Er zijn zoveel soorten halsbanden op de markt verkrijgbaar. Van de klassieke halsband tot een GPS-halsband, trainingshalsband en slipketting… Het is begrijpelijk als je niet weet welke je moet hebben. Als je benieuwd bent naar de verschillende soorten hondenhalsbanden, vertellen we je graag wat de meest gebruikelijke typen zijn en welke halsband je hond mogelijk nodig heeft.

Kort gezegd raden we altijd aan om hondenspullen te kopen die bijdragen aan de veiligheid en het welzijn van een hond. Denk bijvoorbeeld aan een hondenpenning en een GPS-tracker voor honden. Lees gauw verder voor meer informatie!

De meest voorkomende soorten halsbanden

De verschillende soorten halsbanden voor honden op de markt verschillen in hun doel. De meest voorkomende typen halsbanden zijn:

 • Gewone hondenhalsband
 • Hondenhalsband met tracker
 • Trainingshalsband

Gewone hondenhalsbanden

Wellicht is het eerste beeld dat bij je opkomt wanneer je denkt aan ‘hondenhalsbanden’ de standaard halsband. Dit is een eenvoudige, verstelbare halsband die ontworpen is voor dagelijks gebruik. We raden aan om er een voor jouw hond aan te schaffen, waar je een hondenpenning en een trackingapparaat aan kunt bevestigen.

Idealiter is de halsband van je hond licht van gewicht en comfortabel om te dragen. Een handige vuistregel is dat je twee vingers tussen de halsband en de nek van de hond kunt steken. Dit zorgt ervoor dat de halsband strak genoeg zit om te voorkomen dat hij afglijdt, maar dat deze niet zo strak zit dat het ongemak of pijn veroorzaakt bij je hond.

Een hond die in een besneeuwd veld staat met zijn halsband en hondenpenning

Een gewone halsband vormt tevens de eerste stap om je hond te leren aan de lijn te lopen. Dit is niet alleen een plezierige activiteit om samen te ondernemen, maar op de meeste plekken is het ook verplicht om je hond aangelijnd te houden. Check daarom altijd de lokale regelgeving om te zien welke voorschriften van kracht zijn.

Andere typen standaardhalsbanden

Dit zijn enkele typen standaardhalsbanden die je kunt kopen:

 • Martingale-halsbanden zijn flexibel en kunnen helpen voorkomen dat de halsband afglijdt. Ze zijn verstelbaar en trekken strakker wanneer er spanning op de lijn komt zonder verstikking of pijn.
 • Hondenhalsters. Een hondenhalster leg je over de snuit van je hond. Dit type halsband kan helpen bij het trainen van je hond om aan de lijn te lopen en het biedt een directe manier om je hond te sturen zonder je huisdier pijn te doen.
 • Tuigjes of anti-trekhalsbanden gaan over de nek en borst van je hond voor een comfortabele pasvorm. Ze zijn ideaal voor honden die de neiging hebben om te trekken en ook geschikt voor honden met nek-, rug- en luchtwegproblemen. Sommige experts raden zelfs aan om al vroeg te oefenen met een tuigje, vooral omdat puppy’s vaak de neiging hebben om aan de riem te trekken en weg te rennen.
 • Ronde halsbanden zijn geschikt voor honden met een gevoelige huid, inclusief die met rollen en rimpels.

Hondenhalsbanden die je het beste kunt vermijden

In het algemeen wordt het zowel door dierenartsen als dierenexperts afgeraden om slipkettingen te gebruiken.1 De slipketting heeft de neiging om strak te trekken, wat na verloop van tijd het risico op letsel vergroot en in sommige gevallen zelfs wurging tot gevolg kan hebben. Dit risico is vooral relevant als je een kleine hond hebt.

Dergelijke halsbanden maken doorgaans gebruik van negatieve bekrachtiging (zoals pijn en straf) om honden te ’trainen’. Daarom adviseren we altijd om meer humane alternatieven te overwegen, zoals een anti-trekhalsband of een tuigje. Als je twijfels hebt, is het ook aan te raden om contact op te nemen met je lokale dierenarts, die je eventueel kan doorverwijzen naar een veterinaire gedragsspecialist.

Is het verplicht om een hondenpenning aan de halsband van je hond te bevestigen?

Hoewel een hondenpenning niet verplicht is, wordt het sterk aanbevolen. In Nederland zijn hondenbezitters wel verplicht hun honden te registreren en te laten chippen.

Een hond die op een grasveld staat en een halsband draagt ​​met een identiteitsplaatje

Een hondenpenning biedt de mogelijkheid om belangrijke informatie over je hond op te nemen, waaronder:

 • Je contactgegevens, inclusief je telefoonnummer, zodat er contact met je kan worden opgenomen als iemand je hond vindt.
 • Je adres.
 • Medische gegevens, zoals medicatie en vaccinaties.

Mocht je hond wegrennen, dan is deze informatie van onschatbare waarde. Voor extra gemoedsrust kun je een GPS-tracker aan de halsband van je hond bevestigen. Als het nodig is, kun je onmiddellijk actie ondernemen.

Hondenhalsbanden met tracker

In een wereld waar hondendiefstal helaas steeds vaker voorkomt, kan een halsband met tracker helpen om je trouwe viervoeter veilig te houden. Het wordt geschat dat ongeveer een op de drie huisdieren vermist raakt.2 Door een GPS-tracker aan de halsband van je hond te bevestigen, kun je op elk moment op de hoogte blijven van zijn locatie, waar hij zich ook bevindt.

bruine hond met halsband met gps-tracker

GPS-trackers zijn uitermate geschikt om een energieke hond te volgen, vooral als deze geneigd is weg te lopen of een sterk jachtinstinct heeft. Wat de reden ook is waarom honden de neiging hebben om te ontsnappen, met een GPS-tracker voor honden hoef je je nooit meer zorgen te maken over het kwijtraken van je maatje.

Zo heeft de Tractive GPS-tracker een onbeperkt bereik en krijg je elke 2-3 seconden realtime updates over de locatie van je hond. Bovendien werkt de tracker overal waar mobiele dekking is in meer dan 175 landen wereldwijd. Dit betekent dat je je viervoeter overal ter wereld kunt volgen. Met slechts één blik op de app kun je de actuele locatie van je hond zien en snel je huisdier terugvinden, waardoor de kans op een veilige en snelle hereniging groter wordt.

Misschien denk je dat een GPS-tracker vooral zinvol is op het platteland of tijdens buitenavonturen. Maar de kans dat een hond in de stad wegloopt, is net zo reëel als op het platteland. Door een GPS-tracker aan de halsband van je vriend te bevestigen, ben je beter uitgerust om hem te beschermen tegen mogelijke gevaren.

Verpakking van Tractive GPS-tracker voor honden

Weet altijd waar je hond is

Volg elke stap in realtime met een onbeperkt bereik. Ontvang meldingen als je viervoeter te ver afdwaalt. Houd je maatje gelukkig en gezond met Wellness-monitoring. En laat anderen, zoals je hondenuitlater of -oppas, ook een oogje in het zeil houden.

Shop trackers voor honden

De juiste tracker voor je hond

Met de opkomst van trackingapparaten zoals Tile-tags, Apple AirTags en zelfs de Ring Pet Tag, vraag je je misschien af of deze geschikt zijn voor het volgen van honden. Echter zijn deze apparaten niet bedoeld om gebruikt te worden voor honden.

 • Tile tags en Apple AirTags zijn Bluetooth-trackers bedoeld voor het volgen van voorwerpen, niet voor huisdieren. Ze waarschuwen met een hoorbaar geluid of geven een melding als het voorwerp zich binnen het Bluetooth-bereik bevindt, meestal zo’n 9-12 meter. Dit maakt ze niet ideaal voor een actieve buitenhond.
 • De Ring Pet Tag is vergelijkbaar met een microchip en bevat een aangepaste QR-code waarmee iemand je hond kan identificeren als hij wegloopt. Bedenk echter dat dit geen garantie is dat je je huisdier veilig terugvindt.
 • Hoewel er andere GPS-halsbanden beschikbaar zijn, raden we sterk af om zogenaamde trainingshalsbanden te gebruiken. Veel hiervan maken gebruik van aversieve prikkels, zoals schokken, wat na verloop van tijd zowel de fysieke gezondheid van je hond als het vertrouwen in jou kan schaden.

Wij adviseren ook om geen tracker te kiezen die om de nek van je hond hangt, zoals de AirTag, Samsung SmartTag of Tile-tag.) Het apparaat kan eraf vallen, je hond kan door het apparaat ergens vast komen te zitten of hij kan op het apparaat kauwen en het doorslikken.

In tegenstelling hiermee wordt de Tractive GPS-tracker geleverd met veiligheidsclips waarmee je hem stevig aan de halsband van je hond kunt bevestigen. Hierdoor zit hij stevig vast, waardoor de kans kleiner wordt dat deze eraf valt. Je hond zal bovendien amper merken dat hij de tracker om heeft.

Een man die zijn hond knuffelt die een halsband met de Tractive GPS-tracker om heeft

De juiste tracker is van onschatbare waarde

Wanneer je overweegt om de standaardhalsband van je hond te upgraden naar een versie met tracker, is de beste keuze een GPS-tracker voor honden. In het bijzonder is er één ontwikkeld met de specifieke behoeften van huisdieren en hun baasjes in gedachten.

Huisdiereigenaren wereldwijd vertrouwen op de levensreddende technologie van Tractive om ervoor te zorgen dat hun honden veilig en gezond blijven. Neem bijvoorbeeld Francesca. Haar golden retriever, Happy, raakte verdwaald tijdens zijn eerste wandeling in de Alpen. Ondanks de paniek wist Francesca het hoofd koel te houden. Ze schakelde snel LIVE Tracking in en had hem binnen de kortste keren weer gevonden.

Francesca vertelt:

“Ik herinnerde me dat ik de GPS-tracker bij Happy had omgedaan. Ik schakelde onmiddellijk de modus LIVE Tracking in en begon opgelucht adem te halen terwijl ik steeds dichter bij zijn locatie kwam.

Toen kon ik rechtstreeks op mijn telefoon zijn route live volgen en de locatiebepaling was zo nauwkeurig dat ik uiteindelijk Happy vond. Hij stond aan de rand van een berg bij een bron water te drinken.

Twee vrouwen die aan het hiken zitten geknield naast een golden retriever in een meer in de bergen

Tractive GPS-tracker bestellen

Houd de gezondheid en het welzijn van je hond met Tractive

Met het juiste apparaat kun je meer dan alleen het volgen van de locatie van je hond. De tracker stelt je in staat om ook het slaap- en activiteitsniveau van je hond in de gaten te houden. Door dit gedrag in de loop van de tijd te volgen, kun je gemakkelijker veranderingen opmerken en zelfs medische noodgevallen voorkomen.

Hieronder lees je het verhaal van een van de gebruikers van Tractive. Door gebruik te maken van het Wellness-profiel heeft ze op tijd een oorontsteking bij haar hond opgespoord:

Evi, hulphond voor PTSS met haar Tractive GPS

Evi, mijn hulphond voor PTSS, was de eerste die het uitprobeerde. Dankzij de gegevens die mijn Tractive-apparaat verschafte, ontdekte ik na drie en een halve week gebruik dat ze ziek was voordat ik zelfs maar de symptomen had opgemerkt. Haar slaapkwaliteit was plotseling van ongeveer 90% naar 60% gekelderd en het aantal actieve minuten was met ongeveer 50 minuten per dag afgenomen.

Ondanks het feit dat ze er nog steeds blij en gezond uitzag, gaf mijn Tractive-apparaat aan dat er iets mis was. Ik liet deze informatie aan de dierenarts zien. De dierenarts nam mijn bezorgdheid serieus en het bleek dat ze een beginnende oorontsteking had!

De Tractive GPS-tracker is nu een onmisbaar onderdeel van mijn dagelijkse uitrusting geworden en ik kan niet meer zonder.

– Cissy V, Nederland

Vaak kan je hond te maken hebben met een gezondheidsprobleem waarvan de gedragsveranderingen wellicht subtiel zijn en daardoor makkelijk over het hoofd gezien kunnen worden. Maar met de gezondheidswaarschuwingen van Tractive ontvang je direct een melding als de slaap van je hond vaak wordt verstoord of als hij minder actief is dan normaal. Hierdoor kun je snel reageren en je viervoeter de hulp bieden die hij op dat moment het meest nodig heeft.

Trainingshalsbanden

Trainingshalsbanden voor honden zijn verkrijgbaar in diverse modellen en met verschillende functies. Net als riemen en ID-tags kunnen er wettelijke vereisten (en beperkingen) van kracht zijn, afhankelijk van waar je woont.

Hoe werken trainingshalsbanden?

Door middel van elektrostatische stimulatie, al dan niet in combinatie met trillingen en/of geluid, zou een trainingshalsband je hond moeten uitnodigen om ongewenst gedrag, zoals overmatig blaffen, te stoppen.

Een man traint zijn hond in een park

Trainingshalsband met afstandsbediening

Met een trainingshalsband met afstandsbediening kun je het gedrag van je hond op afstand beheren. Ze worden weleens gebruikt voor grenstraining, om te voorkomen dat je hond een afgebakend veilig gebied verlaat, evenals voor het aanpakken van ander ongewenst gedrag, zoals overmatig blaffen.

Deze halsbanden maken vaak gebruik van elektrische signalen die via radiozenders worden verzonden. Helaas kunnen sommige op afstand bediende halsbanden ook aversieve stimuli (zoals statische schokken) gebruiken om bepaald gedrag bij je hond te ontmoedigen.

Wat zijn elektronische halsbanden voor honden?

Elektronische halsbanden, ook wel e-halsbanden genoemd, zijn een soort trainingshalsband voor honden die elektronische signalen gebruikt om met je hond te communiceren. Hiermee kun je verschillende soorten stimulatie toepassen om gedrag te versterken of juist te ontmoedigen, afhankelijk van het model. Dit kan statische, trillings- of geluidssignalen omvatten.

Let erop dat het in Nederland niet meer is toegestaan om stroomstootapparatuur bij honden te gebruiken. Ook elektronische halsbanden (en prikhalsbanden) zijn dus verboden.4 Afgezien van onnodige pijn, kunnen deze apparaten leiden tot stress, angst en agressiviteit bij de hond. Bovendien kunnen de elektrische schokken de band tussen het baasje en het dier schaden.

Een hond die door een besneeuwd bos rent

Hondvriendelijke alternatieven voor elektronische halsbanden

Honden zijn emotioneel intelligent en reageren goed op positieve bekrachtiging. Als je je afvraagt hoe je je hond kunt trainen zonder in te spelen op angst of stress, vind je hieronder enkele hondvriendelijke opties.

Clickertraining

Clickertraining is een trainingsmethode die is gebaseerd op positieve bekrachtiging. Zo kun je je hond helpen conditioneren om een ​​beloning te associëren met het geluid van een clicker. Het is een leuke, positieve manier om je hond te trainen om bepaald gedrag uit te voeren zonder dat je huisdier pijn hoeft te lijden.

Naast regelmatige positieve bekrachtiging helpt clickertraining je om je verwachtingen duidelijk aan je hond over te brengen. De clicker maakt een consistent geluid. Voor je maatje is het dus duidelijker wanneer je hem een compliment geeft met de clicker dan met je stem.

Clickertraining werkt uitstekend bij honden van alle leeftijden, maten, rassen en temperamenten. Het is een goede keuze voor zowel basis- als geavanceerde commando’s en heeft veel praktische voordelen. Werkhonden, hulphonden en therapiehonden over de hele wereld worden getraind met behulp van een clicker.

Tractive Virtuele omheining: een alternatief voor trainingshalsbanden

Met Tractive kun je een Virtuele omheining of een veilige zone instellen voor je hond. Als je hond dit gebied verlaat, ontvang je onmiddellijk een melding op je telefoon. Op deze manier kun je je hond lokaliseren en volgen als hij de veilige zone verlaat, zonder gebruik te maken van trainingshalsbanden.

Tractive GPS Virtual Fence-infographic

De Tractive GPS-tracker is niet alleen erg hondvriendelijk, maar dankzij het apparaat kun je je hond ook meer vrijheid en onafhankelijkheid geven.

Kun je de licht- of geluidsfunctie van de Tractive GPS-tracker gebruiken om je hond te trainen?

Dit is een veelgestelde vraag die we krijgen en het antwoord is nee. Deze functie is bedoeld om je te helpen je hond te vinden en niet om hem te trainen.

Een van de innovatieve trackingfuncties van Tractive is Licht en geluid. Als je hond in het donker is weggelopen, kun je de licht- of geluidsfunctie gebruiken om hem te lokaliseren. Deze functie is bedoeld om je huisdier te lokaliseren in situaties waarin hij misschien niet meteen zichtbaar is en niet om hem te trainen.

 • De Tractive GPS-tracker beschikt over een LED-lampje. Met de lichtfunctie kun je bijvoorbeeld een hond met een donkere vacht lokaliseren als hij laat in de avond is weggelopen.
 • Met de geluidsfunctie kun je de zoemer gebruiken om je te helpen te bepalen waar je hond zich bevindt. Dit is een handige optie voor als je je hond overdag niet kunt vinden.

Nogmaals, we raden af de licht- en geluidsfunctie te gebruiken om je hond te trainen. Misschien heb je wel eens gehoord van op audio gebaseerde trackers, zoals Tile, waarbij gebruikers een geluid activeren om hun huisdieren naar huis te roepen. De Tractive GPS-tracker is niet ontworpen om honden te trainen; het apparaat is bedoeld om je hond terug te vinden, niet om hem voor etenstijd terug te roepen.

Een vrouw die haar hond knuffelt die een rood tuigje draagt

Naast deze mogelijkheden is het ook altijd verstandig om advies in te winnen bij een gecertificeerde hondentrainer of om je opties te bespreken met je lokale dierenarts. Zij kunnen je doorverwijzen naar een veterinaire gedragsspecialist die je kan helpen met het trainen van je hond en het aanpakken van specifiek ongewenst gedrag.

Uiteindelijk is het altijd het beste om de veiligheid en het welzijn van je maatje voorop te stellen.

Houd de veiligheid van je hond in de gaten met de juiste hondenhalsband

Nadat je hebt nagedacht over de behoeften van je hond, raden we altijd een halsband aan die is ontworpen met het oog op veiligheid.

 • Normale halsbanden: Een gewone halsband met een hondenpenning kan helpen bij identificatie door vreemden. Overweeg een Martingale-halsband als je hond de neiging heeft om eruit te glippen of een ronde halsband als je hond een gevoelige huid heeft. Vermijd echter prikhalsbanden en slipkettingen, omdat deze ongemak en pijn kunnen veroorzaken.
 • Halsbanden met GPS-tracker: Met dit type halsband kun je je hond volgen. De Tractive GPS-tracker biedt bijvoorbeeld live tracking met onbeperkt bereik, zodat je altijd weet waar je hond is. Vermijd trackers die zijn ontworpen voor spullen in plaats van huisdieren.
 • Trainingshalsbanden: Trainingshalsbanden met afstandsbediening kunnen helpen ongewenst gedrag te ontmoedigen met geluid of trilling. Vermijd elektronische halsbanden of stroomhalsbanden. Overweeg humane alternatieven zoals clickertraining of werk samen met een professionele hondentrainer.

Door jezelf goed te informeren over de verschillende soorten halsbanden, kun je een halsband kiezen die het beste past bij je hond. Nadat je een goed passende halsband hebt gekozen, overweeg dan om een GPS-tracker voor honden aan te schaffen voor totale gemoedsrust.

Ken je iemand die net een nieuwe hond heeft genomen? Deel dit artikel dan met hem of haar!