Vill din hund inte dricka vatten? Undrar du vad du bör göra? Oroa dig inte, du är inte ensam! Vanligtvis dricker hundar tillräckligt med vatten utan uppmuntran eller trug. Men ibland är de helt enkelt inte törstiga. I den här artikeln kan du läsa om varför hunden inte dricker vatten och vad du kan göra åt det.

Är vatten viktigt för hundar?

Precis som människor måste hundar dricka vatten varje dag för att inte riskera uttorkning. I själva verket löper hundar större risk för uttorkning eftersom de utsöndrar värme från kroppen mer långsamt. Hundar har visserligen svettkörtlar på tassarna, men inte tillräckligt för att svalka kroppen. Därför kontrolleras hundens kroppstemperatur huvudsakligen genom att hen flämtar.

Bra att veta: vatten är mycket viktigt för hundar. Därför måste vi som hundägare se till att vovven får tillräckligt mycket vatten att dricka under dagen.

Hur mycket vatten behöver en hund?

Generellt sett bör en hund varje dag dricka en mängd vatten som motsvarar:

100 ml vatten för varje kilo kroppsvikt

Dock kan även andra faktorer användas för att få en mer exakt uppgift om hur mycket vatten en hund behöver dricka på en dag. Doktor Jürgen Zentek, chef för Institute for Animal Nutrition vid Berlins universitet, har tagit fram flera formler som inkluderar hundens storlek, aktivitetsnivå, temperatur och typ av foder. Baserat på hans formler har vi skapat det här diagrammet som visar hur mycket vatten en hund behöver per dag. Ta en titt på hur mycket vatten din hund bör dricka per dag:

min hund dricker inte vatten: lösningar och anledningar
Källa (tyska): Zentek Jürgen och Helmut Meyer. Ernährung Des Hundes: GRUNDLAGEN – Fütterung – DIÄTETIK. Enke Verlag, 2016.

Fem anledningar till att din hund inte vill dricka vatten

Ibland vill våra kära fyrbenta vänner inte dricka vatten. Det kan bero på:

Nu ska vi ta en närmare till på dessa fem anledningar till att hunden inte dricker vatten.

1. Brist på aktivitet eller rörelse

Om vädret blir svalare och hunden rör på sig mindre än vanligt är vovven antagligen inte törstig. Så enkelt är det. Om detta är anledningen till att hunden inte vill dricka vatten behöver du inte oroa dig!  En smärre minskning i hur mycket vatten hunden dricker på grund av minskad aktivitet är inget farligt. Om din hund ofta vägrar att dricka vatten bör du dock rådfråga en veterinär.

En hund bör aldrig gå mer än en dag utan att dricka vatten.

Eftersom tillräckligt mycket fysisk aktivitet är viktigt för hundens hälsa kan du ta reda på hur ofta du bör rasta hunden eller börja spåra hundens aktivitet med en GPS-tracker med aktivitetsspårning för hundar.

Förpackning för Tractive GPS-tracker för hundar

Tappa aldrig bort hunden

Följ varje steg i realtid med obegränsad räckvidd. Få notiser om hunden springer bort. Håll vovven i form med aktivitetsspårning. Låt andra (som hundvakten) spåra med dig.

Köp nu

2. Främmande omgivning

Främmande platser och dofter är möjliga anledningar till att hunden inte vill dricka vatten. Och tack vare deras utmärkta luktsinne kan hundar märka skillnaden mellan bekanta och främmande vattenkällor. Så om vattnets doft inte känns bekant kan hunden vägra att dricka det. Planerar du en resa till en plats som hunden inte är bekant med? Då bör du:

 • Ta med en flaska vatten hemifrån
 • Se över hur mycket vatten hunden dricker
 • Hålla ett öga på hunden

3. Sjukdom

Vissa hälsoproblem kan göra att hundens törst minskar. Vissa sjukdomar såsom diabetes och njursjukdom kan göra att hunden inte känner någon törst.

Infektion av urinblåsan eller urinvägsinfektion kan också göra att hundens har minskad törst.

Om du tror at sjukdom kan vara anledningen till att hunden inte dricker vatten bör du omedelbart kontakta en veterinär. Det är en god idé att skriva ner hur mycket hunden dricker, och när, för att hjälpa veterinären att hitta orsaken.

4. Ålder

Äldre hundar dricker ofta mindre vatten. Detta kan vara på grund av att det kräver för mycket energi att ta sig till vattnet, eller att törsten har minskat i takt med aptiten.

Äldre hundar rör vanligtvis mindre på sig och blir därför inte lika törstiga som yngre hundar.

I takt med att hunden blir äldre kan det krävas mer för att få tillräckligt med vätska. Därför kan du byta till vått foder. Kom ihåg att alltid rådfråga en veterinär innan du byter hundfoder.

beagle som dricker vatten från vattenskål i metall

5. Rädsla eller negativa upplevelser

Hundar lär sig genom sina upplevelser. Om de upplever rädsla eller smärta länkar de dessa negativa känslor till omständigheterna då de upplevde dem. Om din hund har haft en negativ upplevelse vid vattenskålen, till exempel om någon råkade kliva på svansen eller en tass, är det möjligt att hen kopplar samman denna negativa händelse med att dricka vatten. För att hantera en rädsla för att dricka vatten kan du byta till en ny vattenskål eller ställa skålen på en annan plats.

Om min hund inte dricker vatten, kan hen dricka mjölk?

Som valpar producerar många hundar enzymet laktas, som kroppen använder för att behandla laktos. När hunden blir äldre (och slutar att dia) kan hen förlora detta enzym och därmed förmågan att omsätta laktos.

Bra att veta: det är viktigt att sluta att ge din valp mjölk så snart hen blir för gammal för att dia!

Symptom på laktosintolerans:

 • Magont
 • Sjukdomskänsla
 • Diarré
 • Väderspänning

Fermenterade produkter såsom hård ost, yoghurt och filmjölk, innehåller lägre laktoshalter. Därför är de mindre skadliga för laktosintoleranta.

Under fermenteringen läggs olika tillskott, såsom bakterier, till i mjölken. Detta omvandlar laktosen till en form som är mer lättsmält.

Vissa hundar kan dricka mjölk utan att bli sjuka. Till exempel vallhundar, eftersom de oftare druckit mjölk, som kanske stundvis var den enda källan till vätska och näring. Om du vill ge din hund mjölk utöver vattnet (inte som ersättning) ska du se till att välja laktosfri mjölk.

Så får du din hund att dricka mer vatten

Oberoende av omständigheterna ska hunden regelbundet dricka vatten. Annars kan hunden bli uttorkad. Om hunden inte vill dricka vatten som vanligt finns det ett par saker du kan göra åt saken:

 • Byt plats: ibland räcker det att helt enkelt flytta vattenskålen.
 • Lägg till vatten: en annan lösning är att blanda vått hundfoder med vatten. Även om hunden inte vill dricka från vattenskålen kanske hen vill dricka vattnet när det är blandat med hundmat.
 • Rengör vattenskålen: se till att vattenskålen är ren. Det är ett enkelt trick som kan fungera väl.
 • Byt vattenskål: undvik vattenskålar i metall eftersom ljudet kan skrämma hunden. Använd en vattenskål av glas om möjligt.
 • Ställ fram fler skålar: ge hunden möjlighet att dricka från flera skålar som står på olika platser.
 • Rådfråga en veterinär: om hunden ändå inte vill dricka vatten, eller om din fyrbenta vän är sjuk, ska du rådfråga en veterinär så snart som möjligt. Om hunden är sjuk är det viktigt att hen dricker tillräckligt mycket vatten för att tillfriskna. Det kan en veterinär hjälpa dig med.

Översikt: hur mycket vatten behöver hunden dricka, och hur får du din fyrbenta vän att dricka?

Alla hundar är unika, likaså deras behov av vatten. Du kanske undrar hur mycket vatten din hund behöver dricka om dagen. Det beror på vikten, kosten och hur aktiv hunden är. I diagrammet ovan kan du få en uppfattning om hur mycket vatten din hund behöver dricka varje dag.

Vill du hålla ett vaksamt öga på din fyrbenta vän? Ta en titt på Tractives hundpejl med GPS och aktivitetsspårning, så får du stenkoll och sinnesro på köpet!