Har du noen gang lurt på om det finnes et GPS-implantat for hunder? En GPS-tracker som kan implanteres under huden? En som vil hjelpe deg å finne hunden din i tilfelle den stikker av eller roter seg bort? Ingen tvil om at dette ville være en veldig nyttig oppfinnelse!

Finnes det GPS-implantater for hunder? Er de trygge? I så fall, hvor kan du få tak i en?! Vi vet hvor mye alle hundeeiere bryr seg om sine firbeinte venner. Det er derfor vi har samlet den viktigste informasjonen om GPS-implantater for hunder her i denne artikkelen.

Emballasje for Tractive GPS-tracker for hunder

Vit alltid hvor hunden din er

Følg hvert skritt i sanntid med ubegrenset rekkevidde. Motta varsler hvis den vandrer for langt. Hold dem friske og fornøyde med velværeovervåking. Og la andre – som familie eller hundepassere – holde et øye med hunden din også.

Kjøp tracker for hund eller katt

Finnes det en GPS-brikke for hunder?

Hvis du er som de fleste hundeeiere, leter du sannsynligvis alltid etter bestden beste måten å holde den lodne vennen din trygg på. Du holder hunden din i bånd når det er nødvendig, har investert i trening, holder farlige gjenstander utenfor dens rekkevidde, besøker veterinæren regelmessig og sørger for at det firbeinte familiemedlemmet alltid får aktiviteten, mosjonen, kjærligheten og hengivenheten det trenger.

Men hva skjer når det verste marerittet ditt går i oppfyllelse, og hunden din går seg vill eller stikker av? Hvordan kan du sikre hans eller hennes sikkerhet da? Dette er en skremmende mulighet for de fleste hunde- og kjæledyreiere.

I ditt forsøk på å forberede deg best mulig på denne situasjonen, har du kanskje lurt på om det finnes et GPS-implantat for hunder – en teknologi som kan implanteres under hundens hud, som vil hjelpe deg å finne ham eller henne i tilfelle de noen gang blir borte. Finnes en slik enhet, og er den tilgjengelig på markedet for kjæledyr?

Hva er egentlig et GPS-implantat for hunder?

Uttrykket «GPS-implantat for hunder» søkes ofte etter i søkemotorer hver måned rundt om i verden. Folk med hunder overalt lurer på om et slikt produkt finnes, for å hjelpe dem med å holde pelskompisen ved sin side.

Men hva er det egentlig, et GPS-implantat for hunder? La oss se nærmere på denne setningen:

  • GPS – kort for Globalt posisjoneringssystem: en teknologi som forteller deg hvor du er på jorden til enhver tid¹
  • implantat – noe som er satt inn i kroppen i en medisinsk operasjon²
  • for hunder – for våre elskede hundevenner.

Så, er det mulig å implantere GPS, eller en enhet som bruker Globalt posisjoneringssystem, i våre pelskledde venner på dette tidspunkt?

Er det mulig å implantere en GPS-tracker i hunden min?

Svaret er et bestemt NEIdet er ikke mulig å implantere en enhet, som bruker GPS-teknologi for å spore kjæledyret ditt, i hunden din på dette tidspunkt. Hvorfor? Av samme grunn er en slik enhet for øyeblikket ikke tilgjengelig for mennesker. Vi vil utforske det mer detaljert nedenfor.

en hvit og brun hund som får et chip-implantat av veterinær i blå frakk
Den tradisjonelle mikrobrikken kan kun brukes til identifikasjon

Hvis mikrobrikker kan implanteres, hvorfor ikke en GPS-tracker?

Dette er den vanligste misforståelsen når det kommer til ideen om GPS og implantater for våre hunder. Som hundeeier er det veldig viktig å forstå forskjellen mellom den implanterbare brikken som brukes til identifikasjon av kjæledyret ditt, og GPS-trackere, som er en helt annen type teknologi. I motsetning til ID-brikker, brukes sporingsenheter med GPS til å spore din hunds posisjon i sanntid i stedet for å gi en enkel løsning for å identifisere hunden din hvis den mistes og blir funnet.

På lenken nedenfor kan du lese alt om forskjellene mellom implanterbar RFID-teknologi og GPS-trackere for hunder:

illustrasjon av to hunder: den ene har på seg en mikrobrikke og den andre har på seg en GPS-tracker

Det er flere grunner til at det ikke er mulig å implantere en GPS-tracker i en hund på dette tidspunktet. Tenk først på alle enheter du kjenner til som bruker GPS-teknologi – for eksempel en smarttelefon eller bilnavigasjonssystem. Alle disse enhetene inneholder andre viktige maskinvarekomponenter som må bygges inn i enheten for å holde den i gang. For eksempel et batteri eller en skjerm for å vise deg GPS-posisjonsinformasjonen.

Derfor er de to hovedårsakene til at disse komponentene gjør det upraktisk å implantere en GPS-tracker forklart nedenfor.

Årsak 1: Størrelse

Tractives GPS-tracker for hunder, har dimensjoner på ca 72 x 29 x 16 millimeter og veier ca 30 gram. Nedenfor kan du se størrelsen på GPS-trackeren, som lett passer på hundens halsbånd eller sele:

nærbilde av en hånd som holder en hvit Tractive GPS-tracker
GPS-trackeren er liten og lett

Liten, kompakt og lett, kan GPS-trackere bæres komfortabelt av hunden din til enhver tid, på samme måte som du bruker en standardklokke eller smartklokke.

Se for deg at en smartklokke blir implantert under huden din – Au! På denne måten ville det ikke være komfortabelt eller trygt å implantere en GPS-tracker i hunden din.

Ved sammenligning, er en implanterbar ID-brikke eller transponder omtrent 11 millimeter lang og to millimeter tykk – nesten på størrelse med et riskorn. I denne størrelsen kan de trygt implanteres mellom hundens skuldre. Det er en enkel, elektronisk brikke innelukket i en glassylinder, som vist på røntgenbildet nedenfor:

et røntgenbilde i sorthvitt som viser mikrobrikken under huden
Røntgenbilde av en mikrobrikke under huden

Hvorfor er det en størrelsesforskjell mellom GPS-trackere og implanterbare brikker?

Gjeldende implanterbare brikker inneholder ingen informasjon om kjæledyret ditt, eller har andre funksjoner, annet enn å oppgi et ID-nummer som kan kobles til kjæledyret ditt. De inneholder ingen GPS-maskinvarekomponenter eller -teknologi.

Denne nøkkelforskjellen mellom implanterbare brikker og GPS-sporere forklarer den første grunnen til at GPS-enheter ikke kan implanteres i hunder på dette tidspunktet.

Årsak 2: Batteri og lading

Som vi nevnte ovenfor, inneholder en GPS-tracker flere nødvendige maskinvarekomponenter, som hver er større enn et riskorn og derfor bidrar til størrelsen på enheten. Maskinvarekomponenter du finner i en GPS-tracker inkluderer:

  • GSM-modul
  • GPS-antenne
  • LED-lys
  • høyttaler
  • batteripakke

Standard GPS-trackere kommer med et integrert batteri, som må lades nå og da. Siden størrelsen på batteriet er direkte relatert til batterilevetiden til enheten, er dette den komponenten som tar opp mest plass inne i trackeren. Hvis dette skulle implanteres under hundens hud, ville det ikke vært mulig å lade enheten – som kommer med en USB-ladeledning.

Dessuten vil implantering av et litium-ion-batteri inne i valpen sannsynligvis også medføre visse helserisikoer.

Teknisk sett kan det være en måte å integrere trackeren i den pelskledde kompisen din – men dette er langt fra en «smart løsning». Å implantere en GPS-tracker under hundens hud er verken en dyrevennlig eller sunn måte å holde kjæledyret ditt trygt på.

Utsikter for GPS-implantat for hunder

Det er ikke noe slikt som et trygt GPS-implantat for hunder tilgjengelig på markedet i dag. Likevel har vi gode nyheter:

Både GPS-trackere og implantater er allment tilgjengelige, nødvendige og nyttige forholdsregler for å holde hunden din trygg.

Vi vet alle at selv de mest veloppdragne og riktig trente hundene noen ganger kan bli redde og stikke av. For eksempel i tilfelle fyrverkeri, eller å være i et ukjent nytt miljø. Når dette skjer, er det best å sørge for at hunden din allerede er utstyrt og forberedt med både en GPS-tracker på halsbåndet og et mikrochip-ID-implantat. Dette vil sikre at hvis den blir borte, kan hunden din 1) lokaliseres og hentes umiddelbart ved hjelp av LIVE Tracking-funksjonen på GPS-trackeren eller 2) bringes inn til en veterinær og identifiseres ved hjelp av en RFID-brikke (hvis den blir funnet av noen andre enn deg).

Husk, du kan gfå alle fakta om implantater og GPS-trackere her. Vi håper du vil fortsette å lese, slik at du best kan holde den pelskledde vennen din i god behold.

Selv om en implanterbar GPS-tracker kan være tilgjengelig i en fjern fremtid, er ikke teknologien for å gjøre denne enheten liten nok og trygg nok til å bli implantert i vennen din tilgjengelig (eller rimelig) for vanlig bruk på dette tidspunktet.

Den gode nyheten er imidlertid at et GPS-implantat ikke er nødvendig. Du kan allerede enkelt ha god oversikt over hvor hunden din befinner seg når som helst med Tractive GPS-tracker for hunder og Tractive-appen.

Vi håper du likte å lese om fakta kontra myter om GPS-implantater for hunder! Del denne artikkelen med en venn og utdann ditt hundeelskende fellesskap i dag.