Mukavuudenhaluisinkin sisäkissa voi joskus kaivata ulkoiluaikaa. Silloin se saattaa yrittää karata (varsinkin juhlapyhien aikaan, jos vieraita ramppaa ovesta yhtä mittaa). Tällaisiin tilanteisiin on hyvä varautua varmistamalla, että kissalla on mikrosiru, jotta tuntemattomatkin voivat tunnistaa sen.

Ajatus siruttamisesta on ehkä herättänyt seuraava kysymyksiä:

Pähkinänkuoressa: mikrosiru voi auttaa muita tunnistamaan kissasi, mutta se ei auta sinua kissan jäljittämisessä. Nykyään on monia hyödyllisempiä paikannusvaihtoehtoja, kuten GPS-paikantimia, joilla voit seurata kissasi liikkeitä reaaliajassa. Mikrosirun ja kissoille tarkoitetun GPS-paikantimen yhdistelmä on siis fiksu valinta.

Tässä artikkelissa kerromme, miksi kissaa ei ole mahdollista seurata pelkästään mikrosirun avulla. Lisäksi selvitämme mikrosirujen sekä GPS- ja Bluetooth-paikantimien välisiä eroja ja kerromme, mitä kissan pitäminen turvassa todella edellyttää.

Mitä kissojen mikrosirut ovat?

Kissan mikrosiru on tunnistusväline. Se on riisinjyvän kokoinen elektroninen siru, joka istutetaan kissan ihon alle.

 • Sirun sisältämä yksilöllinen tunnistenumero auttaa selvittämään kissan omistajan, jos kissa katoaa.
 • Siru istutetaan varovasti kissan lapojen väliin. Kivuton toimenpide kestää vain muutaman sekunnin.
Kissa eläinlääkärin tarkastuksessa

Kun eläinlääkäri on istuttanut sirun, se toimii näin:

 • Kissasi katoaa (kenties siksi, että sillä on kiima, se on kipeä tai joku on tunkeutunut sen reviirille).
 • Avulias ohikulkija löytää kissasi sattumalta.
 • Hän vie kissasi eläinlääkäriin tai löytöeläinkotiin.
 • Eläinlääkäri skannaa kissan mikrosirun omistajan tunnistamiseksi.
 • Hän ottaa sinuun yhteyttä ilmoittaakseen, että kadonnut kissasi on löytynyt.

Muista pitää yhteystietosi ajan tasalla tietokannassa. Muuten eläinlääkäri tai löytöeläintalo ei pysty ottamaan sinuun yhteyttä kissasi löydyttyä.

Voiko mikrosiru auttaa kissan jäljittämisessä reaaliaikaisesti?

⚠️ Ei. Mikrosirusta ei ole apua kissan liikkeiden seuraamisessa. Se voi vain auttaa kissasi tunnistamisessa. Jos kissasi katoaa, mikrosirusta ei ole hyötyä varsinaisessa etsinnässä.

Yleisesti ottaen kissan mikrosiru on luotettavampi tunnistuskeino kuin pannan osoitelaatta, joka saattaa pudota tai muuttua lukukelvottomaksi. Mikrosirun hyöty on tosin sen varassa, että joku löytää kissasi ja vie sen eläinlääkäriin tai löytöeläintaloon, josta sitten otetaan yhteyttä sinuun.

kissa eläinlääkärissä

Sehän ei tietenkään takaa, että saisit kissan taas syliisi.

 • Yli 15 % kissanomistajista kadottaa kissansa 5 vuoden aikana, ja osa kissoista jää sille tielleen.2

Erään tutkimuksen mukaan yli puolella kadonneista kissoista oli jokin tunniste (mikrosiru tai tunnistelaatta).4 Mikrosiru yksinään ei siis ehkäise kissan katoamista.

Vaikka mikrosiru siis onkin hyödyksi silloin kun kissa katoaa jossakin “turvallisessa paikassa, sen lisäksi kannattaa aina käyttää kissoille tarkoitettua GPS-paikanninta. Sen avulla kissan liikkeitä voi seurata reaaliajassa ilman kantamarajoituksia.

Tractive CAT Mini -paikantimen pakkaus

Seuraa aina kissasi retkiä

Näet sen olinpaikan reaaliajassa, meneepä se kuinka kauas tahansa. Saat hälytyksen, jos se vaeltaa liian kauas kotoa. Voit ottaa selvää sen kulkureiteistä ja lempipaikoista. Muut voivat seurata kanssasi.

Tutustu kissojen GPS-paikantimiin

Cattery owner and trainer, Clair Chesterman

”Tractive on ykkössuositukseni, kun kissapaikantimista puhutaan. Se on suunniteltu nimenomaan kissojen seuraamiseen, joten se on taatusti kissaturvallinen.”

– Clair Chesterman, FluffyMeowPaws-nimisen kissatalon ja sijaiskotiyrityksen omistaja5

Kannattaako kissa siruttaa?

Monissa maissa kissojen mikrosiruista säädetään lailla ja ne saattavat olla pakollisia. Varmista siis oman asuinmaasi tilanne. Joissakin maissa kadulta löytyvä kissa, jota ei voida tunnistaa, saatetaan jopa lopettaa. Suomessa näin voi käydä esimerkiksi silloin, jos kissa päätyy kunnalliseen löytöeläintaloon eikä sitä käydä hakemassa kotiin 15 vuorokauden kuluessa.

⚠️ Useimmat Euroopan unionin (EU) maat edellyttävät kissan siruttamista, jos sen kanssa haluaa matkustaa.6 Kissan siruttaminen on lain mukaan pakollista myös matkustettaessa Australiaan tai Yhdistyneeseen kuningaskuntaan (Englanti, Skotlanti, Wales, Pohjois-Irlanti ja Mansaari).

Yhdysvaltain osavaltioista Havaiji on ensimmäinen, joka on vaatinut kissojen ja muiden lemmikkien siruttamista (vuodesta 2021 lähtien).

 • Useimmat kissat katoavat 1–7 vuoden ikäisinä (siis aikuisina). Kissa on siis hyvä mikrosiruttaa heti, kun se on sopivan ikäinen.

Seuraa kissaasi Tractive GPS:llä

Mitkä ovat kissan mikrosirun hyvät puolet?

Kissan mikrosirulla on oikeastaan vain yksi tarkoitus: auttaa kissan tunnistamisessa, jos se katoaa ja joku löytää sen ja vie sen eläinlääkäriin tai löytöeläintaloon. Jos siis käytät pelkästään mikrosirua, kadonneen kissasi löytyminen on muiden ihmisten varassa.

Kissan mikrosirulla voi olla muitakin mahdollisia hyötyjä:

 • Se voi auttaa todistamaan kissan omistajuuden mahdollisissa kiistatilanteissa.
 • Sirun avulla toimiva kissanluukku auttaa pitämään muut kissat poissa talosta. Jos esimerkiksi hoidat ulkokissoja tai katukissoja talvella, ne saattavat pyrkiä sisälle.
 • Voit ottaa kissasi mukaan ulkomaille – lemmikkipassin saaminen edellyttää tunnistusmerkintää (mikrosiru tai tatuointi).
 • Mikrosirun skannaava ruokinta-asema auttaa varmistamaan kissan ruokavalion noudattamisen.
Kissa istuu polkupyörän päällä omistajan katsellessa vuoristoa auringonlaskussa

Käyttääkö kissan mikrosiru GPS:ää?

Ei. Kissan mikrosiru ei käytä maailmanlaajuista paikannusjärjestelmää eli GPS:ää tai mitään muutakaan navigointi- tai paikannustekniikkaa.

⚠️ Koska mikrosirussa ei ole GPS:ää, sen avulla ei voi seurata ja paikantaa kadonnutta kissaa.

Mikrosirut ovat myös liian pieniä GPS-tekniikan lisäämiseksi. Koirilla ja kissoilla käytetään samanlaisia mikrosiruja. Lisätietoja kaikkien karvakorvien turvallisuuden varmistamisesta saat alla olevista artikkeleista:

Koira ja kissa kohtaavat ulkona

Mitä haittapuolia kissan mikrosirulla on?

Kissan siruttaminen on ehdottomasti järkevää, mutta suurta hyötyä siitä ei ole. Siru ei ensinnäkään ole avuksi kissan aktiivisessa etsinnässä. Siitä on apua kissan omistajan selvittämisessä, jos joku löytää eläimen, mutta mikrosiru ei auta löytämään kadonnutta kissaa.

Kissan mikrosirun puutteet:

 • Siitä ei ole apua silloin, kun etsit kissaasi käytännössä.
 • Mikrosirun hyöty on riippuvaista muista ihmisistä.
 • Mikrosirussa ei ole GPS:ää, joten reaaliaikainen seuranta ei ole mahdollista.
 • Jos yhteystietosi eivät ole ajan tasalla, sinuun ei saada yhteyttä.
 • Kaikilla löytöeläintaloilla ei ole sirunlukijaa.

Vaikka mikrosirulla onkin hyötynsä, se ei yksinään riitä kadonneen kissan löytämiseen. Kissan liikkeiden seuraamiseksi sen pantaan kannattaa kiinnittää lemmikkipaikannin siltä varalta, että se katoaa. Katsopa vaikka tätä komeaa karvatassua, jolla on mukava Tractive CAT Mini:

Tractive GPS -paikanninta käyttävä kissa ulkona

Meillä on hyvä uutinen:

🐾 Kun haluat mielenrauhaa seuraamalla kissaasi reaaliajassa, voit käyttää GPS-kissapaikanninta.

Mitä ovat kissojen GPS-seurantalaitteet?

Toisin kuin mikrosiru, GPS-kissapaikantimet välittävät ajantasaisen tiedon kissan sijainnista suoraan älypuhelimeesi. Kissan olinpaikan seuraaminen auttaa varmistamaan sen turvallisuuden. Lisäksi on myös hauskaa seurata, mitä ilkikurinen kotikissa puuhaa päivittäisillä seikkailuillaan.

Tractive GPS -kissapaikantimen tärkeimmät edut:

Käyttömukavuus

Kissa, jolla on Tractive GPS -paikannin, makoilee maassa

Tractive GPS on pieni ja kevyt laite, joka kiinnittyy kätevästi kissan pantaan tai valjaisiin.

Sen mukana tulee painon mukaan säädettävä turvapanta, johon sen voi kiinnittää turvallisesti (ei siis irrallaan heiluvia osia, jotka voivat aiheuttaa tukehtumis- tai takertumisvaaran). Sen vaihdettavassa akussa riittää virtaa yhdellä latauksella 2–5 päiväksi.

Reaaliaikainen seuranta missä vain

Tractiven sijaintipäivitykset mahdollistavat reaaliaikaisen seurannan. Näet siis puhelinta vilkaisemalla, onko kissasi livahtamassa jonnekin vaaralliseen, pahanhajuiseen tai tartuntavaaran aiheuttavaan paikkaan.

Nainen sylissään harmaa kissa, jolla on GPS-kissapaikannin

Tractiven GPS-toiminta-alue on rajaton. Voit paikantaa kissasi miltä etäisyydeltä tahansa. Lisäksi sen kiinteä SIM-kortti muodostaa yhteyden matkapuhelinverkkoon kaikkialla maailmassa. Voit siis seurata kissaasi reaaliajassa 175 eri maassa (kätevää lomamatkalla!).

”Tractive-laitteen GPS-moduuli vastaanottaa signaaleja useilta GPS-satelliiteilta. Näin se pystyy laskemaan lemmikin sijainnin paremmin ja tarkemmin. Satelliitit välittävät sijaintinsa Tractive-palvelimiin verkkomoduulin välityksellä (jossa on myös SIM-kortti). Kun Tractiven palvelimet vastaanottavat nämä tiedot, voit tarkistaa lemmikkisi sijainnin nopeasti ja helposti avaamalla Tractive-sovelluksen.”

– Ivelin Nenkov, Tractiven Embedded Systems Engineer vuodesta 2016

Ota aktiivinen rooli kissasi etsimisessä ja sen turvallisuuden varmistamisessa

Kun käytät Tractivea, kissasi turvallisuus on sinun käsissäsi. Voit esimerkiksi

1) määrittää kissallesi turva-alueen. Tractiven virtuaaliaita hälyttää heti, jos kissasi livahtaa pois sen alueelta. Tämä on fiksu, inhimillinen ja edullinen vaihtoehto fyysiselle aidalle tai sähköaidalle.
Fyysinen aita on harvoin este kissalle. (ja sellaisen pystyttäminen voi maksaa tuhansia euroja plus kunnossapitokulut).

Yksisilmäinen kissa istuu metsässä valjaissa

2) seurata, missä kissasi mieluiten vaeltelee. Tractiven lämpökartta ja sijaintihistoria antavat kuvan siitä, missä kissasi viihtyy eniten. Voit siis seurata sen jälkiä ja löytää sen helpommin.

Tractiven Sijaintihistoria-ominaisuus auttoi äskettäin erästä yhteisöä Los Angelesissa tuomaan sairaat kissanpennut jälleen yhteen emonsa kanssa. Emokissa oli jättänyt pennut eri paikkoihin suojellakseen niitä. Tractive GPS:n avulla San Diego Feral Cat Coalition onnistui löytämään ne nopeasti ja sai tuotua ne turvaan.

Lue asiakkaiden mielipiteitä Tractivesta.

Seuraa kissaasi Tractive GPS:llä

Kissan mikrosiruimplantti vs. GPS-paikannin: kumpi on parempi karvatassun kannalta?

Nyt tiedät sekä mikrosirujen että GPS-paikantimien pääominaisuudet ja käyttötarkoitukset kissoilla. Kumpi siis kannattaa valita? No, itse asiassa vastaus on: molemmat! Kissan turvallisuuden varmistamiseksi mikään ei ole liikaa.

Tästä taulukosta näet helposti, miten kissan mikrosiru eroaa kissoille tarkoitetusta GPS-paikantimesta, kuten Tractivesta:

 TiedotKissan mikrosiruTractive GPS -paikannin
KäyttötarkoitusKadonneen kissan tunnistaminenKadonneen kissan paikantaminen
Koko12 x 2 mm55 x 28 x 17 mm
Paino0,025 g25 g
Ihon alle istutettavaSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-Liste
VedenpitäväSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Akun kestoEi akkuaEnintään 7 päivää
Hankintahintan. 85 €49,99 €
KäyttökustannuksetEi mitäänKuukausittainen palvelutilaus
Sijainnin seurantaSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Vaatiiko laite toimiakseen muita ihmisiä?KylläEi
Reaaliaikaiset sijaintipäivityksetSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
LakisääteisyysPakollinen monissa maissaEi
Toiminta-alueKoko maailmaKoko maailma yli 150 maassa
KarkaushälytysSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Aktiivisuuden seurantaSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Unen seurantaSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
TerveyshälytyksetSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Valo ja äänimerkkiSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste

Muistutus: Kissan siruttaminen saattaa olla pakollista maassasi, mutta se ei valitettavasti riitä, jos kissa karkaa.

Mikrosirun lisäksi kissan kaulaan kiinnitetystä GPS-seurantapannasta on varmemmin apua kadonneen kissan löytämisessä. Sillä näet sijainnin reaaliajassa. Parhaiten pidät kissasi turvassa hankkimalla sille sekä mikrosirun että GPS-paikantimen.

Voiko GPS-paikannin auttaa kadonneen kissan löytämisessä?

Totta kai! Tractive on valmistanut maailman luotetuimpia kissojen ja koirien GPS-paikantimia jo vuosia, ja tänä aikana monet lemmikinomistajat ovat kertoneet meille tarinansa pahimmasta painajaisestaan: rakkaan kissan katoamisesta.

GPS-kissapaikantimen avulla he kuitenkin pystyivät aktiivisesti etsimään kissaansa ja saivat karvatassunsa takaisin tuota pikaa. Tästä voit lukea erään kiitollisen kissapaikantimen käyttäjän kertomuksen:

Cattery owner and trainer, Clair Chesterman

”Tractive on alan johtava kissojen GPS-paikannin. Se on markkinoiden laadukkain kissapaikannin. Pystyin määrittämään kotini alueen turva-alueeksi, ja saan hälytyksen heti kun kissani menee ulos. Paikannin luultavasti pelasti kissani hengen, kun se kerran lähti linnun perään ja eksyi. Se oli peloissaan, ja löysin sen GPS-paikantimen avulla. Tractiven siru laskee kissan sijainnin usein ja päivittää sen kartalla 2–3 sekunnin välein. Lisäksi merkkivalo auttaa karvatassun turvaamisessa yöllä.”

– Clair Chesterman, FluffyMeowPaws-nimisen kissatalon ja sijaiskotiyrityksen omistaja

Seuraa kissaasi Tractive GPS:llä

Voiko Bluetooth-seurantalaitetta käyttää kissalla?

Viimeiseksi vilkaisemme Bluetoothin avulla toimivia kissojen paikannuslaitteita. Miten ne toimivat? Bluetooth-paikantimista on paljon apua, kun etsit esineitä lähiympäristöstäsi, esimerkiksi avaimia tai käsilaukkuasi ollessasi kotona. Olet ehkä kuullut sellaisista esineiden etsintälaitteista kuin Tile, Samsung SmartTag ja Apple AirTag.

⚠️ Lemmikin paikantamisessa Bluetooth-seurantalaitteet eivät ole paras valinta. Niiden toiminta-alue on nimittäin vain noin 20 metriä. Jos kissasi on tätä kauempana, Bluetooth-laitteesta ei ole hyötyä kissan etsimisessä. Tässä pikavertailu GPS- ja Bluetooth-paikantimien toiminta-alueista:

Infografiikka "bluetooth vs. gps-paikannin"

Useimmat Bluetooth-laitteet on tarkoitettu sellaisten esineiden seuraamiseen, jotka eivät liiku itsestään. Tällaisia ovat esimerkiksi avaimet, lompakot, puhelimet ja reput. Niitä ei suositella eläville, liikkuville eläimille, kuten kissoille, jotka voivat karata eri syistä (ja jäädä omille teilleen).

Tällaisessa tilanteessa on aina parasta investoida kissoille tarkoitettuun GPS-paikantimeen. Sellainen voi pelastaa kissan hengen, niin kuin Tractive on tehnyt eri puolilla maailmaa.

Tässä on kertomus Michelistä, Anjasta ja heidän seikkailuhenkisestä Nala-kissastaan, joka katosi eräänä iltana. Tractiven LIVE-tilan ja reaaliaikaisen seurannan ansiosta he löysivät sen nopeasti läheisestä hylätystä talosta:

Kissa, jolla on Tractive GPS -paikannin, leikkii puunlehdillä

”Avasimme LIVE-tilan ja… juoksimme kohti Tractive GPS:n osoittamaa paikkaa. Tulimme tyhjälle, yhä rakenteilla olleelle talolle.”

Silloin olimme jo menettäneet toivomme ja luulimme, ettemme ikinä löytäisi Nalaa. Epätoivoissani huusin sen nimen.

”Ja se vastasi! Nala alkoi naukua heti kuultuaan äänemmepikku karvapallomme onnistui rauhoittumaan ja saimme sen viimein kotiin. Lohturuoan ja paijailun jälkeen sen elämä palasi taas tavallisiin uomiinsa.

”Olemme molemmat tavattoman kiitollisia, että se päivä sai – muutaman kommelluksen jälkeen – onnellisen lopun. Se, että Tractive GPS toimi jopa autiotalon sisällä, oli pelastus ja sai onnemme kääntymään. Rakastan Tractivea, koska se pitää kissamme turvassa.

Seuraa kissaasi Tractive GPS:llä

Tunnistemikrosiru + GPS-paikannin = kissan tyytyväisyys ja turvallisuus taattu

Yhteenvetona: kissan tunnistusmikrosirun ja GPS-paikantimen merkittävin ero on siinä, kuinka aktiivisesti voit itse etsiä kadonnutta tai karannutta kissaasi laitteen avulla.

 • Mikrosiru on pieni, kissan ihon alle istutettava elektroninen laite. Sen avulla eläinlääkäri tai löytöeläintalo voi tunnistaa kissasi, jos se löytyy harhailemasta. Joissakin maissa kissan siruttaminen on lain mukaan pakollista, ja ilman tunnistetta löytyvät kissat saatetaan jopa lopettaa, jos kukaan ei hae niitä.
 • GPS-kissapaikannin (kuten Tractive) kiinnitetään kissan pantaan. Sen avulla kissan liikkeitä voi seurata reaaliajassa. Voit siis estää kissaasi harhautumasta pois turva-alueelta tai lähteä sen perään, jos se karkaa.

Mikrosirusta ei ole juurikaan apua kissan aktiivisessa etsinnässä. Voit vain toivoa, että joku kiltti ohikulkija löytää kissasi ja päättää viedä sen eläinlääkäriin tai löytöeläintaloon. Julmassa nykymaailmassa niin ei aina käy.

💡GPS-paikantimella taas voit seurata kissasi liikkeitä reaaliajassa ilman kantamarajoituksia. Kun siis olet siruttanut kissasi, kannattaa harkita oman Tractive CAT Minin hankintaa. Niin voit unohtaa huolet kissasi katoamisesta.

Haluatko tietää, miltä mikrosirun istutusoperaatio näyttää? Katso tämä lyhyt video:

Jos artikkeli oli mielestäsi hyödyllinen, jaa se kavereillesi, jotka rakastavat lemmikkejään yhtä paljon kuin sinä!