Utekatter tilpasser seg enkelt mange typer vær. Men på bitende kalde vinterdager kan utekatter gjerne få litt hjelp fra menneskevenner. En tørt lite hus og ekstra mat kan hjelpe katten din å komme seg gjennom den tøffeste delen av vinteren. I dette innlegget vil vi dekke alt du trenger å vite om stell av utekatter om vinteren og hvordan du beskytter kattevennene dine i den kaldeste årstiden.

Kjenn til alle steder hvor katten din går

Se hvor de er i sanntid, uansett hvor langt de går. Motta varsler hvis de streifer for langt hjemmefra. Finn ut hvor de har vært og oppdag favorittstedene deres. La andre følge med sammen med deg også.

Oppdag GPS-trackere for katter

Kan katter overleve vinteren utendørs?

Katter som tilbringer hele året utendørs vil utvikle en tykk pels når det nærmer seg kaldt vær. Utekatten din har sannsynligvis strategier for å holde seg varm og tørr når den er ute om vinteren – en hemmelig krok for å holde seg unna været, en nabo som legger ut dyremat, eller et heldig sted for jakt på gnagere.

Å overleve vinteren utendørs er én ting – å holde seg sunn og sterk er en annen. Du kan hjelpe utekatten din å overleve vinteren i bedre form ved å tilby et kattehus, mye mat og ufrosset vann i veldig kaldt vær.

Hvilken temperatur kan katter fortsatt overleve ute? 

Eksperter er enige om at utetemperaturer under 0 grader kan utgjøre en fare for katter hvis de ikke har tilgang til et passende ly. Når temperaturen faller under frysepunktet, kan katter være i fare for hypotermi og frostskader, som begge er livstruende forhold.

En innekatt som går ute bare av og til vil ikke være i stand til å håndtere temperaturer under frysepunktet i mer enn noen få minutter. For katter som primært er innekatter, hold dem inne når termometeret faller under 7 grader bare for å være på den sikre siden.

Brunmønstret katt som går ute i snøen

Ta med katten din inn

Den beste måten å beskytte katten din mot kalde temperaturer er å bringe den inn der den kan holde seg varm og trygg med tilgang til rikelig med mat, vann og kos. For innekatter burde ikke dette være noe problem.

Hvis du har en inne-/utekatt, prøv å ta den med innendørs om natten når temperaturen er som kaldest. Sørg for at de har tilgang til et skur, låve eller kattehus for å komme seg unna været i løpet av dagen. 

Hvis du bryr deg om en ekte utekatt eller du passer på herreløse eller ville katter, er det svært viktig å gi dem ly, i tillegg til å tilby ufrosset vann og tørrfôr.

Merk deg at mange av skapningene som utekatter jager, som mus og andre smådyr er i dvale om vinteren, så kattenes naturlige mattilgang er begrenset i veldig kaldt vær.

Lag varme, tørre tilfluktssteder

Hvis det ikke er et alternativ å ta med katten innendørs, kan du lage en enkel tilfluktsboks for å holde katten varm, trygg, og tørr hele vinteren. Tilfluktssteder er også en måte å tilby et varmt fristed for herreløse eller ville katter i nabolaget ditt i kaldt vær.

Bygge eller kjøpe et kattehus: hva er best for utekatter?

Du kan bygge et permanent hus av tre, som et lite hundehus, ved hjelp av tegninger som er tilgjengelige på nettet. Eller du kan kjøpe et ferdig eller lett-montert kattehus fra en rekke nettbutikker.

En utekatt som søker et varmt gjemmested kommer ikke til å være kresen med tanke på hvilken type ly du ordner om vinteren. Imidlertid kan naboene dine sette pris på det hvis tilfluktsstedet er litt attraktivt, godt kamuflert eller gjemt i et skogkledd eller buskområde.

Et rimeligere DIY-kattehus kan bygges av en plastoppbevaringsboks. Bruk en kniv for å skjære ut åpninger foran og bak som er omtrent 15 til 20 cm kvadratisk – akkurat stor nok til å la en katt klemme seg inn, men liten nok til å holde den kalde luften ute. En gummiklaff på dørene vil beskytte pusen ytterligere mot kulde. Bare pass på at klaffen ikke hindrer katten i å enkelt gå inn og ut av boksen.

Hvorfor trenger du en døråpning til på baksiden av beskyttelsesboksen??  Hvis en uønsket inntrenger, for eksempel et vilt dyr, kommer inn i boksen, vil katten ha en fluktluke for å komme seg raskt ut.

Bruk gaffatape eller annet for å feste lokket godt til boksen. Sett boksen på en palle, noen få planker eller murstein for å heve den opp fra den kalde, fuktige bakken. Å heve boksen noen centimeter vil bidra til å isolere den og forhindre at regn eller snø siver inn gjennom døråpningen fra bakken.

Størrelsen på kattehus er viktig

Med mindre du planlegger å kjøre en elektrisk varmeovn til kattehuset ditt, er det viktig å ikke gjøre det for stort. Det er fordi den eneste varmekilden i huset er katten selv.

I en liten boks vil kattens kroppsvarme raskt varme opp rommet. Hvis tilfluktsboksen er for stor, vil kattens kroppsvarme spre seg ut i det store rommet og katten vil ikke kunne holde seg like varm. Bare pass på at boksen er stor nok til at katten kan reise seg og snu seg der inne.

Hva bør være inne i et utendørs kattehus

Hovedoppgaven til kattehusboksen er å beskytte katten mot kulde, regn og snø. Ikke legg mat i kattehuset – plasser den i en overbygd fôringsstasjon i stedet. Mat kan tiltrekke uønskede besøkende til kattehuset og sette katten din i fare.

Halm er det beste materialet å legge på gulvet i tilfluktsboksen. Halm avviser fuktighet, er en god isolator, og katter kan grave seg ned i den for å holde seg varm. Husk at halm og høy ikke er det samme – høy vil mugne og isolerer ikke så godt som halm. Skift ut halmen med jevne mellomrom hele vinteren.

Isoler huset eller boksen mot fuktighet så vel som kulde

Ikke legg håndklær eller tepper i boksen. Disse vil trekke varmen bort fra katten i stedet for å isolere. Håndklær og tepper holder også på fuktighet, noe som vil skape et ubehagelig fuktig og kjølig miljø.

Forsegle alle sømmer og åpninger på boksen for å holde ute regn og snø. Du kan bruke kitt eller vanntett tape til denne oppgaven. Hvis lokket på boksen ikke vil forbli på, eller hele tilfluktsboksen er lett og enkelt kan tippes eller blåses over, setter du murstein eller steiner på toppen av boksen for å holde alt på plass. Sørg for å sjekke kattehuset rett etter kraftig regn eller snøfall for å forsikre deg om at det er tørt og fuktighet ikke har sivet inn gjennom døråpningene.

Sørg for rikelig med oppvarmet mat og vann

I veldig kaldt vær kan mat og vann du setter ut til katten fryse før den blir spist. Med mindre du vil plassere fersk mat og vann ute til katten flere ganger om dagen, invester i oppvarmede boller.

Hvor mye mat bør jeg gi katten om vinteren?

Katter som tilbringer mesteparten av tiden sin utendørs om vinteren trenger ekstra mat. Disse kattene bruker ekstra energi på å holde seg varme, så gi dem mer mat enn du ville gjort i varmere vær. Husk, katten din er en jeger, og gnagerne de er avhengige av skjuler seg sannsynligvis i hulene sine om vinteren og er utilgjengelige.

Kattemat på boks fryser raskt når det er veldig kaldt ute. Vurder å tilby tørrfor, og mye av det! Katten din vil takke deg.

Hvor bør jeg plassere mat og vann

Mat og vann bør plasseres der katten tilbringer tiden sin utendørs. Fordi du gir fersk mat og vann daglig, velg et sted som er praktisk for deg også. Du vil unngå å traske gjennom dyp snø eller gjørme hvis mulig! En overbygd fôringsstasjon er et godt alternativ. Dette vil forhindre at regn og snø faller ned på maten, og gjør spisetiden litt mer behagelig for katten din.

Slik unngår du at utekattens mat og vann fryser

Oppvarmede boller kan forhindre at vann og kattemat på boks fryser. Disse oppvarmede bollene kobles til en stikkontakt, så vurder hvordan du setter opp dette utendørs for å få plass til støpselet og ledningen på en sikker måte. Det kan være lurt å beholde de oppvarmede mat- og vannskålene på verandaen din, så lenge du syns det er greit at herreløse dyr kan besøke så nært hjemmet ditt.

Hvis du bruker uoppvarmede boller, merk at vann vanligvis fryser raskere i rustfrie stålboller enn i plastboller.  Noen typer plastboller er fleksible, så du kan vri dem for å fjerne is når vannet har frosset helt.

Spor kattens vintereventyr med en GPS-tracker for katt

Et annet viktig verktøy for utendørs kattestell om vinteren er en GPS-tracker for katt. Med den kan du overvåke kattens eventyr og oppholdssted, se hvor lenge de har vært ute og hvor langt de streifer hjemmefra. Mens de er opptatt med å utforske, kan du føle deg trygg – på at du vil kunne finne kattevennen din hvor som helst, når som helst.

Her er hva en katteeier, Rickard, har å si om sin erfaring med Tractive GPS:

Vi begynte å la Louie gå ute alene. Han hadde på seg en Tractive katte-tracker slik at vi kunne slappe av. Vi kunne spore ham hver dag og se at han beveget seg lenger og lenger hjemmefra hver dag han var ute. Han kom alltid hjem før det ble kveld, men noen dager trengte vi å få ham til å bruke trackeren for å finne ham. En kveld begynte vi å bli bekymret – han hadde vært på samme sted flere timer ifølge trackeren. Det begynte å bli mørkt, så til slutt dro vi dit for å finne ham. Trackeren tok oss til et sted omtrent en kilometer nedover veien. Vi letet i området, men Louie var ikke å finne. Vi fortsatte å lete etter trackeren i buskene samtidig som vi søkte etter Louie i et større område. Til slutt fant vi Louie i toppen av et tre på samme sted som trackeren hadde vist oss. Han satt fast i et tre omtrent 6-7 meter over bakken og virket redd for å lage en eneste lyd. Da vi snakket med grunneierne, fant vi ut at de hadde sett Louie tidligere den dagen og at den tyske schaeferen deres hadde jaget ham bort. Vi lånte en stige av dem, og etter litt ikke så trygg klatring klarte vi endelig å få tak i Louie og bringe ham hjem uten noen skader. Trackeren har reddet livet hans én gang og kan gjøre det igjen.

To grå katter koser seg oppå en stol
Louie, trygt hjemme igjen sammen sin beste venn Baloo

Herreløse katter, villkatter og utekatter: hva er forskjellen?

Du kan se alle typer katter utendørs når som helst på året. Noen katteelskere går alt ut for å støtte herreløse eller villkatter – også kjent som fellesskaps- eller nabolagskatter – med mat, vann og husly hele året.

Enten katter er villkatter, herreløse eller utekatter, er de alle i samme område og medlemmer av samme art, Felis cattus. Det er viktig å erkjenne at herreløse katter eller villkatter kan ha forskjellige nivåer av erfaring med mennesker, så du bør ikke forvente å samhandle med dem.  Vær også oppmerksom på at hvis du eier en utekatt eller en pus som utforsker utendørs deler av dagen, kan katten din møte herreløse eller ville katter mens de er ute og utforsker.

Hvordan er utekatter, herreløse eller ville katter forskjellige fra hverandre? Mange utekatter blir tatt vare på av noen og de har regelmessig menneskelig kontakt. For eksempel kan de få mat regelmessig, få veterinærhjelp og kan gå innendørs deler av hver dag eller natt. I utgangspunktet har disse kattene en trygg hjemmebase.

Herreløse katter bodde innendørs på et tidspunkt i livet og hadde regelmessig kontakt med mennesker, men forlot hjemmet eller ble forlatt. De har ikke lenger regelmessig kontakt med mennesker. På grunn av deres tidligere sosialisering, kan løse katter nærme seg mennesker eller hus på dagtid. Det er mer sannsynlig at de aksepterer mat og finner ly i nærheten av mennesker.

Villkatter har kanskje aldri hatt kontakt med mennesker, eller hvis de gjorde det, var det minimalt. Villkatter er ofte redde for mennesker og søker ikke samspill med dem. De er vanligvis bare aktive om natten. Villkatter blir ofte ikke kastrert, så de er mål for mange samfunnsprogram hvor de fanger inn, kastrerer og slipper dem igjen. Programmer som er utviklet for å forbedre livene til villkatter og forhindre reproduksjon.

Enhver av disse kattene kan bli tiltrukket av tingene du plasserer utendørs for katten din, inkludert kattehus, mat og vann. Vær alltid klar over at streifende katter kan ha forskjellige personligheter og sosialiseringsnivåer.

lysebrun mønstret katt som står på en gren i et furutre og ser utover i snøvær

Vintersikkerhetstips for herreløse katter

Hvis du vil hjelpe herreløse katter som streifer rundt i nabolaget ditt for å komme seg trygt gjennom vinteren, har du noen tips her:

  • Før du går inn i bilen, bank høyt på panseret for å forsikre deg om at en katt ikke har gjemt seg under bilen eller i motorrommet for varme. Sjekk hjulbrønnene også, da disse er vanlige gjemmesteder for katter.
  • Sjekk at bilen din ikke lekker frostvæske, som kan være giftig hvis det slikkes av katter når de renser potene etter å ha gått gjennom en frostvæskepytt. Hvis du bruker frostvæske, hold det unna steder som katter har tilgang til.
  • Unngå å bruke issmeltende kjemikalier på oppkjørselen eller andre asfalterte overflater. Disse stoffene kan være giftige hvis en katt går gjennom et behandlet område og senere slikker kjemikaliene av potene.

Slik får du ville og herreløse katter til å bruke hus og fôringsstasjon

Herreløse og ville katter kan være motvillige til å nærme seg hjemmet ditt eller bruke kattehuset du har laget for dem. Plasser kattehuset i kort avstand fra hjemmet ditt, men ikke så langt at du ikke kan sjekke dem regelmessig. Sett ut mer enn én tilfluktsboks slik at kattene kan velge en som de liker, eller få litt privatliv hvis andre katter bruker boksene.

Lokk kattene til å gå inn i kattehuset ved å drysse kattemynte eller godbiter rett utenfor inngangen.

Hvis katter nekter å bruke boksen, finn området der de sover – for eksempel under en terasse, eller i et skur – og gjør stedet mer komfortabelt ved å legge til halm som de kan sove på.

Gjør kattestell til en del av vinterrutinen din

Å leve utendørs underlagt naturens luner kan være utfordrende, selv for den alltid tilpasningsdyktige katten. Du kan hjelpe utekatter med å overleve kaldt vær ved å regelmessig tilby mat, vann og husly for å holde dem komfortable og velfødde.