Het slaapgedrag van honden kan een mysterie zijn. Zo hebben we als hondenbaasjes allemaal weleens onze honden in de meest gekke houdingen zien slapen. Maar waarom slapen honden zoveel? Hoeveel slaap hebben honden eigenlijk nodig? En welke factoren spelen een rol? Lees gauw verder voor antwoorden op al deze vragen en meer. Ontdek ook welke veranderingen in het slaappatroon van je hond belangrijk zijn om op te letten en hoe je de slaap van je hond kunt monitoren met de Tractive GPS-tracker.

Waarom slapen honden zoveel?

Net als mensen hebben honden een goede nachtrust nodig om te functioneren, op te laden en gezond te blijven. Slaap speelt een essentiële rol in het welzijn van je hond en onvoldoende slaap kan negatieve gevolgen hebben. Als je hond niet genoeg slaapt, neemt de kans toe dat hij ziek wordt, een slecht humeur krijgt, gedesoriënteerd raakt of zelfs agressief gedrag kan vertonen.

Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat je hond genoeg slaap krijgt. Dit is van vitaal belang voor zijn gezondheid en welzijn. Tijdens de slaap krijgt het lichaam van je hond de kans om te herstellen van fysieke activiteiten en inspanningen. Dit zijn enkele andere redenen waarom slaap zo belangrijk is voor honden:

 • Slaap speelt een belangrijke rol bij de groei van puppy’s tot sterke, gezonde volwassen honden.
 • Tijdens de slaap verwerken honden informatie en consolideren ze wat ze hebben geleerd.
 • Slaap speelt een rol bij het versterken van het immuunsysteem van honden.

Kortom, honden slapen zoveel omdat slaap belangrijk is voor een hond. Als je wilt weten hoeveel je hond slaapt, kun je dit eens bijhouden. Zo kun je met de Tractive GPS-tracker zien hoeveel rust je hond krijgt. Hiermee kun je bijvoorbeeld patronen herkennen, de hoeveelheid slaap bijhouden en eventuele problemen vroegtijdig op het spoor komen.

Verpakking van Tractive GPS-tracker voor honden

Houd je hond gelukkig en gezond

Spot slaappatronen. Monitor activiteit. Detecteer eventuele problemen in een vroeg stadium. Volg elke stap van je huisdier.

Volg mijn hond

Hoeveel slaap heeft een hond nodig?

De meeste mensen hebben ongeveer 8 uur slaap nodig1. Baby’s, kinderen en tieners hebben meer slaap nodig. Maar hoeveel slaap heeft een hond nodig? Het is belangrijk bewust te zijn van de slaapbehoeften van je hond om ervoor te zorgen dat hij voldoende slaap krijgt. Zo kun je bijdragen aan zijn algehele welzijn en geluk.

blue info iconOver het algemeen hebben volwassen honden gemiddeld 12-14 uur slaap per dag nodig2. Puppy’s en oudere honden hebben meer slaap nodig en kunnen tot wel 18 uur per dag slapen.

Over het algemeen slapen katten zelfs meer dan honden en kunnen ze tot wel 20 uur per dag slapen!

Ook is het goed om te weten dat honden ongeveer 75% van de tijd ’s nachts slapen. De overige 25% van hun slaaptijd wordt verdeeld over dutjes en rustperiodes gedurende de dag.

Dus als je hond af en toe een dutje doet, betekent dit niet per se dat hij lui is. Honden hebben gewoon meer slaap nodig dan mensen. Als hondenbaasje kun je je viervoeter ondersteunen in zijn slaapbehoeften door te zorgen voor een rustige en comfortabele slaapplek waar je hond kan rusten.

Leeftijd speelt een belangrijke rol bij veranderingen in de slaapbehoeften van een hond, dus laten we daar eens naar kijken.

Hoeveel slaap hebben puppy’s nodig?

Gemiddeld slapen puppy’s 18-20 uur per dag. Slaap is essentieel voor de groei en ontwikkeling van puppy’s (tot 1 jaar) en onderzoek heeft aangetoond dat slaapgebrek een negatieve invloed kan hebben op de gezondheid van puppy’s3. Zorg er dus voor dat je pup genoeg rust krijgt!

Hoeveel slaap hebben volwassen honden nodig?

Volwassen honden (1-6 jaar) hebben over het algemeen minder slaap nodig dan puppy’s. De meeste volwassen honden hebben ongeveer 8-14 uur slaap per dag nodig. Dit kan variëren afhankelijk van het ras, de gezondheid en het activiteitsniveau van de hond.

Waarom slapen oudere honden zoveel?

Net als puppy’s hebben oudere of senior honden meer slaap nodig dan volwassen honden. Senior honden slapen 18-20 uur per dag. Over het algemeen hoef je je geen zorgen te maken als je oudere hond meer slaapt. Oudere honden (zeker tussen 5 en 10 jaar oud) hebben gewoon minder energie dan toen ze jonger waren.

Leeftijd van de hondSlaapbehoefte
Puppy’s
(0-12 maanden)
18-20 uur
Volwassen honden
(1-6 jaar)
8-14 uur
Senior honden
(6 jaar en ouder)
18-20 uur

Slaapbehoefte per hondenras

De slaapbehoefte van honden kan ook variëren afhankelijk van het ras en hun grootte:

 • Kleine hondenrassen hebben ongeveer 14-16 uur slaap per dag nodig.
 • Middelgrote hondenrassen hebben 10-14 uur slaap per dag nodig.
 • Grote hondenrassen hebben tot 18 uur slaap per dag nodig.

Het hondenras kan ook een factor zijn die van invloed is op de slaapbehoefte. Honden worden gefokt voor verschillende doeleinden. Het fokdoeleinde van een hond kan invloed hebben op zijn energie- en activiteitsniveau. Dat kan dus weer van invloed zijn op de slaapbehoefte.

Er zijn dus allerlei verschillende factoren waarmee je rekening moet houden als het gaat om de slaapbehoefte van een hond.

Andere factoren die van invloed zijn op de slaap van een hond

Naast leeftijd, ras en grootte moet je nog rekening houden met de volgende factoren.

Beweging

Het activiteitsniveau heeft ook invloed op hoeveel slaap een hond nodig heeft. Honden die overdag actief zijn, kunnen ’s nachts makkelijker in slaap vallen. Aan de andere kant kunnen honden die niet genoeg beweging krijgen ’s nachts rusteloos zijn en geen slaap vatten.

zwarte hond buiten met een gps-tracker

Een activiteitentracker voor honden kan een handig hulpmiddel zijn om de activiteit van je hond te monitoren en ervoor te zorgen dat hij voldoende beweging en rust krijgt. Met de Tractive GPS-tracker kun je bovendien elke stap van je hond volgen, waar je je ook bevindt.

Gezondheidsproblemen

De gezondheid van een hond kan van invloed zijn op hoeveel hij slaapt. Zieke honden of honden met overgewicht kunnen meer slapen dan gezonde honden. Als een hond meer slaapt dan normaal, kan dit dus liggen aan een probleem met de gezondheid. Dit zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen:

 • Hypothyreoïdie
 • Diabetes
 • Bloedarmoede
 • Parvovirus
 • Hondenziekte
 • Kennelhoest/hondenhoest
 • Leptospirose
 • Nier-, lever- of hartaandoening
 • Vergiftiging

Sommige aandoeningen kunnen ook de slaap van je hond verstoren. Als je hond minder slaapt dan normaal of vaak wakker wordt, kan dit wijzen op slaapapneu of blaasproblemen.

⚠️ Als je opvallende veranderingen spot in het slaappatroon of activiteitsniveau van je hond of als je mogelijke tekenen van ziekte bij je hond opmerkt, is het verstandig om een dierenarts te raadplegen. De Tractive GPS-tracker voor honden kan nuttig zijn. Hiermee kun je patronen herkennen, zodat je eventuele gezondheidsproblemen kunt detecteren.

hond slaapt op de achtergrond, tractive scherm van gps-app met slaaptracking voor honden op de voorgrond

Ontdek slaaptracking met Tractive GPS

Veranderingen in routine en omgeving

Als je hond niet goed slaapt, kan dit te maken hebben met veranderingen in huis. Denk bijvoorbeeld aan de introductie van een nieuw twee- of viervoetig gezinslid of een verhuizing. Het aanpassen aan de nieuwe situatie kan enige tijd duren en dit kan invloed hebben op de slaap van de hond.

Harde geluiden kunnen stress of angst veroorzaken bij honden en dit kan hun slaap beïnvloeden. Het lawaai dat gepaard gaat met feestjes of vuurwerk bijvoorbeeld kan dus leiden tot een verstoring van het normale slaappatroon van een hond.

Veranderingen in de dagelijkse routine van een hond, zoals een nieuwe hondenuitlater of een andere slaapplek, kunnen tijdelijke aanpassingen vereisen. Dit kan leiden tot ongemak of onzekerheid, wat ook de slaap van een hond kan beïnvloeden.

Als je veranderingen in het slaappatroon van je hond opmerkt als reactie op veranderingen in jullie routine en de omgeving, is het vaak nuttig om bijvoorbeeld je hond gerust te stellen of een rustige slaapplek te bieden.

Temperatuur

Warm weer kan de slaap van je hond beïnvloeden en je huisdier onrustiger maken. Aan de andere kant kan je viervoeter ook moeite hebben om te slapen als hij het koud heeft. Om je hond te helpen omgaan met warm weer en een goede nachtrust te bevorderen, kun je je hond op een koelere plek laten slapen.

Honden kunnen meer dutjes doen en luieren wanneer het warm is. Dit komt doordat hitte een vermoeiend effect kan hebben op het lichaam van honden. Er is geen reden tot bezorgdheid als je hond meer dutjes doet tijdens warm weer, zolang zijn lichaamstemperatuur normaal is. Zeker als je weet hoe je je hond kunt helpen koel te blijven in de zomer.

bruin-witte hond die binnenshuis op de vloer slaapt

REM-slaap

REM-slaap staat voor Rapid Eye Movement-slaap. Dit is een fase van de slaapcyclus die wordt gekenmerkt door snelle oogbewegingen, verhoogde hersenactiviteit en levendige dromen. REM-slaap speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van de hersenen, de verwerking van emoties en leerprocessen.

Honden hebben over het algemeen een flexibelere slaaproutine dan mensen en kunnen makkelijk in slaap vallen, ongeacht de omgeving. Ze kunnen echter ook sneller wakker worden. Toch hebben ze behoefte aan voldoende REM-slaap. Dit kan een verklaring zijn waarom honden vaak meer slaap nodig hebben.

Verveling en depressie

Als een hond niet voldoende fysieke en mentale stimulatie krijgt, kan dit ertoe leiden dat een hond meer gaat slapen. Honden die kampen met depressie hebben ook de neiging om meer te slapen. Houd dus de slaaptijd en het welzijn van je hond in de gaten en geef hem de nodige ondersteuning. Meer parkbezoeken, extra wandelingen en extra knuffels kunnen helpen. De meeste honden genieten van extra tijd met hun baasje.

Voeding

Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat je eigen slaapkwaliteit kan variëren, afhankelijk van wat je die dag hebt gegeten. Hetzelfde geldt voor je hond. Honden halen hun energie uit voeding en een slecht dieet kan ervoor zorgen dat honden zich traag, lusteloos en slaperig voelen.

Om de nachtrust van je hond te bevorderen, is het raadzaam om advies in te winnen bij je dierenarts over welke voeding geschikt is voor je hond. Ook kan de dierenarts kijken of je hond bijvoorbeeld last heeft van een voedselallergie of voedselintolerantie.

Lees ook: Welke groenten mag mijn hond eten?

Slaapstoornissen bij honden

Net als mensen kunnen honden ook te maken krijgen met slaapstoornissen. Een hond met een slaapstoornis kan ’s nachts regelmatig wakker worden of angstig lijken wanneer het tijd is om te slapen. Slaapgebrek bij honden kan leiden tot meer vermoeidheid en desoriëntatie gedurende de dag. Een hond kan agressie en gedragsproblemen vertonen of een verzwakt immuunsysteem hebben als gevolg van slaapgebrek. Dit zijn de vier meest voorkomende soorten slaapstoornissen bij honden:

 • Narcolepsie (plotseling in slaap vallen)
 • Insomnia (slapeloosheid)
 • Slaapapneu (snurken en ademhalingsproblemen)
 • REM-slaapgedragsstoornis

Conclusie: honden en slaap

Zoals eerder besproken, is slaap net zo belangrijk voor honden als voor mensen. Het speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van de hersenen, geheugenopslag, leerprocessen, verwerking van emoties en het behoud van een sterk immuunsysteem. Honden hebben gemiddeld 12-14 uur slaap per dag nodig, terwijl puppy’s en oudere honden zelfs meer dan 20 uur kunnen slapen. Verschillende factoren spelen hierbij een rol, zoals leeftijd, ras, activiteitsniveau, verveling en zelfs temperatuur. Het is belangrijk om op te merken dat zowel te veel als te weinig slaap een indicatie kan zijn van gezondheidsproblemen. In een dergelijk geval is het raadzaam om de dierenarts te raadplegen. Een handige manier om het slaappatroon van je hond in de gaten te houden en mogelijke gezondheidsproblemen vroegtijdig te ontdekken, is door gebruik te maken van de Tractive GPS-tracker voor honden.

Lees meer:


Vind je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!