Wanneer je hond weer eens voor de zoveelste keer uit de tuin of via de voordeur ontsnapt, is dat niet alleen erg vervelend voor jou. Het kan ook gevaarlijk zijn voor de hond. Een weggelopen hond kan aangereden worden door een auto, aangevallen worden door een andere hond of iemand verwonden. Bijna elke hond loopt weleens weg. Loopt je hond echter regelmatig weg? Dan is het tijd om uit te zoeken hoe je je hond veilig kunt houden in je tuin of huis.

Verpakking van Tractive GPS DOG 4

Weet altijd waar je hond is

Volg elke stap in realtime met een onbeperkt bereik. Ontvang meldingen als je viervoeter te ver afdwaalt. Houd je maatje in vorm met Activiteitenmonitoring. En laat anderen, zoals je hondenuitlater of -oppas, ook een oogje in het zeil houden.

Tractive GPS kopen

Waarom loopt mijn hond weg?

Een hond kan om verschillende redenen weglopen. Een hond kan weglopen omdat hij een eekhoorn ziet, waardoor zijn natuurlijke jachtinstinct naar boven komt. Je hond kan ook weglopen omdat hij met je wil spelen en verwacht dat je achter hem aangaat. Het kan ook zijn dat je hond een geheime ontsnappingsroute heeft gevonden door een gat in je omheining. Of misschien gaat je hond bij de buren op bezoek.

Veelvoorkomende redenen waarom honden weglopen zijn:

Als je hond steeds wegloopt, stopt dit gedrag niet vanzelf. Het is dus aan jou om een ​​veilige, aangename omgeving in je tuin te creëren en positief gedrag te bekrachtigen, zodat je hond niet meer steeds ervandoor gaat.

Controleer de omheining en poorten om te voorkomen dat je hond ontsnapt

Als je hond vaak uit de tuin ontsnapt, zelfs als je een hondenomheining hebt, controleer dan of het hekwerk is beschadigd. Honden kunnen zich door kleinere openingen wringen dan je zou denken. Zoek naar plekken waar je hond een gat onder het hek heeft gegraven. Mocht je een gat hebben gevonden, maak dan gebruik van kippengaas of ander materiaal om te voorkomen dat je hond onder het hekwerk gaat graven en kan ontsnappen. 

Houd er ook rekening mee dat je hond meubels of andere dingen in de tuin kan gebruiken als opstapje om over het hek te klimmen. Het is daarom aan te raden deze spullen verder van de omheining te verplaatsen.

Als je hond erg atletisch is, kan hij waarschijnlijk zonder problemen over een omheining springen. In dat geval kun je het beste je hekwerk verhogen. 

Controleer ook altijd of het hek goed is gesloten. Heb je het poortje bijvoorbeeld horen dichtklikken nadat je het achter je hebt dichtgegooid? Zo niet, dan is het slechts een kwestie van tijd voordat je hond weer uit de tuin ontsnapt. 

Lees meer over handige ideeën voor een hondenomheining. Als je hond vaak wegloopt, kan de virtuele omheining van Tractive GPS een uitkomst bieden, aangezien je bijvoorbeeld gelijk een melding krijgt wanneer je viervoeter uit de tuin ontsnapt.

Train je hond om niet weg te rennen

Door de hond basiscommando’s als ‘zit’, ‘blijf’ en ‘kom’ aan te leren, kun je voorkomen dat de hond steeds wegrent. Een hondenschool is een geweldige manier om trainingstechnieken te leren en een band op te bouwen met je trouwe viervoeter. Als je hond naar je luistert, zal hij minder snel wegrennen.

Effectieve hondentraining maakt gebruik van positieve bekrachtiging. Beloon je hond bijvoorbeeld met iets lekkers wanneer hij gewenst gedrag vertoont, maar negeer hem als hij zich misdraagt ​​(tenzij je hond in gevaar is). 

Hondentraining heeft niet alleen effect op de hond, maar ook op het baasje. Ren jij elke keer achter je hond aan wanneer hij ervandoor gaat? Als dat zo is, kan je hond dit als een spelletje zien en telkens voor de lol ontsnappen. Haal je je ontsnapte hond op met de auto? Als je huisdier van deze autoritjes geniet, kan dit het ongewenste gedrag versterken. Als je erover nadenkt, gedraag je je als het baasje van je hond of is hij zijn eigen baas?

De training van je hond vergt consistentie en geduld, maar de resultaten zijn het waard. De tijd die je besteedt aan het trainen van je viervoeter schept vertrouwen tussen jou en je hond, vergroot de veiligheid voor anderen en versterkt jullie relatie.

Moet ik een hond straffen die wegloopt?

Straffen is geen effectieve manier om te voorkomen dat je hond wegloopt. Honden associëren straf met wat ze doen op het moment dat ze worden gestraft. Als je je hond bij thuiskomst straft, zal je maatje de terugkeer associëren met straf. Als gevolg hiervan kan je hond bang voor je worden of kan hij aarzelen om naar huis terug te keren. Dus tenzij je je hond op heterdaad betrapt, zal een straf hem er waarschijnlijk niet van weerhouden om weer weg te lopen.

Maak gebruik van positieve bekrachtiging om je hond te trainen in plaats van hem te straffen.

Zo voorkom je dat je hond via de deur of open poort ontsnapt

Zorg er altijd voor dat je de hond aangelijnd houdt en de riem goed vasthoudt voordat je de deur of het hek opent. Zo voorkom je dat de hond wegloopt. Simpele commando’s, zoals ‘zit’ of ‘kom’, kunnen ook goed van pas komen. Als je je hond traint om op zijn plaats te blijven, kun je gewoon de deur opendoen wanneer er wordt aangebeld.

Om te voorkomen dat je wordt afgeleid, kun je het beste multitasking vermijden bij het openen van de deur of het tuinhekje, zoals de telefoon opnemen of met iemand praten. Houd je hond goed in de gaten en let op hoe hij zich gedraagt totdat je viervoeter aangelijnd is of je commando’s volgt. 

witte hond die buiten op het grasveld springt en rent
Tractive GPS-tracker voor honden met Activiteitenmonitoring

Geef je hond meer beweging om te voorkomen dat hij wegloopt

Puppy’s en jonge honden hebben veel energie. Door je hond wat vaker uit te laten, kan hij zijn overtollige energie kwijt die hij anders zou gebruiken om te graven, te klimmen of over het hek te springen

Daarnaast kun je je hond gezond houden met dagelijkse wandelingen. Ook kun je hiermee obesitas bij je hond voorkomen. Wandelen is een zeer verrijkende activiteit voor je hond, omdat hij dan de kans krijgt om nieuwe dingen te zien en te snuffelen. Bovendien is het fijn voor je hond dat hij meer tijd kan doorbrengen met zijn favoriete persoon. 

hond die op de achtergrond door het gras rent; tractive gps-app met activiteitenmonitoring voor honden op de voorgrond

Blijf samen fit

Stel dagelijkse doelen. Kijk of je hond voldoende beweging en rust krijgt. Vergelijk zijn activiteit met die van vergelijkbare hondenrassen. Daag je vrienden uit en stijg in het wereldwijde klassement.

Trackers voor honden kopen

Voorkom dat je hond uit angst of verveling wegloopt

Je hond vrij laten rondlopen in een omheinde tuin, voldoet dit mogelijk niet aan alle behoeften van je viervoeter. Het kan zijn dat je je tuin wat interessanter moet maken om de drang van je hond om weg te lopen te verminderen. Zorg dat je hond verschillende soorten speeltjes hebt om mee te spelen. Breng genoeg quality time met de hond door in de tuin. Als je hond veel in de tuin zit, voorzie hem dan van een schuilplaats en genoeg eten en drinken. 

Honden kunnen angstig reageren wanneer ze harde geluiden horen. Hierdoor kunnen ze uit de tuin ontsnappen. Houd je hond daarom zoveel mogelijk binnen tijdens bouwwerkzaamheden, vuurwerk of onweer.

Honden kunnen ontsnappen omdat ze op zoek zijn naar een partner

Honden hebben een sterk voortplantingsinstinct. Voorkomen dat een hond ontsnapt kan bijna onmogelijk zijn als er geschikte partners in de buurt zijn om mee te paren. Honden worden geslachtsrijp wanneer ze ongeveer zes maanden worden. Daarom is het een goed idee om je hond te castreren of steriliseren wanneer dit wordt aanbevolen door de dierenarts. Het castreren of steriliseren van de hond verkleint het risico dat je viervoeter wegloopt. Bovendien voorkom je ongeplande nestjes en het aantal ongewenste huisdieren dat jaarlijks wordt geëuthanaseerd. 

Een loopse hond? Dit is alles wat je moet weten.

Een GPS-tracker kan helpen om je hond terug te vinden wanneer hij ontsnapt

GPS-trackers gebruiken de nieuwste technologie om weggelopen honden te lokaliseren. De Tractive GPS-tracker wordt bijvoorbeeld aan de halsband van je hond bevestigd en maakt verbinding met een app op je smartphone waarmee je de exacte locatie van je huisdier kunt zien. Als je hond steeds wegloopt, kan een GPS-tracker de uitkomst bieden. Een GPS-tracker is ook handig als je op het platteland woont en je je trouwe viervoeter snel wilt vinden. 

Voorkom dat je hond wegloopt

Een weggelopen hond kan een gevaar vormen voor zichzelf. Ook anderen kunnen overlast van je hond ervaren. Als huisdiereigenaar ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van je hond. Een hond is tenslotte voor alles aangewezen op zijn baasje.

Met een beetje tijd en geduld kun je een manier vinden om te voorkomen dat je hond ervandoor gaat of uit de tuin ontsnapt. Door je omheining aan te passen, je hond te trainen of je tuin wat gezelliger te maken, kun je ervoor zorgen dat je hond veilig in de tuin blijft en dat je vele jaren samen kunt doorbrengen.