GPS-hundehalsbånd, hundetreningshalsbånd, elektriske hundehalsbånd, ikke-trekk-hundehalsbånd…uendelig liste, eller hva? Ingen overraskelse om du blir overveldet over å finne en million resultater hvis du søker på dette. Så hvis du er nysgjerrig på de forskjellige typene hundehalsbånd, skal vi gå gjennom de vanligste. (Og hvilke av disse hunden din virkelig trenger i utgangspunktet.)

Fordi i et nøtteskall: vil vi alltid anbefale å velge hva som prioriterer hundens sikkerhet og velvære. Hvilket ideelt sett betyr, en ID-brikke, en hunde-GPS som sporer, og en human (og lovlig) måte å få dem til å oppføre seg på. La oss komme i gang.

Hovedtyper av hundehalsbånd og hva du trenger dem til

Typer hundehalsbånd du vil støte på har en tendens til å variere etter formål. Så her er noen av de vanligste som dukker opp i søket ditt:

 • Vanlige eller flate halsbånd
 • Hundesporingshalsbånd
 • Hundetreningshalsbånd

Vanlige (flate) halsbånd

Sannsynligvis det første bildet du tenker på når du tenker «hundehalsbånd». Flate halsbånd er enkle, justerbare halsbånd designet for daglig bruk. Vi anbefaler at du skaffer et for hunden din spesielt for å sette på en ID-brikke – og en sporingsenhet. (Som vi vil forklare i neste avsnitt.)

Ideelt sett er hundens halsbånd lett og behagelig å ha på seg. En god tommelfingerregel er å sørge for at du kan få plass til to fingre i mellomrommet mellom halsbånd og nakke. Dette betyr at halsbåndet sitter tett nok til å unngå å falle av – men ikke så stramt at det vil skade hunden din.

En hund står og ser utover en snødekt mark iført halsbånd med en ID-brikke
En hund bør alltid ha et halsbånd som du kan feste en ID-brikke og en sporingsenhet på.

Et flatt halsbånd er også hundens første skritt inn i båndtrening. Som ikke bare er en morsom aktivitet å gjøre sammen. Det er faktisk lovpålagt å gå tur med hunden i bånd i mange deler av verden. Så sørg for å sjekke lover og forskrifter som gjelder for ditt land.

For eksempel, hvis du bor i Oslo, må du holde hunden i bånd mens du er ute i offentligheten. (Med mindre du er på jakt.) Å holde hunder i bånd offentlig er også lovpålagt i land som de fleste europeiske land, Canada, Australia og mange amerikanske stater.

Andre typer vanlige hundehalsbånd

Her er noen typer vanlige hundehalsbånd du kan støte på – og hvor de fungerer best:

 • Halvstrups halsbånd, som er fleksible i konstruksjon og kan bidra til å forhindre at en hund glir ut. De er også justerbare og sikrer hundens hals til halsbåndet – men uten å kvele eller skade dem.
 • Snutegrime, som glir rundt hundens hode – quite similar to a muzzle. (But without covering your dog’s mouth.) De kan hjelpe til med å trene hunden din til å gå på plass og gå komfortabelt i bånd. Med dette kan du forsiktig og umiddelbart omdirigere hundens uønskede atferd uten å skade dem.
 • Seler som går rundt hundens hals og bryst – gir en komfortabel passform. Flott for hunder som har en tendens til å trekke, samt hunder med nakke-, rygg- og luftveisproblemer. Noen dyreeksperter anbefaler faktisk å starte med hundens seletrening ganske tidlig. (Siden valper har en tendens til å trekke i bånd.)
 • Rullede halsbånd, som kan hjelpe hunder med sensitiv hud, inkludert folder og rynker.

Hundehalsbånd du bør vurdere å unngå

Generelt anbefaler både veterinærer og dyreeksperter å unngå helstrups halsbånd og pigghalsbånd. De har en tendens til å trekke stramt mot hundens hals. Som over tid øker risikoen for skade og til og med kvelning, i noen tilfeller. Dette er spesielt tilfelle hvis du har en hund på den mindre siden. Vanligvis er disse typer hundehalsbånd avhengige av negativ forsterkning (dvs. smerte og straff) for å «trene» hunder. Så vi vil alltid anbefale å vurdere mer humane alternativer, som et halsbånd som ikke strammer eller en sele. Eller ta kontakt med den lokale veterinæren som kan henvise deg til en dyreadferdsspesialist.

Må du sette en ID-brikke på hundens halsbånd?

I likhet med bånd, kan du være lovpålagt å feste en ID-brikke til hundens halsbånd i noen land. (Som Storbritannia og enkelte deler av USA). Men i tillegg til dette, er det generelt en god idé i tilfelle hunden din går seg vill.

En hund med en ball i munnen ute på plenen, iført et halsbånd med en ID-brikke
Har du en svært aktiv hund, er det en god ekstra trygghet med en GPS-tracker på halsbåndet.

På en ID-brikke, kan du inkludere viktig informasjon om hunden din. Inkludert:

 • Kontaktinformasjonen din, inkludert telefonnummeret ditt. Så en hjelpsom fremmed som har funnet hunden din kan komme i kontakt med deg.
 • Det geografiske området der du bor, som byen eller distriktet ditt.
 • Hundens vaksinasjonshistorikk. (Som kan være lovpålagt i enkelte amerikanske delstater.)

Alle disse detaljene kan bidra til å holde hunden din trygg i tilfelle den stikker av utendørs. Og hvis du legger til en sporingsenhet til hundens halsbånd, kan du ta en mer aktiv rolle i å finne den.

Halsbånd med tracker

I en verden hvor hundetyveri øker, kan et halsbånd med en tracker hjelpe med å holde hunden din trygg. Faktisk er det anslått at rundt 1 av 3 kjæledyr forsvinner i løpet av livet. Som er omtrent 10 millioner savnede kjæledyr per år i USA alene. Men med en dedikert hundesporingsenhet festet til hundens halsbånd, kan du holde øye med posisjonen dens – uansett hvor den er.

brun hund iført gps-tracker på halsbåndet
Tractive GPS-tracker er lett og sitter godt fast med gummiklemmer på halsbåndet.

GPS-trackere er gode for å spore og finne en hyperaktiv hund, eller en som har en tendens til å stikke av enten fordi den er redd, eller fordi den har et kraftig jaktinstinkt. Pluss, med alle de årsakene til at hunder kan stikke av, kan en dedikert GPS-tracker for hund sikre at du aldri trenger å bekymre deg for å miste vennen din igjen.

For eksempel fungerer Tractive GPS over en ubegrenset rekkevidde og deler sanntidsoppdateringer for hundens posisjon – hvert 2-3 sekund. Den kobles også til mobilnettverk i 173 land, slik at du kan spore kameraten din uansett hvor du er i verden. Med bare et blikk på appen din, kan du spore hundens posisjon i sanntid. Og ta en mer aktiv rolle i å finne den. (Som gjør det mer sannsynlig at du vil finne den trygg.)

Du tror kanskje at en sporingsenhet er mer fornuftig hvis du bor i et avsidesliggende område eller i nærheten av naturen. Men det er like sannsynlig at hunder stikker av i urbane områder som landlige. Og begge kommer med sine egne farer. Så med en GPS-tracker godt festet til hundens halsbånd, er du bedre rustet til å holde den trygg fra skade.

Emballasje for Tractive GPS-tracker for hunder

Vit alltid hvor hunden din er

Følg hvert skritt i sanntid med ubegrenset rekkevidde. Motta varsler hvis den vandrer for langt. Hold den glad og frisk med velværeovervåking. Og la andre – som familie eller hundepassere – holde et øye med hunden din også.

Kjøp en GPS-tracker for hund

Velge riktig tracker for hunden din

Med sporingsenheter som Tile-koder, Apple AirTags og med Ring Pet-brikken på markedet, lurer du kanskje på om de regnes som hundesporingshalsbånd. Til dette vil vi si, nei – ingen av disse enhetene ble (faktisk) utformet med hunder i tankene.

 • Tile-brikker og Apple AirTags er Bluetooth-tracker laget for gjenstander, ikke kjæledyr. De varsler deg med en hørbar lyd eller varsel hvis elementet du sporer er innenfor Bluetooth-rekkevidde. Som er rundt 9-12 meter, eller rundt størrelsen på nabokvartalet ditt. (Så ikke et godt alternativ for en aktiv, utendørs hund.)
 • Ring Pet-brikken er likt med en mikrochip. Den inneholder en tilpasset QR-kode som hjelper noen med å identifisere hunden din hvis den går seg vill. Som, når du tenker over det, egentlig ikke er en garanti for at du vil finne dem trygge og sunne.
 • Andre GPS-halsbånd finnes på markedet. Men vi anbefaler på det sterkeste at du unngår de som markedsfører seg som opplærings- og sporingshalsbånd. Mange av disse er avhengige av aversive stimuli, som sjokk, for å «trene» hunden din mot uønsket atferd. Som over tid kan skade både hundens fysiske helse – og dens tillit til deg.

Vi vil også fraråde å velge en sporingsenhet som dingler fra hundens hals. (Som AirTags, Samsung SmartTags eller Tile tags.) De kan falle av, gjøre at hunden din setter seg fast i et trangt rom, eller til og med skape en kvelningsfare.

Tractive GPS, på den annen side, leveres med en sikkerhetsklemme for å hjelpe deg med å feste den til hundens halsbånd. Så den er sikret mot hundens hals – og mindre sannsynlig kan falle av. (Pluss at hunden din ikke engang vil merke det.)

En glad mann som gir hunden sin en klem. Hunden har på seg et Tractive GPS-halsbånd
Hvis hunden har en GPS-tracker på halsbåndet, følger du den lett skritt for skritt i mobilappen.

Den riktige trackeren kan redde hundens liv

Når det gjelder å oppgradere hundens flate halsbånd til et sporingsbånd, er det beste alternativet en dedikert GPS-tracker for hunder. Og spesifikt, en bygget med tanke på behovene til både kjæledyr og kjæledyreiere.

Hundeeiere over hele verden stoler på Tractives livreddende teknologi for å holde sine firbente kjære trygge. Som Happy, en Golden Labrador uten bånd som løp av gårde i skogen på sin første tur i Alpene. Til tross for panikk, slo eieren Francesca raskt på TRACTIVES live-sporing – og fant ham på et blunk.

Med hennes egne ord:

«Jeg husket at Happy hadde GPS-trackeren på seg. Så jeg slo umiddelbart på LIVE Tracking -modus og kunne puste litt lettere jo nærmere jeg kom posisjonen hans.

Deretter kunne jeg følge ruten hans, live, direkte på telefonen min, og posisjonen var så nøyaktig…endelig, kunne jeg se Happy., Han drakk vann fra en kilde ved foten av fjellet.«

To kvinner på tur som kneler ned ved siden av en golden retriever som bader i en innsjø i fjellet

Les hele historien om Happy, Francesca, og hvordan Tractive kan være en livreddende sporingsenhet for kjæledyreiere rundt om i verden.

Kjøp Tractive GPS

Hold deg oppdatert på hundens helse og velvære – med Tractive

Med riktig enhet kan du også gjøre mer enn å bare spore hundens posisjon. Med Tractive, kan du også holde øye med hundens søvn- og aktivitetsnivå. Når du kan overvåke disse atferdene over tid, er det lettere for deg å oppdage endringer – og til og med forhindre en medisinsk nødsituasjon.

Her er en historie fra en av Tractives kjæledyreiere og hvordan hundens Velværeprofil hjalp henne å oppdage en sykdom i tide:

Evi, a PTSD-trained service dog, with her Tractive GPS

«Evi, PTSD-hunden min var den første som prøvde trackeren. Etter tre og en halv ukes bruk, hadde jeg endelig virkelig tillit til dataene som Tractive ga meg, og fant ut at hun var syk før jeg i det hele tatt kunne se det. Søvnkvaliteten falt plutselig drastisk fra rundt 90% til 60% og de aktive minuttene falt med rundt 50 min per dag.

selv om hun fortsatt så glad og frisk ut, sa Tractive-enheten min noe annet. Så jeg dro til veterinæren med denne informasjonen. De tok meg og Tractive på alvor…og det viste seg at hun hadde en infeksjon i ørene!

Tractive GPS er en del av det primære utstyret mitt nå – og jeg vil ikke ha det på noen annen måte.»

– Cissy V, Nederland

Ofte kan kameraten din slite med en sykdom, men endringene i atferden kan være for subtile til å fange opp. (Og lett å gå glipp av.) Men med Tractives helsevarsler, blir du umiddelbart varslet hvis hundens søvn blir forstyrret for ofte, eller hvis de er mindre aktive enn før. Slik at du kan fange det opp tidlig og gi vennen din den hjelpen den trenger – når den trenger det mest.

Treningshalsbånd

Treningshalsbånd for hunder kommer i en rekke design og funksjoner. I likhet med bånd og ID-brikker kan disse være underlagt juridiske krav (og restriksjoner) avhengig av hvor du bor.

Hvordan fungerer hundetreningshalsbånd?

Moderne hundetreningshalsbånd hjelper kjæledyreiere å trene hundene sine gjennom stimulering. Som ved elektriske halsbånd, for eksempel, med en vibrasjon, et pip, og i noen tilfeller, selv med et statisk støt. (Som ved elektriske halsbånd.) Slike halsbånd gir kjæledyreiere kontroll over trening av hunder for å motvirke uønsket atferd – som overdreven bjeffing.

En mann som trener hunden sin i en park
Hunder er følelsesmessig intelligente og reagerer godt på positiv forsterkning.

Fjernstyrte hundetreningshalsbånd

Fjernstyrte hundetreningshalsbånd lar deg kontrollere hundens atferd på avstand. De er ett alternativ for grensetrening – eller hindre hunden din fra å vandre forbi en fjerntliggende trygg sone. I tillegg til annen uønsket atferd, som overdreven bjeffing.

Disse halsbåndene bruker ofte elektriske signaler som kommuniseres via radiosendere. Dessverre kan noen fjernstyrte halsbånd også bruke aversive stimuli (som statiske støt) for å fraråde hunden din fra en viss atferd.

Hva er el-halsbånd for hunder?

El-halsbånd (eller elektriske halsbånd) er en type hundetreningshalsbånd som bruker elektriske signaler til å kommunisere med hunden din. Med det kan du levere forskjellige typer stimulering for å forsterke (eller motvirke) forskjellig atferd. Avhengig av modellen kan disse inkludere statiske, vibrasjons- eller lydbaserte signaler.

Det er viktig å merke seg at veterinærer og dyrevelferdsforkjempere sterkt fraråder bruk av el-halsbånd som leverer statiske støt. Det er alltid en fare for å gi hunden din et hardere sjokk enn du hadde tenkt. Hvilket kan gjøre dem redde og mer sannsynlig å trekke eller bite deg i forsvar i stedet. Og, hvis det ikke blir overvåket, kan et barn eller noen som ikke er opplært i bruk av et el-halsbånd, bruke det. Så det er alltid en sjanse for at de kan misbruke det – og massivt sjokkere og skade hunden din.

Juridiske krav til noen hundetreningshalsbånd

I noen land er bruken av hundehalsbånd (inkludert el-halsbånd eller sjokkhalsbånd) enten begrenset eller helt forbudt. Dette er på grunn av bekymringer vedrørende potensielt misbruk og til og med skade på hunder. El-halsbånd er forbudt i en rekke europeiske land, noen stater i Australia og provinsen Quebec i Canada.

En hund som løper gjennom en snødekt skog

Disse lovene og forskriftene kan variere på tvers av amerikanske delstater og forskjellige land. Så sørg for å sjekke de juridiske kravene i området ditt.

Humane alternativer til elektriske hundehalsbånd

Hunder er følelsesmessig intelligente og reagerer godt på positiv forsterkning. Så hvis du lurer på hvordan du trener dem ut av en bestemt oppførsel, har du her et par humane alternativer som ikke er avhengige av frykt eller stress.

Hundetrening med «klikker»

Klikkertrening er en treningsmetode som bygger på positiv forsterkning. Slik kan du hjelpe hunden din med å assosiere en belønning med lyden av en klikker. Så en morsom, ikke-inngripende, positiv måte å trene dem til å utføre en viss atferd. (Som heller ikke potensielt skader dem.)

I tillegg til regelmessig positiv forsterkning, hjelper klikkertrening deg med å kommunisere dine forventninger til hunden din tydelig. Lyden av klikkeren har en tendens til å være konsistent. Så det er lettere å signalisere «Bra jobbet!» til kameraten din enn lyden av stemmen din. (Som kan variere – og potensielt forvirre dem i stedet.)

Klikkertrening fungerer bra på hunder i alle aldre, størrelser, raser og temperamenter. Det er et smart valg for både grunnleggende og avanserte opplæringskommandoer – og har massevis av fordeler i det virkelige liv. Arbeidshunder rundt om i verden er opplært med bruk av en klikker, inkludert servicehunder og terapihunder.

Tractives virtuelle gjerde: Et alternativ til halsbånd for grenseopplæring

Med Tractive kan du sette opp et Virtuelt gjerde – eller en «trygg sone» for hunden din. Hvis hunden din vandrer forbi dette punktet, får du et øyeblikkelig varsel på telefonen din. Så du kan ta en mer aktiv rolle i å finne og spore hunden din hvis den kommer bortenfor den sikre avstanden.

Illustrasjon som viser hvordan du setter opp et virtuelt gjerde i appen

Så et mye mer humant alternativ enn å eksternt «sjokkere» hunden din for å hindre den i å vandre fritt. Fordi du aldri skal måtte gå på kompromiss med hundens frihet, uavhengighet, og til og med kjærlighet og tillit til deg bare for å «trene» dem.

Kan du bruke Tractives Lys- og lydfunksjoner til å trene hunden din?

Her er et vanlig spørsmål vi får – og svaret er nei. Tractives Lys- og lydfunksjoner er ment å hjelpe deg med å finne hunden din – ikke trene den. Er du ikke sikker på hva vi snakker om? Fortsett å lese.

En av Tractives innovative sporingsfunksjoner er Lys og lyd. Hvis hunden din løper inn i et mørkt, dårlig opplyst område, kan du bruke trackerens lys- og lydfunksjoner til å finne dem visuelt eller hørbart. Viktig: dette er sporingsfunksjoner ment til å finne hunden din, ikke trene den.

 • Tractives Lysfunksjoner inkludere et LED-lys. Som du kan bruke til å finne, for eksempel, en mørkhåret hund hvis de har løpt av gårde et sted sent på kvelden.
 • Med Lyd, kan du utløse en høy skarp lyd for å veilede deg til der hunden din kan være. (Så et bedre alternativ i et solrikt, godt opplyst område.)

Igjen, anbefaler vi ikke å bruke Tractives lydfunksjoner for å trene hunden. Du har kanskje hørt om lydbaserte sporingsenheter som Tile hvor brukere utløser en lyd eller en tone for å kalle kjæledyret sitt hjem. Men generelt er ikke din Tractive GPS designet for å trene hunder. Vi anser dette som ikke anbefalt. Trackeren vår er ment å finne en bortkommet hund – ikke hjelpe til å kalle den tilbake ved måltidene.

En kvinne som klemmer hunden sin som har på seg en rød sele
Vi anbefaler alltid et hundehalsbånd som er laget med tanke på hundens sikkerhet og velvære.

I tillegg til disse alternativene, er det alltid en god idé å komme i kontakt med en sertifisert hundetrener – eller utforske alternativene dine med den lokale veterinæren. De kan henvise deg til en dyreadferdsspesialist som kan hjelpe deg å trene hunden din og avvenne den med uønsket atferd.

Fordi til syvende og sist er det alltid bedre å sette hundens sikkerhet og velvære først.

Ha kontroll over hundens sikkerhet – med riktig hundehalsbånd

Når du har vurdert hundens behov, vil vi alltid anbefale et hundehalsbånd som er laget med sikkerheten dens i tankene.

 • Vanlige halsbånd. Et flatt halsbånd med en ID-brikke kan hjelpe en fremmed med å identifisere den og returnere den til deg. Vurder et halvstrup-halsbånd hvis hunden din har en tendens til å gli ut av dem. Eller et rullet halsbånd hvis hundens hud er på den tandre siden. Vi vil også anbefale deg å unngå helstrups- og kjettinghalsbånd da de har en tendens til å forårsake hunden din smerte.
 • Sporingshalsbånd. Med et dedikert GPS-halsbånd kan du holde deg oppdatert på hundens posisjon uansett hvor den er. GPS-trackere som Tractive tilbyr ubegrenset live-sporing og hjelper deg også med å holde deg oppdatert på hundens søvn og aktivitet. Du er bedre tjent med å unngå sporingsenheter som er laget for å finne gjenstander.
 • Treningshalsbånd. Fjernstyrte treningshalsbånd kan hjelpe deg med å stimulere hunden din med en lyd eller en vibrasjon for å motvirke uønsket atferd. Vi anbefaler at du unngår el-halsbånd eller sjokkhalsbånd som potensielt kan skade hunden din. Eller vurder et humant, positivt alternativ som klikkertrening – eller samarbeid med en sertifisert hundetrener i stedet.

Ved å forstå de forskjellige typer hundehalsbånd, er du nå et skritt nærmere å prioritere din firbente venns sikkerhet og velvære. Så når du har valgt et godt tilpasset flatt halsbånd, la oss gi deg en oppgradering. Invester i en dedikert GPS-tracker for hunderog aldri bekymre deg for hvor hunden din er igjen.

Har en av dine nærmeste eller en venn nettopp adoptert en ny hund? Del denne artikkelen med dem og gi dem en god start som kjæledyreier!