Wil je je hond of kat in de gaten houden en denk je erover na een Samsung SmartTag te gebruiken voor je huisdier? Dat is niet zo gek. Tenslotte is het kwijtraken van je hond of kat de ergste nachtmerrie van huisdiereigenaren. De Samsung SmartTag en SmartTag Plus zijn in principe de Android-versie van de Apple AirTag; beide zijn Bluetooth-trackers.

Met nieuwe apparaten, zoals de SmartTag, is het nog nooit zo makkelijk geweest om je sleutels, tas of bagage terug te vinden. Maar de vraag is of je de Samsung SmartTag ook kunt gebruiken voor huisdieren? Kun je hiermee je hond of kat lokaliseren? Is er een betere optie om onze viervoeter veilig te houden? Hoe zit het met GPS-trackers voor honden en katten?

Laten we eens kijken hoe de SmartTag zich verhoudt tot een GPS-huisdierentracker en welke optie meer geschikt is om je hond of kat in de gaten te houden!

Wat is de Samsung SmartTag?

Net als de Tile-tracker of Apple AirTag is de Samsung SmartTag een kleine Bluetooth-tracker voor het terugvinden van dingenJe kunt het apparaat aan je sleutels, auto, tas of andere spullen bevestigen om ze te lokaliseren als ze kwijt zijn. De SmartTag heeft een batterijduur van een jaar en is uitgerust met extra functies zoals geluid en augmented reality.

Hoe werkt de SmartTag?

De Samsung SmartTag werkt met andere Samsung-apparaten in de buurt om de locatie van je zoekgeraakte item te achterhalen en stuurt die informatie door naar je telefoon. De SmartTag maakt gebruik van Bluetooth Low Energy (BLE) en kan alleen met je telefoon communiceren als deze zich binnen het Bluetooth-bereik van 120 meter bevindt. Als de SmartTag echter buiten bereik is, dan kun je SmartThings Find gebruiken om deze offline te vinden.

blue info icon

Alleen iOS-apparaten kunnen de Apple AirTag vinden, terwijl alleen Samsung-toestellen de SmartTag kunnen lokaliseren.

Dit betekent dat de SmartTag ideaal is voor het terugvinden van je spullen, zoals je rugzak of fiets, waar veel andere Samsung Galaxy-gebruikers zijn.

Bekijk in de onderstaande video hoe de SmartTag werkt.

SmartTag voor huisdieren: kan ik mijn hond of kat volgen met een Samsung Galaxy SmartTag?

In principe zou je een SmartTag aan de halsband van je huisdier kunnen bevestigen. maar dit wordt om verschillende redenen sterk afgeraden:

 • Niet ontworpen voor huisdieren: SmartTags missen veel huisdiervriendelijke functies die GPS-trackers voor huisdieren wel bieden, zoals onder meer LIVE Tracking, Virtuele omheining en Locatiegeschiedenis.
 • Ontbreken van een speciale halsband: SmartTags worden niet geleverd met een speciale halsband, wat betekent dat het apparaat aan de halsband van je huisdier kan bungelen. Dit kan stress veroorzaken, een slikgevaar vormen of zelfs ertoe leiden dat je huisdier met zijn halsband ergens vast komt te zitten door het apparaatje. De Tractive GPS-trackers zijn daarentegen uitgerust met halsbandklemmen voor honden en een in gewicht verstelbare Rogz-veiligheidshalsband voor katten.
 • Oververhitting: De SmartTag kan oververhit raken en de vacht van je huisdier wegbranden. De tracker kan zelfs een brandwond veroorzaken bij langdurig contact met de huid.
 • Afhankelijkheid van andere apparaten: Er zijn andere Samsung-apparaten nodig om de SmartTag te laten werken. Hoewel de tracker je kan helpen je hond of kat in de stad te lokaliseren, is het geen garantie dat je je huisdier daarbuiten kunt vinden.

SmartTags: niet de beste keuze voor huisdieren

Stel je de volgende situatie voor. Je loopt met je hond in het bos op het platteland wanneer hij een geur oppikt en erachteraan gaat. Je viervoeter is diep in het bos gegaan en je hebt geen idee welke richting hij op ging. De kans is groot dat er niet zoveel Samsung-gebruikers in de buurt zijn, waardoor je in zo’n situatie niets hebt aan de SmartTag.

Een hond die tijdens een wandeling het bos in rent

Nogmaals, SmartTags zijn specifiek ontworpen voor voorwerpen en niet voor dieren. Het is onwaarschijnlijk dat je sleutelbos of handtas…

Honden en katten kunnen vrij ver afdwalen. Hier is een korte vergelijking tussen GPS- en Bluetooth-trackers en waarom dit van belang is voor de veiligheid van je huisdier.

infographic vergelijking tussen het bereik van een GPS-tracker en Bluetooth-tracker
pink triangle graphic with exclamation

Veiligheid gaat voor alles. In plaats van op het beperkte bereik van Bluetooth te vertrouwen om je hond of kat te lokaliseren, kun je het beste een GPS-tracker gebruiken die speciaal is ontworpen voor huisdieren, zoals de Tractive GPS-tracker voor honden en katten.

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer

Net als de AirTag kan de Tractive GPS-tracker gebruikmaken van een radiosignaal om de locatie van je huisdier te bepalen. Maar in tegenstelling tot de AirTag maakt Tractive ook gebruik van mobiele connectiviteit en GPS. Zelfs wanneer je tracker niet in de buurt van een ander mobiel apparaat is, kan deze nog steeds gegevens naar de Tractive-servers sturen. Hierdoor kun je snel en eenvoudig de locatie van je huisdier in de app bekijken.”

– Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer bij Tractive sinds 2016

Maakt de SmartTag gebruik van GPS?

Net zoals de Apple AirTag heeft de Samsung SmartTag geen ingebouwde GPS. Het bereik is beperkt, aangezien het om een Bluetooth-tracker gaat. Bovendien is zo’n apparaat afhankelijk van een netwerk van andere apparaten en gebruikers in geval je hond of kat vermist raakt. Je hebt wel de mogelijkheid om de navigatiefuncties te gebruiken en de locatie van je SmartTag op te halen via Google Maps op je apparaat.

Veel mensen zouden dit echter als een nogal omslachtige benadering beschouwen om een bewegend huisdier te lokaliseren. Een veel logischere oplossing zou zijn om gewoon één apparaat te gebruiken dat gebruikmaakt van GPS, waardoor je je hond of kat in realtime kunt volgen, en over een onbeperkt bereik werkt. Denk bijvoorbeeld aan de Tractive GPS-tracker voor honden of katten die over zowel GPS- als 4G-technologie beschikt. En dankzij de ingebouwde simkaart werkt de tracker in meer dan 175 landen.

Hierdoor kun je wereldwijd over elk bereik de locatie van je huisdier in realtime volgen, zolang er mobiele dekking is.

Tractive GPS Dog 4 en Cat Mini

Weet altijd waar je huisdieren zijn

Volg elke stap in realtime met een onbeperkt bereik. Ontvang meldingen als je viervoeter te ver afdwaalt. Houd je maatje gelukkig en gezond met Wellness-monitoring. En laat anderen, zoals de uitlater of oppas, ook een oogje in het zeil houden.

Ontdek Tractive GPS

💡Naast GPS-tracking in realtime biedt Tractive ook de mogelijkheid om je huisdier binnen te kunnen volgen via Bluetooth. Zo krijg je het beste van beide werelden, allemaal in één apparaat. Dit is hoe je de innovatieve Radar-modus op de Tractive GPS-tracker kunt gebruiken om de locatie van je hond of kat binnenshuis te vinden.

Samsung SmartTag vs. SmartTag Plus

Naast de SmartTag (€ 29,99) biedt Samsung ook de SmartTag Plus (€ 39,99).

 • Het voornaamste verschil is dat de SmartTag Plus naast Bluetooth ook over ultrabreedband beschikt.
 • Bovendien kun je de SmartTag opsporen met de camera van je telefoon. Hiervoor heb je wel een nieuwere Samsung Galaxy-telefoon nodig.

Samsung SmartTag vs. Apple AirTag

De Samsung SmartTag en de Apple AirTag zijn ontworpen met hetzelfde doel: je helpen met het zoeken en vinden van spullen die je makkelijk kwijt kunt raken, zoals een sleutelbos of fiets. Ze werken door te communiceren met andere apparaten binnen het eigen ecosysteem (Apple of Samsung) om de Airtag of SmartTag te vinden.

Deze twee apparaten lijken erg op elkaar. Het belangrijkste verschil is dat de AirTag alleen werkt met Apple-apparaten en de SmartTag alleen werkt met Samsung Galaxy-apparaten. Je kunt de Samsung SmartTag dus niet gebruiken als je een iPhone hebt of andersom.

In tegenstelling tot de twee bovengenoemde apparaten is de Tractive GPS-tracker voor huisdieren compatibel met zowel Android- als iOS-apparaten en dus voor iedereen geschikt. Je kunt zelfs je hond of kat volgen via je webbrowser. Bovendien zijn onze trackers niet afhankelijk van een specifiek netwerk van gebruikers. In plaats daarvan maken ze gebruik van universele technologieën zoals GPS en het mobiele netwerk.

Ontdek Tractive GPS

Samsung SmartTag: hier moet je op letten

Belangrijk is om het te hebben over de mogelijke risico’s die aan de Samsung SmartTag zijn verbonden. Een soortgelijk type tracker kan namelijk worden gebruikt voor stalking.1 Houd er dus rekening mee dat er misbruik kan worden gemaakt van dergelijke apparaten en let op de risico’s die een Bluetooth-tracker met zich mee kan brengen.

Een ander mogelijk nadeel van de Samsung SmartTag voor huisdieren? Net als bij Tile-tags of de AirTag kan het kleine formaat betekenen dat je hond of kat het gemakkelijk kan inslikken. Het is dus verstandig om je huisdier in de gaten te houden als het in nauw contact komt met een SmartTag. Bovendien hebben enkele SmartTag-gebruikers melding gemaakt van gevallen waarin de vacht van hun kat was weggebrand door nauw contact met het apparaat.2

GPS-trackers voor huisdieren: wat zijn het en hoe verhouden ze zich tot elkaar?

bruine hond met gezin in de achtertuin

We hebben net gekeken naar het gebruik van de SmartTag voor honden, maar hoe zit het met GPS-trackers voor huisdieren?

Een GPS-tracker is een klein apparaat dat aan de halsband of het tuigje van je hond wordt bevestigd en waarmee je de locatie van je hond kunt zien en elke stap kunt volgen met behulp van GPS.

Met moderne GPS-trackers voor huisdieren, zoals Tractive GPS, kun je niet alleen de locatie van je hond in realtime bekijken, maar ook de activiteit van je huisdier in de gaten houden. Zo kun je zien hoeveel beweging en slaap je huisdier krijgt en kun je hem helpen in topvorm te houden.

Het belangrijkste is dat je je geen zorgen meer hoeft te maken over het kwijtraken van je hond of kat. Dankzij een GPS-tracker kun je altijd en overal zien waar je huisdier is.

In de video hieronder kun je zien hoe de Tractive GPS DOG-tracker werkt:

Tractive GPS: ontworpen om huisdiereigenaren gemoedsrust te bieden

De Tractive GPS-tracker zit ook boordevol geweldige functies, aangezien hij speciaal gemaakt is voor huisdieren. Enkele functies zijn:

 • LIVE Tracking-modus: vind je huisdier snel terug met locatie-updates elke 2-3 seconden.
 • Onbeperkt bereik: volg je hond of kat overal ter wereld, hoe ver hij of zij ook afdwaalt.
 • Virtuele omheining: stel een veilige zone in en ontvang een melding als je huisdier het gebied verlaat.
 • Locatiegeschiedenis: kijk waar je maatje de afgelopen 365 dagen is geweest (met een Premium-abonnement).
 • Radar-modus: bekijk de locatie van je huisdier in de buurt (bijvoorbeeld binnenshuis).
 • Activiteitenmonitoring: stel dagelijkse doelen, vergelijk de activiteit van je huisdier met die van andere en houd je trouwe viervoeter in vorm.
 • Energiebesparende zones: bespaar de batterij op plekken waar je maatje veel tijd doorbrengt.

Ontdek Tractive GPS

Hoe een GPS-tracker het leven van je huisdier kan redden

De onderstaande video is een goed voorbeeld van hoe nuttig Tractive GPS kan zijn. Deze huisdiereigenaar vertelt hoe zijn hond vast kwam te zitten in een besneeuwde rotsspleet op het Noorse platteland en hoe Tractive GPS het leven van zijn hond heeft gered.

Tractive heeft ook wereldwijd de levens van nieuwsgierige katten gered. Neem bijvoorbeeld Nala, een avontuurlijke buitenkat die op een avond vermist raakte. Dankzij LIVE Tracking op de Tractive GPS-tracker slaagden haar baasjes, Michel en Anja, erin haar op te sporen in een verlaten huis:

Een kat met een Tractive GPS-tracker buiten

We schakelden over naar LIVE Tracking en... we gingen snel naar de locatie die Tractive GPS had vastgesteld en kwamen bij een leegstaand huis dat nog verbouwd werd.

Op dat moment hadden we de hoop al opgegeven en dachten we dat we haar nooit zouden kunnen vinden. Dus uit wanhoop riep ik haar naam.

“En ze riep terug! Nala begon te miauwen zodra ze onze stemmen hoorde… nadat ze was gekalmeerd, hadden we haar mee naar huis genomen. Na wat eten en geknuffel was ze weer bijgekomen van haar avontuur.

“We zijn allebei erg dankbaar dat alles toch nog goed is gekomen. Het feit dat Tractive GPS zelfs in dat lege huis werkte, was echt een redding in nood. Tractive is werkelijk ideaal voor het veilig houden van onze katten.

Laten we nu eens kijken naar hoe de Tractive GPS-tracker zich verhoudt tot de Samsung SmartTag.

Vergelijking van Tractive GPS vs. Samsung SmartTag voor huisdieren

Samsung Galaxy SmartTag
Samsung Galaxy SmartTag
Tractive GPS Dog Tracker 4
Tractive GPS-tracker voor huisdieren
Type trackerBluetooth-trackerGPS-tracker voor honden en katten
GebruikssituatieVind spullen in de buurt terug.Volg elke stap van je hond of kat in realtime.
Prijs€ 29,99€ 49,99 + abonnement
CompatibiliteitWerkt alleen met Samsung-apparatenWerkt op de meeste Android- en iOS-apparaten
Afmetingen40,9 x 40,9 x 9,9 mm17,5 x 71,4 x 28 mm
Gewicht14 gram35 gram
Bereik120 meterOnbeperkt
BatterijBatterij gaat 1 jaar mee (verwisselbaar)Batterij gaat tot 7 dagen mee
WaterdichtheidSpatwaterdicht (IP53)100% waterdicht (IPX7)
Locatie delenJa, met andere gebruikers in de SmartThings-appJa, met iedereen via een link of in de Tractive GPS-app
Augmented reality
Geluid
Oplaadbare batterij
Licht
Webapp
GPS
Virtuele omheining met meldingen
Activiteitenmonitoring
Slaaptracking
Gezondheidswaarschuwingen
Eigenaar van cattery en trainer, Clair Chesterman

De Tractive GPS-tracker is de beste tracker voor katten die je kunt kopen en deze behoort tot de top wat betreft kwaliteit. Ik kan eenvoudig veilige zones instellen, zoals mijn huis, en zodra mijn kat die zone verlaat, krijg ik meteen een melding.

Deze tracker heeft waarschijnlijk het leven van mijn kat gered toen ze een vogel achtervolgde en verdwaald raakte. Ze was behoorlijk geschrokken, maar dankzij de GPS-tracker kon ik haar snel lokaliseren. De chip van de Tractive GPS-tracker berekent regelmatig de locatie van mijn kat en werkt de kaart elke 2 tot 3 seconden bij. Bovendien heeft het een handige lichtfunctie die helpt bij het lokaliseren van mijn viervoeter, vooral ’s nachts.”

– Clair Chesterman, eigenaar van CFA- en CCA-geregistreerd bedrijfFluffyMeowPaws3

Ontdek Tractive GPS

Is de Samsung SmartTag wel de beste keuze voor huisdieren?

Nee, voor de veiligheid van je huisdier ben je altijd beter af met een GPS-tracker voor huisdieren.

 • Beperkt bereik. Met de SmartTag kun je je hond of kat alleen volgen binnen een bereik van 120 meter, terwijl de Tractive GPS-tracker over elke afstand werkt. Met slechts één blik op je telefoon weet je meteen waar je huisdier is.
 • Beperkt netwerk. Je kunt je SmartTag alleen volgen als er ook andere Samsung-gebruikers in de buurt zijn. In tegenstelling hiermee werkt de Tractive GPS-tracker in meer dan 175 landen en is hij compatibel met zowel iOS- als Android-apparaten. Zo kun je je huisdier zelfs op vakantie volgen.
 • Beperkte veiligheid. SmartTags zijn niet ontworpen met het oog op de veiligheid van huisdieren. Het kleine formaat en de neiging tot oververhitting kunnen je huisdieren ernstig schaden als ze onbeheerd worden achtergelaten.

In het kort: de SmartTag is een Bluetooth-tracker die is bedoeld voor het terugvinden van je spullen, zoals sleutels.

GPS-trackers voor huisdieren daarentegen zijn ontworpen om je hond of kat veilig te houden. Ze zijn gemaakt om het leven van je huisdier te redden.

Met een GPS-tracker voor huisdieren geniet je van totale gemoedsrust, ongeacht hoe ver je huisdier ook van huis gaat.

Wil je meer weten? Bekijk dan dit korte filmpje over hoe de Tractive GPS-tracker werkt:

Vind je dit artikel leuk? Deel het met een vriend!