Om je hond gezond te houden, moet je hem regelmatig uitlaten. Maar hoe vaak moet je je hond eigenlijk uitlaten? Hoe haal je het meeste uit een wandeling? Hier vind je antwoorden op al deze vragen!

Hoe vaak moet ik mijn hond uitlaten?

Over het algemeen moet je je hond 3 tot 4 keer per dag minstens 15 minuten uitlaten. Dit is echter afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:

 • het hondenras
 • de leeftijd
 • de grootte
 • de gezondheid
 • eetgewoontes

Hoewel één wandeling per dag voldoende kan zijn voor kleinere honden, hebben hondenrassen met een hoog energieniveau meer dan één wandeling per dag nodig. Behoort je hond tot een van deze rassen? Ben je graag in beweging en wil je vaker sporten met je hond? Weet je niet precies hoeveel beweging je hond echt nodig heeft? In dat geval is het een goed idee om je dierenarts te raadplegen. Hij of zij kan je nuttig advies geven over hoe vaak je je hond kunt uitlaten.

je hond uitlaten

Hoe vaak laat jij je hond uit?

Bewegingsbehoefte per rasgroep

Elke hond behoort tot een rasgroep die specifieke bewegingsbehoeften en -beperkingen heeft. Tractive GPS geeft je inzicht in hoe actief honden van hetzelfde ras als het jouwe zijn. Zo krijg je een idee van hoeveel beweging je hond nodig heeft. Door een dagelijks doel te stellen, kun je makkelijker je hond fit houden. Ben je competitief ingesteld? Ga met andere huisdiereigenaars in de gemeenschap een vriendschappelijke competitie aan via het Klassement!

Na een actieve dag is een goede nachtrust ook heel belangrijk. Daarom is het goed om te weten of je hond wel voldoende rust krijgt. Met de Tractive GPS-tracker kun je het slaapgedrag van je hond in de gaten houden. Als er iets verandert in het slaappatroon van je hond, dan kan het de moeite waard zijn om dit aan te kaarten bij de dierenarts.

Meer informatie

Hond die buiten rent met de Tractive GPS-tracker voor honden op de achtergrond, app op de voorgrond

Actieve hondenrassen

Hieronder vind je een lijst met energieke hondenrassen die bij je levensstijl passen als je erg actief bent:

 1. Bordercollie
 2. Australische herder
 3. Dalmatiër
 4. Ierse setter
 5. Rhodesian ridgeback
 6. Weimarse staande hond
 7. Labrador-retriever
 8. Siberische husky

Deze rassen zijn dol op buitenavonturen. Waar je ook gaat wandelen, hiken of hardlopen, met je trouwe viervoeter wordt zo’n activiteit een stuk leuker.

Bewegingsbehoeften van herdershonden en veedrijvers

Deze groepen honden hebben meer beweging nodig:

 • Herdershonden, zoals de Sheltie Sheepland of de bordercollie
 • Veedrijvers, zoals de Bouvier des Flandres

Als je hond tot een van deze groepen behoort, is het belangrijk om hem zowel fysiek als mentaal uit te dagen. Honden uit deze groepen kunnen de standaardspelletjes al gauw saai vinden, dus laat de creativiteit de vrije loop!

Wist je dat honden in deze groep minimaal 2,5 uur intensieve activiteit per dag nodig hebben?

Dit betekent dat ze minimaal 4 wandelingen per dag nodig hebben van elk 20 tot 25 minuten. Omdat herdershonden en veedrijvers ook erg intelligent zijn, is het belangrijk dat ze mentaal worden uitgedaagd. Trek daarom minimaal een half uur per dag uit voor denkspelletjes. Zorg ervoor dat je de hond uitrust met een GPS-tracker met Activiteitenmonitoring, zodat je je huisdier kunt volgen tijdens zijn buitenavonturen.

Activiteitsniveau van terriërs

De terriër is klein, levendig, temperamentvol en makkelijk te trainen. De honden in deze groep zijn misschien klein, maar zij hebben ook baat bij een flinke dosis beweging.

Tip: terriërs hebben minimaal 1,5 uur beweging per dag nodig.

Voor een terriër raden we 3 wandelingen per dag aan van elk 20 tot 25 minuten. Ook terriërs moeten mentaal worden uitgedaagd. Als je een terriër hebt, is het goed om hem zo’n 20 minuten per dag mentaal te stimuleren.

Bewegingsbehoeften van jachthonden, Pinschers, Schnauzers en greyhounds

Enkele rassen die in deze categorie vallen zijn:

 • Dalmatiërs
 • Greyhounds
 • Beagles

Deze honden hebben minimaal 1,5 uur aan dagelijkse wandelingen en beweging nodig. Aangezien deze rassen graag hardlopen, kunnen jullie dit samen doen. Het is wel belangrijk dat je dit opbouwt en dat je ook rekening houdt met de leeftijd van je hond.

Goed om te weten: voor honden in deze groep worden 3 wandelingen per dag van minimaal 30 minuten aanbevolen, plus denkspelletjes.

Hoeveel beweging hebben gezelschapshonden nodig?

Chihuahua’s en soortgelijke rassen worden vaak gezelschapshonden genoemd. Het zijn geen energieke hondenrassen, dus intensieve activiteiten kun je beter vermijden. Plan in plaats daarvan kortere momenten in om leuke spelletjes te doen en korte wandelingen te maken om je gezelschapshond in vorm te houden.

Te veel activiteit kan een negatief effect hebben op sommige honden, zoals kortharige rassen. Door de kortere vacht kunnen ze gemakkelijk oververhit raken en last krijgen van ademhalingsproblemen. Deze honden doen het goed met zeer korte en makkelijke wandelingen. Om ervoor te zorgen dat je hondje niet te veel beweging krijgt, kun je zijn activiteitsniveau in de gaten houden met de Tractive GPS-tracker en Activiteitenmonitoring voor honden.

Let op: een paar korte wandelingen per dag is voldoende voor deze hondenrassen.

Welke sporten kan ik samen met mijn hond doen?

Sporten die je hond fysiek en mentaal stimuleren zijn:

 • Behendigheidstraining
 • Hardlopen
 • Mantrailing
 • Fietsen
 • Wandelen
 • Rally-O
 • Je hond trucjes leren
 • Denkspelletjes

Zelfs als je hond tot een energieke groep honden behoort, moet je er rekening mee houden dat elke hond zijn eigen karakter heeft en dat die van jou misschien al tevreden is om gewoonweg samen met jou op de bank te hangen. Sommige honden zijn gefokt om hard te lopen, terwijl andere honden niet veel beweging nodig hebben. Probeer de behoeften van je hond te achterhalen en raadpleeg de dierenarts voor meer informatie over de bewegingsbehoefte van je trouwe viervoeter.

Als je hond erg actief is en de neiging heeft om weg te rennen, raden we je aan te investeren in een GPS-tracker. Zo kun je je maatje altijd in de gaten houden.

View this post on Instagram

A post shared by Roza (@roza_dachshund)

Waarom het goed is om je hond uit te laten

Er zijn talloze redenen om regelmatig je hond uit te laten. Niet alleen is het goed voor de gezondheid van je hond, maar je kunt hem tijdens de wandeling ook disciplineren. Zo kun je je viervoeter bijvoorbeeld leren om goed aan de lijn te lopen en op jouw tempo.

Denk eraan dat veiligheid altijd voorop staat bij het uitlaten van je hond.

Als je de hond los laat lopen, doe dat dan alleen in een rustig, veilig (losloop)gebied en waar hij niet zal wegrennen.

Mocht je hond toch wegrennen, straf hem dan niet. Het is belangrijk dat je trouwe viervoeter zijn terugkeer niet associeert met schuldgevoel of woede. Als je merkt dat je hond de neiging heeft om weg te rennen, dan kun je hem het beste altijd aan de lijn houden. Nog een tip om je hond veilig te houden: leer hem basiscommando’s. Deze commando’s zijn makkelijk aan te leren en kunnen ook gevaarlijke situaties voor jou en je trouwe viervoeter voorkomen.

Vrouw in gele jas en laarzen met kleine hond die in de herfst door het bos loopt tijdens de lockdown van het coronavirus

Andere voordelen van je hond uitlaten

De hond uitlaten is een belangrijk deel van het leven van een hondenbezitter. Een simpele wandeling helpt het sociale gedrag van je hond te verbeteren en de band tussen jullie te versterken. Als je het uitlaten van je hond als leuke momenten van de dag ziet, dan kun je ervan genieten terwijl je eraan werkt om je viervoeter gezond te houden.

Bij een pup kan het uitlaten ook helpen om destructief kauwen of krabben te verminderen (mocht dit een probleem zijn).

Het uitlaten van je hond is niet alleen goed voor je huisdier! Door samen met je hond te wandelen en tijd buiten door te brengen, kun je je conditie en algehele gevoel van welzijn verbeteren. Dagelijkse wandelingen kunnen de bloeddruk verlagen, je botten versterken en het risico op diabetes verlagen. Dus waar wacht je nog op? Maak gebruik van de Tractive GPS-tracker en begin een nieuw buitenavontuur met je hond!


Hoe vaak laat jij je hond uit? Als je dit artikel leuk vindt, deel het dan met andere hondenbezitters!