Att hunden går vilse eller katten springer bort är varje hundägares värsta mardröm. Och det finns goda anledningar till det. Varje år rapporteras cirka 10 miljoner husdjur som bortsprungna eller stulna i USA!1 Så om du är mån om din fyrbenta vän kanske du funderar på spårning, och kanske till och med har stött på radiosändare som alternativ.

 • Men vad är radiosändare och hur fungerar spårningen?
 • Kan de användas för husdjur?
 • Kan en radiosändare hitta ditt husdjur med obegränsad räckvidd och i realtid, som en GPS-tracker?
 • Hur ser det ut om man jämför radiosändare med GPS-spårare som Tractive?

I ett nötskal: radiosändare är inte det bästa valet för husdjur. De har begränsad räckvidd, stöter ofta på hinder och saknar djurvänliga funktioner. Nu ska vi ta en närmare titt på anledningarna till detta och berätta varför vi tycker att du bör välja en Tractive GPS-spårare i stället för en radiosändare.

Vad är radiofrekvenser?

Nu måste vi be vi dig att ha lite tålamod medan vi förklarar det tekniska. Radiofrekvens (RF) innebär fluktuationen av elektromagnetisk energi inom ett visst intervall, nämligen 3 kilohertz (kHz) till 300 gigahertz (GHz).

En radio som står på en trähylla utomhus

Här kan du läsa en mer detaljerad definition av radiofrekvens från Federal Communications Commission (FCC):

Elektromagnetisk strålning består av vågor av elektrisk och magnetisk energi som rör sig tillsammans. Radiovågor och mikrovågor som sänds via antenner är en form av elektromagnetisk energi som gemensamt kallas för ”radiofrekvens” eller ”RF”.

Källa: RF Safety FAQ

I ett nötskal: radiofrekvens är vad som låter dig sjunga med till dina favoritlåtar när du lyssnar på en lokal radiostation. Men hur fungerar radiofrekvenser när det kommer till spårning?

Hur fungerar spårare med radiofrekvens?

Den frågan är faktiskt lätt att besvara. Spårare med radiofrekvens (RF-trackers) eller ”radiosändare” är:

 • enheter för spårning …
 • som använder radiofrekvens för att …
 • skicka och ta emot information mellan två komponenter

Med en radiosändare kan du spåra med en separat mottagare, det vill säga en radiomottagare. Den måste du bära med dig för att kunna spåra.

Vilket låter lite osmidigt, faktiskt.

GPS-spårare som Tractive använder i stället en kombination av spårningsteknik som Bluetooth, GPS, mobilnätverk och satelliter. På så sätt kan du tryggt och effektivt spåra en bortsprungen hund eller katt och få total sinnesro.

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer hos Tractive

”Din Tractive GPS-enhet har en modul som tar emot signaler från flera GPS-satelliter. På så sätt kan den beräkna ditt husdjurs plats på ett mer exakt och bättre sätt. Dessa satelliter skickar platsen till Tractives servrar med hjälp av nätverksmodulen (som är del av SIM-kortet).

När Tractives servrar har tagit emot informationen kan du snabbt och enkelt se ditt husdjurs plats genom att öppna Tractive-Appen.”

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer hos Tractive sedan 2016

Alltså kan din Tractive-enhet hjälpa dig att spåra din pälskling direkt i mobilen. Du behöver ingen separat mottagare, till skillnad från de flesta radiosändarna.

Upptäck Tractive GPS

Är radiosändare säkra att använda för djur?

Många djurägare undrar om radiosändare kan skada deras fyrbenta vänner på något sätt. Säkerheten är ju trots allt A och O när man köper vilken produkt som helst. Alltså: är radiofrekvenser säkra att använda för husdjur?

En studie av Klune, Arhart & Co år 2021 undersökte alla potentiella hälsorisker som kan påverka husdjur från spårningsenheter och andra produkter med radiofrekvens. Studien fann att stråldosen låg väl under internationellt etablerade gränser. Det innebär att negativa effekter på djurs eller människors hälsa är högst osannolika.

💡 Precis som att mobiltelefoner är bevisat säkra för människor att använda så är radiosändare trygga för husdjur.

I själva verket är det ingen nyhet att använda radiofrekvensteknik i hushållsprodukter. Tekniken är i själva verket en viktig del av din tv, dator, telefon, radio och till och med fjärrstyrda leksaker. Så om din hund eller katt inte störs av dessa saker så medför en radiosändare sannolikt inga problem.

Radiosändare för husdjur: för- och nackdelar

Vissa märken tillverkar radiosändare specifikt för husdjur. Dessa radiosändare har vanligtvis en fjärrkontroll samt en eller flera ”taggar” som du kan fästa på husdjurets halsband. Våra vänner på The Nomad Cats förklarar:

Det fungerar som en kompass. Du måste vara inom ett (angivet) avstånd på 130 meter för att registrera kattens plats. Då visar enhetens ljud eller ljus hur nära du är katten, genom att lysa eller låta i olika styrkor.

Martina, The Nomad Cats

green check markFördelar

 • Liten storlek.
 • Engångskostnad, ingen kostnad för abonnemang.
 • Inte beroende av mobilnätverk eller GPS.
 • Långvarigt batteri: upp till ett år.
 • Exakt (inom ett kort avstånd).

red xNackdelar

 • Begränsad räckvidd. Du kan endast hitta ditt husdjur inom en radie på 130 meter. Vissa radiosändare (som Marco Polo) har en räckvidd på cirka 3 km. Dock kanske det inte räcker om du har ett aktivt husdjur.
 • Hinder är vanliga. Träd och andra naturliga eller konstruerade hinder kan minska den funktionella distansen för radiosändaren.
 • Ingen backup-lösning. Om du inte hittar husdjurets signal finns det inget du kan göra.
 • Begränsad kompatibilitet. Många radiosändare kräver att du använder en separat mottagare. De ansluter inte till din mobil eller andra enheter, till skillnad från många GPS-spårare.
 • Ingen spårning i realtid. Detta kan vara avgörande i ett nödläge.

Kan radiosändare spåra husdjur i realtid? Med obegränsad räckvidd?

Inte alltid. De flesta radiosändarna erbjuder inte pålitlig spårning i realtid. Vissa (som Marco Polo) har uppdateringar i realtid, men dessa används först när du har aktiverat funktionen för bortsprunget husdjur. Och du begränsas fortfarande med en räckvidd på cirka 3 kilometer.

Detta är dåliga nyheter om du har en hund som kan springa flera kilometer bort på ett kick. Detta kan lätt ske om hunden jagar efter ett byte.

Då kan platsspårning i realtid rädda livet på din fyrbenta vän. Det hände till exempel:

Kathy, a hunting Beagle, who was kidnapped by dog thieves but rescued by the Tractive GPS

I alla dessa fall hjälpte Tractives LIVE-läge djurägare att spåra sina husdjur och hitta dem på nolltid (eller två timmar om man räknar med Kathys kidnappning, polisjakt och räddning).

Bäst av allt: Tractive har obegränsad räckvidd och ansluter till mobilnätverk i 175 länder världen över. Alltså kan du till och med spåra din pälskling när du är på semester.

Behöver inte GPS-spårare mobiltäckning för att fungera?

För det mesta, ja. Men Tractive GPS har funktioner som sparar husdjurets plats, till och med vid dålig täckning. Till exempel vår platshistorik:

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer hos Tractive

”Om du vill se ditt husdjurs plats eller dela platshistoriken behöver du faktiskt inte någon mobilanslutning. Så om du har Tractive GPS behöver du inte oroa dig om du förlorar täckning under en kort stund. Din tracker lagrar husdjurets plats i systemet så att du kan se informationen även när du är offline.”

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer på Tractive sedan 2016

I längden kan du använda denna funktion för att se var ditt husdjur tycker om att röra sig. Det ger dig en förståelse för husdjurets beteende och låter dig förhindra rymningar.

Tractives platshistorik har i själva verket räddat livet på hundar, katter och till och med människor. Till exempel:

 • Imogen, en livlig borzoi som hoppade över stängslet och gick igenom isen i en sjö. Som tur var kunde hennes matte använda platshistoriken för att rädda henne från att frysa ihjäl eller drunkna. Nedan kan du se Imogen och hennes Tractive GPS i hemmets trygga vrå.
Imogen, borzoihunden, vilar med sin Tractive GPS

Skydda ditt husdjur med Tractive

Med det sagt ska vi ta en titt på hur radiosändare fungerar i praktiken. Nedan kan du läsa om användares upplevelser för att se hur effektiva radiosändare är för husdjur.

Användaromdömen om radiosändare för husdjur

När Martina (som driver The Nomad Cats) fick hem sin första radiosändare för katter provade hon direkt enheten. Den fungerade i bergsområdet utomhus så länge katterna inte begav sig för långt hemifrån.

Men vid ett tillfälle önskade hon sig innerligt en annan lösning.

A cat wandering through an open grassy field

”När Milù sprang bort letade jag i närområdet, och bortom det, dag- och nattetid. Jag riktade fjärrkontrollen åt alla möjliga håll och hoppades att jag skulle kunna plocka upp hennes signal.

Men jag hittade inget. Inget.

För jag hade ingen aning om vilket håll hon hade gått åt, så att hitta henne blev nästintill omöjligt.

Dessutom fanns det massor av träd och andra naturliga hinder som markant minskade avståndet där radiosändaren kunde ge täckning.

Och självklart hade jag så mycket otur som möjligt, så fjärrkontrollen gick sönder.”

Källa: Cat Trackers: Radio Frequency vs GPS

Vi hittade även ett omdöme från en annan djurägare som hade provat på radiosändare:

Räckvidden är inte ens i närheten av vad som utlovas. Jag hade förväntat mig lite mindre men jag tror inte ens att jag kan nå upp till halva räckvidden på grund av vanliga staket och ett par träd som är i vägen. Till och med en tredjedel är knappt att det går.

Signalindikatorn är inte heller bra, den har fem streck och det verkar som att tre streck är nästa trädgård, sedan två streck hos nästa granne. Med tanke på att den borde nå cirka 15 trädgårdar räcker det inte eftersom man alltid har en svag signal så länge husdjuret inte är inom hörhåll.

Det kan även vara svårt att hitta rätt riktning när man närmar sig, det verkar ibland slumpmässigt.

Källa: Amazon

A dog running away into a forested area

En annan kund som köpt samma radiosändare hade det här att säga:

Den kan spåra upp till fyra taggar. Den handhållna enheten är enkel att använda och fungerar bra. Det är roligt att gå ut och leta efter katten och hitta honom så enkelt.

Jag har inte gjort en sökning i ett större område än, men det känns tryggt att med långt, beprövad batteritid på flera veckor så har jag gott om tid på mig.

Källa: Amazon

Radiosändare saknar husdjursvänliga funktioner

Förutom spårning i realtid har de flesta spårarna för husdjur även aktivitetsspårning och hälsonotiser (vilket du inte får med en radiosändare). Alltså saknar en radiosändare möjligheten att aktivt se över hundens eller kattens välmående och hälsa.

Hund som springer med tennisboll i munnen och Tractive GPS-appen i förgrunden

Visste du? Veterinärer rekommenderar att du regelbundet spårar husdjurets aktivitet (särskilt hur mycket djuret rör på sig och huruvida hen kan hålla jämna steg med dig).

Varför? Jo, för att ett av de första tecknen på att hunden är sjuk eller att katten har ont är minskad aktivitet. Eller om djuret verkar mer hängigt än vanligtvis.

Med Tractives aktivitetsspårning kan du enkelt se ökad eller minskad aktivitet i vardagen. På så sätt kan du göra något åt saken och ta med djuret till veterinären innan det blir för sent.

Sebastian Raab, produktchef hos Tractive

”Det är lätt hänt att man missar förändringar i hundens dagliga aktivitet. Till exempel om hen rör på sig mer eller mindre än vanligtvis. Därför har vi skapat aktivitetsnotiser som visar när hunden har markant färre aktiva minuter. Det hjälper dig att åtgärda situationer då hunden har det svårt på grund av orsaker som infektioner eller smärta.

Sebastian Raab, produktchef hos Tractive och husdjursvakt

Upptäck Tractive GPS för husdjur

Radiosändare eller GPS? Jämför!

När det kommer till att välja en spårare till ditt husdjur är det bättre med en GPS-tracker som låter dig:

 • Spåra i realtid med live-läge
 • Hitta ditt husdjur med obegränsad räckvidd
 • Se över husdjurets hälsa och välmående
RadiosändareTractive GPS
Räckvidd3 kilometerObegränsad
Spårning och uppdateringar i realtidEj konsekventSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Vikt6–7 gHund: 35 g
Katt: 25 g
VattentätEj konsekventSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
BatteritidUpp till 6 månader (eller mer, beroende på märke)Upp till 7 dagar (1 månad med XL)
Initial kostnad~1 000 kr+3699 kr
Löpande kostnaderIngaMånatliga abonnemang (kostar mindre än Netflix)
AnvändningGlobalGlobal
Aktivitets- och sömnspårningSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
HälsonotiserSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Spårning med ljud och ljusSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Bluetooth-spårningSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste

Då är radiosändare inte rätt val

Även om radiosändare har vissa fördelar (som låg kostnad och lång batteritid) väger nackdelarna tyngre.

Den största nackdelen: du kan inte spåra i realtid och får begränsad räckvidd.

 • om ditt husdjur går för långt bort kan en radiosändare (likt Bluetooth-spårare för husdjur) inte hjälpa dig. Och du vet inte var du bör börja leta.
 • Dessutom kan fysiska hinder blockera radiosändarens signal. Det gör det svårt att hitta ditt husdjur när det verkligen behövs.

I ett nötskal: radiosändare passar bara husdjur som inte går för långt bort.

Själva syftet med en spårare är väl att kunna hitta din fyrbenta vän om hen springer bort, oberoende av avstånd? Varför välja ett alternativ som har begränsad räckvidd?

Därför rekommenderar vi i stället en GPS-spårare för husdjur.

Tractive GPS för att spåra husdjur, hund-GPS och katt-GPS i förpackning

Tappa aldrig bort dina husdjur

Följ varje steg i realtid med obegränsad räckvidd. Få en notis om din fyrbenta vän går för långt hemifrån. Håll formen med hälsonotiser. Och låt andra (som hundrastaren eller kattvakten) spåra med dig.

Köp GPS-trackers

Få 100% sinnesro med en GPS-spårare för husdjur

Spårare för husdjur har mer pålitlig och modern teknik, som GPS, som hjälper dig att hitta din hund eller katt när och var som helst. Tractive GPS är världens ledande GPS-spårare för husdjur och har i princip alla funktioner som en radiosändare erbjuder, och mer därtill.

Cattery, ägare och tränare, Clair Chesterman

Tractive är min topp-rekommendation när det kommer till katt-GPS. Och den bästa kvaliteten på marknaden. Jag kunde ange trygga områden, som mitt hem, och när min katt går utanför dem så får jag en notis på direkten. I själva verket kan det ha räddat livet på min katt, den gången hon jagade efter en fågel och fastnade. Hon var så rädd, men jag kunde hitta henne med hjälp av GPS-spåraren. Tractives chip beräknar ofta kattens plats, som uppdateras på kartan var 2:a till 3:e sekund. Dessutom har den LED som hjälper dig att hitta din fyrbenta vän på kvällen.

/Clair Chesterman, uppfödare och ägare av det CFA- och CCA-registrerade företaget FluffyMeowPaws4

Tractives husdjursvänliga funktioner ger dig sinnesro

Tractives GPS-spårare för hund och katt låter dig som sagt spåra i realtid. Dessutom erbjuder våra trackers:

 • Virtuella staket som skickar en notis om din fyrbenta vän lämnar ett angivet område (som trädgården).
 • Äventyrssäker design. Våra trackers är 100% vattentäta, stöttåliga och redo för allt din pälskling kan hitta på.
 • Längre batteritid med energisparande zoner (där din fyrbenta vän tillbringar mycket tid) för upp till 7 dagars batteritid.
 • Husdjursvänlig design. Våra enheter är lätta, kompakta och passar i princip alla hundhalsband och selar.

Hitta rätt tracker

Nu har du läst allt du behöver veta om radiosändare jämfört med GPS-spårare för husdjur, och kan fatta ett genomtänkt beslut för att hålla ett öga på din fyrbenta vän. Vilket alternativ tror du passar bäst för dig?

Gillade du inlägget? Dela det med en vän: