Heb je besloten om een tracker voor je hond of kat te kopen? Dat is een verstandig idee. Een GPS-tracker voor huisdieren kan het leven van je viervoeter redden en je hond of kat veilig houden. Maar waarom is een abonnement vereist voor de meeste GPS-trackers? Zijn er ook betrouwbare GPS-trackers voor honden en katten zonder abonnement verkrijgbaar op de markt?

Om je te helpen de juiste keuze te maken, zetten we de verschillende soorten huisdierentrackers zonder abonnement voor je op een rijtje en bespreken we de voor- en nadelen. Ook gaan we kijken of een GPS-tracker zonder abonnement voldoende is om je huisdier veilig te houden en waarom GPS-trackers met abonnement het geld waard zijn.

Tot slot laten we je kennismaken met de GPS-tracker die het leven van je hond of kat kan redden.

Verpakking van Tractive GPS-tracker voor honden

Weet altijd waar je hond is

Volg elke stap in realtime met een onbeperkt bereik. Ontvang meldingen als je viervoeter te ver afdwaalt. Houd je maatje in vorm met Activiteitenmonitoring. En laat anderen, zoals je hondenuitlater of -oppas, ook een oogje in het zeil houden.

.

Shop trackers voor honden en katten

Zijn er GPS-trackers zonder abonnement?

Er zijn inderdaad GPS-trackers zonder abonnement verkrijgbaar. Mocht je echter hiermee je huisdier in realtime willen volgen, dan zijn deze apparaten helaas niet de beste keuze.

Er zijn verschillende soorten trackers, waaronder:

 • GPS-trackers voor huisdieren, zoals die van Tractive, hebben een onbeperkt bereik en bieden realtime tracking en een heleboel andere functies voor de veiligheid en gezondheid van je huisdier.
 • Bluetooth-trackers om je te helpen sleutels en andere waardevolle spullen terug te vinden.
 • Trackers voor hikers worden gebruikt bij een noodgeval in afgelegen gebieden.
 • Trackers voor voertuigen om je te helpen je motor, fiets of auto te lokaliseren.
 • Trackers voor personen om familieleden, zoals een grootouder of een kind, te volgen.

De prijs, het bereik, de functies en de mogelijke maandelijkse kosten zijn afhankelijk van het type tracker en waarvoor het wordt gebruikt.

green check markBluetooth-trackers hebben meestal geen abonnement nodig, omdat ze geen simkaart hebben. Ze verzenden alleen gegevens wanneer er een Bluetooth-apparaat (zoals je telefoon) in de buurt is.

red xDit betekent dat het bereik beperkt is tot ongeveer 75 tot 120 meter. Daarom zijn ze het meest geschikt om verloren voorwerpen in huis of de tuin terug te vinden.

green check markGPS-ontvanger zijn apparaten die gebruikmaken van GPS, maar waarvoor je geen abonnement nodig hebt.

red xDeze GPS-trackers kunnen echter geen locatiegegevens in realtime naar andere apparaten sturen. Ze zijn geschikt als navigatietools voor je auto of fiets, maar niet zozeer om huisdieren te lokaliseren.

close-up van de app van gps-tracker

Kan ik mijn hond of kat in realtime volgen met een GPS-tracker zonder abonnement?

Helaas bieden de meeste GPS-trackers zonder abonnement geen realtime tracking of onbeperkt bereik. Dit zijn twee essentiële functies om een weggelopen huisdier terug te vinden.

De Fi Collar voor honden biedt bijvoorbeeld een versie zonder abonnement, maar deze versie werkt alleen met wifi. Andere trackers voor huisdieren zonder abonnement, zoals die van Garmin of Marco Polo, hebben slechts een bereik van enkele kilometers. PETFON is de enige GPS-tracker zonder abonnement met realtime tracking, maar dan is het bereik alsnog beperkt tot 5,6 kilometer in een open veld.2

Zoals veel hondenbezitters weten, kunnen onze viervoeters deze afstand in een paar minuten afleggen. Daarom is de mogelijkheid om ze live te kunnen volgen met elke paar seconden locatie-updates een belangrijke functie. Zo kunnen we onze huisdieren veilig houden.

Dit is wat de experts zeggen:

Als je realtime informatie over je kinderen nodig hebt… en laten we eerlijk zijn, onze huisdieren zijn net onze kinderen… dan kun je het beste een GPS-tracker kopen met realtime tracking en maandelijkse service.

Live View GPS

Bekijk in de onderstaande video hoe realtime GPS-tracking voor huisdieren werkt met Tractive GPS:

Voor- en nadelen van een GPS-tracker zonder abonnement

Laten we nu eens kijken naar de voor- en nadelen van GPS-trackers zonder abonnement.

Het meest voor de hand liggende voordeel is dat je geen abonnementskosten hebt.

De prijs van een GPS-tracker weerspiegelt echter de kwaliteit van het apparaat, de service en de functies. Hoewel je dus wel geld bespaart door geen abonnement te nemen, loop je wel belangrijke functies, zoals LIVE Tracking, mis die je gemoedsrust geven.

GPS-trackers zonder abonnement hebben ook een beperkt bereik. Dit betekent dat je niets hebt aan zo’n apparaat als je huisdier te ver afdwaalt.

green check markVoordelen

Het klinkt misschien aantrekkelijk om een GPS-tracker zonder abonnement te kopen. Toch kleven er ook enkele nadelen aan zulke trackers.

Dit zijn de voordelen van GPS-trackers zonder maandelijkse kosten:

 • Goedkoop
 • Je zit nergens aan vast
 • Geen maandelijkse kosten
 • Wereldwijde service (dankzij het Global Positioning System werkt het apparaat overal… toch?)

Als een GPS-tracker zonder abonnement te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo.

Het ligt er natuurlijk wel aan wat je met een tracker zonder abonnement wilt doen. Als je hiermee je huisdier overal en in realtime wilt volgen, dan zul je merken dat zo’n tracker dat helemaal niet kan.

Laten we eens kijken naar de nadelen van een GPS-tracker zonder abonnement.

red xNadelen

Het idee van een GPS-tracker zonder abonnement klinkt aanlokkelijk, maar dit betekent ook dat de functies van deze trackers beperkt zullen zijn. In sommige gevallen maken ze niet eens gebruik van GPS, maar zijn ze Bluetooth-trackers die alleen je spullen binnen een beperkt bereik kunnen lokaliseren.

De nadelen van trackers zonder maandelijkse kosten zijn:

 • Geen realtime tracking
 • Onnauwkeurigheid van de locatie
 • Ze zijn mogelijk niet ontworpen om huisdieren te volgen
 • Minder functies
 • Beperkt bereik
 • Ze werken niet met netwerken in de omgeving
 • Ze maken mogelijk gebruik van Bluetooth (of een netwerk van apparaten) in plaats van GPS
 • Minder software-updates
 • Hogere aanschafprijs

Voor itemfinders zoals de Apple AirTag is geen abonnement vereist. Maar hiermee kun je ook niet met dezelfde nauwkeurigheid als een GPS-tracker je huisdier lokaliseren. Bovendien is de Apple AirTag afhankelijk van andere apparaten van Apple.

Ook kan de aankoopprijs van een tracker zonder abonnement hoger zijn dan een GPS-tracker met lage maandelijkse kosten.

Soorten GPS-trackers zonder abonnement

Welke soorten GPS-trackers zonder abonnement zijn er allemaal verkrijgbaar? Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten trackers die mogelijk als GPS-trackers zonder abonnement worden geadverteerd.

Bluetooth-trackers

Bluetooth-trackers, ook wel itemfinders genoemd, zijn ontworpen om je spullen terug te vinden, zoals je sleutelbos of je portemonnee. Deze apparaten maken gebruik van Bluetooth-technologie om te communiceren met andere Bluetooth-apparaten. Ze werken binnen een beperkt bereik en hebben meestal geen extra functies.

generieke zwarte itemfinders gps-trackers voor sleutelhanger

Dit zijn enkele bekende merken van Bluetooth-trackers:

De voordelen van Bluetooth-trackers zijn het kleine formaat en geen abonnementskosten. Ze worden vaak uitgerust met een vervangbare batterij die lang meegaat.

Maar aangezien deze apparaten geen gebruik maken van GPS of een simkaart, zijn dit de grootste nadelen:

 1. Beperkt bereik
 2. Geen realtime tracking

Als je huisdier dus het Bluetooth-bereik (meestal ongeveer 100 meter) verlaat, dan werkt de tracker niet meer, net wanneer je het apparaat het hardst nodig hebt.

infographic vergelijking bluetooth- vs. gps-tracker - beperkt bereik
Volg elke stap van je hond met onbeperkt bereik met Tractive GPS
afbeelding van roze driehoek met uitroepteken

Let op: sommige Bluetooth-trackers worden ten onrechte geadverteerd als GPS-trackers.

Wegens het beperkte bereik zijn Bluetooth-trackers geschikt om spullen terug te vinden die in de buurt liggen, zoals je rugtas, portemonnee of laptop. Helaas kun je hiermee niet je hond of kat in realtime lokaliseren.

Met Bluetooth-trackers mis je ook veel andere functies. Zo kun je bijvoorbeeld niet zien wat je trouwe viervoeter uitspookt en heb je geen functies zoals virtuele omheining, activiteitenmonitoring en locatiegeschiedenis.

Kortom: het kan geen kwaad om een Bluetooth-tracker aan de halsband van je huisdier te bevestigen voor de zekerheid, maar Bluetooth-trackers zijn niet de beste keuze voor het lokaliseren van huisdieren.

twee honden buiten, een met een gps-tracker voor honden, een ander met een RF-tracker voor huisdieren

RF-trackers

RF-trackers (radiofrequentie) zijn een ander type apparaat dat veel huisdiereigenaren overwegen. Werken ze ook beter dan Bluetooth-trackers voor het volgen van honden en katten?

Een RF-tracker bestaat uit een ontvanger en een zender. Deze trackers communiceren via radiogolven en worden als veilig beschouwd voor huisdieren.

Net als Bluetooth-trackers zijn deze apparaten klein en gaat de batterij lang mee. Meestal is een abonnement niet vereist.

Helaas hebben veel RF-trackers zonder maandelijkse kosten een beperkt bereik (130 meter). Daarnaast kunnen obstakels (zoals bomen of gebouwen) het signaal verstoren. Als je huisdier dus te ver afdwaalt, dan werkt zo’n tracker niet meer. In dat geval is een GPS-tracker met onbeperkt bereik en realtime tracking met een betaalbaar abonnement een veel betere keuze.

GPS-tracker voor honden en simkaart

GPS-trackers zonder simkaart

Een andere optie is een GPS-tracker zonder simkaart. Hoewel zo’n tracker niet wordt geleverd met een abonnement, kun je je eigen simkaart kopen voor de tracker en kiezen bij welke provider je een abonnement wilt afsluiten. Hierdoor houd je meer grip op de kosten.

Het nadeel van deze optie is dat je tracker alleen werkt met het netwerk van de betreffende provider, waardoor je geen dekking hebt in sommige gebieden. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld geen netwerkdekking hebt als je op vakantie bent.

Daarnaast worden veel GPS-trackers zonder simkaart verkocht door onbetrouwbare leveranciers op Amazon, dus je kunt te maken krijgen met slechte kwaliteit en/of beperkte klantenservice. Aangezien je het apparaat nodig hebt om je hond of kat veilig te houden, lijkt een tracker zonder simkaart geen ideale oplossing te zijn.

Hoeveel kost een GPS-tracker voor honden?

Gezien de nadelen van trackers zonder abonnement die hierboven zijn genoemd, kun je het beste investeren in een GPS-tracker met abonnement voor je trouwe viervoeter.

Bovendien kosten dergelijke trackers minder dan je zou denken. Je kunt een Tractive GPS-tracker voor honden kopen voor € 49,99 en genieten van onbeperkt bereik vanaf € 4 euro per maand*.

Ben je nog niet overtuigd? Laten we eens kijken wat de meest betrouwbare GPS-trackers voor huisdieren te bieden hebben.

Wat is de beste GPS-tracker voor honden of katten?

Zo’n miljoen huisdiereigenaren vertrouwen Tractive om:

 • hun hond of kat veilig te houden
 • gemoedsrust te krijgen
 • het welzijn van hun viervoeter in de gaten te houden

We staan al ruim tien jaar ten dienste van honden- en kattenbezitters en we werken om ervoor te zorgen dat onze apparaten en diensten van uitstekende kwaliteit zijn, met behoud van betaalbare prijzen, zodat iedereen gebruik kan maken van deze levensreddende technologie.

Lees wat gebruikers vinden van Tractive GPS.

Dit zijn enkele van de favoriete Tractive-functies van huisdierbezitters:

 • LIVE-modus: vind je maatje snel terug met locatie-updates elke 2-3 seconden.
 • Virtuele omheining: stel een veilige zone in (zoals je tuin) of een no-go zone (zoals de tuin van je buren) en ontvang een melding als je huisdier te ver afdwaalt.
 • Locatiegeschiedenis: zie waar je maatje de afgelopen 365 dagen is geweest en ontdek zijn favoriete plekjes.
 • Activiteitenmonitoring en Slaaptracking: stel dagelijkse doelen, vergelijk de activiteit van je huisdier met die van anderen. Krijg inzicht in slaappatronen en zorg ervoor dat je huisdier een goede nachtrust krijgt. Houd je trouwe viervoeter in vorm.
 • Delen met familie: laat vrienden, familie, je dierenuitlater of -oppas ook een oogje in het zeil houden.

Conclusie: GPS-trackers zonder abonnement

Het is zeker mogelijk om je huisdier te lokaliseren met een GPS-tracker zonder abonnement. Als je echter elke stap van je hond of kat in realtime wilt volgen, dan raden we je aan om gebruik te maken van een GPS-tracker met abonnement.

Met een GPS-tracker met ingebouwde simkaart en abonnement kun je in realtime de locatie van je huisdier bekijken, hoe ver je maatje ook afdwaalt. Dergelijke trackers beschikken over belangrijke functies om je huisdier in de gaten te houden.

GPS-trackers zonder abonnement bieden meer nadelen dan voordelen voor huisdierbezitters. Naast het beperkte bereik is er geen LIVE Tracking-functie en bieden deze trackers ook geen andere huisdiervriendelijke functies. In sommige gevallen zijn ze zelfs duurder dan GPS-trackers met abonnement!

Het kan dus geen kwaad om een tracker zonder abonnement aan de halsband van je hond of kat te bevestigen, maar we raden een GPS-tracker voor huisdieren aan, zoals Tractive GPS als je wilt weten waar je trouwe viervoeter uitspookt voor volledige gemoedsrust.

Ontdek Tractive GPS