Fremtidens hegn er digitale! Med et virtuelt hegn kan du virtuelt holde øje med et dyr, f.eks. en ko, en kat eller en hund, takket være GPS- og anden avanceret teknologi. Virtuelle hegn hjælper dig med at sørge for, at dyret ikke går for langt. Samtidig lærer dyret på en tryg og sikker måde, hvor grænserne går. Og modsat et fysisk hegn kan du tage det med dig og sætte det op hvor som helst.

Men hvad er et virtuelt hegn præcist, og hvordan virker det?

  • Hvilke fordele har virtuelle hegn i forhold til traditionelle indhegninger eller andre udendørs hundehegn?
  • Hvilke forskelle er der på virtuelle hegn?
  • Hvilket virtuelt hegn er bedst til hunde og katte?

Det og meget mere ser vi nærmere på i dette indlæg.

Hvad er et virtuelt hegn?

Der findes som udgangspunkt tre typer hegn, når det drejer sig om indhegningsmuligheder til dyr: permanente, midlertidige og virtuelle hegn. Virtuelle hegn bruger GPS til at holde dyr i et bestemt område. De bruges f.eks. i en del lande til at kortlægge og indhegne græssende kvæg, får eller geder.

køer græsser på en grøn mark med blå himmel og skyer

Virtuelle hegn benytter GPS til at holde dyr i et bestemt område

GPS-trackere med virtuelle hegn til kæledyr bliver også stadig mere almindelige, da de på en sikker og stabil måde hjælper med at holde din hund eller kat f.eks. i haven, så den ikke havner i farlige situationer.

Et virtuelt hegn bruger GPS-enheder i halsbåndet til at holde dyr i et bestemt område.

Kilde: Animals 2019

Hvordan fungerer virtuelle hegn helt præcist? Lad os tage udgangspunkt i Tractives eget.

Hvordan virker et virtuelt hegn?

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer hos Tractive

“Et virtuelt hegn er et område, som brugeren definerer og kan holde øje med. Du kan flytte eller redigere det direkte på mobilen.

Når du har defineret et specifikt område, hjælper Tractive GPS dig med at holde øje med det. Så snart din tracker registrerer, at dit kæledyr forlader et sikkert område eller går mod et farligt sted, identificerer systemet omgående en ændring i området.

Det betyder, at du straks får en besked, så du kan sørge for, at dit kæledyr ikke går for langt.”

– Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer hos Tractive siden 2016

Monter først din Tractive-enhed i hundens eller kattens halsbånd. Enheden indeholder en GPS-komponent, som forbindes til lokale satellitter. På den måde kan du spore dit kæledyr overalt i verden, uanset afstand.

Tjek derefter din app. Du vil se et virtuelt hegn på kortet, som vist i eksemplet her:

Tractive GPS Virtual Fence in app illustration

Din Tractive GPS-enhed kommunikerer med appen for at identificere, hvor hegnets grænse går, og om dyret har krydset den.

Du kan oprette dit eget virtuelle hegn med Tractives “sikre zoner” og “forbudte zoner”.

Når du har oprettet dit virtuelle hegn, får du straks en besked, hvis din hund eller kat overskrider grænsen. Det hjælper dig med at sørge for, at dyret ikke går til et farligt sted.

Eller advarer dig, hvis dit kæledyr, som normalt er indendørs, pludselig er kommet udenfor.

Udforsk GPS- og sundhedstrackere til kæledyr

Typer af virtuelle hegn

Teknisk set er et virtuelt hegn ethvert hegn uden fysiske grænser. Typiske eksempler kan være:

  • Underjordiske hegn med ledning, som sender et radiosignal via en nedgravet ledning
  • Usynlige trådløse hegn, som skaber et indhegnet område ved hjælp af radiosignaler omkring en central base
  • Elhegn, som forhindrer dyr i at gå uden for ved at bruge elektrisk stød
  • GPS-hegn, som Tractives, der giver dig besked via din enhed, hvis dit kæledyr er gået uden for hegnet

Ud over disse eksempler kan andre virtuelle hegn bruge en lyd for at holde dyrene i indhegningen. Du har måske hørt om Bluetooth-trackere som Tile eller Apple AirTag. De udsender en hørbar lyd, jo tættere du kommer på den genstand, du leder efter. Sådan fungerer typiske virtuelle hegn også. Hvis f.eks. en ko nærmer sig hegnets grænse, kan sporingsenheden udsende en lyd for at advare dem om ikke at gå længere.

Derfor bør du undgå virtuelle hegn med elektrisk stød

Desværre udsender nogle af disse hegn også elektriske impulser, hvis dyret går uden for det virtuelle hegns omkreds. Det er beregnet til at træne kvæg til at blive inden for det indhegnede område. Sådan fungerer typiske usynlige eller trådløse hegn også. Nogle træningshalsbånd til hunde fungerer på samme måde, ved at udsende stød. Obs! Vær opmærksom på, at stødhalsbånd til hunde ikke er tilladt i Danmark.

Det er vigtigt at vide, at både dyrlæger og dyrerettighedsfortalere fraråder usynlige hegn, som bruger elektrisk stød1. De anser dem for at være farlige og uetiske – de kan endda skade dit kæledyr.

  • Din hund eller kat kan få stærkere stød end ventet og opleve ulidelig smerte.
  • Statiske stød kan i højere grad give dine kæledyr unødvendig stress og angst, og kan få dem til at reagere aggressivt for at forsvare sig selv.
  • Nogle hunde med et stort jagtinstinkt stopper ikke med at jage “byttedyr”, også selvom de får stød.

Aversive teknikker som statisk stød kan over tid påvirke din hund eller kats tillid til dig negativt. Og endnu værre så garanterer de ikke for kæledyrets sikkerhed eller langsigtede trivsel.

Tractives virtuelle hegn

Heldigvis tilbyder populære hundetrackere som Tractive GPS et 100 % sikkert, stødfrit virtuelt hegn, som er designet specielt til vores elskede kæledyr.

Der udsendes ingen elektrisk impuls eller stød. I stedet sendes en notifikation til ejerens telefon, hvis hunden eller katten går uden for det virtuelle hegn.

Udforsk GPS- og sundhedstrackere til kæledyr

Grafik som viser Tractive GPS virtuelt hegn

Fordele ved et virtuelt hegn

Virtuelle hegn har mange fordele i forhold til traditionelle hegn. Her er nogle af dem:

Fleksible grænser

Din Tractive GPS-enhed kobles til mobilnetværk i 175 lande over hele verden. Det betyder, at du kan placere grænserne hvor som helst i verden og tilpasse dem efter behov. På den måde kan du have styr på, hvor dit kæledyr er, også når du er på ferie.

Fjernbetjening

Din Tractive-enhed kan uden problemer kobles til din mobil, tablet eller computer via det indbyggede SIM-kort. Det betyder, at du kan oprette, administrere og holde øje med din virtuelle indhegning (og dyrene, der går i det) fra din enhed når og hvor som helst.

Hurtig og nem opsætning

Der er ikke brug for tidskrævende, professionel installation. Du kan opsætte virtuelle hegn på under 5 minutter.

Lav pris

Et virtuelt hegn koster kun en brøkdel af, hvad traditionelle hegn koster. Tractive GPS fås f.eks. for kun 399 kr. + et månedligt abonnement, der koster mindre end dit abonnement på Netflix.

Tracker til hund og kat

Mist aldrig dine kæledyr af syne

Følg hvert et skridt i realtid med ubegrænset rækkevidde. Få besked, hvis de går for langt. Hold dine kæledyr sunde og glade med trivselsovervågning. Og lad andre, som f.eks. dine venner, holde øje sammen med dig.

Køb GPS-trackere

Flytbart

Fordi hegnet er virtuelt, kan du tage det med dig overalt. Tractives GPS-sporing har ubegrænset rækkevidde. Der er ingen grænser for, hvor GPS-halsbåndet kan hjælpe dig med at se, hvor dit kæledyr er. Du kan tage den digitale grænse med dig overalt, redigere og flytte hegnet – uanset hvor du er i verden.

Brugerdefineret

Da virtuelle hegn kan tegnes ind på et kort, kan de defineres i stort set enhver form eller størrelse. Her er tre muligheder, du kan lege med og tilpasse efter din have, din gård eller dit nærområde:

Tractive GPS Virtual Fence shapes

Tractive GPS virtuelt hegn i appen

Det virtuelle hegn er en af de mest brugbare funktioner i Tractives populære GPS til hunde og katte. Du får besked, hver gang dit kæledyr går uden for det virtuelle hegns grænser. Og du kan med det samme spore din firbenede ven i realtid med funktionen LIVE-tracking.

Tractive GPS’en har også en lyd- og lysfunktion plus virkelig brugbare funktioner som aktivitets- og søvnovervågning til kæledyr.

Opdrætter og virksomhedsejer, Clair Chesterman

“Tractive er den førende katte-GPS på markedet. Og ingen kattetracker har en bedre kvalitet.

Jeg har indstillet mit hus som sikker zone, og så snart katten kommer uden for den, får jeg omgående besked.

Faktisk reddede trackeren sandsynligvis min kats liv, dengang hun jagede en fugl og blev væk. Hun var bange, men jeg fandt hende heldigvis med GPS-trackeren.

Tractive-enheden registrerer løbende kattens placering, som opdateres på kortet hvert 2.-3. sekund. Og lysdioden hjælper dig med at finde din pelsklædte ven i mørke.”

– Clair Chesterman, opdrætter og ejer af den CFA- og CCA-registrerede virksomhed, FluffyMeowPaws3

Opdag Tractive GPS virtuelt hegn

Hvilket virtuelle hegn er bedst til hunde og katte?

Uanset hvad du ender med at vælge, vil vi altid anbefale at prioritere dit kæledyrs sundhed og sikkerhed. Det er aldrig det værd at sætte dyrets velvære og tillid på spil.

Mange virtuelle hegn bruger elektrisk stød til at skræmme kæledyr til at blive inden for indhegningen. Men uden en fysisk grænse er det en ubehagelig måde at lære din hund eller kat at blive inden for de usynlige linjer.

Hvis du altså endnu engang opdager, at din hund har gravet et hul under hegnet, bør du overveje at investere i et sikkert stødfrit virtuelt hegn og et GPS-halsbånd til kæledyr. For kun 399 kr. plus et mindre månedligt abonnementsgebyr kan du spore hunden og opsætte virtuelle hegn overalt i verden med Tractive GPS. 100 % stødfrit. 100 % trygt.

Se GPS-trackere med sundhedsfunktioner til kæledyr

Vil du se, hvordan du opretter et Tractive virtuelt hegn i praksis? Denne video viser, hvordan det fungerer på under et minut:

Kender du nogen, der har en ægte udbryderekspert? Del denne artikel med dem!