen, maar dit geldt niet voor alle onzichtbare hondenomheiningen.

De verschillende soorten virtuele omheiningen zijn:

  • Draadloze hekken
  • Elektrische hekken
  • Onzichtbare hekken
  • GPS-hekken

Bekende merken

Om beter te begrijpen wat de verschillen zijn tussen de verschillende soorten virtuele omheiningen, hebben we twee bekende merken vergeleken: SpotOn en Tractive GPS.

Virtuele omheining van Tractive GPS

De Virtuele omheining van Tractive GPS is een van de meest nuttige functies van Tractive GPS, een populaire GPS-tracker voor honden en katten. Huisdierbezitters krijgen een melding wanneer hun viervoeter de virtuele omheining verlaat en kunnen hun hond of kat in realtime volgen met de LIVE Tracking-functie. Tractive GPS is ook uitgerust met licht en geluid, evenals andere handige functies zoals Activiteitenmonitoring voor huisdieren. Lees meer over de Virtuele omheining van Tractive GPS.

SpotOn Virtual Smart Fence

Een ander soort virtuele omheining is de SpotOn Virtual Smart Fence, een insluitsysteem dat gebruikmaakt van GPS. Hierbij is de halsband gekoppeld aan de onzichtbare omheining om je huisdier binnen een afgebakend gebied te houden. SpotOn maakt gebruik van waarschuwingssignalen en elektrostatische schokken. Als je hond de virtuele afrastering nadert, dan zal de halsband na een aantal waarschuwingssignalen een schok geven die bedoeld is om het gedrag van de hond te corrigeren.

afbeelding van een roze driehoek met uitroepteken

Waarschuwing: Vanaf 1 januari 2022 is het in Nederland niet meer toegestaan om stroomstootapparatuur bij honden te gebruiken. Door het gebruik van elektronische halsbanden kunnen honden pijn ervaren of gewond raken. Lees hier meer over de negatieve effecten van de elektronische halsband op het welzijn van honden.

Tractive GPS vs. SpotOn

Spoton Virtual Smart Fence
SpotOn Virtual Smart Fence
Tractive GPS Dog Tracker 4
Virtuele omheining van Tractive GPS
Soort omheiningGPS, elektrostatische schokGPS
Prijs$ 1.495€ 49,99
AbonnementVanaf $ 5,95 per maandVanaf € 4 euro per maand
InstelprocesLoop langs een grenslijn met SpotOn en je smartphoneJe kunt de Virtuele omheining instellen in de Tractive GPS-app
Mobiele dekking vereistJaJa
Mobiele aanbiedersVerizon, AT&TVeel netwerken in meer dan 175 landen
BeschikbaarheidVerenigde Staten en CanadaWereldwijd
Batterijduur24 uurTot 7 dagen
Minimumgrootte van de omheining2000 m²50 meter (radius) voor een ronde omheining, 100 x 100 meter voor een rechthoekige omheining
Maximumgrootte van de omheining4 km²Onbeperkt
Meerdere omheiningengreen check markgreen check mark
Aanpasbare vormgreen check markgreen check mark
Trackinggreen check markgreen check mark
Draagbaargreen check markgreen check mark
Waterbestendiggreen check markgreen check mark
Melding als de batterij bijna leeg isgreen check markgreen check mark
Activiteitenmonitoringred xgreen check mark
Klantenbeoordeling2,9 van de 5 sterren op Facebook
SpotOn Fence Facebook Rating 2.9 stars
4,6 van de 5 sterren op Trustpilot

Wat is de beste virtuele omheining voor honden en katten?

Waarschijnlijk denk je nu: “Natuurlijk raden ze hun eigen apparaat aan!” Dat mag wel zo zijn, maar we zijn er oprecht van overtuigd dat de oplossing die wordt aangeboden door Tractive GPS de beste keuze is voor huisdieren. Veel virtuele omheiningen berusten op het inzetten van elektrostatische schokken om een hond binnen een begrensd gebied te houden. Maar zonder een fysieke grenslijn kunnen honden het lastig vinden om de schok te koppelen aan hun eigen gedrag. Wanneer je huisdier die associatie niet kan leggen, weet het arme beestje niet wat hij moet doen om de schok te voorkomen. In het algemeen is het dus erg moeilijk om dergelijke virtuele afrasteringen correct toe te passen.

Met Tractive GPS daarentegen kun je je hond overal ter wereld volgen en virtuele omheiningen instellen. En dat allemaal zonder elektrische schokken. Onze GPS-tracker is niet alleen diervriendelijk, maar ook zeer betaalbaar. De tracker kost slechts € 49,99. Daarnaast betaal je een klein maandelijks bedrag voor het abonnement. Elke virtuele omheining is weer anders, dus laat je goed informeren om de oplossing te vinden die het beste bij je past.

Ontdek de Virtuele omheining van Tractive GPS

Heb je hier iets van geleerd? Deel het met je vrienden!

Tractive GPS bestellen

Misschien ook iets voor jou...

Meer artikels