Er zijn veel misvattingen over de verschillende soorten producten voor onze huisdieren. Zeker als het gaat om GPS-trackers en microchips voor honden.

De twee meest voorkomende misvattingen zijn dat 1) GPS-trackers bij honden en andere huisdieren kunnen worden geïmplanteerd en dat 2) er microchips met GPS-tracking op de markt verkrijgbaar zijn. In dit artikel gaan we hier niet alleen dieper op in, maar kijken we ook naar de belangrijkste verschillen tussen GPS-trackers voor honden en microchips voor huisdieren.

Verpakking van Tractive GPS-tracker voor honden

Weet altijd waar je hond is

Volg elke stap in realtime met een onbeperkt bereik. Ontvang meldingen als je viervoeter te ver afdwaalt. Houd je maatje in vorm met Activiteitenmonitoring. En laat anderen, zoals je hondenuitlater of -oppas, ook een oogje in het zeil houden.

Shop trackers voor honden

Kun je een hond volgen met een microchip?

Net zoals veel huisdiereigenaren heb je waarschijnlijk verschillende manieren overwogen om je hond veilig te houden. Je hebt vast weleens gehoord van microchips en GPS-trackers voor honden. Hoe handig zou het zijn om een microchip met GPS-tracking in je hond te laten implanteren?

Als voorloper op het gebied van huisdierentrackers zijn we het daarmee eens. Het zou inderdaad de ideale oplossing zijn om onze viervoeters veilig te houden. Helaas zijn er op dit moment nog geen microchips met GPS-technologie op de markt.

Er is geen technologie die een microchip en GPS-tracker in één apparaat combineert.

Het is momenteel niet mogelijk om een GPS-tracker onder de huid van een hond te laten plaatsen en de huidige microchips voor honden bieden geen GPS-tracking. In de onderstaande afbeelding zie je de verschillen tussen de twee soorten technologieën:

afbeelding van twee honden: een hond met een microchip en de andere hond met een GPS-tracker

Hoeveel kost een microchip voor honden?

De kosten voor het chippen van een hond kunnen variëren tussen de 15 en 50 euro, afhankelijk van de dierenartsenpraktijk. In Nederland is het wettelijk verplicht om je hond binnen zeven weken na de geboorte te laten chippen en registreren. Je kunt hier meer informatie over vinden op de website van de Rijksoverheid. Vergeet niet dat een microchip voor honden geen GPS-technologie bevat en dat je hiermee je viervoeter dus niet kunt lokaliseren.

Als je de locatie van je huisdier wilt volgen, kun je een GPS-tracker voor honden kopen voor € 49,99 plus abonnementskosten.

Microchip voor honden: een eenvoudige chip voor identificatie

De microchip voor honden is een implantaat dat gebruikmaakt van RFID (identificatie met radiogolven)¹. Zoals de naam al aangeeft, wordt de chip alleen gebruikt voor identificatiedoeleinden. Een microchip is in principe een kleine computerchip met een uniek identificatienummer. De chip zit in een glazen cilinder van 11 tot 14 mm lang en 2 tot 2,3 mm dik. Een microchip is dus eigenlijk net zo groot als een rijstkorrel en weegt slechts zo’n 0,025 gram.

⚠️ Microchips bevatten op dit moment geen GPS-hardware of andere technologieën voor locatiebepaling. Daar zijn ze namelijk te klein voor. 

Microchips zijn vooral nuttig wanneer iemand je gechipte hond vindt en hem naar de dierenarts brengt. De dierenarts kan dan het chipnummer lezen met een scanner om het hondenbaasje te identificeren. Het chipnummer is gekoppeld aan de contactgegevens van de eigenaar en is in de database geregistreerd.

Als je contactgegevens niet up-to-date zijn, kunnen mensen je niet bereiken als je hond wordt gevonden. Zorg er dus voor dat de gegevens juist en actueel zijn.

Zoals eerder gezegd, is het in Nederland wettelijk verplicht om je hond te laten chippen. Het voordeel van een microchip is dat het een permanente en veilige oplossing is voor het identificeren van je hond.

Kan een microchip mij helpen een vermiste hond terug te vinden?

Helaas is het nut van microchips erg beperkt. De enige manier om een weggelopen hond terug te vinden is als iemand de hond vindt en hem naar een dierenarts brengt die de chip kan scannen. Als je hond vermist wordt, dan kun je hem niet lokaliseren met een microchip. In plaats daarvan heb je een GPS-tracker voor honden nodig.

Als je hond vermist wordt, dan kun je hem niet lokaliseren met een microchip.

Je kunt dus niet alleen op een microchip vertrouwen om je hond te vinden. Als je maatje is weggelopen, dan is het belangrijk om hem snel op te sporen. Gelukkig kun je met een GPS-hondentracker de locatie van je trouwe viervoeter bekijken en hem in realtime volgen.

GPS-tracker voor honden: realtime trackingapparaat voor honden

In tegenstelling tot een microchip kun je met een GPS-tracker je hond in realtime volgen. Mocht je hond er ooit vandoor gaan, dan kun je hem gelijk terugvinden.

Hoe werkt het?

Een GPS-tracker bevat een GPS-antenne en andere belangrijke hardware waarmee het apparaat zichzelf kan lokaliseren met GPS-satellieten. Vervolgens worden de berekende coördinaten verstuurd naar de servers van Tractive en de Tractive GPS-app op je smartphone. Dit gebeurt via het lokale mobiele netwerk (net als wanneer je een sms verstuurt). Daarom kun je met onze tracker en een abonnement van onbeperkt bereik genieten in meer dan 150 landen wereldwijd.

🛰️ In tegenstelling tot microchips kun je met een GPS-tracker je vermiste hond in realtime volgen, waardoor de kans dat je je hond terugvindt een stuk hoger is.

De Tractive GPS DOG-tracker is een van ’s werelds meest populaire en best verkochte GPS-trackers voor honden. Met onze tracker kunnen hondenbaasjes hun viervoeter in realtime volgen met de LIVE Tracking-functie. Dit betekent dat je altijd de locatie van je huisdier kunt bekijken, hem kunt volgen en kunt ophalen als je hond de GPS-tracker draagt.

Zwart-witte hond met GPS-tracker buiten
Tractive GPS DOG-tracker

De tracker kan makkelijk aan de halsband of het tuigje van je hond worden bevestigd met de flexibele klem en het opzetstuk. Hieronder hebben we een aantal functies van de Tractive GPS-tracker voor honden voor je op een rijtje gezet:

 • LIVE GPS-tracking in realtime: met locatie-updates elke 2-3 seconden
 • Virtuele omheining: krijg een melding als je hond de veilige zone verlaat
 • Activiteitenmonitoring: houd de activiteiten en slaap van je hond in de gaten
 • Locatiegeschiedenis en heatmap: bekijk waar je hond is geweest en ontdek zijn favoriete plekken
 • Comfortabel, klein en licht: kan aan de meeste halsbanden en hondentuigen worden bevestigd (tot 2,5 cm breed)
 • Licht en geluid: gebruik het LED-lampje of de zoemer om je hond in het donker te vinden
 • Wereldwijde dekking en onbeperkt bereik: tegen een klein prijsje per maand
 • 100% waterdicht: gemaakt voor avontuur
 • Robuust en schokbestendig
 • Openbaar delen en delen met familie: deel de locatie van je viervoeter met vrienden en familie
 • Vind-modus: gebruik deze modus om je hond te lokaliseren als je je in de nabijheid van je huisdier bevindt (bijvoorbeeld binnenshuis)
 • Energiebesparende zone: verbind de tracker met je thuisnetwerk zodat de batterij nog langer meegaat
 • Compatibel met Alexa

Koop vandaag nog een Tractive GPS-tracker of ga naar het Tractive Help Center voor meer informatie over de functies hierboven.

Tractive GPS voor honden: een levensreddende technologie

Hondenbezitters over de hele wereld maken gebruik van de nieuwste GPS-trackingtechnologie om hun honden veilig te houden. In het bericht hieronder vertelt een hondenbaasje hoe de Tractive GPS-tracker een viervoeter uit een levensgevaarlijke situatie heeft gered:

Shop trackers voor honden

Samenvatting: verschillen tussen een hondentracker vs. microchip voor honden

Hieronder vatten we kort de verschillen tussen GPS-trackers en microchips voor honden samen:

#1: Functie

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hebben GPS-trackers en microchips twee compleet verschillende functies. Met een microchip kunnen honden worden geïdentificeerd aan de hand van een chipnummer wanneer ze bij een dierenarts of asiel terechtkomen. Met een GPS-tracker daarentegen kun je je hond actief in realtime lokaliseren.

#2 Hardware

GPS-trackers en microchips bevatten allebei andere hardwarecomponenten. Een microchip heeft een eenvoudige functie: het verstrekken van een chipnummer dat aan de gegevens van de eigenaar en de hond kan worden gekoppeld. In feite is een microchip een kleine computerchip die in een glazen cilinder zit. GPS-trackers daarentegen hebben allerlei functies waarmee je je hond kunt lokaliseren. Daarom heeft een GPS-tracker onderdelen zoals een GSM-module, GPS-antenne, LED-lampje, luidsprekers, batterij en simkaart.

#3: Formaat

Aangezien microchips en GPS-trackers verschillende functies en onderdelen hebben, kunnen ze qua grootte nogal verschillen. Omdat microchips een elektronische chip bevatten die door een RFID-scanner kan worden gelezen, hebben microchips het formaat van een rijstkorrel. GPS-trackers hebben meer functies en onderdelen en zijn daarom ook wat groter. Onze Tractive GPS DOG-tracker is bijvoorbeeld 72 x 29 x 16 mm en weegt ongeveer 30 gram.

Rekening houdend met de bovenstaande factoren zijn er momenteel dus geen microchips met GPS-technologie op de markt.

Hoe kan ik mijn hond veilig houden?

Het kan beangstigend zijn om je hond kwijt te raken. Daarom raden wij het volgende aan zodat jij je huisdier nooit meer uit je zicht verliest:

 1. Hondenpenning aan de halsband met je naam en telefoonnummer.
 2. GPS-tracker voor honden, zodat je je hond in realtime kunt volgens als hij wegloopt.
 3. Microchip voor identificatiedoeleinden (denk eraan dat het wettelijk verplicht is in Nederland om je hond te laten chippen).

Met deze tips zorg je ervoor dat je maatje altijd veilig is!


Heb je iets nieuws geleerd? Deel dit artikel met andere hondenbaasjes!