Een GPS-tracker voor huisdieren kan van onschatbare waarde zijn en draagt bij aan de veiligheid van je viervoetige familieleden. Als je dus hebt besloten om elke stap van je kat of hond te volgen met een GPS-tracker, heb je een verstandige keuze gemaakt. Maar misschien vraag je je af: waarom is er een abonnement nodig voor populaire GPS-trackers voor honden en katten? Zijn er ook betrouwbare GPS-trackers voor honden en katten zonder abonnement verkrijgbaar op de markt?

Om je te helpen de juiste keuze te maken, zetten we de verschillende soorten huisdierentrackers zonder abonnement voor je op een rijtje en bespreken we de voor- en nadelen. Ook gaan we kijken of een GPS-tracker zonder abonnement voldoende is om je huisdier veilig te houden en waarom GPS-trackers met abonnement het geld waard zijn.

Tot slot laten we je kennismaken met de GPS-tracker die het leven van je hond of kat kan redden.

Zijn er GPS-trackers zonder abonnement?

Er zijn inderdaad GPS-trackers zonder abonnement verkrijgbaar. Mocht je echter hiermee je huisdier in realtime willen volgen, dan zijn deze apparaten helaas niet de beste keuze.

Er zijn verschillende soorten trackers, waaronder:

 • GPS-trackers voor huisdieren, zoals die van Tractive, hebben een onbeperkt bereik en bieden realtime tracking en een heleboel andere functies voor de veiligheid en gezondheid van je huisdier.
 • Bluetooth-trackers om je te helpen sleutels en andere waardevolle spullen terug te vinden.
 • Trackers voor hikers worden gebruikt bij een noodgeval in afgelegen gebieden.
 • Trackers voor voertuigen om je te helpen je motor, fiets of auto te lokaliseren.
 • Trackers voor personen om familieleden, zoals een grootouder of een kind, te volgen.

De prijs, het bereik, de functies en de mogelijke maandelijkse kosten zijn afhankelijk van het type tracker en waarvoor het wordt gebruikt.

green check markBluetooth-trackers hebben meestal geen abonnement nodig, omdat ze geen simkaart hebben. Ze verzenden alleen gegevens wanneer er een Bluetooth-apparaat (zoals je telefoon) in de buurt is.

red xDit betekent dat het bereik beperkt is tot ongeveer 75 tot 120 meter. Daarom zijn ze het meest geschikt om verloren voorwerpen in huis of de tuin terug te vinden.

green check markGPS-ontvanger zijn apparaten die gebruikmaken van GPS, maar waarvoor je geen abonnement nodig hebt.

red xDeze GPS-trackers kunnen echter geen locatiegegevens in realtime naar andere apparaten sturen. Ze zijn geschikt als navigatietools voor je auto of fiets, maar niet zozeer om huisdieren te lokaliseren.

Ontdek GPS-en gezondheidstrackers voor huisdieren

close-up van de app van gps-tracker

Kan ik mijn hond of kat in realtime volgen met een GPS-tracker zonder abonnement?

Helaas bieden de meeste GPS-trackers zonder abonnement geen realtime tracking of onbeperkt bereik. Dit zijn twee essentiële functies om een weggelopen huisdier terug te vinden.

De Fi Collar voor honden biedt bijvoorbeeld een versie zonder abonnement, maar deze versie werkt alleen met wifi. Andere trackers voor huisdieren zonder abonnement, zoals die van Garmin of Marco Polo, hebben slechts een bereik van enkele kilometers. PETFON is de enige GPS-tracker zonder abonnement met realtime tracking, maar dan is het bereik alsnog beperkt tot 5,6 kilometer in een open veld.2

Zoals veel hondenbezitters weten, kunnen onze viervoeters deze afstand in een paar minuten afleggen. Daarom is de mogelijkheid om ze live te kunnen volgen met elke paar seconden locatie-updates een belangrijke functie. Zo kunnen we onze huisdieren veilig houden.

Dit is wat de experts zeggen:

Een kat die een Tractive GPS-tracker om heeft

Als je realtime informatie over je kinderen nodig hebt… en laten we eerlijk zijn, onze huisdieren zijn net onze kinderen… dan kun je het beste een GPS-tracker kopen met realtime tracking en maandelijkse service.

Live View GPS

Ontdek GPS-en gezondheidstrackers voor huisdieren

Voor- en nadelen van een GPS-tracker zonder abonnement

Laten we nu eens kijken naar de voor- en nadelen van GPS-trackers zonder abonnement. Het meest voor de hand liggende voordeel is dat je geen abonnementskosten hebt.

De prijs van een GPS-tracker weerspiegelt echter de kwaliteit van het apparaat, de service en de functies. Hoewel je dus wel geld bespaart door geen abonnement te nemen, loop je wel belangrijke functies mis die je gemoedsrust geven, zoals LIVE Tracking. In de verhalen van tevreden gebruikers van Tractive kun je lezen dat een tracker met abonnement zelfs het leven van een huisdier kan redden.

green check markVoordelen

Het klinkt misschien aantrekkelijk om een GPS-tracker zonder abonnement te kopen. Toch kleven er ook enkele nadelen aan zulke trackers.

Dit zijn de voordelen van GPS-trackers zonder maandelijkse kosten:

 • Goedkoop
 • Je zit nergens aan vast
 • Geen maandelijkse kosten
 • Wereldwijde service (dankzij het Global Positioning System werkt het apparaat overal… of toch niet?)

Als een GPS-tracker zonder abonnement te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo.

Het ligt er natuurlijk wel aan wat je met een tracker zonder abonnement wilt doen. Als je hiermee je huisdier overal en in realtime wilt volgen, dan zul je merken dat zo’n tracker dat helemaal niet kan.

Laten we eens kijken naar de nadelen van een GPS-tracker zonder abonnement.

red xNadelen

Het idee van een GPS-tracker zonder abonnement klinkt aanlokkelijk, maar dit betekent ook dat de functies van deze trackers beperkt zullen zijn. In sommige gevallen maken ze niet eens gebruik van GPS, maar zijn ze Bluetooth-trackers die alleen je spullen binnen een beperkt bereik kunnen lokaliseren.

De nadelen van trackers zonder maandelijkse kosten zijn:

 • Geen realtime tracking
 • Onnauwkeurigheid van de locatie
 • Niet ontworpen om huisdieren te volgen
 • Minder huisdiervriendelijke functies
 • Beperkt bereik
 • Werken niet met netwerken in de omgeving
 • Maken mogelijk gebruik van Bluetooth (of een netwerk van apparaten) in plaats van GPS
 • Minder hardware- en software-updates
 • Hogere aanschafprijs

Voor itemfinders zoals de Apple AirTag is geen abonnement vereist. Maar hiermee kun je ook niet met dezelfde nauwkeurigheid als een GPS-tracker je huisdier lokaliseren. Bovendien is de Apple AirTag afhankelijk van andere apparaten van Apple.

Ook kan de aankoopprijs van een tracker zonder abonnement hoger zijn dan een GPS-tracker met lage maandelijkse kosten. De aanschafkosten zijn dus hoger én je hebt een kleinere kans dat je je huisdier veilig houdt.

Verpakking van Tractive GPS-tracker voor katten en verpakking van Tractive GPS-tracker voor honden

Weet altijd waar je huisdieren zijn

Volg elke stap in realtime met een onbeperkt bereik. Ontvang meldingen als je viervoeter te ver afdwaalt. Houd je maatje gelukkig en gezond met Wellness-monitoring. En laat anderen, zoals de uitlater of oppas, ook een oogje in het zeil houden.

Ontdek GPS-en gezondheidstrackers voor huisdieren

Soorten GPS-trackers zonder abonnement

Welke soorten GPS-trackers zonder abonnement zijn er allemaal verkrijgbaar? Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten trackers die mogelijk als GPS-trackers zonder abonnement worden geadverteerd.

Bluetooth-trackers

Bluetooth-trackers, ook wel itemfinders genoemd, zijn ontworpen om je spullen terug te vinden, zoals je sleutelbos of je portemonnee. Deze apparaten maken gebruik van Bluetooth-technologie om te communiceren met andere Bluetooth-apparaten. Ze werken binnen een beperkt bereik en hebben meestal geen extra functies.

generieke zwarte itemfinders gps-trackers voor sleutelhanger

Dit zijn enkele bekende merken van Bluetooth-trackers:

De voordelen van Bluetooth-trackers zijn het kleine formaat en geen abonnementskosten. Ze worden vaak uitgerust met een vervangbare batterij die lang meegaat.

Maar aangezien deze apparaten geen gebruik maken van GPS of een simkaart, zijn dit de grootste nadelen:

 1. Beperkt bereik
 2. Geen realtime tracking
 3. Beperkt tot een netwerk van apparaten

Als je huisdier dus het Bluetooth-bereik (meestal ongeveer 100 meter) verlaat, dan werkt de tracker niet meer, net wanneer je het apparaat het hardst nodig hebt. Het kan ook zijn dat je alleen een melding op je telefoon krijgt als de Apple AirTag van je kat bijvoorbeeld binnen het bereik van een andere Apple-gebruiker komt. Dit maakt deze trackers een slechte keuze als je hond of kat wegrent tijdens een wandeling in de natuur.

infographic vergelijking bluetooth- vs. gps-tracker - beperkt bereik
Volg elke stap van je hond met onbeperkt bereik met Tractive GPS
afbeelding van roze driehoek met uitroepteken

Let op: sommige Bluetooth-trackers worden ten onrechte geadverteerd als GPS-trackers.

Wegens het beperkte bereik zijn Bluetooth-trackers geschikt om spullen terug te vinden die in de buurt liggen, zoals je rugtas, portemonnee of laptop. Dus een Bluetooth-tracker met een beperkt bereik zou prima moeten werken om die spullen te lokaliseren.

Met Bluetooth-trackers mis je ook veel andere functies. Zo kun je bijvoorbeeld niet zien wat je trouwe viervoeter uitspookt als hij over een hek zou springen en heb je geen functies zoals virtuele omheining, activiteitenmonitoring en locatiegeschiedenis.

De functie Locatiegeschiedenis op de Tractive GPS-tracker heeft zelfs de levens van honden, zoals dat van Imogen die uit de tuin ontsnapte en door het ijs van een bevroren meer zakte.

twee honden buiten, een met een gps-tracker voor honden, een ander met een RF-tracker voor huisdieren

Kortom, Bluetooth-trackers zijn niet geschikt om je hond of kat in realtime te lokaliseren, aangezien ze alleen werken binnen een beperkt bereik van je telefoon. Tenzij je huisdier dus altijd dicht bij huis blijft, is een GPS-tracker voor huisdieren de betere keuze.

💡Naast realtime GPS-tracking ondersteunt de Tractive GPS-tracker ook het volgen van huisdieren via Bluetooth. Je krijgt dus het beste van twee werelden in één apparaat. Lees hier hoe je de innovatieve Radar-modus kunt benutten om je hond of kat binnenshuis te lokaliseren.

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer bij Tractive

“Net als de AirTag kan de Tractive GPS-tracker gebruikmaken van een radiosignaal om de locatie van je huisdier te bepalen. Maar in tegenstelling tot de AirTag maakt Tractive ook gebruik van mobiele connectiviteit en GPS. Zelfs wanneer je tracker niet in de buurt van een ander mobiel apparaat is, kan deze nog steeds gegevens naar de Tractive-servers sturen. Hierdoor kun je snel en eenvoudig de locatie van je huisdier in de app bekijken.”

– Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer bij Tractive sinds 2016

Ontdek GPS-en gezondheidstrackers voor huisdieren

RF-trackers

RF-trackers (radiofrequentie) zijn een ander type apparaat dat veel huisdiereigenaren overwegen. Werken ze ook beter dan Bluetooth-trackers voor het volgen van honden en katten?

green check markVoordelen

Een RF-tracker bestaat uit een ontvanger en een zender. Deze trackers communiceren via radiogolven en worden als veilig beschouwd voor huisdieren.

Net als Bluetooth-trackers zijn deze apparaten klein en gaat de batterij lang mee. Meestal is een abonnement niet vereist.

red xNadelen

Helaas hebben veel RF-trackers zonder maandelijkse kosten een beperkt bereik (130 meter). Daarnaast kunnen obstakels (zoals bomen of gebouwen) het signaal verstoren.

Als je huisdier dus te ver afdwaalt, dan werkt zo’n tracker niet meer. In dat geval is een GPS-tracker met onbeperkt bereik en realtime tracking met een betaalbaar abonnement een veel betere keuze.

GPS-tracker voor honden en simkaart

GPS-trackers zonder simkaart

Een andere optie is een GPS-tracker zonder simkaart. Hoewel zo’n tracker niet wordt geleverd met een abonnement, kun je je eigen simkaart kopen voor de tracker en kiezen bij welke provider je een abonnement wilt afsluiten. Hierdoor houd je meer grip op de kosten.

Het nadeel van deze optie is dat je tracker alleen werkt met het netwerk van de betreffende provider, waardoor je geen dekking hebt in sommige gebieden. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld geen netwerkdekking hebt als je op vakantie bent.

Daarnaast worden veel GPS-trackers zonder simkaart verkocht door onbetrouwbare leveranciers op Amazon, dus je kunt te maken krijgen met slechte kwaliteit en/of beperkte klantenservice. Aangezien je het apparaat nodig hebt om je hond of kat veilig te houden, lijkt een tracker zonder simkaart geen ideale oplossing te zijn.

💡De Tractive GPS-tracker werkt in meer dan 175 landen wereldwijd. Dit betekent dat je altijd op de hoogte kunt blijven van de locatie van je huisdier, zelfs als je op vakantie bent.

Ontdek GPS-en gezondheidstrackers voor huisdieren

Hoeveel kost een GPS-tracker voor huisdieren?

Gezien de nadelen van trackers zonder abonnement die hierboven zijn genoemd, kun je het beste investeren in een GPS-tracker met abonnement voor je trouwe viervoeter.

Bovendien kosten dergelijke trackers minder dan je zou denken. Je kunt een Tractive GPS-tracker voor honden kopen voor € 49,99 en genieten van onbeperkt bereik vanaf € 7 euro per maand. Dat is goedkoper dan een maandelijks Netflix-abonnement.

Ben je nog niet overtuigd? Bekijk wat de meest betrouwbare GPS-trackers voor huisdieren te bieden hebben.

Een hond die door een meer rent met een tak in zijn bek, de Tractive-app met LIVE Tracking op de voorgrond

Wat is de beste GPS-tracker voor honden of katten?

Zo’n miljoen huisdiereigenaren vertrouwen Tractive om:

We staan al ruim tien jaar ten dienste van honden- en kattenbezitters en we werken om ervoor te zorgen dat onze apparaten en diensten van uitstekende kwaliteit zijn, met behoud van betaalbare prijzen, zodat iedereen gebruik kan maken van deze levensreddende technologie.

Lees wat gebruikers vinden van Tractive GPS.

Tractive Trustpilot-recensie

Dit zijn enkele functies die huisdierbezitters geweldig vinden:

 • LIVE-modus: vind je maatje snel terug met locatie-updates elke 2-3 seconden.
 • Virtuele omheining: stel een veilige zone in (zoals je tuin) of een no-go zone (zoals de tuin van je buren) en ontvang een melding als je huisdier te ver afdwaalt.
 • Locatiegeschiedenis: zie waar je maatje de afgelopen 365 dagen is geweest en ontdek zijn favoriete plekjes.
 • Activiteitenmonitoring en Slaaptracking: stel dagelijkse doelen, vergelijk de activiteit van je huisdier met die van anderen. Krijg inzicht in slaappatronen en zorg ervoor dat je huisdier een goede nachtrust krijgt. Houd je trouwe viervoeter in vorm.
 • Delen met familie: laat vrienden, familie, je dierenuitlater of -oppas ook een oogje in het zeil houden.
Cattery-eigenaar en trainer, Clair Chesterman

De Tractive GPS-tracker is de beste tracker voor katten die je kunt kopen en deze behoort tot de top wat betreft kwaliteit. Ik kan eenvoudig veilige zones instellen, zoals mijn huis, en zodra mijn kat die zone verlaat, krijg ik meteen een melding.

Deze tracker heeft waarschijnlijk het leven van mijn kat gered toen ze een vogel achtervolgde en verdwaald raakte. Ze was behoorlijk geschrokken, maar dankzij de GPS-tracker kon ik haar snel lokaliseren. De chip van de Tractive GPS-tracker berekent regelmatig de locatie van mijn kat en werkt de kaart elke 2 tot 3 seconden bij. Bovendien heeft het een handige lichtfunctie die helpt bij het lokaliseren van mijn viervoeter, vooral ’s nachts.”

– Clair Chesterman, eigenaar van CFA en CCA-geregistreerd bedrijf, FluffyMeowPaws3

Dit is een verhaal waarin de LIVE Tracking-functie en realtime updates van Tractive hebben bijgedragen aan het redden van het leven van een huisdier. Happy, een golden retriever, pikte tijdens zijn eerste wandeling buitenshuis een geur op en rende het bos in.

Ondanks de paniek wist Francesca het hoofd koel te houden. Ze schakelde snel LIVE Tracking in en had hem binnen de kortste keren weer gevonden.

Twee vrouwen knielen naast een golden retriever in een meer in de bergen

Happy is een brave hond en hij komt altijd terug. Nou ja, behalve de keer dat ik hem voor de eerste keer meenam naar Alpe di Siusi. De bergen staan ​​bekend om de moeilijke wandelroutes en de prachtige flora. Ik was daar met Mac, Happy en mijn gezin toen Happy verdwaalde raakte. Ik weet nog steeds niet zeker of hij achter een hert aan ging of niet, maar één ding was duidelijk: hij was weg.

Toen herinnerde ik me dat ik de GPS-tracker bij Happy had omgedaan. Ik schakelde onmiddellijk de modus LIVE Tracking in en begon opgelucht adem te halen terwijl ik steeds dichter bij zijn locatie kwam. Ik kon rechtstreeks op mijn telefoon zijn route live volgen en de locatiebepaling was zo nauwkeurig dat ik uiteindelijk Happy vond. Hij stond aan de rand van een berg bij een bron water te drinken.

– Francesca en Happy, Ital

Lees het volledige verhaal van Happy, Francesca en hoe de levensreddende technologie van Tractive het leven van honden en katten over de hele wereld veilig houdt.

Ontdek GPS-en gezondheidstrackers voor huisdieren

Het is verschrikkelijk om je huisdier te verliezen. Met een GPS-tracker voor honden rust je je trouwe viervoeter uit met een onmisbaar hulpmiddel dat ervoor zorgt dat dit niet gebeurt.

Is een GPS-tracker zonder abonnement verstandig?

Hoewel het mogelijk is om je hond of kat te vinden met een GPS-apparaat zonder abonnement, raden experts dit af.

 • GPS-trackers zonder abonnement bieden meer nadelen dan voordelen voor huisdierbezitters.
 • Naast het beperkte bereik is er geen LIVE Tracking-functie en bieden deze trackers ook geen andere huisdiervriendelijke functies.
 • In sommige gevallen zijn ze zelfs duurder dan GPS-trackers met abonnement!
Infographic: overzicht GPS-trackers met/zonder simkaart

In plaats daarvan is het verstandiger om te kiezen voor een GPS-tracker met een maandelijks abonnement voor volledige gemoedsrust.

Met een GPS-tracker met ingebouwde simkaart en abonnement kun je in realtime de locatie van je huisdier bekijken, hoe ver je maatje ook afdwaalt. Dergelijke trackers beschikken over belangrijke functies om je huisdier in de gaten te houden.

Overweeg daarom te investeren in een tracker voor huisdieren met Bluetooth en GPS en die je eenvoudig aan de halsband van je huisdier kan bevestigen. Met de betrouwbare Tractive GPS-tracker ben je verzekerd van totale gemoedsrust, ongeacht waar je huisdier zich bevindt.

Bekijk in de onderstaande video hoe je met de Tractive GPS-tracker je huisdier in realtime kunt volgen:

Ben je benieuwd naar andere huisdiervriendelijke functies van de Tractive GPS-tracker? Bekijk zeker ook eens deze artikelen:

Vind je dit artikel nuttig? Deel het dan met je vrienden!