Uanset om din hund er en ægte udbryderkonge eller en rigtig sofakartoffel, er det en skræmmende tanke, at den kan blive væk. Din hund kan f.eks. have en vane med at jage små dyr, eller måske bliver den nemt bange. Det kan også handle om hundetyveri. Uanset hvad er det godt at vide, hvorfor hunde løber væk. Og hvad man kan gøre for at forhindre det.

Selvom man gør alt for at holde sin hund glad, sund og tryg, kan det alligevel ske, at den bliver distraheret, forvirret eller bange (uanset hvor veltrænet den er!). Og det kan nogle gange få en hund til at stikke af. Alene tanken er nok til at give hundeejere mareridt. En bortløben hund kan komme i problemer, eller endnu værre, aldrig finde hjem igen.

Se de 6 mest almindelige årsager til, at hunde løber væk, hvad du kan gøre for at forhindre det, og hvordan en hunde-GPS kan hjælpe dig med at sørge for, at det aldrig sker igen.

Hvorfor løber hunde væk? 6 årsager

Der kan være flere forskellige grunde til, at en hund stikker af. Lad os se nærmere på de mest almindelige her.

1) Frygt og almindelige udløsende faktorer

Ligesom os mennesker kan vores firbenede venner blive bange. Og det kan aktivere deres kæmp-, flygt- eller frys-respons. Hvis deres instinkt er at flygte eller kæmpe, kan de finde på at stikke af.

Hunde er ofte tilbøjelige til at flygte eller kæmpe, hvis de oplever f.eks.:

 • fyrværkeri
 • tordenvejr
 • store menneskemængder
 • skyderi

Enhver hundeejer ved, at høje lyde kan skræmme hunde. Hunde har en meget veludviklet høresans og kan høre lyde på 15-50.000 vibrationer pr. sekund. Til sammenligning kan mennesker kun opfatte lyde med 20-20.000 vibrationer pr. sekund.

Fyrværkeri er en af de mest almindelige årsager til, at hunde løber væk. Det er derfor, det er almindeligt at hunde løber væk til nytår eller ved andre højtider med fyrværkeri!

Hvis din hund bliver skræmt af fyrværkeri eller tordenvejr, kan det få den til at stikke af eller finde et sted at gemme sig. I så fald kan du kun finde den, hvis du har en GPS-tracker til din hund.

Vær opmærksom på de bittesmå tegn, der kan vise dig, at din hund ikke er helt tryg i en bestemt situation. Det kan være en stor hjælp at sætte sig ind i symptomerne på frygt hos hunde.

brun hund med gps i halsbåndet

Hunde-GPS uden abonnement?

Er du klar til at begynde at spore din hund og få ro i sindet, men ønsker du ikke at betale et månedligt abonnement? Det forstår vi godt. Derfor har vi lavet en guide, som fortæller alt om hunde- og katte-trackere uden abonnement. Og hvorfor et abonnement er pengene værd.

Se mere

2) Separationsangst

Nogle hunde oplever separationsangst, når deres mennesker er væk, og det kan få dem til at opføre sig lidt… underligt. At ødelægge ting, bide i møbler, tisse indendørs, forsøge at flygte eller løbe væk er alt sammen symptomer på separationsangst hos hunde. Hunde med separationsangst ved måske ikke, hvordan de skal få ro, eller de kan forsøge at lede efter venner at være sammen med, mens du er væk. De kan også finde på at løbe ud af huset for at prøve at finde dig!

Få mere at vide om separationsangst hos hunde, og hvad du kan gøre for at afhjælpe, hvis du oplever det med din hund.

En hund med separationsangst gemmer sig under en seng

3) Parringsinstinkt

Hvalpe bliver ikke ved med at være hvalpe længe! Efter kønsmodningen omkring 6-månedersalderen får både han- og hunhunde en stærk trang til at formere sig. Og hvis du ikke er forsigtig, kan du pludselig have et helt kuld hvalpe. Denne stærke og naturlige drift er en meget almindelig årsag til, at hunde løber væk.

Brun hund udenfor

Hvis en tæve er i løbetid, kan hun finde på at lede efter “Prince Charming”. Det skete for mig, og min hund dukkede op 8 km hjemmefra! Heldigvis opdagede en lokal landmand hende og ringede til os. Jeg kan slet ikke holde ud at tænke på, hvad der ellers kunne være sket. Vi endte med et kuld hvalpe og en ganske stor regning til et nyt og bedre stakit!

– En Tractive-bruger i USA

⚠️ Har du cirka 40.000 kr. liggende til at bygge et fysisk hegn omkring dit hjem? Den gennemsnitlige pris for et fysisk hegn er ca. 750 kroner pr. løbende meter. Og det er endda uden omkostninger til vedligeholdelse.

Hunde, som ikke er blevet steriliseret eller kastreret, er særligt tilbøjelige til at følge parringsinstinktet. Læs mere i artiklen om hunde i løbetid.

grafik med parringscyklus hos hunde

💡 Vil du gerne kunne forhindre din hund i at løbe væk, uden at det koster kassen? Vi fortæller om et smartere og knap så dyrt alternativ til fysiske hegn længere nede i artiklen.

4) Kedsomhed

En meget almindelig årsag til, at hunde løber væk, er at de keder sig. Det sker mest ved intelligente hunderacer! Det kan begynde med, at den forsøger at fange et egern. Eller løber ned ad vejen for at sige hej til naboens børn.

hvorfor løber hunde væk - brun hund på græsområde

Hunde er nysgerrige dyr med behov for daglig aktivitet og stimulering. Hvis du ikke tilbyder din hund tilstrækkeligt med motion eller underholdning, kan den komme til at kede sig og forsøge selv at lave noget sjovt ved at stikke af og løbe væk.

Godt at være opmærksom på!

💡Læs videre for at få tips til, hvordan du sørger for, at hunden er engageret, aktiv og glad. (Og hvordan det kan være livsvigtigt.)

5) Jagtinstinkt

Alle hunde har et jagtinstinkt. Nogle er mere tilbøjelige til at følge det end andre. Uanset hvad kan denne drift være en stor udfordring for hundeejeren, især om efteråret, hvor hunde nemt kan få færten af vilde dyr og sætte efter dem. Eller om vinteren, hvor sneen kan forstyrre hundens lugtesans.

På grund af det naturlige jagtinstinkt, kan din hund nemt finde på at løbe væk og miste overblikket over, hvor den er. Hvis du har en hund, der elsker sne som f.eks. en labrador, kan den finde på at begrave sig i den største snebunke, eller jage smådyr i skoven.

En mand er på jagt med sin hund i efterårsskoven

Hvorfor elsker hunde at jage? Det er der to primære grunde til:

1) Nogle racer er avlet til jagt. Det gælder for eksempel beagle eller american foxhound.

2) De synes ganske enkelt, det er sjovt at jage. Det frigiver adrenalin og lykkehormoner hos din firbenede ven.

Er du i tvivl om, hvordan du skal håndtere din hunds jagtinstinkt? Få mere information og gode råd til at håndtere hundes jagtinstinkt her.

Opdag Tractive GPS

6) Ukendte omgivelser

En anden grund til, at hunde løber væk, kan være, at de befinder sig et fremmed sted. Særligt på ferier øges risikoen for, at din hund stikker af. Et nyt område med nye dufte og distraktioner kan nemt få din hund til at udforske området og blive væk.

Det kan altså være en risiko, hvis du er flyttet med din hund for nylig.

En hund ser ud, mens den står i et hus, der er ved at blive istandsat

Nu hvor vi har gennemgået de mest almindelige årsager til, at hunde løber væk, kan du meget bedre planlægge og forberede dig.

Men er nogle hunderacer mere tilbøjelige til at løbe væk end andre?

Hvilke hunderacer løber væk?

Nogle hunderacer har større tendens til at løbe væk end andre. For eksempel:

 • labrador
 • australsk hyrdehund
 • jack russel
 • schæfer
 • spaniel
 • terrier
 • border collie,
 • …og måske din hund?

Du tænker måske, at din hund er alt for rolig eller velopdragen til at løbe væk. Men som nævnt ovenfor kan hundens indre instinkter eller faktorer i omgivelserne få den til at hoppe over hegnet eller løbe afsted på en vandretur. Og ofte vejer hundens instinkter tungere end lydighedstræning.

💡Nogle hunde er maratonløbere fra naturens side, så hvis en hund løber væk kan det være tegn på, at det er en god ide at træne sammen og brænde al den overflødige energi af!

Selvom det er vigtigt at være ekstra opmærksom, hvis du har en af hunderacerne ovenfor, kan vi kun anbefale at være forberedt uanset race, fordi:

 • alle hunde har parrings- og jagtinstinkter, og
 • det kan tage flere år at træne en hund i at overvinde sin tendens til at flygte.
hund med GPS hundetracker sidder ved siden af en mand uden for et hus på græsset

Udover alle de hunde der løber væk, stjæles der hvert år millioner af hunde (næsten 2 millioner alene i USA!) Og i sidste ende bliver kun omkring 10 % af dem genforenet med deres familie. De hunderacer, som oftere løber væk (f.eks. terrierhunde), er også oftere mål for hundetyve.

Hvis du gerne vil have ro i sindet, kan du sætte et ekstra højt hegn op omkring din grund eller have – eller du kan bruge en GPS-hundetracker, som giver dig mulighed for at spore din hund i realtid. Med den kan du også oprette en virtuel “sikker zone” og omgående få en notifikation på din mobil, hvis din hund går uden for området. På den måde kan du straks hente din firbenede ven hjem igen.

Emballage til Tractive GPS tracker til hunde

Mist aldrig din hund

Følg hvert et skridt i realtid med ubegrænset rækkevidde. Få besked, hvis den går for langt. Hold din hund sund og glad med trivsels-overvågning. Og giv andre, f.eks. venner eller hundepassere, mulighed for at holde øje sammen med dig.

Køb nu

Hvad gør du, hvis din hund løber væk?

Forsøg at bevare roen, hvis din hund løber væk. Det er vigtigt ikke at gå i panik, da det kan medvirke til at gøre hunden mere bange og gøre det vanskeligere at finde den. Følg disse råd hurtigst muligt for at finde din bortløbne hund. Et af de første skridt er at tjekke i hjemmet og i lokalområdet. Muligvis er din hund ikke løbet ret langt hjemmefra.

Kommer hunde tilbage, hvis de løber væk?

Det vurderes, at cirka 7 % bortløbne hunde aldrig bliver genforenet med deres familie1. Men to faktorer gør det meget mere sandsynligt at finde hunden. Når bortløbne hunde bliver fundet, er det ofte fordi:

 • hunden blev fundet under en søgning i nabolaget
 • hunden havde et ID-skilt/hundetegn og/eller mikrochip

Jo hurtigere du begynder at søge, jo hurtigere finder du din hund. Og jo mere opmærksom du er på din hunds gøren og laden, jo mindre sandsynligt er det, at du mister den i det hele taget.

En GPS-hundetracker er den bedste måde at sørge for, at du finder din firbenede ven, hvis den løber væk.

Vores bedste tips: Undgå, at hunden stikker af

Følgende råd kan hjælpe dig med at forhindre, at din hund løber væk, og sørge for, at din firbenede ven altid er hos dig.

Hold hunden tryg og rolig

Ved at kende hundens vaner og temperament kan du hurtigere se, hvis den bliver bange. Så hold øje med, hvordan din hund opfører sig i “stressede” omgivelser (for eksempel store, støjende menneskemængder, nytårsaften eller til f.eks. Halloween.)

En kvinde holder om en hund på en sofa
 • Luk vinduerne, når det tordner, eller hvis der er fyrværkeri, og hold din hund tæt på dig. Lydene kan gøre hunden bange. Forbered dig f.eks. på halloween eller nytårsaften.
 • Træn “alene hjemme” med din hund. Hjælp hunden til at håndtere, at du går hjemmefra. Tag for eksempel sko på, og tag dine nøgler, men gå ikke med det samme. Gentag dette flere gange, mens du løbende gør tiden kortere, før du går ud.
 • Overvej at få beroligende midler hos dyrlægen. De kan hjælpe, hvis du ved, at din hund vil blive stresset, f.eks. hvis den skal med ud at flyve.
 • Skab et stimulerende miljø for hunden. Det behøver ikke være kompliceret eller dyrt. Giv hunden legetøj eller en godbid, der varer længe, når du går hjemmefra.
 • Indret et trygt og hyggeligt sted i hjemmet, som er specifikt til hunden. Lad noget “af dig” ligge, når du går hjemmefra, f.eks. en sweater eller en gammel t-shirt, der lugter af dig.

Vær forberedt på hundens parrings- og jagtinstinkter

Man kan ikke fjerne hundens instinkter – alle hunde har dem. Men du kan kontrollere, hvordan du reagerer på dem.

 • Få din hund neutraliseret. Kastrering og sterilisering nedsætter i 90 % af tilfældene hundens drift til at lede efter en mage².
 • Genopfrisk hundens evne til at tage imod kommandoer. Træning af basiskommandoer kan være en super måde at holde hunden mentalt aktiv. Du kan også prøve en ny træningsmetode, som f.eks. klikkertræning, som er baseret på positiv forstærkning. Ellers kan du overveje et lydigheds- eller indkaldekursus.
 • Hav hunden i snor, når I går tur. Tjek lovgivningen i landet/området, da det mange steder i verden er obligatorisk at have hunden i snor i det offentlige rum.
En familie går tur med hunden, som er i snor på et græsområde

Sørg for at sikre dit hjem og din have/gård

 • Invester i bedre indhegning, hvis din hund kan løbe ud af din have eller gård. Panelhegn med cementfundament er ofte det bedste valg.
 • Overvej at bruge større låger, afspærringsgitre eller andre sikkerhedsforanstaltninger.
 • Hold øje med din hund, når den er i haven.
 • Luk alle døre og vinduer, når du går hjemmefra.
 • Vær ekstra opmærksom på at holde dørene lukkede, hvis du får besøgende, som kommer og går.

⚠️ Dyrlæger fraråder både elektriske hundehegn og stødhalsbånd (stødhalsbånd er tilmed ulovlige i Danmark!). Begge produkter kan føre til voldsom smerte hos hunden, og over tid føre til mindre tillid til dig. Hunden kan endda finde på at bide, slås eller på anden måde reagere aggressivt for at forsvare sig selv.

Et meget smartere og billigere alternativ til et dyrt fysisk hegn omkring huset er Tractives virtuelle hegn. Du kan bruge det virtuelle hegn til at oprette en “sikker zone” til din hund. Og du får omgående en notifikation, hvis den går udenfor området. Perfekt til at opdage, om hunden forsøger at snige sig ud, eller om nogen har stjålet den. Helt uden brug af elektriske stød. Tractives virtuelle hegn er derfor et humant alternativ til elektriske hegn og stødhalsbånd.

Tractive GPS virtuelt hegn

Opdag Tractive GPS

Hold din hund engageret, aktiv og glad

Nogle gange løber hunde væk, simpelthen fordi de keder sig. Det gode er, at det både er nemt og sjovt at forebygge kedsomhed!

Vi anbefaler:

 • Leg regelmæssigt med din hund, og giv den masser af positiv opmærksomhed.
 • Træn med hunden på en sjov og stimulerende måde. Du kan for eksempel gemme bolde eller legetøj med godbidder/foder rundt omkring i haven. Aktivitetslegetøj og -spil er en rigtig god måde at holde din hund mentalt stimuleret.
 • Anskaf dig en god hundepasser til at holde din firbenede med selskab (eller måske en anden hund, f.eks. hvis din hund lider af separationsangst.)

En af de bedste måder at forhindre din hund i at løbe væk på er regelmæssig aktivitet. Det holder hunden i god form og gør, at den ikke keder sig. Og så er aktiviteter sammen en sjov form for samvær, som øger tilknytningen mellem dig og din hund.

Vigtigst af alt kan regelmæssig aktivitet hjælpe dig med at opdage eventuelle sygdomme. Dyrlæger anbefaler endda at spore hundens daglige aktivitet for at opdage nedsat bevægelighed.

Med Tractives aktivitetssporing kan du opsætte mål for din pelsklædte ven, sørge for den bevæger sig nok, og tage den med til dyrlægen, hvis du opdager et fald i dens energiniveau.

screenshots fra aktivitetsovervågning i Tractive GPS-appen
Sebastian Raab, Product Manager hos Tractive

Man kan nemt overse ændringer i hundens eller kattens daglige aktivitet, eller bare, om den bevæger sig mere eller mindre end sædvanligt. Derfor har vi udviklet notifikationer om reduceret aktivitet, som viser, hvis dit kæledyrs aktive minutter falder markant. De kan være en hjælp for dig i en situation, hvor dit kæledyr måske kæmper med en infektion eller har smerter

– Sebastian Raab, Product Manager hos Tractive

Vær forberedt, hvis hunden alligevel løber væk

Trods planlægning og forberedelser kan din hund stadig løbe væk. Her er nogle vigtige tiltag, som kan hjælpe dig med at finde den meget hurtigere:

 • Sørg for, at din hund altid har halsbånd med et lovpligtigt hundetegn på med din adresse og dit telefonnummer. Husk at holde det opdateret.
 • Sørg for at chipmærke din hund. Det kan hjælpe dyrlægen eller internatet med at identificere din hund, hvis den er blevet indleveret. Husk at holde dine kontaktoplysninger opdateret.
 • Brug en GPS-tracker til hunde, så du altid ved, hvor din hund er og kan følge hvert et skridt, den tager. Med Tractive kan du spore hunden i realtid og se præcist, hvor du kan finde den.

Find din hund med Tractive GPS

Se flere gode råd til, hvordan du undgår, at din hund stikker af.

Sådan undgår du, at din hund bliver væk – med Tractive

Hundeejere over hele verden vælger Tractive til at finde deres hunde, se, hvor de er i realtid, og holde deres kæledyr sunde og raske. Med Tractives ubegrænsede rækkevidde og sporing i realtid kan du bare kaste et blik på din mobil og se, hvor din hund er – når og hvor som helst.

Der er nemlig ikke noget værre for en hundeejer end at opleve hunden løbe væk, uden at man ved, hvor den er. Læs f.eks. historien om Happy, en golden retriever, som løb afsted ind i skoven på sin første vandretur. Trods panikken slog hans ejer Francesca omgående Tractives LIVE-tilstand til og fandt Happy på ingen tid.

To kvinder på vandretur sidder på hug ved siden af golden retriever ved en sø i bjergene

“Happy er en god hund og plejer altid at komme tilbage. Altså lige bortset fra dengang, hvor jeg første gang tog ham med på vandretur i de schweiziske alper. Bjergene er kendt for snoede stier og smuk natur. Jeg var afsted med Mac, Happy og min familie, da Happy forsvandt. Jeg er stadig ikke klar over, om han løb efter et rådyr, men væk var han.

Og så huskede jeg heldigvis, at Happy havde sin GPS-tracker på. Jeg aktiverede straks LIVE-sporing og kunne ånde lettet op, jo tættere jeg kom på hans placering. Jeg fulgte hans spor direkte på mobilen, og placeringen var så præcis, at jeg… endelig kunne se Happy, som stod og drak vand fra en kilde.”

– Francesca og Happy, Italien

Spor din hund med Tractive GPS

Læs: Tractive-anmeldelser på Trustpilot

Opsummering: Hvorfor løber hunde væk?

Hvorfor er det altså, at hunde løber væk? Det er vanskeligt at sige helt præcist, men her er nogle af de mest almindelige grunde:

 • Frygt
 • Separationsangst
 • Parringsinstinkt
 • Kedsomhed
 • Jagtinstinkt
 • Ukendte omgivelser

Ofte er der mere end én årsag til, at en hund løber væk. (Og ja, uanset hvor veltrænet og lydig hunden er!)

Som ansvarsbevidste hundeejere er det derfor vigtigt, at vi kender de mest almindelige grunde til, at hunde stikker af, og hvad vi kan gøre for at undgå det. Ved at følge vores råd kan du sørge for, at din hund aldrig bliver væk. Og hvis det alligevel sker, har du alt, hvad du har brug for til at finde den igen.

Var du glad for denne artikel? Del den med andre hundeejere!