Att man ska rasta hunden regelbundet är en självklarhet. Men hur ofta är ”regelbundet”? Och hur ofta bör man egentligen rasta hunden? Och vad bör man göra på vintern? Läs svaren på dessa frågor och ta reda på hur du får ut mesta möjliga av varje promenad med hunden!

Hur ofta bör jag rasta hunden?

Som regel rekommenderas det att du rastar hunden tre till fyra gånger per dag, i minst 15 minuter per promenad. Men detta kan variera beroende på hundens:

 • ras
 • ålder
 • storlek
 • hälsa; och
 • matvanor

För små hundar kan det räcka med en promenad per dagen, men raser med mycket energi kräver fler och längre promenader. Har du en hund med massor av energi? Är du en aktiv person som vill lägga tid på att träna med hunden? Du kanske inte är säker på hur mycket din hund faktiskt behöver röra på sig. Då är det en god idé att rådfråga veterinären. De kan ge dig råd och tips för att rasta hunden enligt vovvens specifika egenskaper.

rasta hunden

Så: hur ofta behöver du rasta hunden?

Olika hundraser är olika aktiva

Som du säkert vet delas alla hundar upp i raser. Och alla olika raser har olika begränsningar och behov. Med Tractive GPS kan du se hur aktiva liknande hundar är och få en bra uppfattning om hur mycket aktivitet din hund behöver. När du har angett dagliga mål är det enklare att uppfylla dem. Är du tävlingsinriktad? Då kan du få extra motivering av Tractive-appens topplistor.

Hur mycket hunden sover är lika viktigt som frågan om hur ofta du bör rasta din fyrbenta vän. Om hunden är aktiv hela dagen behöver hen ju mer vila. Du kan använda din Tractive GPS-tracker för att lära dig hundens sömnmönster och se om hen vilar tillräckligt mycket eller om något är fel. Till exempel: om din hund sover mycket mer än vanligtvis kan detta var ett tecken på att det är dags att besöka veterinären.

Läs mer

Hund som springer utomhus med Tractive GPS hundpejl i bakgrunden och appen i förgrunden

Raser med mycket energi

Här får du en lista på hundraser med mycket spring i benen som passar dig om du är en mycket aktiv person:

 1. Bordercollie
 2. Australian shepherd
 3. Dalmatiner
 4. Irländsk setter
 5. Rhodesian ridgeback
 6. Weimaraner
 7. Labrador retriever
 8. Siberisk husky

Dessa raser älskar friluftsäventyr. När ni promenerar, vandrar eller löper tillsammans blir det dubbelt så roligt.

Boskaps- och fårhundar: behov av aktivitet

Dessa typer av hundar har ett större behov av aktivitet:

 • Fårhundar såsom sheltie sheeplands eller border collies
 • Boskapshundar såsom bouvier de flandres

Om din hund tillhör en av dessa grupper gäller det att erbjuda en utmaning, såväl för det fysiska som för träningen och psyket. Vanliga lekar kan lätt kännas tråkiga för hundar från dessa grupper, så låt kreativiteten flöda!

Visste du? Får- och boskapshundar behöver minst 2,5 timmars intensiv aktivitet per dag.

Om vi översätter detta till promenader: minst fyra promenader per dag, på 20–25 minuter vardera. Eftersom får- och boskapshundar även är mycket intelligenta är det viktigt att de fåt mentala utmaningar. Därför bör du sätta åsido minst en halvtimme per dag för intelligensträning. Se till att ge hunden en tracker som kan spåra aktivitetsnivåer så att du kan se vad vovven har för sig på alla sina friluftsäventyr.

Aktivitetsbehov för terriers

Små, livliga, egensinniga och läraktiga – så skulle vi beskriva terrierhundar. Dessa hundar må vara små, men de är fyrbenta energiknippen som behöver röra på sig.

Tips: terriers behöver minst en och en halv timme aktivitet per dag.

För en terrier rekommenderar vi tre promenader per dag, på 20–25 minuter vardera. Om du har en terrier är det även en god idé att utmana det mentala. 20 minuter per dag bör räcka för intelligenta utmaningar.

Aktivitetsbehov för jakthundar, pinschers, schnauzers och vinthundar

Raser i denna grupp, såsom:

 • Dalmatiner
 • Vinthundar
 • Beagles

behöver definitivt aktiva utmaningar. För dessa hundar är en och en halv timmes promenader per dag ett grundkrav. Eftersom dessa raser även har mycket spring i benen kan du med fördel ta med dem på löprundan. Kom ihåg att träna steg för steg och att ha hundens ålder i åtanke.

Bra att veta: tre promenader på minst 30 minuter vardera per dag, plus kognitiva aktiviteter, rekommenderas för hundar i denna grupp.

Hur mycket aktivitet behöver sällskapshundar?

Chihuahuas och liknande raser kallas ofta för sällskapshundar. De är inte raser som behöver mycket aktivitet, så du ska inte utmana dem med timtals intensiv aktivitet. Istället bör du använda kortare stunder för att leka roliga lekar och ta lite kortare promenader. På så sätt håller du din kära sällskapshund i form.

Vissa hundar kan påverkas negativt av för mycket aktivitet. Detta kan till exempel hända korthåriga hundraser. Eftersom de har mindre päls kan de lätt bli för varma, vilket i sin tur kan orsaka andnöd. Dessa raser mår bra av mycket korta och enkla promenader. För att se till att din lilla hund inte får för mycket aktivitet kan du se över vardagens rörelser och träning med Tractives GPS-tracker och aktivitetsspårare för hundar.

Se upp: två korta promenader om dagen räcker för små sällskapshundar.

Vilka idrotter kan jag göra med min hund?

Du som vill ge hunden en fysisk och mental utmaning kan satsa på:

 • Agility
 • Löpning med hunden
 • Mantrailing
 • Cykling
 • Vandring
 • Rallylydnad
 • Hundtricks
 • Intelligenta lekar

Även om du har en hund som tillhör en ras med mycket energi har varje vovve eget humör, och kanske till och med är en riktig soffpotatis. Här kan du läsa om vilka hundar som lämpar sig bäst för löpning, men kom ihåg att ålder, sjukdom och humör kan påverka hur mycket aktivitet din hund mår bra av. För att få en bättre förståelse för din hunds behov kan du rådfråga din veterinär, som kan hjälpa dig att skapa ett anpassat schema för promenader.

Om din aktiva hund ofta springer bort rekommenderar vi en GPS-tracker som låter dig hålla ett öga på din fyrbenta vän.

Varför måste jag rasta hunden?

Det finns gott om anledningar till att rasta hunden för att se till att vovven mår bra. Dessa anledningar rör till exempel hälsan och hundens disciplin. Att rasta hunden och promenera med koppel kan hjälpa hunden att utveckla disciplin när hen går bredvid dig i din takt.

Vad bör du tänka på när du rastar hunden? Som alltid är säkerheten A och O.

Om du låter hunden springa löst ska du endast göra det när du är på en trygg plats utan folkmassor, och där du är säker på att hunden inte kommer att springa bort.

Om din hund springer bort ska du inte reagera med ilska. Straffa inte hunden. Det är viktigt att din fyrbenta vän inte länkar skuld eller ilska till att återvända hem. Om du märker att hunden har en tendens att springa bort ska du alltid använda koppel. För att se till att hunden är trygg bör du lära din vovve grundläggande kommandon. Dessa kommandon är enkla att lära ut och kan även förhindra farliga situationer för dig och din fyrbenta vän.

Kvinna i gul jacka och gummistövlar som rastar en hund i skogen

Extra fördelar med att rasta hunden

Att rasta hunden är en stor del av livet som husse eller matte. En vanlig promenad hjälper till att förbättra hundens sociala beteende och stärker bandet mellan dig och din hund. Om du ser promenaderna med hunden som trevliga stunder kan du ha det roligt samtidigt som du främjar hundens hälsa.

Att rasta hundvalpen kan även hjälpa till att minska destruktivt beteende, som att gnaga eller riva på möbler eller människor (om detta är ett problem som hunden har).

Att rasta hunden är faktiskt bra för dig också! När du tillbringar tid utomhus på era promenader kan du förbättra din kondition och ditt välmående. Dagliga promenader kan i själva verket sänka blodtrycket, stärka benen och minska risken för diabetes. Så … vad väntar du på? Använd din Tractive-GPS tracker och bege dig ut på nästa äventyr med din fyrbenta vän!


Hur ofta rastar du hunden? Om du gillade artikeln kan du dela den med andra hussar och mattar!