Onko sinulla uros- tai narttukoira, jota ei vielä ole leikattu? Sekä urosten että narttujen omistajien on tärkeää tuntea koiran juoksujen merkit. Niiden tunteminen auttaa

 • varautumaan kokemukseen
 • ehkäisemään ei-toivotut tiineydet/pennut
 • suunnittelemaan toivottuja pentueita
 • ehkäisemään vaarallisia tilanteita; koira voi juoksuaikana olla arvaamaton ja jopa karata
 • pitämään koiraa silmällä

Mitkä siis ovat koiran kiiman eli juoksujen merkit? Mitä on odotettavissa, kun koiralla on juoksuaika? Jatka lukemista, niin saat vastaukset yleisimpiin koirien juoksuja koskeviin kysymyksiin.

Tractive GPS-paikannin koirille - kuva pakkauksesta

Tiedät aina, missä koirasi on

Voit seurata jokaista askelta reaaliajassa ilman kantamarajoituksia. Saat hälytyksen, jos se vaeltaa liian kauas. Aktiivisuuden seurannalla pidät huolta sen kunnosta. Muutkin, vaikkapa koirankävelyttäjä tai koiravahti, voivat pitää koiraasi silmällä.

Osta nyt

Mitä koiran juoksuaika tarkoittaa?

Kun narttukoiralla on juoksuaika, se on hedelmällinen ja halukas parittelemaan. Tässä lisääntymiskierron vaiheessa sillä on ovulaatio ja se on siksi kiinnostunut uroksista.

Pidä varasi, sillä tänä aikana koirasi voi käyttäytyä omituisesti osoittaen kiiman klassisia merkkejä. Koirallasi on mahdollisuus tulla tiineeksi, sillä se on halukas parittelemaan. Ei-toivotun tiineyden ehkäisemiseksi on siis syytä ryhtyä toimiin.

Koiran juoksuaika on osa nelivaiheista kiimakiertoa.

Milloin koira tulee kiimaan?

Koirien ensimmäinen kiimakierto alkaa puberteetti-iässä, eli kun koira tulee sukukypsäksi ja lisääntymiskykyiseksi. Tämä tapahtuu tavallisesti noin puolen vuoden iässä, mutta ikä voi vaihdella roduittain.

Pienillä koirilla kiimakierron tiedetään alkavan aiemmin, kun taas isojen rotujen koirilla ensimmäinen juoksuaika voi tulla vasta puolentoista–kahden vuoden iässä1.

Koirilla voi olla juoksuaika ja ne voivat lisääntyä mihin aikaan vuodesta tahansa, eli kiimakierto ei ole vuodenajasta riippuvainen. Ainoat poikkeukset ovat basenjit ja tiibetinmastiffit, joilla juoksuaika on yleensä keväisin.

Kuinka usein koira tulee kiimaan?

Narttukoiralla on juoksuaika keskimäärin kaksi kertaa vuodessa eli noin puolen vuoden välein. Juoksujen väli voi kuitenkin vaihdella eri koirilla ja koiraroduilla. Esimerkiksi isojen rotujen koirat saattavat tulla kiimaan vain kerran vuodessa, kun taas pienillä roduilla vuoteen voi mahtua kolmekin kiertoa.

Koirilla on tavalliseksi kahdet juoksut vuodessa, mutta kiiman pituus, vuodon määrä ja hormonien muutokset vaihtelevat yksilöllisesti.

Nuorella koiralla kiimakierto voi olla epäsäännöllinen. Kierto säännöllistyy yleensä kahdessa vuodessa.

Onko uroskoirilla kiimaa?

Ei. Uroskoirilla ei ole juoksuja. Vain narttukoirat voiva tulla kiimaan. Juoksuaika viittaa narttukoiran lisääntymiskierron estrus-vaiheeseen, jossa se on halukas parittelemaan ja voi tulla tiineeksi.

Tultuaan sukukypsiksi noin puolen vuoden iässä uroskoirat voivat paritella ympäri vuoden. Jos sinulla on yli puolen vuoden ikäinen, leikkaamaton uroskoira, tiedätkin varmaan sen sukukypsyyden tuomat haasteet. Leikkaamaton uroskoira on aina halukas parittelemaan. Se voi yrittää astua esineitä ja karata aina tilaisuuden tullen tapaamaan naapuruston narttuja.

pink triangle graphic with exclamation

Vaikka uroksilla ei ole juoksuja, on hyvä muistaa, että kiimassa oleva narttukoira voi vaikuttaa merkittävästi uroskoiraan.

Uroskoirat tuntevat kiimassa olevan nartun tuoksun metyyli-p-hydroksibentsoaattina tunnetun feromonin ansiosta. Tuoksu voi saada uroskoiran sekaisin, varsinkin jos sitä ei ole leikattu. Se kiihottuu ja keskittyy pelkästään yritykseensä lähestyä narttukoiraa. Parittelu on tämän leikkaamattomien koirien luontaisen ja vahvan vaiston perimmäinen tavoite. Tällaisena aikana koiraa kannattaa seurata GPS-koirapaikantimella, jotta voit varmistaa sen pysyvän poissa hankaluuksista.

Uroskoira saattaa jopa kieltäytyä ruoasta tai vedestä, koska se on aivan paritteluviettinsä vallassa.

Kiimassa olevan narttukoiran tyypillinen käytös

Etkö ole varma, onko koirallasi juoksuaika? Verinen vuoto vaginasta voi olla kiiman alkamisen ensimmäinen merkki. Ole tarkkana, sillä kiimassa olevalla narttukoiralla voi ilmetä seuraavanlaista käytöstä ja kiiman oireita:

1. Tavallista runsaampi nuoleminen

Koira pitää itsensä puhtaana nuolemalla. Jos kuitenkin huomaat leikkaamattoman narttukoirasi nuolevan sukuelimiään liiallisesti, sillä saattaa olla juoksuaika.

Narttukoira nuolee itseään, sillä sen vulva turpoaa ja sen vaginasta tulee veristä vuotoa osana lisääntymiskiertoa. Useimmat koirat pystyvät huolehtimaan hygieniastaan riittävästi tänäkin aikana. Jos koiran vuoto aiheuttaa sotkua, kannattaa harkita juoksusuojia tai koirien puhdistuspyyhkeitä.

2. Muutokset virtsaamistiheydessä

Parittelunhaluinen narttu virtsaa usein tavallisuudesta poikkeavalla tavalla, mikä on toinen juoksuajan merkki. Mahdollisia muutoksia:

 • virtsaaminen tavallista useammin
 • jalan nostaminen eri tavalla virtsatessa tai nartun nähdessä uroskoiran
 • virtsaaminen usein uroskoirien lähellä.

Jos koirasi virtsaamiskäytös muuttuu vaikeammaksi ennustaa, sillä saattaa olla juoksuaika.

kaksi ruskeavalkoista koiraa nuuhkii toisiaan nurmikolla

3. Ystävällisempi suhtautuminen uroskoiriin

Yksi selvä merkki koiran juoksuajasta on se, että narttu alkaa houkutella uroksia ja on kiinnostunut niistä. Se suhtautuu uroskoiriin tavallista ystävällisemmin, ja ne puolestaan ovat kiinnostuneempia siitä.

Kiimassa oleva narttu saattaa antaa urosten haistella ja nuolla vulvaansa, kun se tavallisesti ei siedä sellaista. Ylenpalttinen hännänheilutus on toinen merkki siitä, että se on halukas fyysiseen kontaktiin uroskoirien kanssa.

4. Ruumiin ja hännän asentomuutokset

Kun narttukoiran kiimakierron toinen vaihe eli kiima alkaa, narttu on valmis parittelemaan ja osoittaa sen elekielellään ja häntänsä asennolla. Koira voi ottaa vihjailevan asennon, joka houkuttelee uroksia. Voit myös huomata nartun nostavan häntäänsä hieman ja heiluttavan sitä sivusuunnassa, varsinkin kun koiraa kosketetaan.

5. Astuminen ja nylkyttäminen

Kiihottunut narttukoira saattaa yrittää astua tai nylkyttää parittelunhaluisena. Tätä ei siis ilmene pelkästään uroskoirilla. Itse asiassa se on yksi koiran juoksuajan selvimmistä merkeistä. Narttukoira voi yrittää astua ja nylkyttää niin uroksia kuin narttujakin – ja asioita, joita se ehkä erehtyy luulemaan koiriksi.

Koira voi voi myös muuttua yliaktiiviseksi juoksuaikana. Jos koirasi yrittää lähteä etsimään parittelukumppania – se esimerkiksi karkaa pihalta tai vetää hihnassa – Tractive GPS -koirapaikannin voi auttaa pitämään sitä silmällä (ja pitämään sen turvassa) joka hetki. Jos karvakorvasi karkaa, voit etsiä sen GPS-paikantimen LIVE-seurantaominaisuutta käyttäen kätevästi älypuhelimella.

Osta koirapaikannin

6. Ahdistuneisuus, levottomuus ja pesän tekeminen

Juoksuaikana parittelunhaluinen narttu voi olla levoton tai jopa aggressiivinen. Usein se myös tekee pesää valmistautuessaan tiineyteen.

Koiran juoksuajalla voi toki olla muitakin merkkejä. Koira saattaa osoittaa kiintymystään sinuun tavallista enemmän, se voi olla laiskempi tai kiihtyneempi, sillä voi olla ahdistuksen tai rentouden merkkejä, ja se saattaa jopa karata. Koiran käytös juoksuaikana on yksilöllistä ja vaihtelee sen luonteenlaadun mukaan.

pink triangle graphic with exclamation

Jos koirallasi ilmenee sairauden oireita kiimakierron aikana, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

kaksi koiraa nuuhkii toisiaan syksyisessä maastossa

Koiran kiimakierron neljä vaihetta

Koiran kiimakierron jakaminen neljään vaiheeseen auttaa ymmärtämään koiran juoksujen oireita. Leikkaamaton narttukoira käy kierron aikana läpi neljä vaihetta:

1. Esikiima

Koiran kiimakierron ensimmäistä vaihetta kutsutaan esikiimaksi (proestrus). Tämä vaihe voi kestää 3– 17 päivää, mutta monilla koirilla se on noin 9 päivän mittainen. Tämän vaiheen ensimmäinen merkki on vulvan turpoaminen. Se on yksi kiimakierron alkamisen selvimmistä merkeistä. Proestrus-vaiheessa koiralla voi olla seuraavia oireita:

Luonteen muuttuminen
Muutokset voivat olla tuskin havaittavia tai hyvin merkittäviä. Joskus narttukoira voi muuttua läheisriippuvaiseksi ja osoittaa kiintymystään tavallista enemmän, toisinaan se taas voi olla huonotuulinen.
Ruokahalun muutokset
Tämän ensimmäisen vaiheen aikana ruokahalun väheneminen ei ole tavatonta. Koira saattaa tosin olla myös tavallista nälkäisempi. Muutos kumpaan suuntaan tahansa voi olla merkki kiimakierron alkamisesta.
Vulvan turpoaminen
Vulvan turvotuksen määrä vaihtelee. Joillakin koirilla turvotus voi olla vähäistä ja toisilla huomattavaa. Myös verisen vuodon määrä vaihtelee. Yleensä se on kuitenkin heikompaa ensimmäisinä päivinä ja runsastuu viikon puolivälin paikkeilla.
Hännän pitäminen koipien välissä
Tämän reaktion tarkoituksena on suojella vulvaa. Koira joko laskee häntänsä koipien väliin tai istuutuu aina toisen koiran lähestyessä.
Koiran kiimakierron neljä vaihetta, Tractiven infografiikka

2. Kiima

Kiimavaihe eli estrus kestää tavallisesti 3–21 päivää, keskimäärin 9 päivää. Tänä aikana koira on hedelmällinen (varsinainen kiima) ja sen munasarjat alkavat vapauttaa munasoluja hedelmöitettäväksi. Tässä vaiheessa narttukoira hyväksyy uroksen seuran. Se siirtelee häntäänsä sivuun ja saattaa haluta ulos tavallista useammin. Se seuraa pariutumisviettiään. Tämän vaiheen oireita:

Vuodon vaaleneminen
Aiemmin kirkkaanpunainen vuoto vaalenee.
Vulvan pehmeneminen
Alkuvaiheen turvotus laskee ja vulva pehmenee penetraation mahdollistamiseksi.
Flirttailu
Siinä missä narttu aiemmin veti häntänsä koipien väliin torjuakseen uroskoirat, se alkaa nyt käyttäytyä viekoittelevasti. Se kutsuu urosta luokseen kääntämällä takapäänsä sitä kohti ja pitää häntäänsä pystyssä poissa tieltä.

3. Jälkikiima

Kun jälkikiima eli diestrus alkaa, kiimakierron hedelmällinen osuus päättyy. Tämä vaihe voi kestää 60–90 päivää, eikä koira ole enää hedelmällinen sen aikana. Jos koira on tullut tiineeksi, diestrus jatkuu kiiman lopusta pentujen syntymään asti (noin 60 päivää). Jälkikiiman merkkejä:

Vulvan turvotuksen laskeminen vähitellen
Vulvan turvotus laskee lähes kokonaan noin viikossa, mutta se saattaa pysyä hieman suurentuneena.
Flirttailun väheneminen
Onpa narttukoira tiineenä tai ei, se ei enää ole kiinnostunut parittelusta.

4. Kiimaton vaihe

Kiimaton vaihe on koiran kiimakierron viimeinen vaihe. Sitä kutsutaan joskus myös lepovaiheeksi. Tämä on koiran kiimakierron pisin vaihe, joka kestää 100–150 päivää ja jonka päättyessä kiimakierto alkaa alusta.

Kuinka kauan koiran juoksut kestävät?

Kiimakierron estrus-vaiheessa narttukoirat osoittavat juoksuoireita 3–21 päivää, keskimäärin 9 päivää. Lisätietoja on edempänä. Koirilla on tavalliseksi kahdet juoksut vuodessa, mutta kiiman pituus, vuodon määrä ja hormonien muutokset vaihtelevat yksilöllisesti.

 nuori nainen kumartuneena silittämään puistossa makaavaa koiraa

Onko koirilla kuukautiset?

Olet ehkä miettinyt, onko narttukoirilla kuukautiset. Narttukoirilla on veristä vuotoa lisääntymiskierron aikana, mutta toisin kuin ihmisillä, leikkaamattomilla narttukoirilla on veristä vuotoa estrus-vaiheessa.

Kun koiralla on juoksut, sillä on tiputteluvuotoa ja sen vulva on turvonnut. Juoksut voivat kestää jopa kolme viikkoa. Vuoto alkaa yleensä tummana ja vaalenee sitten ajan mittaan.

Koirien juoksusuojat: Mitä hyötyä niistä on / ei ole

Narttukoirat pitävät ihmisten tavoin huolta hygieniastaan juoksuaikana. Koirien siisteyskäytös voi kuitenkin vaihdella.

Hyvä tietää: Jotkut koirat puhdistavat itsensä hyvin perinpohjaisesti, kun taas toiset voivat olla huolimattomampia. Myös vuodon määrä voi vaihdella.

Koirille on olemassa juoksusuojia, jotka keräävät nartun vuodon. Koira on toki ensin totutettava niihin. Koiraa voi alkaa totutella uuteen vaatekappaleeseen jo ennen juoksuja.

Juoksusuojat eivät estä narttukoiraa parittelemasta.

Huomio! Uroskoirat voivat olla hyvin kekseliäitä hormonihuuruissaan ja onnistua parittelemaan nartun kanssa juoksusuojista huolimatta.

Kiimassa olevan narttukoiran käsittely

Älä koskaan päästä koiraa yksin pihalle:
Suojele koiraasi uroksilta ja ei-toivotulta tiineydeltä. Kun koira on kiimassa, mene ulos sen kanssa. Kannattaa myös harkita hihnan käyttöä.
Älä käy lenkillä ilman talutushihnaa:
Vaikka pitäisit koiraasi hyvin koulutettuna, juoksujen aikana koiran lenkittäminen ilman hihnaa ei todellakaan ole suositeltavaa. Yksikään tottelevaisuuskoulutus ei ole yhtä vahva kuin luontainen vaisto.
Pidä levon ja liikunnan määrä tasapainossa:
Jokainen koira reagoi juoksuihin eri tavoin. Jotkut ovat koko päivän väsyneitä, toisista tulee levottomia. On tärkeää tarkkailla koiran käytöstä ja pitää lepo ja liikunta sopivassa suhteessa, jotta koirasi voi hyvin.
Juttele eläinlääkärille:
Vaikka juoksut eivät olekaan sairaus, eläinlääkärin kanssa puhumisesta voi olla apua, kun haluat varmistaa koirasi hyvinvoinnin juoksujen aikana.
Sivele mentolia hännänpäähän:
Ulkona tämä voi olla hyvä niksi tuoksun peittämiseen. Siitä voi olla apua, jos lähelle ilmestyy uroskoira etkä halua sen huomaavan kiimassa olevaa narttukoiraasi.
Käytä Tractive GPS -paikanninta:
Jos koira juoksujen hormonihuumassa karkaa etsimään kumppania, Tractive GPS -paikantimella näet tarkalleen, minne se suuntaa. Näin löydät sen nopeasti ja voit suojella sitä ei-toivotulta tiineydeltä.

Koiran seuraaminen

Koirien parittelu

Seuraava infografiikka havainnollistaa koirien parittelua. Koirien parittelu käsittää seuraavat vaiheet:

 1. 1. vaiheen parittelu (n. 2 min)
 2. Kääntyminen (n. 5 s)
 3. 2. vaiheen parittelu (5–45 min)

Ensin uros nousee nartun selkään (1. vaiheen parittelu). Jos koirat pysyisivät tässä asennossa, niille tulisi pahoja kramppeja. Siksi ne vaihtavat asentoa (kääntyminen) ja jatkavat parittelua (2. vaiheen parittelu) alla olevan kuvan osoittamalla tavalla. Koirien paritteluun liittyvät elimet ovat kohtu, emätin, paisuvaiskudos, vulva ja penis.

infografiikka koirien parittelusta

Tärkein infografiikan osoittamista seikoista on se, että koiria ei saa erottaa parittelun aikana, koska sillä voi olla vakavia seurauksia.

Parittelu: saako koirat erottaa parittelun aikana?

Tähän on yksiselitteinen vastaus: EI missään tapauksessa! Molemmat koirat voivat loukkaantua, sillä uroskoiran elin paisuu kun taas nartun lihakset supistuvat.

Parittelua ei pidä erehtyä luulemaan kepeäksi kohtaamiseksi. Se voi kestää jopa 30 minuuttia ja saattaa näyttää ihmisistä nolostuttavalta.

koirien parittelu

Onko koirilla menopaussi?

Narttukoira pysyy hedelmällisenä loppuun saakka. Juoksujen jääminen tulematta voi olla merkki koiran sairaudesta. Jos huomaat juoksujen puuttuvan, käy koirasi kanssa eläinlääkärillä.

Koiran ei-toivottu tiineys – keskeytysvaihtoehdot

Karvakorvasi saattaa tulla tiineeksi kaikista vinkeistä ja varotoimista huolimatta. Ei-toivottu tiineys on mahdollista keskeyttää, mutta eläinlääkäriin kannattaa olla yhteydessä mahdollisimman pian vahingon satuttua.

 • Aglepristoni-injektio: tämä keskeytysruiske voidaan antaa 45 päivän kuluessa astumisesta.
 • Prostaglandiini F2-alfa: tämä aiheuttaa keltarauhasen surkastumisen, mikä johtaa tiineyden keskeytymiseen.

Jos arvelet koirasi juoksujen pian alkavan, kannattaa harkita sijoittamista koirapaikantimeen, jotta voit pitää aina huolta karvaturrisi turvallisuudesta.

Lisätietoja narttukoirien käyttäytymisestä kiimassa on alla olevassa (englanninkielisessä) videossa:


Haluatko enemmänkin tällaista hyödyllistä tietoa? Seuraa meitä Facebookissa tai Instagramissa tai tilaa Tractiven uutiskirje.