Selvom man gør alt for at holde sin hund glad, sund og tryg, kan det alligevel ske, at den bliver distraheret, forvirret eller bange. Og det kan nogle gange få en hund til at stikke af. Alene tanken er skræmmende for hundeejere. En bortløben hund kan komme i problemer, eller endnu værre, måske kan den ikke finde hjem igen. Se de 6 mest almindelige årsager til, at hunde løber væk, og hvordan en hunde-GPS kan hjælpe dig med at sørge for, at det aldrig sker igen.

Hvorfor løber hunde væk? 6 årsager

Der er flere forskellige faktorer, der kan føre til, at en hund stikker af. Lad os se nærmere på de mest almindelige her.

1) Frygt og almindelige udløsende faktorer

Ligesom os kan vores firbenede venner blive bange. Og når de gør det, kan det aktivere deres kæmp-, flygt- eller frys-respons. Hvis deres instinkt er at flygte eller kæmpe, løber de væk.

Hunde er mest tilbøjelige til at flygte eller kæmpe, hvis de oplever f.eks.:

 • fyrværkeri
 • tordenvejr
 • store menneskemængder
 • skyderi

Enhver hundeejer ved, at høje lyde kan skræmme hunde. Hunde har en meget veludviklet høresans og kan høre lyde på 15-50.000 vibrationer pr. sekund. Til sammenligning kan mennesker kun opfatte lyde med 20-20.000 vibrationer pr. sekund.

Fyrværkeri er en af de mest almindelige årsager til, at hunde løber væk.

Hvis din hund bliver skræmt af fyrværkeri eller tordenvejr, kan det få den til at stikke af eller finde et sted at gemme sig. I så fald er det guld værd at have en GPS-hundetracker til din hund.

Vær opmærksom på de bittesmå tegn, der kan vise dig, at din hund ikke er helt tryg i en bestemt situation. Det kan hjælpe dig at lære dig at genkende symptomer på frygt hos hunde.

Emballage til Tractive GPS tracker til hunde

Mist aldrig din hund

Følg hvert et skridt i realtid med ubegrænset rækkevidde. Få besked, hvis den går for langt. Hold din hund sund og glad med trivsels-overvågning. Og lad andre, som f.eks. venner eller hundepassere, holde øje sammen med dig.

Køb hunde- og kattetrackere

2) Separationsangst

Nogle hunde oplever separationsangst, når deres mennesker er væk, og det kan få dem til at opføre sig lidt… underligt. At ødelægge ting, bide i møbler, tisse indendørs, forsøge at flygte eller løbe væk er alt sammen symptomer på separationsangst hos hunde. Hunde med separationsangst ved måske ikke, hvordan de skal få ro, eller de kan forsøge at lede efter venner at være sammen med, mens du er væk.

3) Parringsinstinkt

Hvalpe bliver ikke ved med at være hvalpe længe! Efter kønsmodningen omkring 6-månedersalderen får både han- og hunhunde et stærkt parringsinstinkt. Og hvis du ikke er forsigtig, kan du pludselig have et helt kuld hvalpe. Denne stærke og naturlige drift er en meget almindelig årsag til, at hunde løber væk.

Hvis en tæve er i løbetid, kan hun finde på at gå på jagt efter sin drømmefyr. Det skete for mig. Min hund dukkede op 8 km hjemmefra! Heldigvis opdagede en lokal landmand hende og ringede til os. Jeg kan slet ikke holde ud at tænke på, hvad der ellers kunne være sket. Vi endte med et kuld hvalpe og en større regning til et nyt og bedre stakit!

Hunde, som ikke er blevet steriliseret eller kastreret, er særligt tilbøjelige til at følge parringsinstinktet. Læs mere i artiklen om hunde i løbetid.

hvorfor bliver hunde væk? grafik med parringscyklus hos hunde - proestrus, estrus, diestrus, anestrus

4) Jagtinstinkt

Alle hunde har et jagtinstinkt. Nogle er mere tilbøjelige til at følge det end andre. Uanset hvad kan denne drift være en stor udfordring for hundeejeren, især om efteråret, hvor hunde nemt kan få færten af vilde dyr og forsøge at jage dem. Din hund kan nemt finde på at følge sit naturlige jagtinstinkt og miste overblikket over, hvor den befinder sig.

Hvorfor elsker hunde at jage? Det er der to primære grunde til:

1) Nogle racer er avlet til jagt. Det gælder for eksempel Beagle eller American Foxhound.

2) De synes ganske enkelt, det er sjovt at jage. Det frigiver adrenalin og lykkehormoner hos din firbenede ven.

Er du i tvivl om, hvordan du skal håndtere din hunds jagtinstinkt? Få mere information og gode råd til at håndtere hundes jagtinstinkt her.

5) Kedsomhed

En meget almindelig årsag til, at hunde løber væk, er at de keder sig. Det sker mest ved meget intelligente hunderacer! Det kan begynde med, at den forsøger at fange et egern. Eller løber ned ad vejen for at sige hej til naboens børn.

Hunde er nysgerrige dyr med behov for daglig aktivitet og stimulering. Hvis du ikke tilbyder din hund tilstrækkeligt med motion eller underholdning, kan den komme til at kede sig og forsøge selv at lave noget sjovt ved at stikke af og løbe væk.

Godt at være opmærksom på!

hvorfor bliver hunde væk - brun hund på græs

6) Ukendte omgivelser

En anden årsag til, at hunde løber væk, kan være, at de befinder sig et fremmed sted. Særligt på ferier øges risikoen for, at din hund stikker af. Et nyt område med nye dufte og distraktioner kan nemt få din hund til at udforske området og blive væk.

Hvilke hunderacer løber væk?

Nogle hunderacer er mere tilbøjelige til at løbe væk end andre, f.eks. labrador-retrievere, australske hyrdehunde og Jack Russell-terriere. Det er derfor vigtigt at være ekstra opmærksom, hvis du har en af disse racer. Giv dig selv ro og tryghed med et ekstra højt stakit rundt om haven og en hunde-GPS.

hund med GPS-hundetracker sidder ved siden af mand uden for et hus i græsset

Hvad gør du, hvis din hund løber væk?

Forsøg at bevare roen, hvis din hund løber væk. Det er vigtigt ikke at gå i panik, da det kan medvirke til at gøre din hund mere bange og gøre det vanskeligere at finde den. Følg disse råd hurtigst muligt for at finde din bortløbne hund.

I øvrigt er nogle hunde rigtige maratonløbere, dvs. at hvis den løber væk, kan det være et tegn på, at det er tid til en ny træningsrutine, som giver den mulighed for at løbe al energien ud!

Kommer hunde tilbage, hvis de løber væk?

Det vurderes, at cirka 7 % bortløbne hunde aldrig bliver genforenet med deres familie1. Men to ting ser ud til at gøre det mere sandsynligt, at det hele ender godt. Når hunde, som er løbet væk, kommer hjem igen, er det ofte fordi:

 • de blev fundet ved søgning i nabolaget
 • de havde ID-skilt/hundetegn og/eller mikrochip

En hunde-GPS er den bedste måde at sørge for, at du kan finde din firbenede ven, hvis den løber væk.

Vores bedste tips: Undgå, at hunden stikker af

Følgende råd kan hjælpe dig med at forhindre, at din hund løber væk, og sørge for, at din firbenede ven altid er hos dig.

Hold hunden tryg og rolig

 • Undgå om muligt at tage din hund med i store, støjende menneskemængder.
 • Luk vinduerne, når det tordner, eller hvis der er fyrværkeri. Du kan planlægge forud for f.eks. halloween eller nytårsaften.
 • Få beroligende midler hos dyrlægen, hvis du ved, din hund vil blive stresset, f.eks. hvis den skal flyve.
 • Giv hunden legetøj eller en godbid, der varer længe, når du går hjemmefra.
 • Hjælp hunden til at håndtere, at du går hjemmefra. Tag for eksempel sko på, og tag dine nøgler, men gå ikke med det samme. Gentag dette flere gange, og reducer hver gang tiden, før du går ud.
 • Indret et trygt og hyggeligt sted i hjemmet, som er specifikt til hunden.

Beskyt mod parrings- og jagtinstinkter

 • Få din hund kastreret, det nedsætter i 90 % af tilfældene hundens drift til at lede efter en mage².
 • Træn din hund i at følge kommandoer, eller gå til hundetræning.
 • Hold din hund i snor, når I går tur.

Sørg for at sikre dit hjem og din have/gård

 • Invester i bedre indhegning, hvis din hund kan løbe ud af din have eller gård. Ideelt set et panelhegn med cementfundament.
 • Overvej at bruge større låger, afspærringsgitre eller andre sikkerhedsforanstaltninger.
 • Hold øje med din hund, når den er i haven.
 • Luk alle døre og vinduer, når du går hjemmefra.
 • Vær ekstra opmærksom på at holde dørene lukkede, hvis du får besøgende, som kommer og går.

Hold din hund engageret, aktiv og glad

 • Leg regelmæssigt med din hund.
 • Kæl med den.
 • Få regelmæssig motion med din hund, og brug en aktivitetstracker for at gøre det sjovere!
 • Find andre kreative måder at underholde din hund på.
 • Giv hunden et sjovt legeområde.
 • Gem bolde eller legetøj med godbidder i haven.
 • Anskaf dig en hundepasser til at holde hunden med selskab.
 • Brug aktiverende legetøj, som giver hunden mentale udfordringer.

Vær forberedt, hvis hunden alligevel løber væk

 • Sørg for, at din hund altid har halsbånd med et lovpligtigt hundetegn på med din adresse og dit telefonnummer. Husk at holde det opdateret.
 • Sørg for at chipmærke din hund.
 • Brug en GPS-tracker til hunde, så du altid ved, hvor din hund er og kan følge hvert skridt, den tager.

Få flere ideer i artiklen Sådan undgår du, at din hund løber væk

Den bedste måde at holde din hund tryg og sikker

Der er en nem måde at holde styr på hunden hele tiden: Med en GPS-sporingsenhed til hunde. Sæt ganske enkelt en Tractive GPS-tracker fast i hundens halsbånd, og følg hver en bevægelse direkte på mobilen. Du kan også opsætte et virtuelt hegn omkring et sikkert område, f.eks. din have, så du får besked med det samme, hvis din hund går uden for området.

Køb Tractive GPS

Selv de mest velopdragne hunde kan finde på at løbe væk. En bortløben hund, eller endnu værre, en bortløben og skadet hund, er en hundeejers værste mareridt. Som ansvarlig hundeejer er det vigtigt at være opmærksom på almindelige årsager til, at hunde løber væk, og hvad man kan gøre for at undgå det. Ved at følge vores råd kan du sørge for, at din hund aldrig bliver væk. Og hvis den gør, har du alt, hvad der skal til, så du kan blive genforenet med din firbenede ven.


Syntes du om, hvad du har læst? Del artiklen med andre hundeejere, der elsker deres kæledyr!