Du har fått kattevennen din vant til å være ute – eller kanskje den alltid har vært en utekatt. Og den vil ikke ha det på noen annen måte – den elsker å streife fritt, utforske nabolaget og følge sine naturlige katteinstinkter. Selv om katten din kommer hjem regelmessig, bekymrer du deg likevel for at den skal stikke av. Eller at den blir syk, skader seg eller havner i trøbbel. Så hvordan kan du sørge for at den er trygg når du ikke er sammen med den? Her er 10 ting du bør vurdere når det gjelder å holde utekatten din trygg.

Vit alltid hvor katten din ferdes

Se hvor de er i sanntid, uansett hvor langt de vandrer. Motta varsler hvis de streifer for langt hjemmefra. Finn ut hvor den har vært og oppdag favorittstedene dens. La andre spore sammen med deg.

Oppdag GPS-trackere for katt

Hvor lenge lever utekatter?

Dessverre, når tamme katter slippes ut jevnlig, øker det sjansene for å ha en kortere levetid sammenlignet med innendørs katter1. Det er derfor det er så viktig å holde utekatten din trygg, og sørge for at du kan spore den uansett hvor den går med en GPS-tracker for katt.

Hvorfor lever innekatter lenger enn utekatter? Det er mer sannsynlig at utekatter møter følgende trusler, som kan føre til at de går bort i en yngre alder 😿

 • Å bli påkjørt av en bil
 • Inntak av et giftig stoff som frostvæske
 • Slåssing med eller å bli angrepet av et annet dyr
 • Å få en sykdom fra et vilt dyr
 • Gå seg vill og finner ikke veien hjem igjen
 • Å bli sittende fast eller fanget på et trangt sted
 • Blir stjålet
 • Å bli skadet av en ondskapsfull person

10 måter å holde utekatter trygge på

1) Sørg for at katten din alltid kan identifiseres

Hvis katten din går ute, er din største bekymring sannsynligvis at den går seg vill. Derfor er det først og fremst avgjørende å sørge for at katten din kan identifiseres på riktig måte hvis den blir mistet og funnet av noen andre.

Sørg for at katten din har:

 • et passende sikkerhetshalsbånd med utløsningsmekanisme (sjekk ut vår kattehalsbånd – treningsveiledning for tips om hvordan du kan venne katten til et halsbånd)
 • ID-brikker på halsbåndet, med navn og telefonnummer
 • en mikrochip (hold kontaktinformasjonen din oppdatert)

Disse alternativene er bare det minste du trenger for å holde katten din trygg. Siden ID-brikker kan falle av eller bli falmet, og katte-microchips ikke aktivt kan hjelpe deg å lokalisere den savnede katten din, det en god idé å ordne ekstra sikkerhet med en GPS-tracker for katten din. På den måten vil du alltid vite hvor den er, og hvor den har vært.

Tractive GPS-trackere for katter

@kodiakthetravelcat

Easily the highlight of my Saturday 😅 ##kodiakthetravelcat ##cutecatsoftiktok ##cutecatsonly ##petsoftiktok

♬ original sound – Kodiak The Travel Cat

2) Kastrer eller steriliser katten din

Som mikrochipping, er sterilisering eller kastrering av katten også et must før du slipper den ut.

Kastrering av katten din før den går ut vil bidra til å beskytte den mot uventede graviditeter, sykdommer som kan pådras ved parring, rømming, og slåssing med andre katter. Slåssing kan også forårsake sykdom og skade hos utekatter.

I noen land er kastrering av utekatter nå obligatorisk, så sørg for å sjekke lokale lover før du bestemmer deg for å ha en utekatt.

3) Sørg for at katten din er skikkelig vaksinert

Katter som går utendørs er mer utsatt for virus, som katteinfluensa. I noen tilfeller kan disse virusene være dødelige, så sørg for at katten din har alle nødvendige vaksiner før du lar dem være ute. I tillegg kan katten din trenge beskyttelse mot andre små inntrengere som ormer og lopper.

4) Tenk på miljøet

Utekatt - liten brungrå katt utendørs
Utekatter får mer fysisk aktivitet enn innekatter

Tenk på omgivelsene og miljøet der katten din skal streife rundt. Hver innstilling medfører et annet sett med farer for katter, så lær om risikoene og reduser dem hvis mulig. Bor du for eksempel ved en motorvei, eller har du en nabo som truer katten din? I så fall kan det være bedre å holde katten innendørs når det er mulig. På den annen side kan noen områder, for eksempel en gård, være tryggere for katten din å utforske fritt.

5) Sørg for nok mat og vann

Katter som går ute vil sannsynligvis få mye mer fysisk aktivitet enn katter som holder seg innendørs. Du må kanskje mate katten din deretter, og alltid sørge for at katten har tilgang til rikelig med friskt vann. Hvis du er nysgjerrig på å se at katten din har vært aktiv – og for å se hvor mange kalorier de har forbrent – prøv å bruke aktivitetsovervåking for katter.

6) Se opp for giftige planter

Hvis du bestemmer deg for å la katten din være ute, vær oppmerksom på potensielle plantebaserte farer som kan true kattens helse. Det er en omfattende liste over planter som er giftige for katter, noen av dem kan til og med føre til leversvikt og død. Giftige planter for katter inkluderer:

 • Asalea og Rhododendron
 • Engelsk eføy
 • Oleander
 • Spansk timian
 • Tulipan og Narcissus

Husk dette også når du vurderer innendørsplantene dine.

7) Bruk en GPS-tracker og aktivitetsmonitor

Det er naturlig å være nysgjerrig (og også bekymret) hvis katten din streifer ute av syne i timevis. Den beste måten å vite hvor katten din er til enhver tid er ved å bruke en GPS-tracker for katt. For samme pris som en pakke kattegodbiter i måneden kan du få sjelefred 24/7. I motsetning til Bluetooth-dyretrackere, lar Tractive GPS deg spore katten din uansett hvor langt den streifer rundt, takket være ubegrenset rekkevidde og verdensomspennende dekning. For ikke å nevne, du vil kunne sørge for at pus holder seg i toppform med Aktivitetsovervåking for katter.

En jente holder en katt som har på seg en GPS-tracker
Tractive GPS-appen lar deg spore katten din uansett hvor langt den streifer rundt

8) Tren katten din til å komme hjem

De tryggeste utekattene er de som er godt trent og kommer hjem regelmessig, eller holder seg i nærheten av huset ditt. Du kan bruke godbiter, lokking og selvfølgelig masse kjærlighet for å sikre at de holder seg i nærheten. Noen Tractive GPS-brukere har til og med vært i stand til å trene katten sin til å komme hjem når de hører trackeren «pipe».

9) Bygg en katteinnhegning

Hvis du vil ha utekatten din i nærheten, er en «catio» (også kjent som kattegård) eller katteinnhegning gode alternativer. Dette er små innhegninger, vanligvis i hagen eller bakgården, som katten din kan nyte utendørs i.

Her er noen tips om hvordan du kan designe kattens catio:

 • Hvis du bygger catioen selv, sørg for å se etter klobestandig mesh.
 • Avhengig av størrelsen på catioen kan du fylle den med kattetrær og skrapestolper, men sørg for at de enten er vanntette eller på annen måte ta dem med inn når det regner.
 • Bygg en rekke hyller i forskjellige størrelser og høyder for å gi kjæledyret ditt flere steder å nyte utsikten.
 • Om vinteren, eller når det er kaldere, kan katten din fortsatt være villig til å nyte catioen hvis du dekker gulvet med stoff for å beskytte potene deres mot frostskader og gir dem tepper og varmeputer for å holde seg varm mens de fortsatt får litt frisk luft.
 • Hvis du ikke har en bakgård, se på catios som kan festes utenfor vinduene dine. De kan være små, men kan fortsatt gi katten din mye frisk luft og en annen utsikt.

10) Hold utekatten din varm om vinteren

Hvis katten din oppholder seg ute i de kalde vintermånedene, er det viktig å sørge for at den kan holde seg varm. Her er noen tips om hvordan du holder utekatter varme:

 • Sørg for at kattunger, seniorkatter eller syke katter aldri holdes ute hvis temperaturen er under 8°C1.
 • Hvis mulig, gi katten din ly for vinteren eller bygg et utendørs kattehus.
 • Sørg for at kattehuset utendørs holdes tørt og varmt. Bruk en vanntett isolator.
 • Inkluder en oppvarmet katteseng inne i kattehuset.
 • Gi oppvarmet mat og vann og sørg for at den er beskyttet mot regn og snø.
 • Installer en katteluke, slik at katten din kan gå ut når den vil, og komme tilbake innendørs for ly når som helst.

Så det var våre tips for å holde en utekatt trygg! Vi håper disse ideene hjelper deg med å ta vare på utekatten din og sikre at den lever et langt, sunt liv. Er det noe du vil legge til denne listen?


Likte du det du leste her? Del det med vennene dine!