Heb je je ooit afgevraagd of er een soort GPS-implantaat voor honden bestaat? Een GPS-tracker die onder de huid kan worden geïmplanteerd om te voorkomen dat je hond vermist raakt? Klinkt dat niet ideaal? In Nederland is het verplicht om je hond te laten chippen en een GPS-tracker voor je viervoeter zou een mooie aanvulling zijn op die chip.

Om je vraag kort te beantwoorden: nee, op dit moment bestaat er nog geen GPS-implantaat voor honden.

 • Microchips kunnen veilig worden geïmplanteerd en helpen bij het identificeren van je zoekgeraakte hond.
 • Een GPS-implantaat voor honden zou niet alleen pijnlijk zijn, maar ook het risico van batterijlekkage met zich meebrengen, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid van je hond. (Dan is er nog de vraag hoe je het zou opladen.)
 • Als je je hond in realtime wilt volgen, is het beste alternatief een GPS-tracker die veilig aan de halsband van je hond kan worden bevestigd.

Als toegewijde hondenbaasje wil je immers alleen het beste voor je trouwe viervoeter. Lees gauw verder voor meer informatie over GPS-tracking voor honden, inclusief de vraag of een GPS-tracker onder de huid kan worden aangebracht zoals een microchip.

Bestaat er zoiets als een GPS-chip voor honden?

Helaas zijn er op dit moment nog geen implanteerbare GPS-chips beschikbaar voor honden. Maar gelukkig hoef je geen GPS-tracker onder de huid van je hond te implanteren om zijn locatie te kunnen volgen. Een GPS-tracker voor honden, met zowel onbeperkt bereik als realtime tracking, werkt ook prima.

Het is geen geheim dat het kwijtraken van je hond de grootste angst is van veel hondenbezitters, vooral nu hondendiefstal toeneemt. Daarnaast kunnen honden om allerlei redenen weglopen.

Verpakking van Tractive GPS-tracker voor honden

Weet altijd waar je hond is

Volg elke stap in realtime met een onbeperkt bereik. Ontvang meldingen als je viervoeter te ver afdwaalt. Houd je maatje in vorm met Activiteitenmonitoring. En laat anderen, zoals je hondenuitlater of -oppas, ook een oogje in het zeil houden.

Shop trackers voor honden

Net als de meeste hondenbaasjes ben je waarschijnlijk altijd op zoek naar de beste manieren om je maatje veilig te houden. Je houdt je hond aangelijnd, je hebt een cursus hondentraining gedaan, je houdt gevaarlijke voorwerpen uit zijn buurt, je laat je huisdier regelmatig controleren door de dierenarts en je zorgt ervoor dat hij genoeg beweging, aandacht en liefde krijgt.

Terwijl je op zoek was naar een manier om je hond veilig te houden, heb je je misschien afgevraagd of er GPS-chips voor honden bestaan. Mocht je huisdier ooit vermist raken, dan zou het uiteraard erg handig zijn als je zo’n onderhuidse GPS-chip kunt gebruiken om je trouwe viervoeter te lokaliseren.

Helaas is zoiets momenteel niet beschikbaar. (Je zou het wellicht kunnen verwarren met een microchip, waar we verderop in dit artikel dieper op ingaan.)

Wat is een GPS-implantaat voor honden? (Theoretisch gezien dan.)

Er wordt wereldwijd maandelijks massaal gezocht naar termen zoals ‘GPS-chip hond onderhuids’ in zoekmachines. Overal vragen hondenbezitters zich af of zo’n product verkrijgbaar is op de markt om hen te helpen hun maatje veilig te houden.

Maar wat is een GPS-implantaat voor honden precies? Laten we eens kijken wat het inhoudt:

 • GPS: afkorting van: global positioning system instrument waarmee je kunt bepalen waar je je bevindt¹
 • implantaat: (medisch) geïmplanteerd orgaan of element²
 • voor honden: voor onze trouwe viervoeters.

Is het momenteel mogelijk om een ​​GPS-implantaat onder de huid van je huisdier te laten aanbrengen?

Kan ik een GPS-tracker in mijn hond laten implanteren?

Op dit moment is ons antwoord daarop een volmondig nee. Het is momenteel niet mogelijk om een ​​apparaat dat gebruikmaakt van GPS-technologie in je hond te laten implanteren. Dit heeft te maken met dezelfde reden waarom een dergelijk apparaat nog niet beschikbaar is voor de mens. Lees meer daarover hieronder.

hond die wordt gechipt door de dierenarts

Waarom kan een microchip worden geïmplanteerd, maar niet een GPS-tracker?

Dit is de meest voorkomende misvatting wat GPS en implantaten voor honden betreft. Als hondenbezitter is het goed om te weten wat het verschil is tussen implanteerbare chips die worden gebruikt voor de identificatie van je huisdier en GPS-trackers, een ander type technologie.

In tegenstelling tot een microchip kan een GPS-tracker worden ingezet om de locatie van je hond in realtime te volgen en niet alleen om je hond te identificeren als deze vermist raakt en wordt gevonden.

Microchips en GPS-trackers zijn dus fundamenteel verschillende tools.

 • Een microchip kan in de huid van je hond worden geïmplanteerd, maar deze fungeert alleen als een vorm van identificatie voor je hond. Als je hond wordt gevonden, kan een dierenarts of een dierenasiel contact met je opnemen.
 • GPS-trackers kunnen niet in de huid van honden worden geïmplanteerd, maar ze stellen jou in staat om je hond in realtime te volgen en een actievere rol te spelen bij het terugvinden ervan.
 Microchip voor hondenTractive GPS-tracker
GebruikssituatieKwijtgeraakte hond identificerenLocatie van je hond tracken
Formaat12 x 2 mm72 x 29 x 16 mm
Gewicht0,025 g35 g
ImplanteerbaarSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-Liste
WaterdichtSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
BatterijGeen batterij inbegrepenTot 7 dagen
Initiële kostenDe kosten kunnen variëren€ 49,99
Terugkerende kostenGeenJa*
LocatietrackingSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Ben je afhankelijk van anderen om je huisdier terug te vinden?JaNee
Real-time updates over de locatieSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Wettelijke verplichtingIn sommige landenNee
DiefstalverzekeringSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeNee**
BereikWereldwijdWereldwijd in meer dan 175 landen
OntsnappingswaarschuwingenSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
ActiviteitenmonitoringSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
SlaaptrackingSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
GezondheidswaarschuwingenSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Licht en geluidSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Minimum gewicht hondN.v.t.Vanaf 4 kg
illustratie van twee honden: de ene is gechipt en de andere heeft ​​een GPS-tracker om, tracker voor honden en chip

Na het verkennen van deze belangrijke verschillen, is het duidelijk waarom het laten inbrengen van een GPS-implantaat voor honden geen verstandig idee zou zijn.

Waarom een GPS-tracker niet in een hond kan worden geïmplanteerd

Er zijn verschillende redenen waarom het op dit moment niet mogelijk is om een ​​GPS-tracker in een hond te laten implanteren.

Denk maar aan elk apparaat dat je kent dat gebruikmaakt van GPS-technologie, bijvoorbeeld een smartphone of autonavigatiesysteem. Een dergelijk apparaat bestaat uit allerlei belangrijke onderdelen die het apparaat laten werken, zoals een batterij of een scherm dat GPS-locatiegegevens weergeeft.

Hieronder vind je twee redenen waarom het niet praktisch is om een GPS-tracker in de huid van je hond te laten implanteren.

Reden 1: formaat

De Tractive GPS-tracker voor honden is ongeveer 72 x 29 x 16 millimeter groot en weegt zo’n 30 gram. Hieronder kun je zien hoe groot de GPS-tracker is. Je kunt zo’n apparaat eenvoudig aan de halsband of het tuigje van je huisdier vastmaken:

close-up van hand met een witte Tractive GPS-tracker voor honden

De tracker is klein, licht en zo ontworpen dat hij comfortabel zit, net zoals wanneer je een horloge of smartwatch om hebt.

⚠️ Stel je voor dat de wijzerplaat van een horloge onder je huid wordt geïmplanteerd. Dat zou niet bepaald prettig aanvoelen! Door het formaat zou het dus niet handig of veilig zijn om een ​​GPS-tracker in je hond te laten implanteren.

Ter vergelijking: een implanteerbare identificatiechip is ongeveer 11 millimeter lang en twee millimeter dik en dus ongeveer net zo groot als een rijstkorrel. Omdat een microchip veel kleiner is, kan deze veilig onder de huid tussen de schouderbladen van je hond worden ingebracht. Zoals je hieronder kunt zien, gaat het om een eenvoudige elektronische chip in een glazen cilinder:

Katachtige met microchip op röntgenfoto

Waarom is er een verschil in grootte tussen GPS-trackers en implanteerbare chips?

De huidige implanteerbare chips bevatten geen informatie over je huisdier. Ze hebben geen andere functie dan het verstrekken van een identificatienummer dat aan je huisdier kan worden gekoppeld. Ze bevatten dus geen onderdelen of technologie voor GPS.

Dit verschil tussen implanteerbare chips en GPS-trackers verklaart waarom GPS-apparaten niet in honden kunnen worden geïmplanteerd.

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer bij Tractive

“We maken gebruik van moderne, hoogwaardige componenten bij de productie van onze GPS-trackers. Deze componenten nemen vaak extra ruimte in beslag, aangezien we streven naar de hoogste kwaliteit. Om betrouwbare en continue tracking van je huisdier te waarborgen, heb je een krachtige en robuuste batterij nodig. (In sommige gevallen neemt de batterij meer dan de helft van de ruimte in beslag in het apparaat.)

Het vinden van de juiste balans tussen grootte en kwaliteit is cruciaal en we willen je verzekeren dat we voortdurend werken aan het optimaliseren van deze aspecten.”

– Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer bij Tractive sinds 2016

Ontdek Tractive GPS

Reden 2: batterij

Zoals we eerder hebben besproken, bestaat een GPS-tracker uit verschillende onderdelen. Deze onderdelen zijn allemaal groter dan een rijstkorrel, vandaar dat het apparaat ook groter is. Dit zijn enkele fysieke componenten die je kunt vinden in een GPS-tracker:

 • GSM-module
 • GPS-antenne
 • LED-lampje
 • luidspreker
 • batterij

Standaard GPS-trackers worden geleverd met een ingebouwde batterij. De trackers moeten af en toe worden opgeladen.

 • Aangezien een grotere batterij bijdraagt aan een langere batterijduur, neemt dit onderdeel de meeste ruimte in in de tracker.
 • Als je dit in de huid van je hond zou implanteren, hoe zou je het dan opladen? (Er is geen manier om een USB-oplaadkabel erop aan te sluiten.)

⚠️ Bovendien kan het implanteren van een lithium-ionbatterij onder de huid van je hond bepaalde gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Dit is een reden waarom dierenartsen terughoudend zijn ten aanzien van het gebruik van Apple Airtag bij een hond: als je huisdier per ongeluk op het kleine apparaat kauwt of het inslikt, kan dit ernstige schade aan de organen veroorzaken.

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer bij Tractive

“Een batterij bestaat uit zeer giftige chemicaliën. Zelfs een klein gaatje kan leiden tot lekkage, brand of zelfs explosie. Daarom kan het implanteren van een batterij onder de huid van je hond of kat zeer gevaarlijk zijn. Wij zouden dit niet aanraden.”

– Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer bij Tractive sinds 2016

In theorie zou je wel een ​​tracker onder de huid van je huisdier kunnen laten aanbrengen, maar het is geen slimme oplossing. Het implanteren van een GPS-tracker in je hond is niet bepaald huisdiervriendelijk en kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid van het beestje.

De verstandige manier om je huisdier veilig te houden? Maak gebruik van een GPS-tracker voor huisdieren, die al hondenlevens heeft gered

Twee husky's zitten op het strand met Tractive GPS-trackers

Wereldwijd vertrouwen huisdierenbezitters op de levensreddende technologie van Tractive om hun viervoeters veilig en gezond te houden.

Neem bijvoorbeeld Imogen, een energieke barzoi die over het hek klom en vast kwam te zitten in een ijskoud meer. Gelukkig kon haar baasje haar locatie achterhalen dankzij het Tractive-apparaat en Locatiegeschiedenis en kon ze haar redden van bevriezing en verdrinking.

Of Happy, een golden retriever die tijdens zijn eerste hike in de Alpen verdween. Dankzij de LIVE Tracking-functie van Tractive vond zijn baasje hem al snel.

De Tractive GPS-tracker is niet alleen lichtgewicht en comfortabel om te dragen voor je hond, je kunt ook nog eens kiezen uit drie verschillende versies. Geschikt voor honden van elk formaat dus.

Het is dus niet nodig om iets anders dan een microchip in de huid van je hond te laten implanteren. Met de Tractive GPS-tracker kun je er gerust op zijn dat je hond veilig is, waar hij zich ook bevindt.

Tractive Trustpilot-recensie
Tractive Trustpilot-recensie

Meer: recensies over Tractive op Trustpilot

Ontdek Tractive GPS

Komt er ooit een veilig GPS-implantaat voor honden?

Op dit moment is er geen veilig GPS-implantaat voor honden beschikbaar op de markt. Hoewel er in de verre toekomst mogelijk een implanteerbare GPS-tracker beschikbaar zal zijn, is de technologie om dit apparaat klein en veilig genoeg te maken voor implantatie bij honden op dit moment niet beschikbaar (of betaalbaar) voor algemeen gebruik.

Maar hier is het goede nieuws

💡Er zijn GPS-trackers verkrijgbaar waarmee je de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen kunt nemen om je hond veilig te houden.

Ook goed getrainde honden kunnen angstig worden en weglopen, bijvoorbeeld wanneer ze vuurwerk horen of zich in een onbekende omgeving bevinden. In dergelijke gevallen is het essentieel om ervoor te zorgen dat je hond niet alleen gechipt is, maar ook is uitgerust met een GPS-tracker aan de halsband.

Een aangelijnde hond die buiten ontspant en een Tractive GPS-tracker draagt

Mocht je hond ooit vermist raken, dan kun je met de LIVE Tracking-functie van de GPS-tracker je huisdier gelijk lokaliseren, zodat je hem kunt ophalen. Mocht iemand anders het beestje vinden, dan kan diegene je huisdier naar een dierenarts brengen en je hond identificeren dankzij de RFID-chip.

Ontdek Tractive GPS

Nogmaals: een GPS-implantaat voor honden is niet nodig. Met de Tractive GPS-tracker voor honden en bijbehorende app kun je altijd en overal de locatie van je hond volgen. Net zoals deze huisdiereigenaar, die de Tractive GPS-tracker beschouwt als de beste GPS-tracker voor honden van 2022:

Vind je dit artikel nuttig? Deel het dan met je vrienden en andere hondenbaasjes!