Koirat voivat karata monista eri syistä, minkä vuoksi on järkevää hankkia lemmikkipaikannin. Niin voit paremmin pitää huolta karvakorvasi turvallisuudesta ja vaalia omaa mielenrauhaasi. Googlea selaillessasi olet ehkä törmännyt Applen esineiden etsintälaitteeseen, AirTagiin. Saatat miettiä, voiko Apple AirTagia käyttää koirilla. Miten tehokas se on karanneen koiran etsimisessä ja seuraamisessa?

Meidän kantamme: Apple AirTag on Bluetooth-seurantalaite, joka on tehty esineiden jäljittämiseen, ei lemmikeille. Hyödyistään huolimatta se ei ole paras valinta koiran paikantamiseen. Kun haluat varmistaa koirasi turvallisuuden, paras valinta on koirille tarkoitettu GPS-paikannin, joka tarjoaa rajattoman toiminta-alueen ja reaaliaikaisen paikannuksen.

Mietitkö silti, voisiko AirTag käydä koiran seurantalaitteeksi? Jatka lukemista.

Voiko koiran löytää pelkästään mikrosirun tai tunnistelaatan avulla?

Monet koiranomistajat luulevat, että mikrosiru tai tunnistelaatta riittää koiran löytämiseen, jos se katoaa. (Markkinoille on viime aikoina tullut erilaisia älytunnistelaattoja.) Molemmat ovat kyllä hyödyllisiä omalla tavallaan, mutta ne eivät auta kadonneen lemmikin aktiivisessa etsinnässä. Niistä on lähinnä hyötyä kadonneen lemmikin tunnistamisessa, kun se löytyy. GPS-paikantimella taas voit osallistua aktiivisesti koiran etsimiseen seuraamalla sitä reaaliaikaisesti ja varmistaa, että saat sen taas kotiin hyvinvoivana.

Mikrosirua tai tunnistelaattaa käyttäessäsi

 • joudut odottamaan, että joku ensin löytää koirasi ja sitten…
 • vie sen eläinlääkäriin, joka puolestaan…
 • skannaa sen mikrosirun ja…
 • ottaa sinuun yhteyttä.

Meistä tämä kuluttaa paljon enemmän aikaa ja energiaa ja aiheuttaa enemmän murhetta kuin koiran reaaliaikainen seuranta GPS-paikantimella. Vaarallisessa nykymaailmassa mikrosiru yksinään ei takaa, että saat koirasi takaisin kotiin.

Miksi GPS-paikannin antaa lemmikinomistajille enemmän mielenrauhaa

Koirille suunnitellun paikantimen etuna on se, että koiran päivittyvä sijainti näkyy puhelimen sovelluksessa reaaliajassa. Useimmat myös toimivat maailmanlaajuisesti (GPS:n ansiosta) kaikkialla siellä, missä matkapuhelinverkkokin. GPS-koirapaikannin paitsi auttaa löytämään kadonneen koiran heti, se voi myös kokonaan ehkäistä koiran katoamisen. Siinä on monta plussaa lemmikinomistajille, jotka haluavat mielenrauhaa.

Tractive on suosittu koirien ja kissojen GPS-paikantimien valmistaja. Se voi muodostaa yhteyden matkapuhelinverkkoon jopa 175 maassa ja tarjoaa rajoittamattoman kantaman. Se on siis tehty edistämään koiran itsenäisyyttä ja uteliaisuutta – ja koiranomistajien mielenrauhaa. Voit seurata koiraasi riippumatta siitä, minne se menee ja missä maailmankolkassa itse olet.

Tractive GPS -koirapaikantimen pakkaus

Tiedät aina, missä koirasi on

Voit seurata jokaista askelta reaaliajassa ilman kantamarajoituksia. Saat hälytyksen, jos kamusi vaeltaa liian kauas. Hyvinvoinnin seurannalla pidät sen terveenä ja tyytyväisenä. Muutkin, vaikkapa koirankävelyttäjä tai koiravahti, voivat pitää koiraasi silmällä.

Osta koira- ja kissapaikantimia

Huomautus: AirTag ei ole GPS-koirapaikannin. Mikä se sitten on, ja voiko se toimia koiran GPS-laitteena?

Mikä on Apple AirTag?

Vuonna 2021 markkinoille tullut Apple AirTag on pieni esineiden etsintälaite, joka on tarkoitettu auttamaan helposti katoavien tavaroiden, kuten avaimien, laukkujen ja lompakoiden, etsimisessä.. On tärkeää muistaa, että AirTag on Bluetooth-seurantalaite, eli siinä ei ole lemmikin etsimiseen tarkoitettuja GPS-ominaisuuksia. Se muodostaa Bluetooth-yhteyden Apple-laitteeseen kadonneen esineen sijainnin päivittämiseksi (ilman GPS:ää).

AirTagissa on vaihdettava akku, kiinteä kaiutin ja Bluetooth sekä Applen U1-siru. Se on yhteensopiva iOS-laitteiden kanssa ja mahdollistaa esineiden etsimisen Missä on…? -apilla. (Se ei siis sovellu Androidin tai Samsungin käyttäjille.)

 • AirTagin halkaisija on reilut 3 cm ja paksuus 0,3 mm.
 • Se painaa 11 grammaa.
 • Yhden AirTagin hinta Applen sivustolla on 39 €, ja neljän kappaleen pakkaus maksaa 129 €.

Apple AirTag on oivallinen ratkaisu vaikkapa kadonneiden avaimien etsimiseen vilkkaasta keskustakahvilasta. Sillä voit myös löytää takkisi lähtiessäsi kotibileistä, joissa vierailla on iPhone. Toisin sanoen olet riippuvainen muiden Apple-käyttäjien verkostosta, jos kadotat jotakin.

airtag ja tarvikkeita puupöydällä

Miten AirTag toimii koirilla?

AirTag ei ole GPS-paikannin. Sillä ei siis voi seurata koiraa reaaliaikaisesti. Et kuitenkaan ole ensimmäinen koiranomistaja, joka miettii, voisiko AirTagin kiinnittäminen koiran pantaan parantaa koiran turvallisuutta, jos se joutuu kadoksiin.

Katsotaan siis seuraavaksi, miten AirTag yleisesti ottaen toimii ja miten sitä voisi mahdollisesti käyttää kadonneen koiran jäljittämiseen.

AirTagin toimintatapa

 • Koiran kuljeskellessa sen AirTag lähettää Bluetooth-signaalia.
 • Toiminta-alueella olevat yhteensopivat Apple-laitteet havaitsevat signaalin.
 • Nämä laitteet lähettävät sijaintitietonsa ja AirTagin tunnistetiedot Applen palvelimiin.
 • Voit sitten kirjautua Missä on…? -appiin tarkastellaksesi koirasi AirTagin summittaista sijaintia.
Kirjava koira juoksee niityllä

AirTagin käyttö koirilla

Kun haluat käyttää AirTagia koiralla, yhdistät sen Apple-laitteeseen ja kiinnität sen koiran pantaan tai valjaisiin. AirTagin mukana ei kuitenkaan tule omaa pantaa, johon sen voisi kiinnittää. Sinun on siis itse keksittävä, miten kiinnität sen tukevasti.

Kun haluat paikantaa koirasi, voit tarkastella sen sijaintia Missä on…? -apissa. Tarvittaessa voit aktivoida AirTagin merkkiäänen, joka voi helpottaa sen löytämistä.

Jos koirasi karkaa liian kauas, se joutuu toiminta-alueen ulkopuolelle. Jos näin käy, voit aktivoida Kadonnut-tilan. Näin saat ilmoituksen, jos koirasi on toisen Apple-käyttäjän lähellä. Napauttamalla AirTagia muut käyttäjät voivat nähdä yhteystietosi ja ottaa sinuun yhteyttä.

AirTagin hyvät puolet koirien seurannassa

Jos olet jo Apple-käyttäjä ja koiranomistaja, AirTagin käyttö karvakorvan liikkeiden seuraamiseen voi olla hyvä ajatus. Se on kätevä, edullinen ja helppo tapa pitää koiraa silmällä koko ajan.

Tässä muutamia etuja, joita AirTagin käyttö koiran seuraamiseen tarjoaa:

 • Hinta – AirTagit ovat kohtuuhintaisia, 39 €/kpl, eivätkä edellytä kuukausimaksua.
 • Akunkesto -– AirTagin vaihdettava akku kestää noin vuoden, joten et joudu murehtimaan sen lataamisesta.
 • Koko – AirTag on pieni ja kevyt eikä siten häiritse koiraa.

AirTagin voi myös kaiverruttaa, ja se on veden- ja pölynkestävä (nämä hyödylliset ominaisuudet tosin tarjoaa myös GPS-lemmikkipaikannin).

nainen istuu keltaisella tuolilla koiran ja iphonen kanssa

Apple ei kaikesta huolimatta markkinoi AirTagia nimenomaan lemmikeillä käytettäväksi. Oletko miettinyt, miksi?

Miksi Apple ei markkinoi AirTagia käytettäväksi koirilla?

Apple ei suosittele AirTagien käyttöä koirien seuraamiseen. Itse asiassa teknologiajätti on toistuvasti sanonut, että AirTag on tarkoitettu esineiden, ei ihmisten tai eläinten, seuraamiseen. Koiran seuraaminen AirTagilla katsotaan siten poikkeuskäytöksi.

On erilaisia teorioita siitä, miksi Apple ei tue AirTagien käyttöä koirien paikantamiseen. Todennäköisin syy on se, ettei Apple halua olla vastuussa, jos käyttäjillä on vaikeuksia löytää koiraansa AirTagilla. Se käykin järkeen, sillä Apple ei ole suunnitellut tuotetta koirien jäljittämiseen eikä siten halua ihmisten turvautuvan siihen kyseisessä tarkoituksessa.

Virallisesti Applen iPhone-tuotteiden maailmanlaajuisen markkinoinnin apulaisjohtaja Kaiann Drance toteaa, että jos ihmiset kiinnittävät AirTagin lemmikin pantaan, ”…heidän täytyy vain varmistaa, että liikkuva lemmikki siirtyy Missä on…? -verkossa olevan laitteen toiminta-alueelle.”1 Näin laite voi havaita AirTagin Bluetooth-signaalin ja lähettää sinulle ilmoituksen.

Tarkemmin ajatellen tässä ei ole juurikaan järkeä. Jos koira on karannut, miten voisi varmistaa, että se menee Bluetoothin toiminta-alueelle? Pennut sekä kouluttamattomat, eroahdistuksesta kärsivät tai voimakkaan saalistusvietin omaavat koirat voivat helposti ottaa hatkat nähdessään, kuullessaan tai haistaessaan jotakin (tai havaitessaan lähellä nartun, jolla on juoksuaika). Koira voi helposti kulkea monta kilometriä lyhyessä ajassa, jos se on tarpeeksi motivoitunut.

Koira hyppää puunrungon yli metsässä

Jos siis päätät seurata koiraasi AirTagilla, muista, ettei se ehkä toimi odottamallasi tavalla.

Apple AirTagin toiminta-alue: kuinka kaukaa AirTag voi seurata koiraa?

Ikävä kyllä Apple ei ole julkistanut tietoja AirTagien virallisesta seuranta-alueesta. AirTagit käyttävät sekä Bluetooth- että Ultra Wideband -teknologiaa, joiden tehollinen toiminta-alue on noin 10–25 metriä1. AirTagin toiminta-alueella olevien Apple-laitteiden pitäisi pystyä havaitsemaan ja ilmoittamaan sen sijainti.

On kuitenkin hyvä muistaa, että AirTagin todellinen toiminta-alue riippuu siitä, kuinka monta Apple-laitetta lähellä on.

 • Jos koira katoaa vilkkaalla alueella, jolla on paljon iPhonen käyttäjiä, toiminta-alueen ei pitäisi olla ongelma.
 • Jos koira kuitenkin katoaa hieman syrjemmässä, sen seuraaminen AirTagilla on luultavasti hankalampaa.
 • Joillakin alueilla AirTagiin ei ehkä saa yhteyttä lainkaan.

Yhteenvetona: AirTag käyttää Bluetooth-yhteyttä, joten sen toiminta-alue on rajallinen, toisin kuin suosittujen GPS-koirapaikantimien, joilla koiran sijaintia voi seurata miltä etäisyydeltä tahansa GPS:n ja mobiilidatan avulla.

Ivelin Nenkov, Tractiven Embedded Systems Engineer

”AirTagin tavoin Tractive GPS -paikannin voi käyttää lyhyen kantaman radiota lemmikin sijainnin määrittämiseen. Toisin kuin AirTag, Tractive kuitenkin käyttää myös matkapuhelinyhteyttä ja GPS:ää.

Paikannin voi siis lähettää sijaintitiedot Tractiven palvelimiin, vaikka se ei olisi toisen mobiililaitteen lähellä. Lemmikin sijainnin näkee siten nopeasti ja helposti sovelluksesta.”

– Ivelin Nenkov, Tractiven Embedded Systems Engineer vuodesta 2016

Tässä selvennämme, mitä eroa on GPS- ja Bluetooth-paikantimilla ja miksi nämä erot voivat olla ratkaisevia koiran turvallisuuden kannalta:

Infografiikka "bluetooth vs. gps-paikannin"

AirTagin huonot puolet koirien seurannassa

AirTagin käyttöön koirille liittyy monia haittapuolia, jotka on hyvä ottaa huomioon.

 • AirTag ei toimi kaikkialla – se saattaa toimia hyvin kaupungissa, mutta on hyödytön paikoissa, joissa ei liiku Applen käyttäjiä.
 • Nielemisvaara – karvakorva voi helposti vahingoittaa AirTagia tai niellä sen.
 • AirTagit eivät ole koirapaikantimia – ne on tehty esineiden jäljittämiseen, ei uteliaan koiran seuraamiseen.

Tutkitaan kutakin haittapuolta tarkemmin.

AirTag ei toimi kaikkialla

AirTagin käyttöön koirilla liittyy hyödyistä huolimatta yksi suuri haitta, jota ei voi ohittaa. AirTagin toiminta on riippuvaista muiden lähellä olevien Apple-laitteiden verkostosta.2 Jos AirTagin toiminta-alueella ei ole yhtään iOS-laitetta, sen sijaintitieto ei välity minnekään.

Jos koirasi siis karkaa jonnekin, missä ei ole lähellä Apple-laitteita, et voi luottaa karvakorvasi löytymiseen AirTagin avulla.

💡Tractiven GPS -paikannin puolestaan toimii miltä etäisyydeltä tahansa Voit siis seurata koiraasi, onpa se vaeltanut minne tahansa. Lisäksi se on yhteensopiva sekä iOS- että Android-laitteiden kanssa.

Tutustu Tractive GPS:ään

Nielemisvaara: AirTagin käytön vaarat koirien seurannassa

Tuore raportti The Wall Street Journal -julkaisussa toi esiin toisen mahdollisen vaaran, jonka AirTagin käyttö koiralla aiheuttaa: koira saattaa pureskella sitä tai niellä sen.

Keskikokoisten ja isojen koirien olisi helppo niellä pieni, 3,2 cm:n kokoinen AirTag. Joskus koira saattaa pystyä oksentamaan tai ulostamaan AirTagin ehjänä. Toisinaan taas leikkaus voi olla tarpeen. Jos AirTag menee rikki, tilanne on vieläkin vaarallisempi. Laitteen akku voi vahingoittaa koiran suuta tai vatsaa ja jopa aiheuttaa myrkytyksen.

Jos koira nielee Apple AirTagin, laite on siksi saatava ulos mahdollisimman nopeasti2. Tämän vaaran takia eläinlääkärit ovat varoittaneet koiranomistajia käyttämästä AirTagia koirien seuraamiseen.

Jos käytät Apple AirTagia koiralla, kiinnitä se pantaan tukevasti siten, ettei koira voi järsiä sitä. Älä ripusta AirTagia roikkumaan pannasta, sillä koirasi tai joku sen karvakamu voisi järsiä sen irti.

Lue julkaisu Instagramissa

The Wall Street Journalin (@wsj) jakama julkaisu

💡Tractive-laitteen mukana tulee turvasoljet, joilla sen voi kiinnittää koiran pantaan. Se pitää laitteen koiran kaulaa vasten ja ehkäisee putoamisen, eikä koirasi huomaakaan sitä.

Tutustu Tractive GPS:ään

AirTagit eivät ole GPS-koirapaikantimia

Viimeiseksi: AirTagit eivät ole sama asia kuin GPS-koirapaikantimet. AirTag on kehitetty esineiden, ei elävien olentojen, jäljittämiseen, joten siitä puuttuu monia lemmikkien kanssa hyödyllisiä ominaisuuksia, joita koirien GPS-paikantimissa on vakiona. Se ei siis kestä koiran raisuja leikkejä, koska sitä ei ole suunniteltu sellaisiin.

Koira juoksee ulkona lammikon poikki

Tractiven DOG XL Adventure Edition -mallissa sen sijaan on erityisen lujatekoinen, puremisen kestävä lasikuitukotelo, joten se sopii mainiosti isommille koirille, jotka pitävät rajuista leikeistä.

Tractive GPS Dog XL

Tiedät aina, missä koirasi on

Voit seurata jokaista askelta reaaliajassa ilman kantamarajoituksia. Saat hälytyksen, jos kamusi vaeltaa liian kauas. Hyvinvoinnin seurannalla pidät sen terveenä ja tyytyväisenä. Muutkin, vaikkapa koirankävelyttäjä tai koiravahti, voivat pitää koiraasi silmällä.

Osta koirapaikannin

Pitäisikö minun käyttää koirallani AirTagia tai mikrosirua?

AirTagia ja koiran mikrosirua vertailtaessa on hyvä muistaa, että AirTag ei korvaa koiran mikrosirua.

 • AirTag saattaa irtonaisena pudota, kadota tai tulla syödyksi, kun taas mikrosiru istutetaan ihon alle.
 • Mikrosiru on siksi tärkeä, pysyvä ratkaisu koiran turvallisuudesta huolehtimiseen.

Eläinlääkärit suosittelevat koirien mikrosiruttamista, mutta he eivät yleisesti ottaen suosittele AirTagia koirille. Kun kyse on koiran seuraamisesta ja sen turvallisuuden varmistamisesta, asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että GPS-koirapaikannin on parempi valinta kuin Apple AirTag.

Syitä harkita koiralle GPS-paikanninta AirTagin sijaan

GPS-koirapaikantimet on kehitetty lemmikkien seuraamiseen, joten niissä on monia lemmikkien kannalta käteviä ominaisuuksia. Lisäksi niissä käytetään GPS-, matkapuhelin- ja muita teknologioita, jotka auttavat paikantamaan koiran lähes missä ja milloin vain. Etäisyydestä riippumatta.

mies ja nainen istuvat ulkona, miehen olkapäällä istuu koira jolla on gps-paikannin

Tässä joitakin niistä mahtavista, mielenrauhaa antavista ominaisuuksista, joita Tractive GPS -koirapaikannin tarjoaa (ja AirTag ei):

 • LIVE-tila: 2–3 sekunnin välein päivittyvän sijaintiedon ansiosta löydät karvakorvasi tuossa tuokiossa.
 • Rajoittamaton kantama: voit seurata koiraasi tai kissaasi mistä vain maailmankolkasta, riippumatta siitä, kuinka kaukana olet.
 • Virtuaaliaita: Voit asettaa turva-alueen, kuten kotipihasi, jolloin saat hälytyksen lemmikkisi poistuessa siltä. Voit myös määrittää kiellettyjä paikkoja, jotka ovat koiralle vaarallisia (ja saat hälytyksen myös koirasi mennessä niihin).
 • Sijaintihistoria: näet, missä kaikkialla kamusi on käynyt kuluneiden 365 päivän aikana (Premium-tilauksella). Tractiven sijaintihistoria on jopa pelastanut koiran hengen maailmalla. Esimerkkinä Imogen, vilkas venäjänvinttikoira, joka karkasi aitauksestaan ja putosi jään läpi läheiseen järveen. Paikantimen sijaintihistorian ansiosta Imogenin omistaja onnistui pelastamaan sen nopeasti hukkumiselta ja paleltumiselta.
 • Tutka-tila: Voit tarkentaa lemmikkisi sijainnin lähietäisyydellä; näppärä koiran tai kissan etsimiseen, kun se piileksii sisällä.
 • Hyvinvoinnin seuranta: Näet, kuinka aktiivinen lemmikkisi on. Voit myös seurata sen unitottumuksia, havaita terveysongelmat ajoissa ja asettaa sille kuntotavoitteita.
 • Virransäästöalueet: säästävät akkua paikoissa, joissa lemmikkisi viettää pitkiä aikoja.

GPS-paikantimet ovat myös yhteensopivia sekä Android- että iOS-laitteiden kanssa, minkä ansiosta ne sopivat lähes kaikille lemmikinomistajille.

Oikea koirapaikannin voi jopa pelastaa koirasi hengen

Koiranomistajat eri puolilla maailmaa luottavat Tractiven pelastavaan teknologiaan lemmikkiensä turvallisuuden varmistamisessa. Hyvä esimerkki on Happy, hihnasta päästetty kultainennoutaja, joka pinkaisi metsään ensimmäisellä vaelluksellaan.

Sen omistaja Francesca pystyi kauhustaan huolimatta jäljittämään sen heti Tractiven LIVE-tilan avulla.

Kaksi naista kyykyssä kultaisennoutajan vieressä vuoristojärvellä

”Happy on kiltti koira ja tulee aina takaisin ennen pitkää. Paitsi silloin, kun vein sen ensi kertaa Alpeille. Vuoret tunnetaan mutkittelevista poluistaan ja kauniista kasveistaan. Olin siellä Macin, Happyn ja perheeni kanssa, kun Happy eksyi. En vieläkään tiedä, oliko syynä se, että se lähti peuran perään. Selvää oli vain se, että se oli kateissa.

Sitten muistin, että Happylla oli GPS-paikannin. Otin heti käyttöön LIVE-seurannan ja rauhoituin sitä mukaa kuin lähestyin sen olinpaikkaa. Pystyin seuraamaan sen reittiä ajantasaisesti suoraan puhelimestani, ja sijainti oli niin tarkka, että… siellä Happy viimein oli hörppimässä vettä vuorenrinteen lähteestä.”

– Francesca ja Happy, Italia

Lue koko kertomus Happysta, Francescasta ja siitä, miten Tractiven pelastava teknologia auttaa pitämään koirat ja kissat turvassa kaikkialla maailmassa.

Tutustu koirien GPS-paikantimiin

Voiko Apple AirTagia siis käyttää koiralla?

Voi kyllä. Se ei kuitenkaan ole välttämättä paras valinta. Tarkemmin ajatellen oikea paikannin voi nimittäin olla ratkaiseva tekijä sen suhteen, löytyykö koira terveenä ja hyvinvoivana vai ei.

Apple AirTag voi joissakin tilanteissa auttaa koiran löytämisessä. Sen huonot puolet painavat kuitenkin vaa’assa paljon hyviä puolia enemmän:

 • AirTag toimii vain alueilla, joilla liikkuu muita Apple-laitteiden käyttäjiä. Tämä rajoittaa sinun ja koirasi liikkumisaluetta.
 • Koira voi helposti niellä AirTagin, mistä seuraa kallis ja helposti vältettävä eläinlääkärikäynti ja ehkä jopa leikkaus).
 • AirTagit ovat myös vähemmän luotettavia kuin koirien GPS-paikantimet, sillä ne on tehty esineiden, ei lemmikkien, jäljittämiseen. Ne eivät myöskään tarjoa monia lemmikinomistajille käteviä ominaisuuksia.

GPS-koirapaikantimet on suunniteltu koirien seurantaan ja niiden turvallisuuden varmistamiseen. Jos siis haluat pystyä löytämään koirasi milloin vain ja saada mielenrauhaa, kannattaa hankkia kunnollinen koirapaikannin, kuten Tractive GPS.

Tässä on arvostelu Apple AirTagista koirien ja kissojen seurannassa ja sen vertailu Tractiven kaltaisten GPS-paikantimien kanssa: