Koiran tai kissan katoaminen on jokaisen lemmikinomistajan pahin painajainen. Oletkin ehkä miettinyt, voisitko seurata kamusi liikkeitä seurantalaitteella. Markkinoilla on tarjolla monenlaisia vempaimia. Mikä niistä olisi paras valinta? Verkkokauppoja selaillessasi olet varmaan nähnyt esineiden etsimiseen tarkoitettuja Bluetooth-laitteita, kuten Samsung SmartTagin. (Ja ennen kaikkea miettinyt, olisiko SmartTag hyvä valinta lemmikillesi.)

Miljoonan euron kysymys kuuluukin: Onko Samsung SmartTag tehty lemmikkien seuraamiseen? Voiko se auttaa varmistamaan lemmikin turvallisuuden pidemmällä aikavälillä?

Lyhyt vastaus: Ei ja ei. Samsung SmartTag on tehty esineiden jäljittämiseen, ei lemmikeille. Vaeltelevan koiran tai kissan seuraamiseen on parasta käyttää nimenomaan lemmikeille suunniteltua GPS-paikanninta. Sellaista, jolla niitä voi seurata reaaliajassa ja ilman kantamarajoituksia. Sellaista, joka on jopa pelastanut monen koiran ja kissan hengen eri puolilla maailmaa.

Tässä jutussa vertaamme Samsung SmartTagia lemmikeille tarkoitettuun GPS-paikantimeen.

Mikä on Samsung SmartTag?

Samsung SmartTag on Tilen ja Apple AirTagin kaltainen pieni Bluetooth-jäljitin ja esineiden etsintälaite (vähän kuin AirTag Androidin käyttäjille). Sen voi kiinnittää avaimiin, autoon, käsilaukkuun tai muihin henkilökohtaisiin tavaroihin, ja se auttaa niiden etsimisessä, jos ne katoavat. Laitteen akku kestää vuoden, ja siinä on jotakin lisäominaisuuksia, kuten ääni ja lisätty todellisuus.

Miten SmartTag toimii?

Samsung SmartTag määrittää kadonneen esineen sijainnin Bluetooth Low Energy (BLE) -teknologian avulla, kunhan se on laitteesi toiminta-alueella (siis n. 120 metrin säteellä).

 • Laitteesi voi sitten vastaanottaa SmartTagin sijainnin Bluetooth-yhteydellä.
 • Jos SmartTag on Bluetooth-kantoalueen ulkopuolella, sen voi kuitenkin yhä paikantaa SmartThings Find -ominaisuudella.1
blue info icon

Apple AirTagien paikannus on riippuvaista muista iOS-laitteista, ja samalla tavalla myös Samsung SmartTag käyttää muiden lähellä olevien Samsung-laitteiden verkkoa sijaintinsa määrittämiseen.

SmartTag on siis hyvä apuväline kampuksella kadonneen repun etsimisessä, sillä lähettyvillä on varmasti monia muita Galaxyn käyttäjiä. Samsung-käyttäjiä vilisevässä kaupungissa se saattaa myös auttaa selvittämään, minne jätit polkupyöräsi.

Lisätietoja SmartTagin toimintatavasta on alla olevassa videossa.

SmartTag lemmikeillä: voiko Samsung Galaxy SmartTagin laittaa koiralle tai kissalle?

SmartTagin voi kyllä ripustaa lemmikin pantaan. Mutta pitäisikö niin tehdä? Emme suosittele sitä seuraavista syistä

 • SmartTageja ei ole tehty lemmikkejä ajatellen. Niistä siis puuttuu monia lemmikinomistajien kannalta käteviä ominaisuuksia, joita GPS-lemmikkipaikantimessa on, kuten reaaliaikainen seuranta, virtuaaliaidat ja sijaintihistoria.
 • SmartTagin mukana ei tule yhteensopivaa pantaa. Niinpä se ripustetaan kiinni lemmikin pantaan. Pannassa heiluva laite voi stressata lemmikkiä, aiheuttaa nielemisvaaran ja voi jopa saada lemmikin takertumaan johonkin kiinni. Tractive GPS -laitteiden mukana tulee koirille tarkoitettu turvasolki ja kissoille painon mukaan säädettävä Rogz-turvapanta.
 • SmartTag voi ylikuumentua. Silloin se saattaa polttaa lemmikin turkkia. Pitkäaikaisessa kosketuksessa se voi jopa vahingoittaa lemmikin ihoa.
 • SmartTagin toiminta edellyttää, että lähellä on muita Samsung-laitteita. Se voi siis auttaa kaupungissa vaeltelevan koiran tai kissan etsimisessä, mutta ei auta etsinnässä tällaisten alueiden ulkopuolella.

SmartTag: ei paras valinta lemmikeille

Esimerkkitilanne: Olet metsässä syrjäseudulla, kun koirasi pinkaisee vainun perään. Yhtäkkiä kamusi on kadonnut näkyvistä syvälle metsään, etkä lainkaan tiedä, mihin suuntaan tai kuinka kauas se on mennyt. On todennäköistä, ettei lähellä ole Samsung-käyttäjiä, joten tässä tilanteessa SmartTag olisi hyödytön.

Koira juoksee metsätiellä

Toistamme taas, että SmartTagit on suunniteltu esineille, ei lemmikeille. Avaimet tai käsilaukku eivät luultavasti

 • hyppää aidan yli
 • mene piiloon sairastuessaan
 • syöksy ulos ovesta syntymäpäivä- tai jouluvieraiden tullessa
 • lähde metsäneläinten perään patikkaretkellä
 • hankkiudu reviiritaisteluihin
 • harhaudu jonnekin ja palaa sieltä siitepölyallergisena (tai mukanaan jotakin haisevaa, vaarallista tai tarttuvaa).

Koirat ja kissat pystyvät vaeltamaan vaikka kuinka kauas. Tässä selvennämme, mitä eroa on GPS- ja Bluetooth-paikantimilla ja miksi nämä erot voivat olla ratkaisevia lemmikin turvallisuuden kannalta.

Infografiikka "bluetooth vs. gps-paikannin"
pink triangle graphic with exclamation

Varmassa vara parempi: sen sijaan, että luottaisit vain rajallisella alueella toimivaan Bluetooth-jäljittimeen lemmikkisi paikantamisessa, sinun kannattaa käyttää erityisesti lemmikeille suunniteltua GPS-paikanninta, kuten Tractive GPS -laitetta.

Ivelin Nenkov

”AirTagin tavoin Tractive GPS -paikannin voi käyttää lyhyen kantaman radiota lemmikin sijainnin määrittämiseen. Toisin kuin AirTag, Tractive kuitenkin käyttää myös matkapuhelinyhteyttä ja GPS:ää. Paikannin voi siis lähettää sijaintitiedot Tractiven palvelimiin, vaikka lähellä ei olisi muita mobiililaitteita. Lemmikin sijainnin näkee siten nopeasti ja helposti sovelluksesta.”

– Ivelin Nenkov, Tractiven Embedded Systems Engineer vuodesta 2016

Onko SmartTagissa GPS?

Apple AirTagin tavoin Samsung SmartTagissa itsessään ei ole GPS-toimintoja. Se on Bluetooth-laite, joka toimii vain rajallisella alueella. Lisäksi sen hyödyntäminen koiran tai kissan kadottua edellyttää muiden laitteiden ja käyttäjien verkostoa. SmartTagin Navigate-ominaisuus tosin mahdollistaa sen sijainnin paikantamisen laitteesi Google Maps -sovelluksella.

Meidän mielestämme se on kyllä aika hankala tapa seurata liikkuvaa lemmikkiä. On järkevämpää käyttää vain yhtä laitetta, jossa on GPS, joka auttaa koiran tai kissan jäljittämisessä reaaliaikaisesti ja jolla ei ole kantamarajoituksia. Sellainen on esimerkiksi Tractive GPS:n koira- tai kissapaikannin, jossa on sekä GPS- että 4G-moduuli. Se muodostaa yhteyden matkapuhelinverkkoon 175 maassa kiinteän SIM-kortin avulla.

Voit siis seurata koiraasi tai kissaasi reaaliajassa mistä maailmankolkasta tahansa, kunhan matkapuhelinverkko toimii.

Tractive GPS -koirapaikantimen pakkaus

Tiedät aina, missä koirasi on

Voit seurata jokaista askelta reaaliajassa ilman kantamarajoituksia. Saat hälytyksen, jos kamusi vaeltaa liian kauas. Hyvinvoinnin seurannalla pidät sen terveenä ja tyytyväisenä. Muutkin, vaikkapa koirankävelyttäjä tai koiravahti, voivat pitää koiraasi silmällä.

Tutustu Tractiveen

💡Reaaliaikaisen GPS-paikannuksen lisäksi Tractive käyttää myös Bluetoothia. Saat siis molempien teknologioiden hyvät puolet yhdessä laitteessa. Lue, miten voit käyttää Tractiven innovatiivista Tutka-tilaa koiran tai kissan etsimiseen sisätiloissa (englanniksi).

Samsung SmartTag vs. SmartTag Plus

SmartTagin (29,99 €) lisäksi Samsungilla on tarjolla myös SmartTag Plus (39,99 €).

 • Näiden tärkein ero on se, että SmartTag Plusissa on Bluetoothin lisäksi myös ultralaajakaistayhteys.
 • Lisäksi se mahdollistaa uudempien Samsung Galaxy -puhelimien takakameran käyttämisen SmartTagin etsimisessä.

Samsung SmartTag vs. Apple AirTag

Samsung SmartTag ja Apple AirTag on kehitetty samaan tarkoitukseen: helposti katoavien henkilökohtaisten esineiden, kuten avaimien tai polkupyörän, jäljittämiseen. Ne myös toimivat samalla tavalla hyödyntäen muita saman verkoston (Apple tai Samsung) laitteita jäljittimen paikantamisessa.

Nämä kaksi esineiden etsintälaitetta ovat käytännössä samanlaiset; tärkein ero on se, että AirTag on yhteensopiva vain Apple-laitteiden kanssa ja SmartTag vain Samsung Galaxy -laitteiden kanssa. iPhonella ei siis voi käyttää Samsung SmartTagia ja päin vastoin.

Tractive GPS, suosittu lemmikkien GPS-paikanninmerkki, on puolestaan yhteensopiva sekä Android- että iOS-laitteiden kanssa, minkä ansiosta se sopii kaikille. Se ei tarvitse toimiakseen mitään tiettyä käyttäjäverkostoa, vaan se hyödyntää GPS:n ja matkapuhelinverkon kaltaisia yleisiä teknologioita.

Tutustu Tractiveen

Samsung SmartTag: huomioon otettavaa

Samsung SmartTagin käytön mahdolliset riskit on hyvä pitää mielessä. Koska laite on samankaltainen kuin AirTag, on hyvä muistaa, että AirTagit mainittiin äskettäin uutisissa vainoajien ”täydellisenä työkaluna”.2 Vaikka Apple onkin sitoutunut tietoturvan varmistamiseen, esiin tulee aina vain enemmän todisteita siitä, että Yhdysvalloissa tällaisia seurantalaitteita käytetään rikolliseen toimintaan.

Ole siis erityisen varovainen ja ota huomioon sinuun tai läheisiisi kohdistuvat mahdolliset turvallisuusuhat.

Samsung SmartTagissa on myös yksi mahdollinen haittapuoli lemmikkien suhteen. Kuten Tile ja AirTag, se on niin pienikokoinen, että koira tai kissa voi helposti niellä sen. Lemmikkiä on siis hyvä pitää silmällä, kun se on SmartTagin lähettyvillä. Jotkut SmartTagin käyttäjät ovat myös raportoineet, että lähikontakti SmartTagiin poltti heidän kissansa turkin.3

GPS-lemmikkipaikantimet: mitä ne ovat ja mitä eroa niillä on?

Ruskea koira pihalla perheensä kanssa

Nyt kun olemme pohtineet SmartTagin käyttöä lemmikeillä, otetaan käsittelyyn GPS-lemmikkipaikantimet ja katsotaan, miten ne eroavat esineiden etsintälaitteista.

GPS-lemmikkipaikannin on pieni laite, joka kiinnitetään lemmikin pantaan. Sen avulla näet lemmikkisi sijainnin ja voit seurata sen jokaista askelta GPS:n ansiosta.

Reaaliaikaisen, maailmanlaajuisen paikannuksen lisäksi Tractive GPS:n kaltaisilla moderneilla GPS-lemmikkipaikantimilla voi myös seurata lemmikin aktiivisuutta. Näet siis, kuinka paljon liikuntaa ja unta karvakorvasi saa, ja voit valvoa sen yleiskuntoa.

Tärkeintä kuitenkin on se, että GPS-lemmikkipaikantimen ansiosta et joudu enää murehtimaan koirasi tai kissasi katoamisesta. Tiedät aina, missä lemmikkisi on.

Alla olevasta videosta voit katsoa, miten Tractive GPS -koirapaikannin toimii:

Tractive GPS: tehty lemmikinomistajien mielenrauhaa ajatellen

Tractive GPS -lemmikkipaikannin sisältää tassujen täydeltä mainioita ominaisuuksia, sillä se on kehitetty nimenomaan nelijalkaisille ystävillemme. Lista ominaisuuksista:

 • LIVE-tila: reaaliaikaisesti päivittyvän sijaintiedon ansiosta löydät karvakorvasi tuossa tuokiossa.
 • Rajoittamaton kantama: voit seurata koiraasi tai kissaasi mistä vain, riippumatta siitä, kuinka kauas se vaeltaa.
 • Virtuaaliaita: voit asettaa turva-alueen, jolloin saat hälytyksen lemmikkisi poistuessa siltä.
 • Sijaintihistoria: näet, missä kaikkialla kamusi on käynyt kuluneiden 365 päivän aikana(Premium-tilauksella). Tractiven sijaintihistoria on suosittu ominaisuus etsijäkoirajoukkojen keskuudessa. Se on jopa pelastanut monen koiran ja kissan hengen eri puolilla maailmaa, esimerkiksi venäjänvinttikoira Imogenin, joka putosi jään läpi järveen sekä sairaan kissapoikueen Los Angelesissa.
 • Tutka-tila: auttaa tarkentamaan lemmikkisi sijainnin lähietäisyydellä esimerkiksi sisällä talossa.
 • Aktiivisuuden seuranta: voit asettaa päivätavoitteita, seurata muiden lemmikkien suorituksia ja pitää nelijalkaisen ystäväsi hyvässä kunnossa.
 • Virransäästöalueet: säästävät akkua paikoissa, joissa lemmikkisi viettää pitkiä aikoja.

Tutustu Tractiveen

Näin GPS-paikannin voi pelastaa lemmikin hengen

Alla olevasta videosta näet, millä tavalla Tractive GPS -paikannin voi auttaa pelastamaan lemmikin hengen. Eräs koiranomistaja kertoo, kuinka hänen koiransa putosi hyiseen, lumiseen koloon Norjan maaseudulla, ja miten Tractive GPS johti sen pelastamiseen. Kielenkäyttövaroitus 😅

Tractive on pelastanut maailmalla myös monta uteliasta kissaa. Tässä on kertomus seikkailuhenkisestä Nalasta, joka katosi eräänä iltana. Tractiven LIVE-tilan avulla Nalan omistajat Michel ja Anja onnistuivat seuraamaan sen jälkiä hylättyyn taloon:

Kissa, jolla on Tractive GPS -paikannin, leikkii ulkona puunlehdillä

”Avasimme LIVE-tilan ja… juoksimme kohti Tractive GPS:n osoittamaa paikkaa. Tulimme tyhjälle, yhä rakenteilla olleelle talolle.”

Silloin olimme jo menettäneet toivomme ja luulimme, ettemme ikinä löytäisi Nalaa. Epätoivoissani huusin sen nimen.

”Ja se vastasi! Nala alkoi naukua heti kuultuaan äänemmepikku karvapallomme onnistui rauhoittumaan ja saimme sen viimein kotiin. Lohturuoan ja paijailun jälkeen sen elämä palasi taas tavallisiin uomiinsa.

”Olemme molemmat tavattoman kiitollisia, että se päivä sai – muutaman kommelluksen jälkeen – onnellisen lopun. Se, että Tractive GPS toimi jopa autiotalon sisällä, oli pelastus ja sai onnemme kääntymään. Rakastan Tractivea, koska se pitää kissamme turvassa.

Seuraavaksi vertailemme Tractive GPS -paikanninta ja Samsung SmartTagia.

Vertailu: Tractive GPS vs. Samsung SmartTag lemmikeillä

Samsung Galaxy SmartTag
Samsung Galaxy SmartTag
Tractive GPS Dog Tracker 4
Tractive GPS -lemmikkipaikannin
Paikantimen tyyppiBluetooth-paikannin ja esineiden etsintälaiteKoirien ja kissojen GPS-paikannin
Käyttö-tarkoitusKadonneiden esineiden, kuten avaimien tai laukkujen, etsiminen lähialueelta.Koiran tai kissan jokaisen askeleen seuraaminen reaaliajassa, jotta lemmikki ei joudu kadoksiin.
Hinta29,99 €49,99 € + palvelutilaus
Puhelimen vaatimuksetYhteensopiva vain Samsung-laitteiden kanssaToimii useimmissa Android- ja iOS-laitteissa
Mitat40,9 x 40,9 x 9,9 mm17,5 x 71,4 x 28 mm
Paino14 g35 g
Toiminta-alue120 metriäRajoittamaton
Akunkesto1 vuosi, vaihdettavaJopa 7 päivää yhdellä latauksella
Veden-kestävyysVedenkestävä (IP53)Täysin vedenpitävä (IPX7)
JakaminenKyllä – jako muiden käyttäjien kanssa SmartThings-sovelluksessaKyllä – jako kenen kanssa tahansa linkin avulla tai Tractive GPS -sovelluksessa
Lisätty todellisuus
Ääni
Ladattava akku
Valo
Verkko-sovellus
GPS
Virtuaaliaita ja hälytykset
Aktiivisuu-den seuranta
Unen seuranta
Terveys-hälytykset
Cattery owner and trainer, Clair Chesterman

”Tractive on alan johtava kissojen GPS-paikannin. Se on markkinoiden laadukkain kissapaikannin. Pystyin määrittämään kotini alueen turva-alueeksi, ja saan hälytyksen heti kun kissani menee ulos.

Se luultavasti pelasti kissani hengen, kun se kerran lähti linnun perään ja eksyi. Se oli peloissaan, ja löysin sen GPS-paikantimen avulla. Tractiven siru laskee kissan sijainnin usein ja päivittää sen kartalla 2–3 sekunnin välein. Lisäksi merkkivalo auttaa karvatassun turvaamisessa yöllä.”

– Clair Chesterman, FluffyMeowPaws-nimisen kissatalon ja sijaiskotiyrityksen omistaja3

Tutustu Tractiveen

Onko Samsung SmartTag paras valinta lemmikeille?

Ei ole. Lemmikin turvallisuuden kannalta paras valinta on aina nimenomaan lemmikeille tarkoitettu GPS-paikannin.

 • Rajallinen toiminta-alue. SmartTag toimii koiralla tai kissalla vain 120 metrin säteellä. Tractive GPS:llä taas ei ole kantamarajoituksia. Näet siis puhelinta vilkaisemalla, missä lemmikkisi on.
 • Rajallinen verkosto. SmartTagin jäljittäminen on mahdollista vain, jos ympärillä on muita Samsung-käyttäjiä. Tractive GPS puolestaan muodostaa yhteyden matkapuhelinverkkoon 175 maassa ja toimii sekä iOS- että Android-laitteiden kanssa. Voit siis seurata lemmikkiäsi vaikkapa ollessasi lomamatkalla.
 • Turvallisuusongelmat. SmartTageja ei ole tehty lemmikkiturvallisiksi. Pienen kokonsa ja ylikuumenemisvaaransa takia ne voivat vahingoittaa lemmikkiä, jos ne jätetään ilman valvontaa.

Johtopäätös: SmartTag on Bluetooth-laite henkilökohtaisten tavaroiden, kuten kadonneiden avaimien, etsimiseen.

GPS-lemmikkipaikantimet taas on kehitetty pitämään perheen nelijalkaiset jäsenet turvassa. Ne voivat jopa pelastaa lemmikin hengen.

Missä itse oletkin tai kuinka kauas lemmikkisi vaeltaakin, suosittelemme hankkimaan GPS-lemmikkipaikantimen, sillä se antaa mielenrauhaa ja vapautta nauttia yhteisistä seikkailuista.

Kärsitkö aikapulasta? Tällä videolla kerromme kaiken tarpeellisen Tractive GPS:stä kahdessa minuutissa:

Jaa tämä artikkeli teknologiasta kiinnostuneille läheisillesi ja auta heitä pitämään lemmikkinsä turvassa.