Vad är ett virtuellt staket?

11. juli 2022

Även det stadigaste hundstängslet har nackdelar, som att hunden kan hoppa över det, eller att det inte kan flyttas. Läs vidare för allt du behöver veta om virtuella staket och olika typer av hundstängsel.

black dog jumping over brown wooden fence

Framtidens staket är digitala! Med ett virtuellt staket kan du virtuellt hålla ett öga på ett djur som en ko, en katt eller en hund, tack vare GPS och annan fantastisk teknik. Men vad är ett virtuellt staket, och hur fungerar det? Vad finns det för fördelar med virtuella staket jämfört med vanliga staket eller hundstängsel? Hur kan man jämföra populära virtuella staket? Vilket virtuellt staket är bäst för hundar och katter? Vi ska svara på alla dessa frågor i det här inlägget!

Vad är ett virtuellt staket?

När det kommer till staket för djur finns det i stora drag tre typer: permanenta, tillfälliga och virtuella staket. Virtuella staket använder GPS för att hålla djur inom ett specifikt område. De används till exempel ofta av lantbrukare för att kartlägga och kontrollera kor som går ute och betar och andra kreatur.

kor på bete på ett grönt fält med blå himmel och moln

Dock har GPS-trackers med virtuella staket börjar bli alltmer vanliga bland hund- och kattägare, eftersom de erbjuder ett tryggt och pålitligt sätt att se till att hunden eller katten stannar i trädgården och borta från faror.

Ett virtuellt staket använder en GPS-enhet som fästs på djurets halsband för att hålla djuret inom ett visst område.

Källa: Animals 2019

Hur fungerar ett virtuellt staket?

Först fästs GPS-komponenten på djurets halsband. Där identifierar enheten djurets plats var som helst i värden med hjälp av GPS-satelliter. Ett virtuellt staket ritas på kartan i tjänstens programvara eller app.

Tractive GPS virtuellt staket i app, illustration

GPS-enheten kommunicerar med appen för att identifiera var staketets gräns går och huruvida djuret har gått över denna gräns.

Med vanliga ”osynliga” staket för boskap skickas en ljudsignal från enheten på kon om den närmar sig staketets gräns. Om djuret går över staketets gräns skickas en elektrisk puls. Detta lär djuret att hålla sig inom staketets gränser. Detta är även hur vanliga osynliga eller trådlösa hundstängsel fungerar.

Dock anser djurrättsaktivister att osynliga staket som använder elstötar är farliga och oetiska.

Som tur är finns det ett bättre alternativ. Moderna, populära trackers för husdjur, som Tractive GPS, har 100% trygga virtuella staket utan elchocker, som designats specifikt för älskade husdjur. Tractives virtuella staket skickar ingen elektrisk puls eller chock. Istället skickas en notis till djurägarens mobil när hunden eller katten lämnar eller återvänder till det virtuella staketet.

Tractive GPS notis på smartphone om virtuellt staket

Fördelarna med ett virtuellt staket

Virtuella staket har många fördelar jämfört med vanliga staket. Till exempel:

  • Flexibla gränser: rita staketets gräns var som helst i världen och redigera det enligt dina önskemål.
  • Fjärrstyrning: skapa, hantera och se över ditt virtuella staket och ditt/dina husdjur när och var som helst, på din smartphone, surfplatta eller dator.
  • Snabb och enkel installation: slipp tidskrävande, professionell installation. Vem som helst kan komma igång på mindre än 5 minuter.
  • Låg kostnad: Tractive GPS kostar mycket, mycket mindre än ett vanligt staket. Tractive GPS-enheten kostar endast 599 kronor + en låg månatlig abonnemangskostnad.
  • Bärbart: det finns ingen gräns för var din GPS-enhet kan spåra eller var du kan skapa en digital gräns. När du har skapat ditt staket kan du redigera och flytta det precis som du vill.
  • Anpassningsbart: eftersom virtuella staket kan ritas på en karta kan du skapa i princip vilken storlek eller form du än vill.

Typer av virtuella staket

Rent tekniskt sett är ett virtuellt staket helt enkelt ett staket utan en fysisk gräns. Det inkluderar alltså hundstängsel som skickar radiosignaler genom anordningar under marken. Dessa typer av staket fungerar genom att skapa en ”cirkel” runt en sändare eller station. Andra typer av virtuella staket använder GPS och annan trådlös teknik för att kartlägga staketets område. Många osynliga hundstängsel använder elchocker för att träna hunden att hålla sig inom området, men det finns även lösningar som inte chockar hunden.

Olika typer av virtuella staket:

  • Trådlöst hundstängsel
  • Elektriskt hundstängsel
  • Osynligt hundstängsel
  • GPS-hundstängsel

Här kan du läsa mer om trådlösa, elektriska och osynliga hundstängsel

Populära märken för virtuella staket

För att få en bättre förståelse för olika typer av virtuella staket och deras skillnader ska vi jämföra två populära märken: SpotOn och Tractive GPS. Inget virtuellt staket är nämligen det andra likt.

Tractive GPS virtuella staket

Tractive GPS har ett virtuellt staket som är en av Tractive GPS-appens mest populära funktioner. Tractive GPS är en populär GPS-tracker för hundar och katter. Djurägare som använder Tractive GPS får en notis så snart deras fyrbenta vän lämnar det virtuella staketets gräns och kan spåra sina husdjur i realtid med funktionen för LIVE spårning. Tractive GPS har även en ljudfunktion samt ljus och coola funktioner som aktivitetsspårning för husdjur. Läs mer om Tractive GPS virtuella staket.

SpotOn Virtuals ”Smart Fence

En annan typ av virtuellt staket är ett ”Smart Fence” från SpotOn, vilket är ett system som använder GPS för att hålla djuret inom ett område. Att hålla djuret inom området innebär i detta fall att halsbandet aktivt begränsar hunden till trädgården eller ett område med stängsel. Utöver GPS och mobilnätverk använder SpotOn-halsbandet en kombination av varningstoner och elchocker. Så när hunden närmar sig stängslet får hen ett antal varningsljud, vilket följs av en elchock som ska rätta hundens beteende. Hur väl hunden rättar sitt beteende (d.v.s. att hen inte försöker att lämna området) beror på hur väl man utför det tillhörande träningsprogrammet.

pink triangle graphic with exclamation

Varning: många djurrättsorganisationer är emot chockhalsband eftersom de kan skada hunden och ditt förhållande till din fyrbenta vän. Här kan du läsa mer om den chockande sanningen om chockhalsband.

Tractive GPS vs SpotOn

Spoton Virtual Smart Fence
SpotOn Virtual ”Smart Fence
Tractive GPS Dog Tracker 4
Tractive GPS virtuellt staket
Typ av stängselGPS, elchockGPS
Kostnadca. 15 000 kr599 kr
Månadsavgiftca. 60 kr/månadfrån 40 kr/månad
InstallationGå med SpotOn och din smartphone längs en gränsRita det virtuella staketet i Tractive GPS-appen
Kräver mobiltäckningJaJa
MobilnätverkVerizon, AT&TVerizon, AT&T, T-Mobile, Viaero (USA) + fler i resten av världen
TillgänglighetUSA och KanadaGlobalt
Batteritid24 timmarUpp till 7 dagar
Minsta storlekca. 2 000 kvm50 meter i radie cirkulärt, 100 x 100 meter rektangulärt
Största storlek4+ kvadratkilometerObegränsad
Flera staketgreen check markgreen check mark
Anpassningsbar formgreen check markgreen check mark
Spårninggreen check markgreen check mark
Bärbargreen check markgreen check mark
Vattentätgreen check markgreen check mark
Notiser om lågt batterigreen check markgreen check mark
Aktivitetsspårningred xgreen check mark
Kundomdöme2,9 av 5 stjärnor på Facebook
SpotOn Fence Facebook Rating 2.9 stars
4,5 av 5 stjärnor på Trustpilot

Vilket virtuellt staket är bäst för hundar och katter?

Nu är det visserligen svårt för oss att vara opartiska, men vi på Tractive tycker att ett chockfritt virtuellt staket och en smart GPS-enhet som Tractive GPS är det bästa valet för din fyrbenta vän! Många virtuella staket använder elchocker för att skrämma hunden att hålla sig inom området. Men utan ett fysiskt staket anser vi att det är ett elakt sätt att lära hunden att hålla sig inom de (osynliga) gränserna. Alltså är det inte så konstigt att ”osynliga” hundstängsel som SpotOn kräver hundträning utöver det höga priset. Tractive GPS kostar däremot endast 599 kr plus en låg månatlig abonnemangsavgift. Och med Tractive kan du spåra din hund och skapa virtuella staket var som helst i världen, 100% chockfritt. Eftersom alla virtuella är unika rekommenderar vi att du gör lite research för att hitta den perfekta lösningen för dig.

Upptäck Tractive GPS virtuella staket

Lärde du dig något nytt av inlägget? Dela det med en vän!

Skaffa Tractive GPS

Du kanske även gillar ...

Behöver du hjälp med din tracker eller ditt konto? Gå till vårt hjälpcenter.

Fler artiklar