GPS-hundhalsband, träningshalsband, stryp, halvstryp, fast … Det finns så många olika typer av hundhalsband att välja bland! Inte så konstigt om du blir osäker på vilket alternativ som är bäst. Om du är nyfiken på de olika typerna av hundhalsband har du hittat helt rätt. I det här inlägget tar vi en titt på de vanligaste typerna och vilket alternativ som är bäst för dig och din vovve.

I ett nötskal: vi rekommenderar alltid att du väljer alternativet som främjar hundens hälsa och säkerhet. I bästa fall är det en ID-bricka, en hund-GPS och ett humant (och lagligt) sätt att hålla hunden på rätt spår. Då kör vi.

De vanligaste typerna av hundhalsband och hur de används

Alla olika typer av hundhalsband på marknaden har olika syften. De vanligaste är:

 • Vanliga (fasta) hundhalsband
 • Hundhalsband med spårning
 • Träningshalsband

Vanliga (fasta) hundhalsband

Om vi säger ”hundhalsband” är det sannolikt den här typen du tänker på. Vanliga (fasta) hundhalsband är justerbara hundhalsband som används till vardags. Vi rekommenderar att du köper ett sådant halsband till hunden för att fästa en ID-bricka och en GPS-spårare på halsbandet. Mer om det i nästa del.

Hundhalsbandet ska vara lätt och bekvämt. En bra tumregel är att du ska kunna föra in två fingrar mellan hundhalsbandet och hundens hals. På så sätt sitter hundhalsbandet åt tillräckligt så att det inte trillar av, men inte så snävt att det gör illa hunden.

Hund som står på snö med tydlig vy av hundens hundhalsband och ID-bricka

Ett vanligt hundhalsband är det första steget för koppelträning. Och det är faktiskt mer än något roligt ni kan göra tillsammans. På de flesta platserna gäller koppeltvång, så se till att din hund kan gå i koppel. Se även till att kontrollera lokala regler för att se vad som gäller.

Olika typer av vanliga hundhalsband

Här har vi samlat typer av vanliga hundhalsband som du kanske stött på, och vi beskriver även när de lämpar sig:

 • Halvstryp, som är flexibla hundhalsband. Dessa förhindrar även att hunden smiter ur halsbandet. De är justerbara och dras åt om hunden drar, utan att strypa eller skada vovven.
 • Nosgrimma, som förs över hundens huvud och liknar en munkorg (fast utan att täcka hundens mun). Den här typen av hundhalsband passar träning för att lära hunden att gå i koppel och gå fot. Det låter dig vänligt men bestämt rikta hunden bort från oönskade beteenden.
 • Hundsele, som hunden bär runt halsen och bröstkorgen. Det här är en bekväm lösning för hunden och passar vovvar som drar mycket eller har problem med halsen, ryggen eller luftvägarna. Vissa experter rekommenderar att du börjar träna hunden att gå i sele så tidigt som möjligt. Detta eftersom valpar ofta drar i kopplet och kan slita sig.
 • Rundsydda hundhalsband, som kan underlätta för hundar med känslig hud eller rynkor.

Hundhalsband du bör undvika

Veterinärer och hundexperter är eniga om att du inte ska använda en hundkedja som halsband, eller tagghalsband.1 Dessa drar mot hundens hals och kan med tiden öka risken för skada eller strypning. De är särskilt farliga om du har en mindre hund.

Dessa typer av hundhalsband använder negativ förstärkning (d.v.s. smärta och bestraffning) för att ”träna” hunden. Vi rekommenderar att du väljer mer humana alternativ, som halvstryp eller en sele. Om du har svårt att kontrollera hunden eller att få vovven att gå i koppel bör du rådfråga närmaste hundtränare.

Måste jag fästa en ID-bricka på hundhalsbandet?

I Sverige ska alla hundar vara märkta med microchip eller tatuering, men lagen säger inget om ID-brickor. Dock är det en god idé att fästa en bricka på hundens halsband, ifall hen springer bort eller går vilse.

Hund som står på gräsmatta med hundhalsband och ID-bricka

Hundens ID-bricka bör ha en gravering med:

 • Dina kontaktuppgifter, inklusive ditt telefonnummer. Om hunden springer bort och blir upphittad kan du meddelas på direkten.
 • Området där du bor, som din stad.
 • Information om hundens vaccin. Detta krävs i vissa amerikanska stater. I Sverige är det inte praxis, men kan ändå vara en god idé.

Denna information hjälper till om hunden springer bort. Och om du även fäster en hund-GPS på vovvens halsband kan du aktivt hitta din pälskling när det behövs.

Hundhalsband med spårning

Tyvärr blir stöld av hundar allt vanligare, men du kan skydda vovven med hjälp av en hund-GPS. Och visste du? Cirka en tredjedel av alla husdjur springer bort eller går vilse någon gång i livet.2 Men med en hund-GPS på hundhalsbandet kan du hålla koll på vovvens plats var och när som helst.

Brun hund med hundhalsband och hund-GPS

En hund-GPS är en smart lösning om du har en hyperaktiv hund, en pälskling som lätt blir skrämd eller en vovve med stark jaktinstinkt. Det finns otaliga anledningar till att hundar springer bort men med en hund-GPS slipper du oroa dig för det.

Till exempel: Tractive GPS har obegränsad räckvidd och skickar uppdateringar i realtid som visar hundens plats – var 2:a till 3:e sekund. På så sätt kan du spåra vovven var och när som helst. Ta helt enkelt en titt på appen för att spåra hunden i realtid eller för att aktivt skydda och hitta din vovve.


Du kanske bor i storstaden och tänker att en hundpejl bara används ute på landet eller på friluftsäventyr. Men det är lika troligt att en hund springer bort i city som på landet. Och de två situationerna medför olika faror. Därför rekommenderar vi att du fäster en hund-GPS på vovvens halsband så att du kan skydda din pälskling.

Emballage för Tractive GPS DOG 4

Följ hundens varje steg

Följ hundens varje steg i realtid med obegränsad räckvidd. Få notiser om hunden går för långt hemifrån. Se till att vovven är glad och frisk med hälsospårning. Och låt andra (som hundrastaren eller hundvakten) spåra hunden.

Köp hund-GPS

Så väljer du rätt typ av spårning för hunden

Precis som alla olika typer av hundhalsband så finns det otaliga spårare på marknaden, till exempel Tile, Apple AirTag och Ring Pet. Du undrar säkert om dessa exempel är GPS-hundhalsband? Eller hundpejl? Svaret är enkelt: nej, ingen av dessa enheter har designats för hundar.

 • Tile och Apple AirTag är Bluetooth-enheter för att spåra saker, inte husdjur. De skickar en notis eller ett ljud när saken du spårar är inom Bluetooth-räckvidd, vilket är cirka 12 meter (som ett kvarter). Med andra ord: inte ett bra alternativ för en aktiv och äventyrslysten hund.
 • Ring Pet liknar ett microchip. Produkten har en unik QR-kod som hjälper till att identifiera hunden om hen springer bort. Men det går ju inte att garantera att någon hittar vovven och skannar koden.
 • Det finns även andra GPS-halsband på marknaden. Du bör undvika halsbanden som säger sig vara ”träningshalsband” eller ”spårningshalsband”. Många av dessa produkter använder chocker för att ”träna” hunden att undvika oönskade beteenden. Med tiden kan det skada hundens psyke, och dess tillit till dig.

Bland alla olika typer av hundhalsband på marknaden finns det numera otaliga halsband som utformats för Apple AirTag. Men se upp! Många av dessa fästen gör att enheten (som en AirTag, Samsung Smart Tag eller Tile) hänger fritt på hundhalsbandet. Då kan den trilla av, göra att hunden fastnar eller så kan hunden tugga på eller svälja enheten.

Tractive GPS har däremot smarta lösningar för att fästa enheten på hundens halsband så att den inte trillar av och inte utgör en fara för hunden. I själva verket så kommer hunden knappt märka av sin tracker.

Man som kramar sin hund med Tractive GPS hundpejl på hundhalsband

Så kan rätt hundpejl rädda vovvens liv

När du ska uppgradera hundens halsband med en hundpejl är det bäst att välja en GPS-tracker. Se till att köpa en modell som har smarta funktioner för vovvar, hussar och mattar.

Hundägare världen över använder Tractive för att skydda sina husdjur och hålla dem i form. Tractive kan till och med rädda livet på din pälskling. Det är vad som hände med Happy, en golden retriever som sprang bort på sitt första äventyr i Alperna. Trots paniken lyckades hans matte Francesca hålla huvudet kallt. Hon slog snabbt på LIVE-läget och hittade Happy på nolltid.

Francesca berättar:

”Jag kom ihåg att Happy hade sin GPS-tracker på halsbandet. Jag slog omedelbart på LIVE läge och kunde äntligen andas ut när jag närmade mig hans plats.

Jag kunde följa hans väg i realtid, direkt i mobilen och platsen var så exakt att jag kunde hitta honom där han stod och drack vatten från en källa på bergskanten.

Two women hiking kneeling down next to golden retriever dog in a lake in the mountains

Läs hela berättelsen om Happy, Francesca och hur Tractive är en räddare i nöden för hussar och mattar världen över.

Skaffa Tractive GPS

Håll koll på hundens hälsa och välmående med Tractive

Med rätt enhet kan du göra mer än att bara spåra hundens plats. Med Tractive kan du till exempel hålla koll på hundens sömn och aktivitet. När du kan spåra dessa saker över en längre tid kan du lättare upptäcka förändringar och till och med förhindra allvarliga tillstånd.

Nedan kan du läsa en berättelse från en av Tractives mattar och hur hundens hälsoprofil hjälpte henne att upptäcka en sjukdom innan det blev för sent:

Evi, en utbildad servicehund för PTSD, med sin hundpejl

Evi, min PTSD-hund, var först med att prova på. Och efter tre och en halv vecka litade jag verkligen på uppgifterna jag fick från Tractive. Jag fick reda på att hon var sjuk innan jag ens kunde se det. Hennes sömnkvalitet minskade plötsligt från cirka 90% till 60% och hennes aktiva minuter minskade med runt 50 om dagen.

Även om hon fortfarande såg frisk och glad ut visade min Tractive-enhet att så inte var fallet. Jag tog med mig informationen till veterinären, som tog mig och Tractive på allvar. Det visade sig att Levi hade början på en infektion i öronen!

Min Tractive GPS är del av vardagen nu. Och det är så jag vill ha det.

Cissy V, Nederländerna

I vissa fall kan din pälskling ha en sjukdom men knappt märkbara förändringar i sitt beteende (som gör det enkelt att missa). Med Tractives hälsonotiser får du omedelbart en notis om hundens sömn störs ofta eller om hen är mindre aktiv än vanligtvis. På så sätt upptäcker du förändringar så snabbt som möjligt och kan se till att hunden får hjälp när det behövs.

Träningshalsband

Det finns som sagt många olika typer av hundhalsband, och även många olika typer av träningshalsband. Precis som koppel och ID-märkning kan reglerna för träningshalsband variera beroende på var du bor. I Sverige är det förbjudet att använda tagghalsband eller hundhalsband som ger elchocker. 

Hur fungerar träningshalsband?

Moderna träningshalsband hjälper dig som djurägare att träna hunden genom stimulation. Detta kan ske med hjälp av en vibration eller ett pip. Som sagt är det förbjudet att använda elchocker i Sverige. Dessa hundhalsband hjälper till att vänja bort oönskat beteende, till exempel att hunden skäller mycket.

En man som tränar hunden i en park

Träningshalsband med trådlösa anslutningar

Det finns även träningshalsband som låter dig kontrollera hundens beteende med hjälp av elektronik. Dessa kan användas för att förhindra att hunden går för långt bort eller skäller alltför mycket.

Den här typen av hundhalsband använder elektroniska signaler för att kommunicera med radiosändare.3 Tyvärr använder vissa träningshalsband elchocker för att kontrollera hunden.

Vad är elhalsband?

Elhalsband (eller e-halsband) är en typ av träningshalsband som använder elektroniska signaler för att kommunicera med hunden. Du kan använda denna typ av halsband för att förstärka (eller undvika) vissa beteenden. Beroende på modellen kan ett elhalsband använda vibrationer eller ljud för att skicka signaler till hunden.

Kom ihåg: veterinärer och djurorganisationer avråder från att använda elhalsband med elchocker, som dessutom är olagliga i Sverige.4 Dessa halsband bestraffar hunden i stället för att använda positiv förstärkning. Och om ett barn kommer åt halsbandet kan det leda till elchocker och olyckor. Hundhalsband med elchocker medför alltid en stor risk för att hunden eller andra i omgivningen skadas.

Hund som springer genom snön i en skog

Humana alternativ till elchocker

Hundar är känslomässigt intelligenta djur som svarar bra på positiv förstärkning. Så om du undrar hur du kan träna hunden att undvika ett specifikt beteende kan du läsa mer om humana alternativ nedan.

Klickerträning

Clicker training is a method based on positive reinforcement. With the help of clicker training, you can teach the dog to associate the sound of a clicker with a positive feeling. In other words: it’s a fun, positive way to teach the dog new things. (And you run zero risk of harming the dog.) 

In addition to regular positive reinforcement, clicker training helps you communicate clearly with the dog and tell them what you expect. Sounds of a clicker are consistent. So it’s a great way to signal ”nice job!” rather than using voice commands (which will inevitably vary and potentially confuse the dog).

Clicker training works for all dogs, regardless of age, size, breed and temperament. It’s a smart option for both basic and advanced training, and has tons of benefits in everyday life. Working dogs worldwide are trained with clicker training, as are guide dogs and assistance dogs .

Tractives virtuella staket: ett alternativ till träningshalsband

With Tractive you can create virtual fences that are ”safe areas” for the dog. If the dog leaves a safe area, you will receive a notification on your mobile immediately. Then you can actively find the dog if he has gone too far from home or to a dangerous place. 

Infografik om virtuella staket med Tractive GPS-spårning

Virtuella staket är alltså ett mycket mer humant alternativ än elchocker, och hjälper dig att skydda din fyrbenta vän. Du ska aldrig behöva tumma på vovvens frihet, självständighet eller tillit bara för att ”träna” hunden.

Kan jag använda Tractives ljud och ljus för att träna hunden?

Det här är en fråga vi ofta får. Svaret är nej. Tractives ljud och ljus är till för att hitta hunden – inte för träning. Är du osäker på vad det innebär? Läs då vidare.

Light and sound is one of Tractive’s innovative tracking features. If the dog runs away and is in a dark place, you can use the device’s sound and light to hear or see where the dog is. These functions are therefore for finding the dog, not for training.

 • Tractives ljusfunktioner inkluderar en LED-lampa. Du kan använda denna för att till exempel hitta en hund med svart päls som har sprungit bort på kvällen. 
 • Med ljudfunktionen kan du aktivera ett högt ljud som visar var hunden är. Detta är en smart lösning på dagtid, om du inte kan se hunden.

Som sagt rekommenderar vi inte att du använder Tractives ljud för att träna hunden. Du kanske har hört talas om ljudbaserade enheter som Tile då användare aktiverar ljudet för att kalla hem sina husdjur. Men din Tractive-enhet är inte utformad för att träna hundar. Vår tracker ska användas för att hitta bortsprungna vovvar, inte för att meddela att det är matdags.

Kvinna som kramar sin hund som har på sig en röd sele

Det kan även vara en god idé att kontakta en hundtränare eller att rådfråga en veterinär. De kan rekommendera specialister inom området som kan hjälpa dig att träna hunden och undvika oönskade beteenden.

Remember: the dog’s safety and well-being are A and O.

Skydda din hund med rätt hundhalsband

När du har sett över hundens behov rekommenderar vi att du väljer ett hundhalsband som har designats med hundens säkerhet i fokus.

 • Regular necklaces . A standard (fixed) dog collar with an ID tag can help others identify your runaway dog ​​and contact you. You can use a half choke if the dog pulls a lot. Or a round stitched dog collar if your pooch has a lot of wrinkles. You must not use barbed collars or chains as choke collars as these hurt the dog.
 • Dog collar with tracking . With a smart GPS unit on the dog collar, you can follow the pooch’s every step. GPS trackers like Tractive offer unlimited real-time tracking and also help you keep track of your dog’s activity and sleep. Avoid devices that are meant to track things rather than living things.
 • Träningshalsband. Dessa hundhalsband använder teknik för att vänja bort oönskat beteende. Det är olagligt att använda hundhalsband eller stängsel med elchocker som kan skada hunden. Välj i stället ett humant alternativ, som klickerträning eller att anlita en kvalificerad hundtränare.

By reading about all the different types of dog collars, you can protect the dog and prioritize safety and health. Also make sure to use a dog compass so that you never lose the dog.

Har du nära och kära som adopterat en hund eller köpt en valp? Dela den här artikeln med dem för att hjälpa till med första steget på vägen!