Framtidens staket är digitala! Med ett virtuellt staket kan du virtuellt hålla ett öga på ett djur som en ko, en katt eller en hund, tack vare GPS och annan fantastisk teknik. Virtuella staket ser till att din pälskling inte beger sig för långt hemifrån och sätter gränser på ett tryggt sätt. Och till skillnad från vanliga staket så kan du skapa och ändra dina virtuella staket direkt i mobilen.

Med vad är virtuella staket, och hur fungerar de?

 • Vilka är fördelarna med virtuella staket jämfört med vanliga staket eller stängsel?
 • Vad finns det för typer av virtuella staket?
 • Vilket virtuellt staket är bäst för hundar och katter?

I det här inlägget svarar vi på dessa frågor och ger dig all information du behöver om virtuella staket.

Vad är ett virtuellt staket?

När det kommer till staket för djur finns det i stora drag tre typer: permanenta, tillfälliga och virtuella staket. Virtuella staket använder GPS för att hålla djur inom ett specifikt område. De används till exempel ofta av lantbrukare för att kartlägga och kontrollera kor som går ute och betar, och andra kreatur.

kor på bete på ett grönt fält med blå himmel och moln

Dock har GPS-trackers med virtuella staket börjat bli alltmer vanliga bland hund- och kattägare, eftersom de erbjuder ett tryggt och pålitligt sätt att se till att hunden eller katten stannar i trädgården och borta från faror.

Ett virtuellt staket använder en GPS-enhet som fästs på djurets halsband för att hålla djuret inom ett visst område.

Källa: Animals 2019

Hur fungerar ett virtuellt staket?

”Ett virtuellt staket är en gräns som du som användare skapar och kan se över. Du kan enkelt flytta eller redigera staketet direkt i mobilen.

När du har skapat ett virtuellt staket så hjälper Tractive GPS dig att se över det. Så snart din tracker noterar att husdjuret lämnar ett tryggt område eller går till en farlig plats identifierar systemet en förändring i området.

Det innebär att du får en notis på direkten så att du kan förhindra att ditt husdjur går för långt bort.”

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer på Tractive sedan 2016

Först fästs GPS-komponenten på djurets halsband. Där identifierar enheten djurets plats var som helst i värden med hjälp av GPS-satelliter. Ett virtuellt staket ritas på kartan i tjänstens programvara eller app.

Tractive GPS virtuellt staket i app, illustration

Tractive GPS kommunicerar med appen för att identifiera var staketets gräns går och huruvida djuret har gått över denna gräns.

Med vanliga ”osynliga” staket för boskap skickas en ljudsignal från enheten på kon om den närmar sig staketets gräns. Om djuret går över staketets gräns skickas en elektrisk puls. Detta lär djuret att hålla sig inom staketets gränser. Detta är även hur vanliga osynliga eller trådlösa hundstängsel fungerar.

Dock anser djurrättsaktivister att osynliga staket som använder elstötar är farliga och oetiska.

Som tur är finns det ett bättre alternativ. Moderna, populära trackers för husdjur, som Tractive GPS, har 100% trygga virtuella staket utan elchocker, som designats specifikt för älskade husdjur. Tractives virtuella staket skickar ingen elektrisk puls eller chock. I stället skickas en notis till djurägarens mobil när hunden eller katten lämnar eller återvänder till det virtuella staketet.

Tractive GPS notis på smartphone om virtuellt staket

Upptäck GPS- och hälsospårning för husdjur

Fördelarna med ett virtuellt staket

Virtuella staket har många fördelar jämfört med vanliga staket. Till exempel:

 • Flexibla gränser: rita staketets gräns var som helst i världen och redigera det enligt dina önskemål.
 • Fjärrstyrning: skapa, hantera och se över ditt virtuella staket och ditt/dina husdjur när och var som helst, på din smartphone, surfplatta eller dator.
 • Snabb och enkel installation: slipp tidskrävande, professionell installation. Vem som helst kan komma igång på mindre än 5 minuter.
 • Låg kostnad: Tractive GPS kostar mycket, mycket mindre än ett vanligt staket. Tractive GPS-enheten kostar endast 599 kronor + en liten månatlig abonnemangskostnad.
 • Bärbart: det finns ingen gräns för var din GPS-enhet kan spåra eller var du kan skapa en digital gräns. När du har skapat ditt staket kan du redigera och flytta det precis som du vill.
 • Anpassningsbart: eftersom virtuella staket kan ritas på en karta kan du skapa i princip vilken storlek eller form du än vill.

Upptäck GPS- och hälsospårning för husdjur

Typer av virtuella staket

Rent tekniskt sett är ett virtuellt staket helt enkelt ett staket utan en fysisk gräns. Det inkluderar alltså hundstängsel som skickar radiosignaler genom anordningar under marken. Dessa typer av staket fungerar genom att skapa en ”cirkel” runt en sändare eller station. Andra typer av virtuella staket använder GPS och annan trådlös teknik för att kartlägga staketets område. Många osynliga hundstängsel använder elchocker för att träna hunden att hålla sig inom området, men det finns även lösningar som inte chockar hunden.

Olika typer av virtuella staket:

 • Trådlöst hundstängsel
 • Elektriskt hundstängsel
 • Osynligt hundstängsel
 • GPS-hundstängsel

Här kan du läsa mer om trådlösa, elektriska och osynliga hundstängsel

Tractive GPS virtuella staket

Tractive GPS har ett virtuellt staket som är en av Tractive GPS-appens mest populära funktioner. Tractive GPS är en populär GPS-tracker för hundar och katter. Djurägare som använder Tractive GPS får en notis så snart deras fyrbenta vänner lämnar det virtuella staketets gräns och kan spåra sina husdjur i realtid med funktionen för LIVE spårning. Tractive GPS har även en ljudfunktion samt ljus och coola funktioner som aktivitetsspårning för husdjur. Läs mer om Tractive GPS virtuella staket.

pink triangle graphic with exclamation

Visste du? Många djurrättsorganisationer är emot chockhalsband eftersom de kan skada hunden och ditt förhållande till din fyrbenta vän. Här kan du läsa mer om den chockande sanningen om chockhalsband.

Tractive hund-GPS och katt-GPS med förpackning

Tappa aldrig bort dina husdjur

Följ varje steg i realtid med obegränsad räckvidd. Få en notis om din pälskling går för långt hemifrån. Håll din fyrbenta vän i form med hälsospårning. Och låt andra, som hundrastare eller kattvakter, hjälpa dig att hålla koll

Upptäck GPS- och hälsospårning för husdjur

Vilket virtuellt staket är bäst för hundar och katter?

Nu är det visserligen svårt för oss att vara opartiska, men vi på Tractive tycker att ett chockfritt virtuellt staket och en smart GPS-enhet som Tractive GPS är det bästa valet för din fyrbenta vän! Många virtuella staket använder elchocker för att skrämma hunden att hålla sig inom området. Men utan ett fysiskt staket anser vi att det är ett elakt sätt att lära hunden att hålla sig inom de (osynliga) gränserna. Alltså är det inte så konstigt att ”osynliga” hundstängsel kräver hundträning utöver det höga priset. Tractive GPS kostar däremot endast 599 kr plus en låg månatlig abonnemangsavgift. Och med Tractive kan du spåra din hund och skapa virtuella staket var som helst i världen, 100% chockfritt. Eftersom alla hundar är unika rekommenderar vi att du gör lite research för att hitta den perfekta lösningen för dig.

Cattery owner and trainer, Clair Chesterman

”Tractive är min topp-rekommendation när det kommer till katt-GPS. Och den bästa kvaliteten på marknaden. Jag kunde ange trygga områden, som mitt hem, och när min katt går utanför dem så får jag en notis på direkten.

I själva verket kan det ha räddat livet på min katt, den gången hon jagade efter en fågel och fastnade. Hon var så rädd, men jag kunde hitta henne med hjälp av GPS-spåraren. Tractives chip beräknar ofta kattens plats, som uppdateras på kartan var 2:a till 3:e sekund. Dessutom har den LED som hjälper dig att hitta din fyrbenta vän på kvällen.

/Clair Chesterman, uppfödare och ägare av det CFA- och CCA-registrerade företaget FluffyMeowPaws1

Upptäck Tractive GPS virtuella staket

Vill du se hur virtuella staket fungerar i praktiken? Ta en titt på vår video som visar hur det fungerar på mindre än en minut:

Lärde du dig något nytt av inlägget? Dela det med en vän!