Att en hund springer bort är tyvärr inget ovanligt. Varje år springer runt 10 miljoner hundar bort i hela världen!1 Och eftersom det finns många olika anledningar till att hundar springer bort kanske du undrar om olika hundraser är mer eller mindre benägna att springa bort. Så: vilka hundraser springer oftast bort?

Hundens ras kan påverka temperamentet, vilket inkluderar hur aktiv eller livlig hunden är. Hundraser med mycket energi är ofta nyfikna och tycker om att undersöka saker. Dessutom har de vanligtvis en stark jaktinstinkt. Alltså är de äventyrliga och kan till och med bege sig ut på egna promenader och äventyr så fort de får chansen.

I det här inlägget berättar vi om de 10 hundraserna som oftast springer bort. Om din hund tillhör en av dessa raser rekommenderar vi att du använder en hund-GPS samt att du chippar vovven. Detta kan vara en räddare i nöden.

10 hundraser som ofta springer bort

1. Australian shepherd

Nyfiken, vänlig och livlig. Australian shepherd-ägare tappar i genomsnitt bort hunden 0,9 gånger per månad. Australian shepherd är ett gott exempel på hundar som springer bort men som du helt enkelt inte kan bli arg på. Det är en aktiv hundras som passar perfekt för att hänga med på löprundan. (Eller nästa friluftsäventyr.)

Australian shepherd med hund-GPS som står på en äng

💡Tips: försök att trötta ut din australian shepherd för att förhindra att din hund springer bort. De behöver massor av aktivitet för att vara glada, nöjda och friska. Och en av de vanligaste anledningarna till att hundar springer bort är spring i benen (vilket kan göra att de blir uttråkade eftersom de inte rör på sig tillräckligt).

Ta till exempel Opie, en shepherd-mix, vars Tractive-enhet registrerar hela 300-500 minuters spring, lek och aktiv tid på bondgården där han bor!

”Vi trodde att vi hade blivit galna,” säger matte Autumn, ”Men så upptäckte vi Tractive och var lättade när vi kunde se att Opie faktiskt var världens mest aktiva hund.”

2. Labradorer

En annan hundras som ofta springer bort är labrador retriever. Hundägare med labradorer tappar i snitt bort hunden 2,13 gånger per månad. Precis som en australian shepherd så måste en labrador få utlopp för all sin energi. Dessutom är de mycket sociala och nyfikna, vilket innebär att de kan springa bort för att undersöka saker, ljud eller dofter (och bli bästisar med dem!)

Till exempel: Happy, en golden retriever som gick lös och sprang bort i skogen när han var på sin första vandring i Alperna. Som tur var kunde hans matte Francesca hitta honom på nolltid tack vare Tractives LIVE-läge och spårning i realtid.

Två labratorer med hund-GPS utomhus

💡Om din hund springer bort, och om hunden råkar vara en labrador, rekommenderar vi att ni går över hundens grundläggande träning för att förhindra att hen springer bort. Det räcker inte att lära hunden att sitta, stanna, komma när du ropar eller gå fot. Du måste dessutom påminna om alla kommandon, tillbringa tid tillsammans, se till att vovven får tillräckligt med aktivitet och minska instinkten att springa bort från dig.

Vi rekommenderar klicker-träning, vilket är både roligt och effektivt. Det är en metod som bygger på positiv förstärkning. Du kan även låta hunden gå en lydnadskurs och få hjälp av proffsen.

3. Treeing walker coonhound

Treeing walker coonhounds är avlade för att vara duktiga på jakt. Därför är det ännu en hundras som ofta springer bort. Hundägare med treeing walker coonhounds tappar i snitt bort hunden 0,9 gånger per månad. En av de vanligaste anledningarna till att en coonhound springer bort är dess starka jaktinstinkt. Det vill säga: jaktinstinkten tar över och driver hunden att jaga efter rådjur, ekorrar eller andra vilda djur.

Treeing walker coonhound på en bondgård

💡Coonhounds hänger gärna med på löprundan. Men om de känner doften av ”rov” kan de springa iväg i upp till 35 km i timmen! Alltså kan du inte springa ikapp en coonhound. För säkerhetens skull ska du se till att hunden är chippad så att chippet kan läsas av hos ett hundstall eller en veterinär om den bortsprungna hunden lämnas in där.

Du kan även använda en hund-GPS som du fäster på hundhalsbandet. På så sätt kan du spåra en hund som springer i realtid och med obegränsad räckvidd.

Spåra din utbrytarkung med Tractive

4. Jack russell

Liten, smidig och ett riktigt energiknippe. Så skulle vi beskriva en jack russell. Det här är en hundras som måste få utlopp för energin för att förhindra att de springer bort. Jack russell-ägare tappar i genomsnitt bort hunden 1,2 gånger per månad. En jack russell passar fint som familjehund, särskilt om du har små barn hemma. Men se upp: jack russells behöver massor av träning och mental stimulans för att bränna all överflödig energi (annars kan de bli uttråkade och rikta denna energi mot något destruktivt).

En jack russell terrier med boll i munnen på ett fält

💡Jack russells är smarta och lättlärda. Det innebär att du kan engagera din jack russell genom att uppgradera den grundläggande lydnadsträningen med mer komplexa kommandon (som att spela död eller ge high-five). Du kan själv göra hundleksaker (som gamla kläder du knyter i form av ett ”rep”) för att hålla hunden aktiv med lekar som dragkamp och kurragömma.

Eftersom jack russells är så små kan de fastna i ventilationsrör eller garderober när de gömmer sig. För mer information kan du läsa vårt inlägg med tre roliga, snabba och enkla sätt att hitta hunden inomhus med hjälp av din Tractive-enhet.

5. Schäfer

Trots att schäfrar är riktigt smarta, lättlärda och lydiga så springer schäfrar bort i genomsnitt 1,5 gånger per månad. Det kanske verkar konstigt. Schäfrar är ju trots allt kända för disciplin och fokus (vilket är anledningen till att polisen jobbar med dessa hundar).

Schäfer som springer på en äng

⚠️ Det är i själva verket schäferns luktsinne som ofta gör att hunden springer bort för att undersöka något intressant ute i naturen (eller en tik i närheten). Eller så kan de jaga efter ”byten”, vilket kan vara vilda djur, andra husdjur eller till och med människor.

Under vintern kan snö faktiskt påverka hundens luktsinne. Då blir det svårare att hitta hem till dig igen.

Hitta en bortsprungen hund med Tractive

6. Spanielhundar (cocker spaniel, english spring spaniels, cavalier king charles)

Det här är en hundras som är populär tack vare den underbara pälsen och sitt vänliga temperament. Det är en av de mest populära hundraserna i USA och här i Sverige ligger cocker spaniel på nummer 10 i listan på de mest populära hundraserna. Tyvärr tappar spaniel-ägare bort sina fyrbenta vänner 0,9 gånger per månad i snitt.

En spaniel kan även falla offer för hund-kidnappning. Det var den tredje mest stulna hundrasen under covid-19 (runt 34 cocker spaniels stals bara i Storbritannien!2)

Cocker spaniel som går i koppel med sin matte

💡En av de snabbaste åtgärderna om din hund kidnappas är att spåra hunden i realtid. Ta till exempel berättelsen om beageln Kathy som var ute och tränade när hennes husse (som spårade hennes plats i realtid med Tractives LIVE-läge) märkte att hennes hastighet ökade plötsligt, vilket visade att hon hade blivit stulen och satt i en bil.

Som tur var kunde Kathys husse spåra hennes Tractive-enhet i realtid. Så han ringde polisen, och efter en två timmar lång biljakt kunde Kathy räddas och återförenas med husse och matte.

7. Border collie

Border collies är aktiva och mycket intelligenta, och avlades tidigare som vallhundar. Därför kan man ofta se en border collie springa runt på en bondgård, eller över en äng. Tyvärr tappar border collie-ägare bort sina hundar 1,2 gånger per månad i snitt.

Om du bor på en bondgård eller har en stor trädgård kan du bygga ett staket för att förhindra att husdjuren springer bort. Men …

  • Ett staket är dyrt att bygga och underhålla, och din border collie är smart nog att gräva sig under det eller helt enkelt hoppa över det.
  • Visserligen finns det andra lösningar, som osynliga stängsel” eller e-halsband som använder elchocker. Men dessa lösningar är olagliga i Sverige, och det på goda grunder.
Border collie med Tractive hund-GPS och sele

💡Tänk dig istället att du får en notis på mobilen eller surfplattan så snart din border collie lämnar en trygg plats (till exempel trädgården). Med Tractives virtuella staket kan du enkelt skapa trygga områden och förbjudna platser. Sedan kan du snabbt hämta hunden om enheten registrerar ett rymningsförsök.

Inga elchocker. Ingen stress. Bara en snabb notis på mobilen och ett proaktivt sätt att skydda din hund. Utan att tumma på vovvens kärlek och tillit till dig.

Skydda hunden med Tractive

8. Grand danois

Hur skulle vi beskriva grand danois? Jo, sociala. Och knasiga. Och snälla. Men det här är en hund som springer bort ofta. Precis som border collies så springer grand danois bort 1,2 gånger i månaden i genomsnitt. Och det kan vara hundens personlighet som är anledningen: efter en lång dag av socialt umgänge med husdjur, hundar, hussar och mattar vill hunden ha lite egen tid.

Grand danois som går på solig slätt utomhus

💡Precis som katter så har hundar ofta gömställen de gillar i hemmet eller utomhus. Det är platser dit hunden beger sig efter en jäktig dag, eller där hen gömmer leksaker och godsaker (eller gömmer sig själv om hunden är rädd eller sjuk).

Med Tractives platshistorik får du en bild av hundens favoritplatser. På så sätt kan din grand danois få lite egen tid, samtidigt som du får total sinnesro eftersom du vet exakt var hunden är.

Tractives platshistorik har till och med räddat livet på hundar världen över. Som Imogen, en livlig borzoi, som hoppade över staketet och trillade ner i en frusen sjö i närheten. Som tur var kunde hennes matte se Imogens plats med hjälp av värmekarta och platshistorik för att rädda henne från att frysa ihjäl eller drunkna.

9. Berner sennenhund

En berner sennenhund är en tillgiven och beskyddande hund. Det här är en stark hundras som ursprungligen kommer från Schweiz. En gång i tiden avlades de som drag- och vallhundar, som samtidigt var lojala och snabbt fäste sig vid sina familjer. Men trots det springer en berner sennenhund bort i genomsnitt 0,9 gånger per månad.

Berner sennenhund som ligger på en gräsmatta

⚠️ En vanlig anledning till att en hund springer bort, och särskilt när det kommer till berner sennenhund, är separationsångest. Berner sennenhund är en ras som ofta lider av separationsångest eftersom de blir så fästa vid sina mattar och hussar. Då blir de rädda för att bli övergivna, vilket kan leda till destruktivt beteende som att kissa inomhus, dregla eller rymma hemifrån (sannolikt för att hitta dig!)

Separationsångest är även en vanlig anledning till att hundar springer bort. Därför ska du se till att du kan spåra en hund som springer bort med hjälp av en GPS-tracker. Kom även ihåg att din hund ska ha ett microchip! Med hjälp av notiser från din GPS-tracker kan du bygga upp tillit och rutin med hunden för att förhindra att hen springer bort.

10. Belgisk vallhund/Malinois

En belgisk vallhund är vanligtvis smart, stark och snabbfotad. Det är en hundras som är besläktad med schäfern och som likt denna ras avlats för att valla och vakta. Det här är en mycket intelligent, aktiv och lätt uttråkad hundras som i snitt springer bort 1,2 gånger per månad.

Belgisk vallhund som springer på en äng med gräs

💡Belgiska vallhundar (och andra hundraser som är besläktade med schäfrar) behöver röra på sig mycket för att förhindra rymningsförsök. Det är vad hundägare som Autumn gör för att hindra att energiknippet (och schäfermixen) Opie springer bort. Med hjälp av Tractives inbyggda rörelsedetektor kan du spåra hundens aktiva minuter under dagen för att se till att hen rör på sig tillräckligt mycket.

Se till att din belgiska vallhund är trött, glad – och trygg vid din sida.

Springer kortnosiga hundraser bort?

Kortnosiga (brakycefala) hundar har du säkert hört talas om: pug, bulldogg, boxer, staffordshire terrier, sankt bernard och mastiff. Och precis som andra hundraser kan dessa vovvar springa bort. Dessa hundraser är starka och envisa. Därför är det möjligt att de blir uttråkade eller oroliga om de är inomhus eller i trädgården (en vanlig orsak till att hundar springer bort.)

Det smarta sättet att skydda din kortnosiga hund: regelbunden aktivitet utomhus, och spårning!

  • När du prioriterar aktiviteter utomhus är det mindre troligt att hunden hoppar över staketet eller rymmer på annat sätt. Dessutom är det mycket positivt för hunden att få uppleva livet utomhus, med alla intressanta syner, ljud och dofter.
  • Håll koll på din kortnosiga hund! Eftersom kortnosiga hundraser har kortare luftvägar kan de lida av andningssvårigheter, som sömnapné. För många kortnosiga hundraser är det därför en god idé att ta korta promenader och att hålla koll på vovvens andning.
En man som går utomhus med en lite hund som går lös

Regelbunden aktivitetsspårning hjälper dig att ge hunden tillräckligt med aktivitet. Dessutom kan du se om vardagens aktivitet ökar eller minskar. På sikt kan du använda aktivitetsspårning för att tidigt upptäcka sjukdomar och tillstånd. Kortnosiga hundraser lider ofta av hjärt- och kärlsjukdomar. Men med en hälsonotis kan din Tractive-enhet hjälpa dig att se om aktiviteten minskar. Då är det dags att ta med vovven till veterinären.

Skärmbild av aktivitetsspårning i Tractive GPS-appen

Håll hunden i form med Tractive

Varför springer vissa hundraser bort så ofta?

Det finns många olika orsaker till att hundar springer bort utöver vad vi nämnt i det här inlägget, som att hunden behöver röra på sig. Nedan kan du läsa om de vanligaste orsakerna till att vissa hundraser springer bort så ofta.

Tristess

Aktiva hundar är vanligtvis mycket intelligenta, vilket innebär att de behöver lite hjärngympa. En hund som inte får tillräckligt med aktivitet, som försummas av sina ägare eller som är ensam hemma under långa perioder kan springa bort för att hitta något att göra och/eller nya lekkamrater.

Två hundar som sitter utomhus med Tractive hund-GPS

För att förhindra att din hund springer bort kan du lära vovven nya tricks, prova nya övningar eller till och med skapa en hinderbana i trädgården.

Rädsla

Om din hund skräms av höga ljud är det mer troligt att hen springer bort. Det är anledningen till att så många hundar springer bort på nyår och andra högtider med fyrverkerier. Om det smäller på grund av fyrverkerier eller åska, och om du lämnar en dörr eller grind öppen, är det mycket troligt att hunden springer bort.

Spana efter tecken på rädsla – det hjälper dig att snabbt trösta och förhindra att din hund springer bort.

Rädslans fyra uttryck

Träning

Att lära hunden gränser är en viktig del av att uppfostra en vovve. Men om du inte kan säga ”nej!” till hundens bedjande ögon kan det öka risken för att hunden springer bort.

Cocker spaniel som sitter på golvet och tittar upp

Tänk på saken: om hunden inte lär sig att det är förbjudet att lämna den trygga trädgården kan det leda till katastrof (det vill säga att hunden springer bort och går vilse).

Alltså är det mycket viktigt att lära hunden var gränserna går. Och att stå på dig om hunden protesterar (och se till att du har hundgodis och roliga lekar för att undvika besvikelse).

Temperament

Hundraser som ofta springer bort är vanligtvis nyfikna och äventyrslystna. Därför är det mer troligt att de vill utforska världen när ni är ute på en löprunda eller vandring. Det kan leda till att hunden blir skadad av ett vilt djur, äter något giftigt eller kommer springandes med en arg mamma-björn i hälarna!

Valp som springer i skogen

Se till att ta reda på om det råder koppeltvång i ditt område och ta på hundens halsband eller sele med koppel när ni är ute. Ta en titt på vårt inlägg om att vandra med hunden för tips och tricks som hjälper dig ute i naturen.

Instinkter

Hundens jaktinstinkt kan göra att hen springer efter vilda djur eller bråkar med andra husdjur, människor eller rovdjur. Om hunden bråkar med en varg, älg eller björn kan det leda till allvarliga skador. Även hundens parningsinstinkt kan göra att hen springer bort, särskilt när en hanhund känner doften av en tik som löper i närheten.

Ta lite tid att lära känna din hund och att ta reda på vad som driver hunden att springa bort. Vissa hundar svarar snabbare än andra för att försvara sina revir (eller jaga bort fåglar). När du vet vad som orsakar alla rymningsförsök kan du förhindra dem.

En kvinna som kramar en hund i skogen

När du och hunden beger er ut på friluftsäventyr behöver ni en robust hund-GPS som sitter på hundhalsbandet.

Med Tractive GPS-appen kan du ta en snabb titt på mobilen för att spåra hundens plats, var och när som helst. Tractives DOG XL Adventure Edition har ett fiberglasförstärkt hölje som står emot bett och tugg, samt extra lång batteritid på upp till 30 dagar. Så att du kan springa, vandra eller simma med hunden, och med 100% sinnesro.

Tappa aldrig bort hunden

Följ varje steg i realtid med obegränsad räckvidd. Få notiser om din hund går för långt hemifrån. Håll vovven i form med aktivitetsspårning. Låt andra, som hundvakten eller hundrastaren, hjälpa dig att hålla ett öga på din fyrbenta vän.

Spåra hunden med Tractive

Skydda din utbrytarkung till hund

Om du har en utbrytarkung till hund vet du att säkerheten är A och O. Använd våra tips för att hålla koll på hunden och öka säkerheten.

  • Prioritera regelbunden aktivitet. De flesta hundraserna som ofta springer bort behöver mycket aktivitet för att bränna all överflödig aktivitet. Med regelbunden aktivitetsspårning kan du se till att hunden rör på sig tillräckligt (och förhindra rymningar).
  • Se om det gäller koppeltvång i området och se till att hunden är van vid att gå i koppel (eller sele). Här på bloggen hittar du vår kompletta guide till koppelträning.
  • Lär känna hunden och identifiera instinkter. Hundens jaktinstinkt, parningsinstinkt och behov att skydda sitt revir kan göra att hen springer bort gång på gång.
  • Chippa hunden. Enligt lag ska hunden ha en tatuering i örat eller ett microchip under huden. Att chippa hunden tar bara 10 minuter. Det gör inte ont och kostar inte skjortan. Ett microchip är en permanent ID-märkning för hundar som kan avläsas av en veterinär eller ett hundstall om en bortsprungen hund lämnas in.

Till sist: investera i en hund-GPS för att hålla koll på hundens äventyr. Tractive-användare världen över använder vår teknik som en räddare i nöden och för att hålla koll på hundar som rymmer.

Trustpilot-omdöme om Tractive
Trustpilot-omdöme om Tractive

Läs mer: Trustpilot-omdömen om Tractive

Spåra hunden med Tractive

Vill du se hur Tractive DOG XL Adventure Edition fungerar i praktiken? Här kan du se en kort video som inspirerar till äventyr!

Känner du någon vars hund springer bort? Dela inlägget och gör världen lite tryggare för våra fyrbenta vänner.