När hunden rymmer från trädgården eller smiter genom ytterdörren kan det vara såväl frustrerande för dig som farligt för hunden. En hund som springer bort kan bli påkörd av en bil, skadas av en annan hund eller skada en människa. I princip alla hundar springer bort någon gång, men om du har en hund som gång på gång springer bort (varje dag eller vecka, till exempel) är det dags att göra något åt saken. Läs vidare för att ta reda på hur du håller hunden trygg i trädgården eller hemmet. Du kan även ta en titt på vårt inlägg om att skydda hundar som ofta går ute eller hänger med på friluftsäventyr.

Emballage för Tractive GPS DOG 4

Följ hundens varje steg

Följ hundens varje steg i realtid med obegränsad räckvidd. Få notiser om hunden går för långt hemifrån. Se till att vovven är glad och frisk med hälsospårning. Och låt andra (som hundrastaren eller hundvakten) spåra hunden.

Köp Tractive GPS

Varför springer hunden bort?

Om du har en hund som springer bort kan det bero på många olika anledningar. Hunden kan till exempel springa bort om hen ser en ekorre som triggar den naturliga jaktinstinkten. Din vovve kan springa bort för att leka tafatt, och förväntar sig att du följer efter. Hunden kanske även har hittat ett hemligt sätt att rymma, till exempel genom ett hål i stängslet. Eller så kan det finnas en rolig plats som hunden vill besöka, som en annan hund eller en granne som delar ut smaskiga godsaker.

De vanligaste anledningarna till att en hund springer bort är att hunden:

Om din hund ofta springer bort kommer detta beteende inte sluta av sig självt. Det är alltså upp till dig att skapa en trygg, rolig plats (till exempel i trädgården) och att förstärka positivt beteende för att förhindra att vovven springer bort!

Kontrollera staketet och eventuella grindar för att öka säkerheten och förhindra att hunden rymmer

Om hunden ofta rymmer från trädgården, även om du har ett hundstängsel, bör du grundligt kontrollera stängslet för att se om det är skadat. Kom ihåg att hundar kan komma igenom förvånansvärt små hål i stängslet! Leta även efter platser där hunden har grävt sig under stängslet. Blockera eventuella hål med trä eller hönsnät för att förhindra att hunden rymmer igen. 

Det är möjligt att hunden klättrar på trädgårdsmöbler eller leksaker för att klättra upp och över staketet eller stängslet. Se alltså till att flytta dessa saker bort från stängslet. 

Vissa hundar som är mycket atletiska (eller motiverade) kan hoppa rakt över staket. De tar sats och med ett skutt är de på väg ut! Det bästa sättet att förhindra att hunden hoppar över stängslet är att göra stängslet högre. 

Se till att kontrollera handtag och lås på trädgårdens grindar. Stänger du dem ordentligt bakom dig? Om grinden inte alltid stängs ordentligt vet hunden säkert om det och kan planera en rymning från trädgården. 

Du kan läsa mer om att förhindra att hunden rymmer från trädgården i vår blogg. Om hunden rymmer från trädgården kan du använda ett GPS-hundstängsel som ger dig en notis så snart din fyrbenta Houdini springer bort.

Träna hunden för att förhindra att hen springer bort

Genom att lära hunden grundläggande kommandon som ”sitt”, ”stanna” och ”hit” kan du undvika att hunden rymmer hela tiden. Att gå på en kurs med hunden är ett utmärkt sätt för er båda att lära er tekniker och att knyta an och skapa lojalitet. Viktigast av allt är att du skyddar din fyrbenta vän från alla faror hen kan stöta på om hen rymmer. En lydig hund är en trygg hund.

Effektiv hundträning använder positiv förstärkning. Det innebär att när hunden gör rätt så belönar du vovven med beröm eller godsaker. När hunden gör fel ignorerar du det (såvida inte hunden befinner sig i fara). 

Hundträning ändrar inte bara hundens beteende, utan även ditt beteende. Springer du efter hunden när hen rymmer? Då kanske vovven tror att det är lekdags och rymmer om och om igen för skojs skull. Kör du runt i grannskapet för att hämta hem hunden i bilen? Om hunden gillar att åka i bilen kan detta förstärka beteendet som fick hunden att springa bort. När du tänker efter inser du snart nog att det är hunden som tränat dig, inte tvärt om!

Att träna hunden kräver konsekvent beteende och tålamod, men resultaten är väl värda mödan. När du lägger tid på att träna hunden bygger ni upp tillit, ökar säkerheten och förstärker ert förhållande på ett positivt sätt.

Borde jag straffa hunden om hen springer bort?

Bestraffning är inte ett effektivt sätt att förhindra att din hund springer bort. Hundar kopplar bestraffning med vad de gör vid tillfället då de straffas. Om du straffar hunden när hen återvänder hem så kan hen länka straffet till att komma hem. Det kan göra att hunden blir rädd för dig eller för sitt hem. Om du inte kommer på hunden med att rymma kan straff alltså inte förhindra rymningar.

I stället för straff: använd positiv förstärkning för att träna hunden.

Så förhindrar du att hunden rymmer genom en dörr eller öppen grind

Se alltid till att använda koppel på hunden, och att hålla ordentligt i kopplet, innan du öppnar dörren eller grinden. På så sätt undviker du att hunden springer bort. Grundläggande träning hjälper hunden att lära sig ”hit” och ”sitt” medan du fäster kopplet på hundens halsband eller sele. När du ska öppna framdörren för att ta emot ett paket eller välkomna en besökare kan du lära hunden ”sitt” så att hen sitter stilla medan dörren är öppen. 

Undvik att göra för många saker samtidigt när du öppnar dörren eller grinden. Håll i stället ögonen på hunden för att se hur hen beter sig. Använd inte mobilen förrän hunden har kopplet på sig eller följer dina kommandon, så att du inte blir distraherad. 

Om hunden fortsätter att rymma från trädgården så snart du öppnar grinden kan du lägga till en vestibul. Det är ett litet utrymme med två grindar för in- och utgång. Mellan grindarna finns ett tryggt område där du kan sätta på kopplet innan du går ut med hunden.

vit hund som hoppar och springer utomhus på äng med gräs
På bilden: Tractive GPS-hundpejl och -aktivitetsspårare

Öka hundens dagliga aktivitet för att förhindra rymningar

Valpar och hundar i tonåren är riktiga energiknippen. Genom att promenera med hunden varje dag hjälper du dem att göra sig av med överflödig energi som annars kan användas för att gräva under, klättra över eller hoppa över staket

Dagliga promenader håller hunden i form och förhindrar även övervikt, vilket kan utgöra en fara för hundens välmående. När ni promenerar stimuleras hunden av alla roliga saker att titta, lyssna och nosa på. Dessutom får hunden chansen att tillbringa tid med sin favoritmänniska – du! 

dog running through grass in background; tractive gps app with activity monitoring for dogs in foreground

Håll formen tillsammans

Ange dagliga mål. Se om hunden får tillräckligt med aktiv tid och vila. Jämför med liknande raser. Tävlingssugen? Utmana vännerna och klättra uppför den globala topplistan.

Köp hund-GPS

Förhindra att hunden rymmer från trädgården genom att minskas tristess och oro

Att bara låta hunden springa fritt i en inhägnad trädgård räcker ofta inte för att uppfylla alla vovvens behov. Du måste se till att trädgården är en intressant och bekväm plats för att minska hundens instinkt att springa bort. Du kan ge hunden leksaker att leka med och byta ut dessa regelbundet. Se även till att familjen tillbringar kvalitetstid i trädgården och leker med hunden eller tränar vovven. Om hunden tillbringar mycket tid i trädgården behövs en plats som skyddar mot regn och snö, en plats med skugga samt mat och vatten. 

Skrällar och oväsen kan göra hunden orolig och göra att hen rymmer från trädgården. Om möjligt ska du se till att hunden är inomhus om du tror att det kan bli stökigt ute, till exempel vid byggnation, storm eller fyrverkerier. 

Hundar kan rymma på jakt efter andra hundar att para sig med

Hundar har starka parningsinstinkter. Att förhindra att en okastrerad hund rymmer kan vara nästintill omöjligt när det finns ”lockande” vovvar att para sig med i närheten. Hundar blir sexuellt mogna runt sex månaders ålder. Därför är det en god idé att kastrera hunden så snart detta rekommenderas av veterinären. Att kastrera hunden minskar risken för att hen rymmer. Samtidigt ser du till att förhindra oplanerad graviditet och antalet oönskade husdjur som avlivas varje år. 

Har du en hund som löper? Här hittar du allt du behöver veta.

Använd en spårningsenhet för att hitta en bortsprungen hund

GPS-spårare använder den senaste tekniken för att hitta bortsprungna hundar. Tractive GPS sitter till exempel på hundhalsbandet och ansluter till en app på din smartphone så att du kan se hundens exakta plats. Om du har en hund som ofta rymmer är detta en bra lösning medan du tränar hunden att inte springa bort. Det är även en god idé att använda hund-GPS för husdjur som går lösa i parker eller på landet så att du snabbt kan hitta din fyrbenta vän. 

Du kan förhindra att hunden springer bort 

Du älskar såklart din hund och vill tillbringa tid tillsammans. En bortsprungen hund riskerar att utsättas för faror och skador, och kan även vara ett irritationsmoment för andra i grannskapet. Kom ihåg att din hund är ditt ansvar som husse eller matte. Och att din hund är beroende av dig.

Lägg tid på att träna hunden och se till att vara tålmodig. På så sätt kan du förhindra att vovven springer bort. Genom att anpassa staket och stängsel, använda hundträning och göra trädgården till en rolig och hundvänlig plats kan du skydda din fyrbenta vän och njuta av livet tillsammans i många år framöver.