Har du någonsin undrat om det finns GPS-implantat för hundar? En GPS-tracker som kan implanteras under huden? En enhet som kan hjälpa dig att hitta hunden om hen springer bort eller går vilse? Det hade ju varit en fantastisk uppfinning!

Men finns det GPS-implantat för hundar? Är det säkert? Och var kan man köpa GPS-implantat? Vi vet att du som hundägare bryr dig om din fyrbenta vän. Därför har vi samlat all viktig information om GPS-implantat för hundar i den här artikeln.

Finns det GPS-implantat eller GPS-chip för hundar?

Om du är som de flesta hundägarna letar du säkert efter de bästa sätten att skydda din fyrbenta vän. Du har hunden kopplad när ni promenerar, lägger tid på att träna hunden, håller farliga föremål utom räckhåll, rådfrågar veterinären och ser till att vovven får tillräckligt med aktivitet, rörelse, omsorg och kärlek.

Men vad händer om dina farhågor besannas och hunden springer bort eller går vilse? Hur kan du skydda din fyrbenta vän? Att hunden kan springa bort är en skrämmande möjlighet för de flesta hundägarna.

För att se till att hunden är så trygg som möjligt kanske du har funderat på möjligheten att använda GPS-implantat för hundar; teknik som implanteras under hundens hud och hjälper dig att hitta din fyrbenta vän om hen springer bort. Finns denna lösning på marknaden, och är den tillgänglig för husdjur?

Vad är ett GPS-implantat för hundar?

Frasen ”GPS-implantat för hundar” dyker ofta upp i sökmotorer världen över. Många hundägare undrar om det finns någon sådan lösning som kan hjälpa dem att skydda sina fyrbenta vänner.

Men vad är ett GPS-implantat för hundar? Nu ska vi ta en närmare titt på vad frasen innebär:

  • GPS – en förkortning för Global Positioning System; teknik som visar var du eller din hund befinner sig i världen vid den valda tidpunkten¹
  • implantat – något som förs in i kroppen vid ett medicinskt ingrepp eller en operation²
  • för hundar – för våra älskade fyrbenta vänner

Är det alltså möjligt att implantera en GPS-enhet eller att använda någon annan typ av GPS-system för att hitta en bortsprungen hund?

Är det möjligt att ge min hund ett GPS-implantat?

I ett nötskal: NEJ, det är för närvarande INTE möjligt att implantera en enhet som använder GPS-teknik i din hund. Varför inte? Jo, på grund av samma anledningar till att denna typ av enhet inte är tillgänglig för människor. Vi ska ta en närmare titt på det nedan.

hund som får implantat av en veterinär

Varför kan man implantera microchip men inte GPS-spårare?

Det här är ett vanligt missförstånd som gäller GPS-implantat för hundar. Som hundägare är det viktigt att du är medveten om skillnaden mellan chip som kan implanteras för att identifiera din hund och GPS-trackers, som använder en helt annan teknik. Till skillnad från ID-chip används GPS-spårare för att hitta hundens plats i realtid snarare än att helt enkelt identifiera hunden om den springer bort och hittas av någon annan.

Klicka på länken nedan för att läsa om skillnaderna mellan implantat med RFID-teknik och GPS-spårare för hundar:

illustration av två hundar: en med microchip och en med hundpejl

Det finns flera anledningar till att det inte är möjligt att implantera GPS-spårare i hundar. Börja bara med att tänka på en enhet som använder GPS-teknik, som din smartphone eller bilens navigationssystem. Dessa enheter innehåller andra viktiga hårvarukomponenter som krävs för att tekniken ska fungera, såsom ett batteri eller en skärm som visar GPS-platsuppgifter.

Alltså är de två huvudsakliga anledningarna till att det för närvarande inte går att erbjuda GPS-implantat för hundar…

Anledning 1: storleken

Tractives hund-GPS är cirka 72 x 29 x 16 millimeter stor och väger cirka 30 gram. Nedan kan du se storleken på vår hund-GPS. Den passar fint på hundens sele eller halsband:

närbild av hand som håller en vit Tractive hund-GPS

Små, kompakta och lätta GPS-spårare kan bekvämt sitta på hundens halsband eller sele, precis som att du kan ha ett armbandsur eller en smartwatch på handleden.

Tänk dig nu att armbandsurets tavla implanteras under huden. Aj! Storleken innebär att det inte vore vare sig bekvämt eller säkert att implantera en GPS-spårare i hunden.

Vi kan jämföra med ett implantat med ID-chip eller transponder, som är cirka 11 millimeter i längd och 2 millimeter i tjocklek; ungefär samma storlek som ett risgryn. Denna mindre storlek gör att ett microchip tryggt kan implanteras mellan hundens skulderblad. Ett microchip är ett enkelt elektroniskt chip inuti en glascylinder, som du kan se i röntgenbilden nedan:

röntgenbild av katt med microchip-implantat

Varför är det så stor skillnad i storlek mellan GPS-spårare och chip som implanteras?

Dagens chip som kan implanteras innehåller ingen information om ditt husdjur, och har inga funktioner utöver att ange ett ID-nummer som kan länkas till djuret. De innehåller alltså inga GPS-komponenter och ingen GPS-teknik.

Denna viktiga skillnad mellan implantat och GPS-spårare förklarar varför GPS-enheter inte kan implanteras i hundar med dagens teknik.

Anledning 2: batteri och laddning

Som vi nämnde ovan innehåller en GPS-tracker flera viktiga hårdvarukomponenter som gör att enheten måste vara större än ett litet risgryn och därför inte kan implanteras. En GPS-tracker kan ha hårdvarukomponenter såsom:

  • GSM-modul
  • GPS-antenn
  • LED-ljus
  • högtalare
  • batteri

Vanliga GPS-trackers har integrerade batterier som måste bytas ut eller laddas då och då. Eftersom batteriets storlek direkt påverkar enhetens batteritid är det denna komponent som tar upp mest utrymme i en tracker. Och om denna typ av enhet skulle implanteras under hundens hud så skulle det inte gå att ladda enheten (som annars laddas med en USB-sladd).

Dessutom skulle ett implantat med ett litium-jon-batteri säkerligen medföra hälsorisker.

I teorin skulle det gå att integrera en tracker i ett implantat, men det skulle knappast vara en smart lösning. Att implantera en GPS-tracker under hundens hud vore varken hundvänligt eller ett bra sätt att hålla hunden trygg.

Hur ser framtiden ut för GPS-implantat för hundar?

För närvarande finns det inga säkra GPS-implantat för hundar på marknaden. Men vi har faktiskt goda nyheter:

Du kan enkelt köpa både en GPS-tracker och ett implantat. Kombinationen av de två teknikerna är en smart lösning för att skydda din hund.

Vi vet att till och med de mest lydiga hundarna kan bli rädda och springa bort. De kanske till exempel skräms av fyrverkerier eller otrygga nya miljöer. När det händer ska du se till att hunden är redo och har både en GPS-tracker på hundhalsbandet och ett microchip-implantat med ID. Detta ser till att din hund kan 1) hittas och hämtas hem omedelbart med hjälp av LIVE-spårning i din GPS-tracker eller 2) lämnas in hos en veterinär som kan identifiera hunden med ett RFID-chip (om någon annan hittar din fyrbenta vän).

Du kan läsa alla fakta om implantat jämfört med GPS-trackers här. Vi hoppas att du läser vidare för att skydda din fyrbenta vän på bästa sätt.

Även om det i framtiden kan bli möjligt att implantera en GPS-tracker så finns det för närvarande ingen tillgänglig (eller överkomlig) teknik för att göra enheten liten och trygg nog att implanteras i levande varelser.

De goda nyheterna är att du inte behöver ett GPS-implantat. Du kan enkelt se hundens plats var och när som helst med hjälp Tractives hund-GPS och den tillhörande appen.


Vi hoppas att du har haft nytta av att läsa om fakta och myter om GPS-implantat för hundar! Dela gärna artikeln med en vän och hjälp till att sprida medvetenhet bland andra hundägare.