Als je een hond hebt, weet je vast dat je je hond moet laten chippen. De microchip dient als een vorm van identificatie voor je huisdier. Als je hond vermist raakt en wordt gevonden door iemand, dan kan een dierenarts of dierenasiel de chip uitlezen en contact met jou opnemen. Het is niet alleen een belangrijke veiligheidsmaatregel voor het geval je huisdier zoekraakt, maar het is ook in veel landen wettelijk verplicht om je hond te laten chippen.

In dit artikel kom je er meer over te weten: wat chippen is en hoe de chip wordt geplaatst, wat de kosten zijn, eventuele risico’s of ongemakken en de diverse voordelen van het laten chippen van je hond. We gaan ook in op de verschillen tussen GPS-trackers en microchips voor honden en we delen handige tips over hoe je je hond veilig kunt houden.

Wat is een microchip voor honden en hoe werkt het?

Een microchip voor honden is een kleine identificatiechip die onder de huid van een hond wordt geplaatst. De chip is ongeveer zo groot als een rijstkorrel. Deze microchip zorgt ervoor dat je hond altijd geïdentificeerd kan worden, zelfs als andere vormen van identificatie, zoals een halsband met penning, verloren gaan of moeilijk leesbaar worden.

Wanneer een gechipte hond bij een dierenarts of dierenasiel terechtkomt, kan er met behulp van een afleesapparaat het unieke registratienummer van de microchip worden afgelezen. Dit nummer kan worden opgezocht in een databank om de eigenaar van de hond te achterhalen. Als de gegevens in die databank actueel zijn, kan er contact opgenomen worden met het baasje en kan hij of zij de hond ophalen.

Een dierenarts plaatst een microchip bij een hond

Daarom is het essentieel om je contactgegevens up-to-date te houden in de databank. Zo kan een dierenarts of dierenasiel snel contact met je opnemen nadat je hond is gevonden.

Om allerlei redenen is het belangrijk om je hond te laten chippen, waaronder het voorkomen van dierenleed. In Nederland is dit zelfs wettelijk verplicht. Ook kan het chippen van je kat snel verplicht worden.

blue info icon

Dankzij de chipplicht kan 93% van de verdwaalde honden herenigd worden met hun baasjes1.

⚠️ Dit is de beste uitkomst als je hond vermist wordt, gezien de toename van het aantal hondendiefstallen.

Een GPS-tracker voor honden kan een aanvullende maatregel zijn om de bewegingen van je hond in realtime te volgen en hem snel terug te vinden in geval van vermissing.

Waarom een GPS-tracker een goed idee is naast het chippen van je hond

Kathy de beagle, gered van dieven dankzij Tractive GPS

Kathy, een beagle die vrij losliep, was druk bezig met haar training, terwijl haar baasje haar locatie in realtime volgde via de Tractive GPS-tracker. Plotseling zag hij dat ze zich met hoge snelheid verplaatste en helemaal uit koers was geraakt!

Door haar bewegingen kon haar baasje gelijk opmaken dat ze was ontvoerd en dat de dieven met haar in hun auto waren weggereden.

Haar baasje volgde haar via de LIVE Tracking-modus van Tractive, belde de politie en na een twee uur durende achtervolging werd hij weer herenigd met zijn hond.

Helaas loopt het niet altijd zo goed af. Daarom is het naast het laten chippen van je hond ook verstandig om een GPS-tracker te gebruiken.

Verpakking van Tractive GPS-tracker voor honden

Weet altijd waar je hond is

Kijk hoe het is gesteld met het welzijn van je viervoeter. Zorg ervoor dat je hond genoeg beweging krijgt. Herken slaappatronen. Kom eventuele problemen op het spoor en houd je hond gezond.

Nu kopen

De Tractive GPS-tracker voor honden wordt geleverd met veiligheidsklemmen die stevig aan de halsband van je hond kunnen worden bevestigd. Het is dus niet nodig om het apparaat zoals een microchip in de huid van je hond te implanteren. Maar waar wordt een chip geplaatst bij je hond?

Waar wordt de microchip bij de hond geplaatst?

De microchip wordt meestal onder de huid van je hond tussen de schouderbladen aangebracht, wat een comfortabele en veilige plek is.

Dierenartsen die een microchip bij een hond plaatsen in een kliniek

Veelgestelde vragen over het chippen van een hond: hoe wordt een hond gechipt?

Veel hondenbaasjes vragen zich af hoe het chippen van een hond werkt. Het zetten van de microchip is een eenvoudige, betaalbare en relatief pijnloze procedure. Zo gaat het chippen van je huisdier in zijn werk:

 • Controle: Voordat de steriele microchip wordt verwijderd uit de verpakking, controleert de dierenarts of het registratienummer overeenkomt met de microchip.
 • Plaatsing: De chip wordt met een holle injectienaald onder de huid van de hond ingebracht.
 • Positionering: De dierenarts zal vervolgens je hond positioneren om de chip te plaatsen. Meestal wordt de microchip tussen de schouderbladen van de hond geplaatst, langs de wervelkolom. Je hond moet staan ​​of op zijn buik liggen.
 • Injectie: Een stukje losse huid wordt opgetild op de injectieplaats, waarna de microchip met de naald onderhuids bij je hond wordt ingebracht.
 • Scannen: Ten slotte wordt de chip gescand om te verifiëren dat deze correct kan worden uitgelezen.
 • Registratie: Na het chippen moet je je hond, evenals jouw naam en contactgegevens, registreren in de databank. Je dierenarts zal de benodigde informatie verstrekken en je informeren over eventuele kosten.
afbeelding van roze driehoek met uitroepteken

Let op: Als een hond niet wordt geregistreerd of als de gegevens niet juist geregistreerd staan, kan het baasje niet worden bereikt als de hond zou weglopen of verdwalen.

Hoelang duurt het om een hond te chippen?

Je hond laten chippen is een eenvoudige en snelle procedure. In de meeste gevallen duurt het chippen van een hond niet langer dan 10 minuten2.

Dierenartsen positioneren een hond om veilig een microchip te plaatsen

Hoeveel kost het chippen van je hond?

Elke dierenartsenpraktijk hanteert een eigen tarief voor het chippen van een hond. De kosten variëren doorgaans tussen de 15 en 50 euro3. Dit tarief omvat zowel het consult bij de dierenarts als de daadwerkelijke plaatsing van de chip. In Nederland is het wettelijk verplicht om je hond te laten chippen. Meestal wordt deze procedure uitgevoerd door een dierenarts.

Waar kan ik mijn hond laten chippen?

Het is mogelijk om je hond te laten chippen en registreren door je dierenarts.

Een dierenarts scant een hond op microchip

Daarnaast mogen chippers, zoals die erkend zijn door organisaties zoals de Raad van Beheer, deze procedure ook uitvoeren, als ze zijn opgenomen in het chippersregister van RVO.

Waar kun je een hond laten scannen op een microchip?

Je kunt een hond naar een dierenartspraktijk of een dierenasiel brengen om het dier te laten scannen op een microchip. Ook de dierenambulance kan met een scanner de microchip uitlezen.

Doet chippen pijn? Is het veilig?

Het chippen van je hond is een veilige en vrijwel pijnloze procedure. Het plaatsen van de chip is vergelijkbaar met andere injecties. De meeste honden ervaren hoogstens een lichte prik tijdens het inbrengen van de chip. Verdoving of pijnmedicatie is niet nodig.

Bovendien hebben deskundigen van de Johnson Animal Clinic vastgesteld dat er ruim vier miljoen huisdieren zijn gechipt in de Verenigde Staten, waarbij er slechts 391 gevallen met bijwerkingen zijn gemeld4. De meeste van deze gevallen betroffen een bultje dat onder de huid ontstond op de plaats waar de microchip was ingebracht.

Het is dus zeer onwaarschijnlijk dat je hond bijwerkingen zal ondervinden als gevolg van de microchip.

blauwe injectiespuit die wordt gebruikt voor het chippen van honden

Is het verplicht om een hond te laten chippen?

Zoals eerder besproken, is het chippen van honden wettelijk verplicht in Nederland en moeten alle pups verplicht binnen 7 weken na hun geboorte worden gechipt. De eigenaar moet ook binnen 8 weken na de geboorte de registratie van de pup op zijn of haar naam laten zetten bij een door de overheid erkende databank. In veel Europese landen, Australië, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk en tal van Amerikaanse staten is het verplicht om je hond te laten chippen,5 waaronder:

 • Californië
 • District of Columbia (Washington, D.C.)
 • West-Florida
 • Georgia
 • Illinois
 • Massachusetts
 • New Hampshire
 • New Jersey
 • New York
 • Noord-Carolina
 • Zuid-Carolina
 • Texas

Een microchip helpt bij het identificeren van een hond als het dier wordt gevonden. Weggelopen honden worden meestal naar een dierenasiel gebracht. Hier kunnen ze kijken of een hond is gechipt, zodat ze de eigenaar kunnen achterhalen. Mocht je hond vermist raken, dan is de kans op hereniging aanzienlijk groter wanneer je huisdier is voorzien van een microchip (zolang je je contactgegevens actueel houdt).

In Nederland geldt niet alleen een wettelijke verplichting om je hond te laten chippen en te registreren, maar je moet ook gedurende de gehele levensduur van de hond de registratie up-to-date houden. Als de registratie niet klopt, riskeer je een boete. Na de aanschaf van een hond dien je binnen twee weken het chipnummer op jouw naam te laten registreren. Verder ben je verplicht om binnen veertien dagen elke wijziging, zoals een adreswijziging, overlijden of verkoop van de hond, door te geven aan de databank6.

Een vrouw die een hond knuffelt

Als degene die je hond vindt geen contact met jou kan opnemen voor verdere details, wordt de kans op hereniging met je hond nog kleiner. Zwerfhonden zonder bekende eigenaar kunnen dan worden herplaatst.

Kan een microchip van een hond worden verwijderd?

Hoewel een microchip als permanent wordt beschouwd, is het in zeldzame situaties mogelijk om het te laten verwijderen. Dit zou een chirurgische ingreep vereisen en eventueel het gebruik van anesthesie. Ook zijn er mensen die zich zorgen maken over het idee dat microchips kanker kunnen veroorzaken bij honden.

Belangrijke instellingen, zoals de American Veterinary Medical Association, raden aan om de microchip van een hond niet te laten verwijderen7. Dit advies is gebaseerd op het feit dat het verwijderen van de microchip een complexe procedure is en onderzoek aantoont dat het zeer onwaarschijnlijk is dat een hond kanker krijgt van een microchip. Daarnaast wegen de voordelen van een microchip ruimschoots op tegen de eventuele risico’s.

⚠️ Het aantal hondendiefstallen neemt toe en dieven kunnen proberen de microchip van een hond te verwijderen. Door gebruik te maken van de Tractive GPS-tracker voor honden, kun je voorkomen dat je geliefde huisdier in verkeerde handen valt. Ook kun je de GPS-tracker dan gebruiken om je hond in realtime te volgen.

Bescherm mijn hond met Tractive GPS

Kan ik mijn hond volgen met een microchip?

Een veelvoorkomende misvatting is dat je je hond via GPS kunt lokaliseren na het chippen. Dat is echter niet waar: microchips dienen alleen ter identificatie van je hond en niet om zijn locatie bij te houden. Microchips zijn ongeveer zo groot als een rijstkorrel. Ze zijn te klein om de technologie te bevatten die nodig is om een huisdier te tracken.

Hoewel een microchip helpt bij het identificeren van een hond, kun je je huisdier alleen in realtime volgen en lokaliseren door een GPS-tracker voor honden te gebruiken, zoals die van Tractive.

afbeelding van twee honden: de ene met een microchip en de andere meteen GPS-tracker voor honden

Hier is een kort overzicht van de verschillen tussen microchips en GPS-trackers:

 MicrochipTractive GPS-tracker
DoelIdentificatie van je kwijtgeraakte hond door een dierenarts of dierenasielVolgen van je kwijtgeraakte hond in realtime
Formaat12 x 2 mm72 x 29 x 16 mm
Gewicht0,025 g35 g
ImplanteerbaarSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-Liste
WaterdichtSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
BatterijGeen batterij inbegrepenTot 7 dagen
Initiële kosten De kosten kunnen variëren€ 49,99
Terugkerende kostenGeenMaandelijks abonnement
LocatietrackingSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Ben je afhankelijk van anderen om je huisdier terug te vinden?JaNee
Real-time updates over de locatieSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Wettelijke verplichtingVereist in de meeste landen en Amerikaanse statenNee
BereikWereldwijdWereldwijd in meer dan 150 landen
OntsnappingswaarschuwingenSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
ActiviteitentrackingSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
SlaaptrackingSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
GezondheidswaarschuwingenSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Licht en geluidSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste

Kan een GPS-tracker bij een hond worden geïmplanteerd?

Het is niet mogelijk om een GPS-tracker bij een hond te implanteren. Dit zou een pijnlijke en gevaarlijke procedure zijn.


Een GPS-tracker is vergelijkbaar met een smartwatch of telefoon. Stel je eens voor als we dat onder de huid van een hond zouden inbrengen. Dit zou niet alleen pijnlijn zijn, maar de batterij zou ook kunnen lekken, wat ernstige schade aan de interne organen van je hond kan veroorzaken. Bovendien zou een geïmplanteerde tracker niet opgeladen kunnen worden.

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer bij Tractive

“Een batterij bestaat uit zeer giftige chemicaliën. Zelfs een klein gaatje kan leiden tot lekkage, brand of zelfs explosie. Daarom kan het implanteren van een batterij onder de huid van je hond of kat zeer gevaarlijk zijn. Wij zouden dit niet aanraden.”

– Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer bij Tractive sinds 2016

Daarom hebben we de Tractive GPS-tracker ontwikkeld. Hij is lichtgewicht, comfortabel om te dragen en je hond zal er geen last van ondervinden. Veel huisdiereigenaren ervaren gemoedsrust omdat ze weten dat ze hun hond altijd terug kunnen vinden dankzij de tracker.

Trustpilot
Trustpilot
Trustpilot

Volg je hond met Tractive

Gebruik een GPS-tracker voor optimale veiligheid van je hond

Een microchip biedt een vorm van permanente identificatie voor je hond. Helaas is dat ook de enige functie: een microchip helpt alleen bij de identificatie van je hond. Een microchip maakt geen gebruik van GPS en is niet bedoeld om een vermiste hond te traceren. Een GPS-tracker is dus de beste keuze als je je kwijtgeraakte hond wilt terugvinden. Met een GPS-tracker kun je namelijk je hond in realtime volgen. Wel zo handig!


Het chippen van je hond neemt ongeveer tien minuten in beslag. Ook is de procedure veilig, vrijwel pijnloos, betaalbaar en kan deze snel worden uitgevoerd door een dierenarts of andere gekwalificeerde chipper. Bovendien is het in Nederland wettelijk verplicht om je hond te laten chippen.

Door je hond te laten chippen en je contactgegevens actueel te houden in de databank, vergroot je de kans op een hereniging als je huisdier ooit vermist raakt. En met een GPS-tracker kun je een actieve rol spelen bij het terugvinden van je trouwe viervoeter.

Bekijk de onderstaande video voor meer informatie over hoe een hond wordt gechipt:

Vind je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden of meld je aan voor de nieuwsbrief van Tractive voor meer nuttige informatie over honden en katten!