Als je een hond hebt, weet je vast het en ander over microchips voor honden. In dit artikel kom je er meer over te weten: wat chippen is en hoe de chip wordt geplaatst, wat de kosten zijn, eventuele risico’s of ongemakken en de diverse voordelen van chippen. We gaan ook in op het verschil tussen GPS-trackers en microchips voor honden en we delen handige tips over hoe je je hond veilig kunt houden.

Verpakking van Tractive GPS-tracker voor honden

Weet altijd waar je hond is

Kijk hoe het is gesteld met het welzijn van je viervoeter. Zorg ervoor dat je hond genoeg beweging krijgt. Herken slaappatronen. Kom eventuele problemen op het spoor en houd je hond gezond.

Nu kopen

Wat is een microchip voor honden en hoe werkt het?

Een microchip voor honden is een kleine identificatiechip die onder de huid van een hond wordt geplaatst. De chip is ongeveer zo groot als een rijstkorrel.

Deze microchip zorgt ervoor dat je hond altijd geïdentificeerd kan worden, zelfs als andere vormen van identificatie, zoals een halsband met penning, verloren gaan of moeilijk leesbaar worden.

Wanneer een gechipte hond bij een dierenarts of dierenasiel terechtkomt, kan er met behulp van een afleesapparaat het unieke registratienummer van de microchip worden afgelezen. Dit nummer kan worden opgezocht in een databank om de eigenaar van de hond te achterhalen. Als de gegevens in die databank actueel zijn, kan er contact opgenomen worden met het baasje en kan hij of zij de hond ophalen.

Dit is de beste uitkomst als je vermiste hond geen GPS-tracker voor honden om heeft waarmee je je huisdier direct kunt opsporen.

In Nederland geldt er een chip- en registratieverplichting voor honden. Daarnaast zou het handig zijn om je kat te laten chippen, want ook voor katten komt een landelijke chipplicht.

hond die wordt gechipt door de dierenarts
blue info icon

Dankzij de chipplicht kan 93% van de verdwaalde honden herenigd worden met hun baasjes1.

Waar wordt de microchip bij de hond ingebracht?

De microchip wordt meestal onder de huid van je hond tussen de schouderbladen ingebracht.

Hoe wordt een hond gechipt?

Veel hondenbaasjes vragen zich af hoe het chippen van een hond werkt. Het zetten van de microchip is een eenvoudige, betaalbare en relatief pijnloze procedure. Zo gaat het chippen van je huisdier in zijn werk:

  • Voordat de chip uit de verpakking wordt gehaald, controleert de dierenarts of de microchip overeenkomt met het registratienummer.
  • De dierenarts bepaalt dan de plaats van injectie (meestal tussen de schouderbladen van de hond). Dit gebied wordt gekozen omdat de hond er moeilijk bij kan komen om aan de chip te krabben.
  • De dierenarts pakt de injectiespuit die de microchip bevat en deze wordt met de naald onderhuids bij je hond geïmplanteerd.
  • Ten slotte wordt de chip gescand om ervoor te zorgen dat deze goed kan worden afgelezen.

Nadat de microchip is ingebracht, moet je je hond registreren in de databank. Vervolgens kan de dierenarts de eigenaar van de hond voorzien van aanvullende informatie over het chippen en de kosten.

pink triangle graphic with exclamation

Let op: Vergeet niet om je hond in de databank te registreren omdat het chipnummer wordt gekoppeld aan je contactgegevens. Als een hond niet wordt geregistreerd of als de gegevens niet juist geregistreerd staan, kan het baasje niet worden bereikt als de hond zou weglopen of verdwalen.

Hoelang duurt het om een hond te chippen?

Je hond laten chippen is een eenvoudige en snelle procedure. In de meeste gevallen duurt het chippen van een hond niet langer dan 10 minuten2.

Hoeveel kost het chippen van je hond?

Elke dierenartsenpraktijk hanteert een eigen tarief voor het chippen van een hond. De kosten variëren doorgaans tussen de 15 en 50 euro3. Dit tarief omvat zowel het consult bij de dierenarts als de daadwerkelijke plaatsing van de chip.

In Nederland is het wettelijk verplicht om je hond te laten chippen. Meestal wordt deze procedure uitgevoerd door een dierenarts.

Doet chippen pijn? Is het veilig?

Het chippen van je hond is een veilige en vrijwel pijnloze procedure. Het plaatsen van de chip is vergelijkbaar met andere injecties. De meeste honden ervaren hoogstens een lichte prik tijdens het inbrengen van de chip. Verdoving of pijnmedicatie is niet nodig.

Bovendien hebben deskundigen van de Johnson Animal Clinic vastgesteld dat er ruim vier miljoen huisdieren zijn gechipt in de Verenigde Staten, waarbij er slechts 391 gevallen met bijwerkingen zijn gemeld4. De meeste van deze gevallen betroffen een bultje dat onder de huid ontstond op de plaats waar de microchip was ingebracht. Het is dus zeer onwaarschijnlijk dat je hond bijwerkingen zal ondervinden als gevolg van de microchip.

blauwe injectienaald die wordt gebruikt voor het chippen van honden

Is het verplicht om een hond te chippen?

Zoals eerder besproken, is het chippen van honden wettelijk verplicht in Nederland en moeten alle pups verplicht binnen 7 weken na hun geboorte worden gechipt. De eigenaar moet ook binnen 8 weken na de geboorte de registratie van de pup op zijn of haar naam laten zetten bij een door de overheid erkende databank.

Een microchip helpt bij het identificeren van een hond als het dier wordt gevonden. Weggelopen honden worden meestal naar een dierenasiel gebracht. Hier kunnen ze kijken of een hond is gechipt, zodat ze de eigenaar kunnen achterhalen. Mocht je hond vermist raken, dan is de kans op hereniging aanzienlijk groter wanneer je huisdier is voorzien van een microchip (zolang je je contactgegevens actueel houdt).

In veel landen is het wettelijk verplicht om je hond te laten chippen. In Nederland geldt niet alleen een wettelijke verplichting om je hond te laten chippen en te registreren, maar je moet ook gedurende de gehele levensduur van de hond de registratie up-to-date houden. Als de registratie niet klopt, riskeer je een boete. Na de aanschaf van een hond dien je binnen twee weken het chipnummer op jouw naam te laten registreren. Verder ben je verplicht om binnen veertien dagen elke wijziging, zoals een adreswijziging, overlijden of verkoop van de hond, door te geven aan de databank6.

Waar kan ik mijn hond laten chippen?

Het is mogelijk om je hond te laten chippen en registreren door je dierenarts. Daarnaast mogen chippers, zoals die erkend zijn door organisaties zoals de Raad van Beheer, deze procedure ook uitvoeren, als ze zijn opgenomen in het chippersregister van RVO.

Waar kun je een hond laten scannen op een microchip?

Je kunt een hond naar een dierenartspraktijk of een dierenasiel brengen om het dier te laten scannen op een microchip. Ook de dierenambulance kan met een scanner de microchip uitlezen.

Kan een microchip van een hond worden verwijderd?

Hoewel een microchip als permanent wordt beschouwd, is het in zeldzame situaties mogelijk om het te laten verwijderen. Dit zou een chirurgische ingreep vereisen en eventueel het gebruik van anesthesie. Ook zijn er mensen die zich zorgen maken over het idee dat microchips kanker kunnen veroorzaken bij honden.

Belangrijke instellingen, zoals de American Veterinary Medical Association, raden aan om de microchip van een hond niet te laten verwijderen7. Dit advies is gebaseerd op het feit dat het verwijderen van de microchip een complexe procedure is en onderzoek aantoont dat het zeer onwaarschijnlijk is dat een hond kanker krijgt van een microchip. Daarnaast wegen de voordelen van een microchip ruimschoots op tegen de eventuele risico’s.

afbeelding van roze driehoek met uitroepteken

Het aantal hondendiefstallen neemt toe en dieven kunnen proberen de microchip van een hond te verwijderen. Door gebruik te maken van de Tractive GPS-tracker voor honden, kun je voorkomen dat je geliefde huisdier in verkeerde handen valt.

Bescherm mijn hond met Tractive GPS

Kan ik mijn hond volgen met een microchip?

Een veelvoorkomende misvatting is dat je je hond via GPS kunt lokaliseren na het chippen. Dat is echter niet waar: microchips dienen alleen ter identificatie van je hond en niet om zijn locatie bij te houden. Microchips zijn ongeveer zo groot als een rijstkorrel. Ze zijn te klein om de technologie te bevatten die nodig is voor een GPS-tracker.

Hoewel een microchip van pas kan komen om een weggelopen hond te identificeren, is de enige manier om je hond in realtime te volgen en te lokaliseren het gebruik van een GPS-tracker voor honden, zoals die van Tractive GPS.

Conclusie

In dit artikel heb je alles geleerd wat je moet weten over de microchip voor honden. De microchip is een permanente oplossing voor het identificeren van je trouwe viervoeter. De procedure is veilig, vrijwel pijnloos, betaalbaar en kan snel worden uitgevoerd door een dierenarts of andere gekwalificeerde chipper. Door je hond te laten chippen en je contactgegevens actueel te houden in de databank, vergroot je de kans op een hereniging als je huisdier ooit vermist raakt. Houd er rekening mee dat het in Nederland wettelijk verplicht is om je hond te laten chippen. Ook is het belangrijk om te weten dat een microchip geen gebruik maakt van GPS en niet bedoeld is om een vermiste hond in realtime te traceren; gelukkig kun je hiervoor een GPS-tracker voor honden gebruiken.

Bekijk de onderstaande video voor meer informatie over hoe een hond wordt gechipt:

Vind je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden of meld je aan voor de nieuwsbrief van Tractive voor meer nuttige informatie over honden en katten!