Oletko päättänyt hankkia seurantalaitteen? Aiotpa käyttää sitä avaimien, auton, kissan tai koiran paikantamiseen, on hyvä selvittää ensin, mikä seurantalaite vastaa tarpeitasi parhaiten. Varsinkin nelijalkaisten ystävien suhteen on tärkeää valita kaikkein luotettavin paikannin. GPS-paikannin ei nimittäin mahdu mikrosiruun! Mitä eroa on Bluetooth-lemmikkipaikantimella ja GPS-paikantimella? Onko Bluetooth GPS -laitteita oikeasti olemassa? Tässä artikkelissa kerromme kaiken tarpeellisen GPS- ja Bluetooth-paikantimien eroista.

Sisällys

Mitä Bluetooth-paikantimet ovat, ja miten ne toimivat?

Bluetooth-paikantimet eli esineiden jäljityslaitteet ovat pieniä vempaimia, jotka muodostavat Bluetooth-yhteyden älypuhelimeen. Näin ne voi paikantaa Bluetoothin toiminta-alueella. Bluetooth-paikantimet ovat omiaan ihmisille, jotka kaipaavat usein apua avaimien, lompakon ja muiden tärkeiden tavaroiden etsimisessä.

Bluetooth Key Finder - avaimenjäljitin
Lähde: Amazon

On kuitenkin hyvä muistaa, että pelkästään Bluetoothia käyttävät paikantimet toimivat ainoastaan silloin kun kadonnut esine on lähellä puhelinta, yleensä enintään 30–40 metrin säteellä.

Jos siis koirasi karkaa ja menee Bluetoothin toiminta-alueen ulkopuolelle, et todennäköisesti löydä sitä Bluetooth-paikantimen avulla. Useimmat Bluetooth-paikantimet eivät käytä lainkaan GPS:ää, vaikka jotkin virheellisesti niin väittävätkin.

Suosittuja Bluetooth-paikantimia: Tile, TrackR, Orbit, Beagle, Chipolo ja Apple AirTag.

Lue lisää Apple AirTagin käytöstä lemmikeillä.

green check markBluetooth-paikantimen hyvät puolet

 • Pitkään kestävä akku (kuukausista vuosiin)
 • Voidaan yleensä kiinnittää mihin tahansa pintaan tai pantaan
 • Hyvin tarkka paikannus, joskin rajallisella alueella
 • Alhaisemmat kustannukset (Bluetooth-paikannin alkaen n. 25 € vs. GPS-paikannin alkaen n. 49 €)
 • Yleensä pieni ja kevyt, joskin koko vaihtelee

red xBluetooth-paikantimen huonot puolet

 • Hyvin rajallinen toiminta-alue (10–60 m)
 • Tehty esineiden, ei lemmikkien jäljittämiseen
 • Edellyttää, että puhelimessa on Bluetooth
 • Vähänlaisesti ominaisuuksia lemmikinomistajille
 • Jos lemmikki on Bluetooth-kantaman ulkopuolella, paikannin yrittää käyttää jonkun lähistöllä olevan puhelinta sijainnin lähettämiseen
 • Lemmikki saattaa niellä laitteen

Mitä GPS-paikantimet ovat, ja miten ne toimivat?

GPS-paikantimet ovat nimensä mukaisesti GPS-tekniikkaa käyttäviä seurantalaitteita. GPS tulee sanoista Global Positioning System eli maailmanlaajuinen paikannusjärjestelmä. Se voi kertoa, missä jokin esine sijaitsee maapallolla1. GPS:n kehitti Yhdysvaltain armeija, ja se tuli siviilikäyttöön vuonna 1996. Yhdysvaltain kongressin kirjaston mukaan:

GPS on ainoa järjestelmä, joka pystyy näyttämään tarkan sijaintisi maapallolla milloin tahansa, sääoloista ja paikasta riippumatta.

Järjestelmä koostuu kolmesta osasta: Maata kiertävistä satelliiteista, satelliittien jatkuvan toiminnan varmistavista maa-asemista sekä vastaanottimista.

Vastaanottimia ovat laitteet, jotka voivat vastaanottaa ja käsitellä GPS-signaaleja, esimerkiksi GPS-paikannuslaitteet. GPS-paikannin määrittelee sijaintinsa laskemalla etäisyytensä vähintään neljään GPS-satelliittiin tietyllä hetkellä.

GPS-sijaintitieto on nopea – huomaat sen esimerkiksi käyttämällä Google Mapsia tai auton navigaattoria.

Vastaanottimet voivat näyttää sijaintitiedon itse laitteessa, jolloin SIM-korttia ei tarvita. GPS-paikantimissa vastaanotin taas lähettää koordinaatit toiseen laitteeseen, kuten älypuhelimeen. Siksi GPS-paikantimissa on usein SIM-kortti, jonka avulla ne lähettävät sijaintitiedot GPS-seurantasovellukseen paikallisen matkapuhelinverkon kautta.

Lue lisää SIM-kortittomista GPS-paikantimista.

green check markGPS-paikantimen hyvät puolet

 • Maailmanlaajuinen kattavuus GPS-tekniikalla
 • Ei kantamarajoituksia, joten näet kissasi tai koirasi olinpaikan läheltä ja kaukaa
 • Mahdollistaa ajantasaisen sijainnin seurannan
 • GPS-paikantimet voivat sijaintitietojen perusteella antaa tietoa myös lemmikin aktiivisuudesta, mikä auttaa pitämään huolta sen kunnosta
 • Tarkka paikannus
 • Ei vaadi perusasemaa

red xGPS-paikantimen huonot puolet

 • Joskus GPS-signaalissa voi olla häiriöitä (esim. sisätiloissa)
 • Riippuvainen matkapuhelinsignaalista, mikä edellyttää palvelutilausta

Seuraava esimerkki antaa hyvän käsityksen siitä, miten GPS-paikannin voi auttaa paikantamaan koiran sijainnin tarkasti.

Oletetaan, että koirasi on juuri karannut ja sillä on kaulassaan GPS-paikantimella varustettu panta. GPS-paikantimen kantama on rajaton, eli meneepä koira kuinka kauas tahansa, voit löytää sen mobiili- tai verkkosovelluksella. Et joudu olemaan muiden avun varassa, ja saat karvakorvasi pian taas kotiin.

Katsotaanpa, mitä tapahtuisi, jos käyttäisit pelkästään Bluetooth-paikanninta ja koirasi katoaisi Bluetooth-kantaman ulkopuolelle.

Infografiikka "bluetooth vs. gps-paikannin"

Mitä tapahtuu, jos käytän Bluetooth-jäljitintä ja koirani tai kissani menee Bluetooth-kantaman ulkopuolelle?

Kun koirasi on Bluetoothin toiminta-alueella, voit jäljittää sen. Kun se menee kauemmas, et enää voi seurata koiraasi Bluetooth-paikantimella.

Kissan tai koiran seuraaminen ei onnistu Bluetooth-kantaman ulkopuolella.

Katsotaan, miten koiran paikantaminen Bluetooth-laitteella tapahtuisi.

Oletetaan, että koirasi on juuri karannut ja se on Bluetoothin toiminta-alueen ulkopuolella. Bluetooth-paikantimesta on apua vain jos

 1. se muodostaa yhteyden lähellä olevaan puhelimeen…
 2. jossa on sama sovellus kuin omassa puhelimessasi…
 3. ja jossa sijainti ja Bluetooth ovat käytössä.

Voit saada sijaintitiedon Bluetooth-paikantimen kautta vain näiden kolmen ehdon täyttyessä. Muuten et pysty paikantamaan Bluetooth-laitetta ja koiraasi.

Bluetooth-paikantimet eivät siis ole ihanteellisia laitteita lemmikkien jäljittämiseen.

pink triangle graphic with exclamation

Lyhyesti: toisin kuin Bluetooth-paikantimella, GPS-paikantimella voit paikantaa koirasi tai kissasi riippumatta siitä, kuinka kauas se vaeltaa.

Täydellinen yhdistelmä: Bluetooth GPS -paikantimet

Hyvä uutinen: Jos haluat nauttia molempien laitetyyppien eduista, voit hankkia koirallesi tai kissallesi Bluetooth GPS -paikantimen. Molempi parempi! Lemmikinomistajien keskuudessa ympäri maailmaa suosittu Tractive GPS -laite yhdistää GPS:n ja Bluetooth-tyyppisen seurannan, jotta saat mahdollisimman tarkat sijaintitiedot.

Tractive GPS -kissapaikannin ja -sovellus
Tractive GPS -paikannin kissoille

Eräs kissanomistaja kertoo kokemuksestaan Tractive GPS -kissapaikantimen käytössä:

Olemme käyttäneet Tractivea kissoillamme Dobbylla ja Simballa, ja se on ollut pelastus. Ihan kirjaimellisesti. Viime kesäkuussa olimme ajamassa Kreikan halki päästäksemme Italian-lautalle, kun Simba onnistui jotenkin hyppäämään autosta ja päätyi keskelle ei mitään! Huomasimme asian vasta tunnin kuluttua, kun olimme jo melkein lautalla, ja säikähdimme pahasti, sillä Simba olisi voinut olla missä vain ja loukkaantunut… Lyhyestä virsi kaunis; en olisi KOSKAAN löytänyt sitä, ellei sillä olisi ollut Tractive-panta kaulassa! Tapaus maksoi 500 € lauttalippujen, uuden lemmikkipassin ja yöpymisen takia 😂, mutta ainakin löysin kissani ja se oli aivan kunnossa. Se on pelkästään Tractive-pannan ansiota!

Tutustu Tractive GPS:ään

Kuva etsintätilasta, taustalla kissa - Tractiven Bluetooth GPS -paikannus
Tractive GPS:n etsintätilassa voit etsiä koiraasi, kissaasi tai muuta lemmikkiä GPS:n lisäksi myös Bluetoothin avulla. Laite käyttää myös Wi-Fi-yhteyttä, joten käytössäsi on aina kolme tapaa paikantaa karvakorvasi ja saada mielenrauhaa.

Tile-Bluetooth-paikantimen ja Tractive GPS -paikantimen vertailu

Jotta voisit helpommin päättää, sopiiko tarpeisiisi paremmin GPS- vai Bluetooth-paikannin, olemme vertailleet kahta oman alansa markkinajohtajaa: Tile-Bluetooth-paikanninta sekä Tractive GPS -paikanninta.

tile bluetooth tracker
Tile-Bluetooth-paikannin
tractive gps tracker white
Tractive GPS
KäyttötarkoitusAvaimien, laukkujen ja muiden tavaroiden jäljittämiseenKertoo aina, missä karvakorvasi on
Hintan. 25 €49,99 €
PalvelutilausEi välttämätön, mutta kaikki ominaisuudet saa käyttöön vain Premium-tilauksellaRajoittamaton kantama, kattaa kaikki kulut, alkaen vain 4,99 € / kk
Toiminta-alue60 mrajaton
AkkuAkku kestää jopa 1 vuoden, vaihdettavaAkku kestää jopa 7 päivää, vaihdettava
VedenkestävyysVedenkestäväTäysin vedenpitävä (IPX7-standardi)
Mitat35 mm x 35 mm x 6,2 mm17,5 mm x 71,4 mm x 28 mm
Sijaintihistoria
Viimeisimmät tunnetut koordinaatit
Paikantimen jako
GPS
LIVE-seuranta
Maailmanlaajuinen kattavuus
Virtuaaliaita/turva-alue
Aktiivisuuden seuranta
Wi-Fi / kodin virransäästöalue
Iskunkestävä, seikkailunkestävä

Valo ja ääni
Vain ääni

Loppusanat: GPS vs. Bluetooth-paikannin

Markkinoilla on monenlaisia Bluetooth- ja GPS-seurantalaitteita, jotka eroavat toisistaan ominaisuuksiltaan ja toiminnoiltaan. Bluetooth-paikantimet on yleensä suunniteltu esineiden jäljittämiseen ja ovat omiaan tärkeiden tavaroiden, kuten avaimien tai lompakon, etsimisessä.

Bluetooth-paikantimet ovat pienikokoisia ja niiden akku kestää pitkään, mutta ne toimivat vain tietyllä etäisyydellä puhelimestasi. Ne eivät myöskään käytä GPS:ää, eli jos koirasi tai kissasi menee Bluetooth-kantaman ulkopuolelle, ei Bluetooth-paikantimesta juuri ole apua sen etsimisessä.

GPS-paikantimet taas on usein tehty nimenomaan lemmikkejä varten. Ne käyttävät usein sekä Bluetooth-tyyppistä tekniikkaa että Wi-Fiä mahdollisimman tarkan sijaintitiedon tarjoamiseksi. Tractive GPS -koirapaikantimien lisäominaisuuksia: reaaliaikainen seuranta, aktiivisuuden seuranta, maailmanlaajuinen kattavuus, rajoittamaton kantama, sijaintihistoria, perhejako ynnä muuta.

mustavalkoinen koira, jolla on Tractive GPS -paikannin
Lähde: Nuki

Yhteenveto: Jos haluat pystyä tarkistamaan lemmikkisi tarkan sijainnin joka hetki, Bluetooth-paikantimista on rajallisen toiminta-alueen takia vain vähän hyötyä. Paras vaihtoehto karvakorvallesi onkin Bluetoothin ja GPS:n yhdistävä paikannin.

Hanki GPS -paikannin


Opitko jotakin uutta? Jaa juttu kaverille tai lue nämä samankaltaiset artikkelit: