Of je nu een nieuw baasje bent of al jarenlang honden in huis hebt, het is volkomen normaal om je af te vragen hoe vaak je je hond moet uitlaten. Regelmatig wandelen met je hond biedt talloze voordelen. Het is bijvoorbeeld niet alleen goed voor de fysieke gezondheid van je viervoeter, maar ook voor zijn mentale welzijn.

Er is geen kant-en-klaar antwoord op te geven op de vraag hoe vaak je je hond het beste kunt uitlaten. Dit hangt af van verschillende factoren. Over het algemeen wordt aanbevolen dat honden dagelijks worden uitgelaten.

In deze blogpost gaan we eens kijken naar hoe vaak en hoelang je je hond moet uitlaten, rekening houdend met factoren zoals ras en leeftijd. Ook delen we handige tips om meer te halen uit de dagelijkse wandelingen met je hond met je Tractive GPS-tracker.

Waarom het belangrijk is om regelmatig te gaan wandelen met de hond

Ongeacht de leeftijd, het ras of de grootte, elke hond heeft regelmatige lichaamsbeweging nodig1.

 • Dagelijkse wandelingen met je hond dragen bij aan zijn algehele gezondheid, zowel fysiek als mentaal.
 • Regelmatige lichaamsbeweging kan zelfs helpen bij het verminderen van gedragsproblemen die je mogelijk met je viervoeter ervaart.
 • Het allerbelangrijkste is dat het bijdraagt ​​aan het geluk en de levenskwaliteit van je hond.

Lees meer: Hoeveel beweging heeft een hond nodig?

Een vrouw die twee honden uitlaat in een bosrijke omgeving

Maar hoe vaak moet je je hond uitlaten? Dat is de hamvraag.

Hoe vaak moet ik mijn hond uitlaten?

Over het algemeen kun je het beste je hond 3 á 4 keer per dag uitlaten en wandelingen van minimaal 15 minuten aanhouden.2 Dit is echter afhankelijk van verschillende factoren.

Factoren om te overwegen bij het uitlaten van je hond

Elke hond is uniek en heeft daarom specifieke behoeften als het gaat om lichaamsbeweging. Hoe vaak je je hond moet uitlaten, hangt af van factoren zoals:

 • Ras
 • Leeftijd
 • Levensstijl
 • Je omgeving
 • Gezondheid
Een vrouw die een hond met tuigje aait

Hieronder vind je informatie over hoe verschillende factoren de bewegingsbehoeften van onze honden beïnvloeden.

Ras

Elke hond behoort tot een specifiek ras. Elk ras heeft weer zijn eigen unieke bewegingsbehoeften en beperkingen. Voor sommige kleine hondenrassen kan bijvoorbeeld één wandeling per dag al voldoende zijn. Energieke hondenrassen hebben over het algemeen meer beweging nodig.

Lees verder om meer te weten te komen over enkele veelvoorkomende groepen hondenrassen en hun bewegingsbehoeften hieronder.

Energieke hondenrassen

 • Bordercollie
 • Australische herder
 • Dalmatiër
 • Ierse setter
 • Rhodesian ridgeback
 • Weimarse staande hond
 • Labrador-retriever
 • Siberische husky

Deze rassen zijn dol op buitenavonturen. Waar je ook gaat wandelen, hiken of hardlopen, met je trouwe viervoeter wordt zo’n activiteit een stuk leuker.

Streef naar 30 minuten tot 2 uur beweging of 2 tot 3 wandelingen per dag.

Opie de herdershond die buiten staat met zijn rode bal.

💡Hierboven zie je Opie, een energieke herdershond. Volgens het Tractive-apparaat is hij wel 300-500 minuten per dag actief!

“We dachten eerst dat we gek waren,” zegt zijn baasje Autumn. “Maar toen ontdekten we Tractive en waren we opgelucht om te zien dat dit niet het geval was. Opie was gewoon echt een hele actieve hond.”

Een bassethond die ontspant in een tuin

Rustige hondenrassen

Er zijn ook rustige hondenrassen die minder dagelijkse beweging nodig hebben. Enkele voorbeelden zijn:

 • Bassethonden
 • Pekinezen
 • Yorkshireterriërs
 • Buldoggen
 • Mastiffs
 • Duitse doggen
 • Newfoundlanders

Herdershonden en veedrijvers

Deze groepen honden hebben meer beweging nodig:

 • Herdershonden, zoals de Sheltie Sheepland of de bordercollie
 • Veedrijvers, zoals de Bouvier des Flandres

Honden die tot deze groep behoren, hebben minstens 2,5 uur intensieve activiteit per dag nodig. Dit vertaalt zich vaak naar minimaal 4 wandelingen per dag, elk van 20-25 minuten.

Omdat deze honden ook zeer intelligent zijn, is het belangrijk om ze mentaal uit te dagen. Trek dagelijks minstens 30 minuten ervoor uit om denkspelletjes met hen te doen.

bordercollie die in een veld met gras en bloemen staat

⚠️ Verveling is een belangrijke reden waarom honden weglopen. Zorg ervoor dat je genoeg speelmomenten inplant en maak je hond moe met voldoende lichaamsbeweging (dan rent hij ook minder snel weg).

Het bijhouden van de dagelijkse activiteiten van je hond is een leuke en eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat hij voldoende beweging krijgt. Dit helpt jullie allebei om fit te blijven en mogelijke gezondheidsproblemen te voorkomen.

Tractive Trustpilot-review

Volg de activiteit van je hond

Twee kleine terriërs buiten

Terriërs

De terriër is klein, levendig, temperamentvol en makkelijk te trainen. Deze honden zijn misschien klein, maar zij hebben ook baat bij een flinke dosis beweging.

Terriërs hebben minimaal 1,5 uur beweging per dag nodig. Voor een terriër raden we 3 wandelingen per dag aan van elk 20 tot 25 minuten.

Ook terriërs moeten mentaal worden uitgedaagd. Als je een terriër hebt, is het goed om hem zo’n 20 minuten per dag mentaal te stimuleren.

Jachthonden

Hondenrassen die tot deze categorie behoren, hebben uitdagende activiteiten nodig. Enkele rassen die in deze categorie vallen zijn:

 • Dalmatiërs
 • Greyhounds
 • Beagles
 • Pinschers
 • Schnauzers
 • Whippets
 • Setters

Deze honden hebben minimaal 1,5 uur aan dagelijkse wandelingen en beweging nodig. Aangezien deze rassen graag hardlopen, kunnen jullie dit samen doen. Het is wel belangrijk dat je dit opbouwt en dat je ook rekening houdt met de leeftijd van je hond.

Voor honden in deze groep worden 3 wandelingen per dag van minimaal 30 minuten aanbevolen, plus denkspelletjes.

beagle op pad in het bos

⚠️ Houd er rekening mee dat de meeste jachthonden een sterk jachtinstinct hebben. Dit kan een andere belangrijke reden zijn waarom ze weg kunnen lopen tijdens een wandeling of het hardlopen. Het is daarom verstandig om ervoor te zorgen dat je hond op zijn minst gechipt is. Op die manier kan een behulpzame voorbijganger hem naar een dierenarts brengen, zodat de eigenaar kan worden geïdentificeerd.

Als je echter je hond in realtime wilt volgen, kan een GPS-tracker voor honden van onschatbare waarde zijn. Hiermee kun je je hond lokaliseren en voorkomen dat hij verdwaald of gewond raakt.

Tractive Trustpilot review

Volg je hond met Tractive

Kleine hond die aan het rennen is

Gezelschapshonden

Chihuahua’s en soortgelijke rassen worden vaak gezelschapshonden genoemd. Het zijn geen energieke hondenrassen, dus intensieve activiteiten kun je beter vermijden. Plan in plaats daarvan kortere momenten in om leuke spelletjes te doen en korte wandelingen te maken om je gezelschapshond in vorm te houden.

Kleine gezelschapshonden hebben mogelijk slechts ongeveer 30 minuten beweging per dag nodig hebben.

Leeftijd

Leeftijd is ook een belangrijke factor waar je rekening mee moet houden als het aankomt op hoe vaak je je hond moet uitlaten. Pups hebben bijvoorbeeld veel energie, maar ze kunnen nog niet zo ver lopen als volwassen honden en moeten mogelijk vaker hun behoefte doen. Daarom zijn kortere, frequente wandelingen beter voor puppy’s.

Een puppy die buiten zit voor een grotere hond

Jongere honden (jonger dan 5 jaar) hebben over het algemeen veel energie en hebben daarom vaak meer beweging nodig dan volwassen en oudere honden.

Honden van middelbare en oudere leeftijd kunnen gezondheidsproblemen hebben, waardoor ze wat langzamer worden. Hoewel ze misschien graag veel wandelen, hebben ze mogelijk niet het uithoudingsvermogen hiervoor. Het is belangrijk om dit in gedachten te houden bij het bepalen van hoe vaak je gaat wandelen met je hond.

Levensstijl

Hoe vaak je het beste kunt wandelen met je hond hangt ook af van je levensstijl en woonsituatie. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Hoe actief je bent: Een baasje heeft invloed op hoe actief een hond is. Als je heel sportief bent en je neemt je hond mee tijdens het hardlopen, zwemmen en wandelen, dan zijn er mogelijk minder wandelingen nodig.

  Als je niet zo actief bent, is de kans groot dat je hond ook minder beweging krijgt. Dan is het belangrijk om dagelijks met je hond te gaan wandelen.
Een vrouw jogt in de sneeuw met een Beagle aangelijnd
 • Woonruimte: Als je in een klein appartement woont, kan het nodig zijn om je hond vaker uit te laten. Als je echter een grote achtertuin hebt waar je hond vrij kan rondlopen, heeft hij mogelijk minder wandelingen nodig. Let er wel op dat je hond niet over het hek springt.

💡Als je geen hek hebt, kun je je hond toch veilig in de achtertuin houden door een virtuele omheining op te zetten met de Tractive GPS-tracker. Hiermee kun je een veilige zone en no-go zones instellen en direct een melding op je telefoon ontvangen als je hond een gebied verlaat.

Ontdek Tractive GPS

Je omgeving

Heb je weleens de neiging om thuis te blijven als het vies weer is? Je bent niet de enige. Het weer en je omgeving hebben dus ook invloed op hoe vaak je met je hond eropuit gaat.

Warm weer

Bij warm weer is het belangrijk om op te letten wanneer je met je hond gaat wandelen. Vermijd het wandelen rond het middaguur wanneer de zon het felst is en zoek schaduwrijke gebieden op. Het is beter om ’s avonds te wandelen wanneer het koeler is.

Een vrouw die haar honden uitlaat op een zonnige dag

Houd er rekening mee dat honden moeite kunnen hebben om zichzelf af te koelen als de temperatuur te hoog is, wat op lange termijn fataal kan zijn. De normale lichaamstemperatuur van een hond ligt tussen 38°C en 39°C, dus zorg ervoor dat je hond niet oververhit raakt.

Lees meer: Zo kun je je hond koel houden in de zomer

Koud weer

De meeste honden kunnen goed omgaan met temperaturen boven de 7 °C, maar zullen het niet zo prettig vinden als het kouder wordt. Zorg ervoor dat je je hond warm aankleedt en bescherm zijn poten tegen ijs, zout en sneeuw. Vooral omdat het in de herfst en winter eerder donker wordt, is het verstandig om te investeren in reflecterende uitrusting om ervoor te zorgen dat je hond goed zichtbaar blijft.

Lees meer:

Two Corgis walking on leashes outdoors on an icy path

💡Mocht je je hond op een donkere winteravond kwijtraken, dan kun je de functie Licht en geluid op je Tractive GPS-tracker inschakelen om je viervoeter te vinden.

Ontdek Tractive GPS

Gezondheid

Last but not least is de gezondheid van je hond een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het bepalen hoe vaak je je hond uitlaat.

 • Honden in goede gezondheid kunnen mogelijk genieten van langere wandelingen van twee uur of meer.
 • Aan de andere kant zullen honden met gezondheidsproblemen, zoals obesitas of diabetes, waarschijnlijk moeite hebben met lopen.

Sommige brachycefale rassen, zoals mopshonden, buldoggen en boksers, zijn mogelijk minder geschikt voor intensieve lichaamsbeweging vanwege hun ademhalingsproblemen. Het is belangrijk om advies in te winnen bij een dierenarts voordat je dagelijks gaat wandelen met deze honden.

Een vrouw die een hond knuffelt in de dierenkliniek

Hoelang moet ik mijn hond uitlaten?

Als algemene regel geldt dat je met een middelgrote hond minimaal 30 minuten per dag moet wandelen, maar dit kan variëren afhankelijk van ras, leeftijd en gezondheid.

Een vrouw die haar hond uitlaat in het bos

Elke hond is weer anders. Hieronder vind je enkele tips om te bepalen hoelang je dagelijkse wandelingen moeten duren:

 • Raadpleeg je dierenarts voor advies over hoe vaak en hoelang je je hond moet uitlaten, vooral als hij tot een energiek ras behoort.
 • Begin met korte wandelingen en verhoog geleidelijk de duur ervan, vooral als je hond gezondheidsproblemen heeft.
 • Let op het gedrag van je hond tijdens het wandelen. Hij kan aangeven of hij meer of minder wil wandelen.

Volg de activiteit van je hond met een activiteitentracker om ervoor te zorgen dat hij voldoende beweging krijgt en kom eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig op het spoor.

Met de Tractive GPS-tracker kun je ook zien hoe actief je hond is en zijn activiteitsniveau vergelijken met dat van andere huisdieren, wat het leuker kan maken om actief te blijven met je maatje.

scherm van activiteitenmonitoring in de tractive gps-app voor honden
Sebastian Raab, Product Manager bij Tractive

“Met de functie Klassement streven we ernaar om huisdierenbezitters een helder beeld te geven van het activiteitsniveau van hun viervoeter in vergelijking met dat van andere huisdieren. Zo kun je samen met je huisdier actief blijven en kun je bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van je hond.”

– Sebastian Raab, productmanager bij Tractive en incidentele dierenoppas

Ontdek Tractive GPS

5 redenen waarom honden dagelijks wandelingen nodig hebben

Heb je meer redenen nodig om dagelijks te gaan wandelen met je hond? Hieronder vind je er vijf:

 1. Fysieke gezondheid: wandelen met de hond draagt bij aan zijn fysieke gezondheid.
 2. Mentale stimulatie: wandelingen bieden mentale stimulatie en verrijkende ervaringen.
 3. Socialisatie: het is een geweldige gelegenheid om je hond te laten socialiseren.
 4. Gedragsverbetering: regelmatige wandelingen kunnen ongewenst gedrag helpen verminderen.
 5. Zelfvertrouwen: wandelingen kunnen het zelfvertrouwen van je hond vergroten.
Een hond die naast een kind in een vijver speelt

Niet alleen je hond profiteert hiervan! Tijdens deze wandelingen kun je zelf ook je conditie verbeteren en je algemene gevoel van welzijn verhogen. Dagelijkse wandelingen kunnen helpen bij het verlagen van je bloeddruk, het versterken van je botten en het verminderen van het risico op diabetes.

💡 Met de handige Wandel-functie van Tractive kun je gemakkelijk de wandelingen bijhouden die je maakt met je hond. Met slechts één klik kun je de wandelingen vastleggen en jullie avonturen bijhouden.

Simona Fabryova, productmanager bij Tractive

“Onze Wandel-functie is ontstaan ​​uit de veelvoorkomende vraag van huisdiereigenaren: “Hoe kan ik een actievere rol spelen in de gezondheid en het welzijn van mijn huisdier?” Het is een geweldige manier om je te helpen gemotiveerd te blijven en je hond de nodige beweging te geven.”

– Simona Fabryova, productmanager bij Tractive en trainer van geleidehonden

Ga eropuit met je hond met Tractive

Wat gebeurt er als je je hond niet uitlaat?

Het niet uitlaten van je hond kan ernstige gevolgen hebben voor je viervoeter. Als je niet regelmatig met je hond wandelt, mist hij de beweging en zintuiglijke stimulatie van het buiten zijn. Dit kan na verloop van tijd leiden tot:

 • Obesitas
 • Gewichtsgerelateerde gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk, diabetes, hart- en vaatziekten en zelfs kanker2
 • Gedragsproblemen, zoals blaffen, hyperactiviteit, op spullen kauwen of wegrennen

Lees meer: Loopt je hond steeds weg? 5 tips om te voorkomen dat je hond wegloopt

Wanneer honden niet regelmatig beweging krijgen, kunnen ze hun overtollige energie niet kwijt. Dit kan ervoor zorgen dat ze over het hek springen, wegrennen om een geluid of geur te onderzoeken, of zelfs prikkelbaar of angstig worden.

Een hond die op een rubberen speeltje kauwt in een grasveld

Aangezien wandelen met de hond talloze voordelen met zich meebrengt voor jou en je hond, kun je dit beter wel doen. Zelfs als het soms lastig kan zijn, is het essentieel om ervoor te zorgen dat je hond voldoende frisse lucht, lichamelijke activiteit en mentale stimulatie krijgt.

💡Kun je niet regelmatig wandelen met je hond? Overweeg dan de hulp van een vriend of een hondenuitlater in te schakelen.

Tips om je hond veilig uit te laten

Voordat je je hond uitlaat, volgen hier een paar veiligheidstips voor een zorgeloze wandeling samen met je maatje.

 • Hondenpenning: zorg ervoor dat de halsband van je hond een ID-tag bevat met je contactgegevens voor het geval hij wegloopt.
 • Chippen: een microchip biedt een permanente vorm van identificatie voor je hond. Als je huisdier vermist raakt en wordt gevonden door een dierenarts of een dierenasiel, kunnen je contactgegevens worden achterhaald, zodat je snel herenigd kunt worden met je viervoeter.
 • Weer: wees op de hoogte van het weer (bijvoorbeeld als het erg warm of koud is) en pas je wandelroutine daarop aan.
 • Uitrusting: neem bij langere wandelingen altijd water mee voor je hond. Overweeg ook reflecterende uitrusting, een hondenjas en -schoentjes mee te nemen, vooral als je je hond in het donker moet uitlaten.
Een man die op een donkere avond zijn hond uitlaat buiten

💡De licht- en geluidsfunctie van Tractive kunnen ook helpen bij het lokaliseren van je hond in het donker.

Ontdek Tractive GPS

Hond uitlaten: aangelijnd houden of laten loslopen?

Moet je je hond aanlijnen of mag hij loslopen tijdens een wandeling? Dit hangt af van de lokale regelgeving. In Nederland geldt dat je hond aangelijnd moet zijn binnen de bebouwde kom.

💡 Zorg ervoor dat je altijd de lokale wetgeving volgt en dat je hond gechipt is.

Lees meer:

Een golden retriever loopt aangelijnd in een stad

Houd er rekening mee dat je je hond nooit los moet laten lopen als het risico bestaat dat hij wegrent.

 • Als je hond toch wegloopt, straf hem dan niet. Het is belangrijk dat je hond zijn terugkeer niet associeert met schuldgevoelens of woede.
 • Zorg er ook voor dat je je hond de basiscommando’s voor veiligheid leert. Ze zijn niet alleen makkelijk om aan te leren, maar hiermee kun je ook gevaarlijke situaties voor jou en je viervoeter voorkomen.

Lees meer: Ontdek het verhaal van Clare, die haar energieke samojeed Sally de vrijheid geeft om los te lopen over het Schotse platteland, dankzij haar betrouwbare Tractive GPS-tracker.

De beste manier om je hond veilig te houden tijdens het uitlaten

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Als je hond de neiging heeft om weg te lopen, kan hij niet alleen verdwalen. Je huisdier kan ook risico lopen op:

 • Letsel (door andere huisdieren, roofdieren, mensen of een voertuig)
 • Hondendiefstal
 • Ziek worden door iets te eten wat giftig is voor honden
 • Ziek worden door in contact te komen met giftige stoffen

Met de Tractive GPS-tracker voor honden kun je je hond in de gaten houden. Zo kun je met deze tracker bijvoorbeeld altijd je hond volgen. Daarnaast kun je hiermee de activiteit van je huisdier vergelijken met soortgelijke honden, waardoor je een beter idee krijgt van zijn bewegingsbehoeften.

hond slaapt op de achtergrond smartphone met tractive gps-app slaaptracking op de voorgrond

Verder kun je met Tractive de slaap van je hond tracken, zodat je kunt zien of hij genoeg rust krijgt of dat er iets mis is.

Als je hond bijvoorbeeld meer slaapt dan normaal of minder actief is dan voorheen, kan dit een teken zijn dat je aan de bel moet trekken bij de dierenarts.

Lees meer:

Ontdek Tractive GPS

Andere manieren om je hond actief en gezond te houden

Er zijn verschillende manieren om je hond actief en gezond te houden, zelfs als het weer slecht is of als je gewoon afwisseling wilt. Denk bijvoorbeeld aan:

Een stel dat met hun hond door het bos wandelt
 • Rally-O
 • Hondentrucjes
 • Intelligentiespellen

Het is belangrijk op te merken dat het ras van je hond niet altijd bepalend is voor zijn temperament. Zelfs als een hond tot een energiek ras behoort, kan hij toch de voorkeur geven aan bankhangen met zijn baasje.

 • Sommige rassen, zoals husky’s, setters en pointers, zijn bijvoorbeeld uitstekende hardlopers, terwijl andere hondenrassen liever op een rustiger tempo bewegen.
 • Om de behoeften van je hond beter te begrijpen, is het raadzaam om je dierenarts te raadplegen wat een geschikt wandelschema voor je hond zou zijn.

Heb je nog steeds twijfels over hoe vaak je je hond moet uitlaten?

Als je nog steeds twijfelt over hoe vaak je je hond moet uitlaten, kan een bezoek aan de dierenarts handig zijn. Hij of zijn kan je voorzien van advies dat past bij de wandelbehoeftes van je hond.

Vrouw in gele jas en laarzen met kleine hond die in de herfst door het bos lopen tijdens de corona lockdown

Conclusie: hoe vaak moet je je hond uitlaten?

Hondenweer of niet: je hond uitlaten hoort erbij als je een hond hebt. Zorg er dus voor dat je hond voldoende beweging, frisse lucht, zonlicht, mentale stimulatie en sociale interactie krijgt.

 • Hoe vaak en hoelang je je hond moet uitlaten, hangt af van verschillende factoren zoals leeftijd, gezondheid en ras.
 • Als je niet zeker weet hoe vaak je je hond moet uitlaten, kun je je dierenarts raadplegen.

Belangrijker nog…

Track de dagelijkse activiteiten van je hond om ervoor te zorgen dat hij voldoende beweging krijgt en om mogelijke gezondheidsproblemen te voorkomen.

Met een GPS-tracker voor honden kun je de locatie van je hond volgen en ervoor zorgen dat je hem voldoende moe maakt om weglopen te voorkomen.

Tractive Trustpilot-review
Verpakking van Tractive GPS-tracker voor honden

Houd de gezondheid van je hond in de gaten

Kijk hoe het is gesteld met het welzijn van je viervoeter. Stel doelen. Vergelijk de activiteit van je hond met die van andere. Herken slaappatronen. Kom eventuele problemen op het spoor en houd je hond gezond.

Ontdek Tractive GPS

Simona Fabryova, productmanager bij Tractive

“Het is belangrijk om actief betrokken te zijn bij de gezondheid van je hond als verantwoordelijke huisdiereigenaar. Daarom streven we er constant naar om Tractive naadloos te integreren in je dagelijks leven, zodat je op de hoogte blijft van het welzijn van je maatje. Bovendien biedt de Wandel-functie een leuke manier om je te helpen je hond meer beweging te geven.”

– Simona Fabryova, productmanager bij Tractive en trainer van geleidehonden

Ben je benieuwd naar de mening van een hondendeskundige over hoe vaak je je hond moet uitlaten? Bekijk dan de video hieronder:

Geniet jij van je dagelijkse wandelingen met je hond? Hoe vaak laat jij je hond uit? Laat een berichtje achter op Facebook of Instagram en kom in contact met andere toegewijde hondenbaasjes zoals jij!