Alla djurägare oroar sig för en sak: att deras älskade hund eller katt springer bort. Och det är inte så konstigt att de oroar sig. Enligt en studie från Peeva uppskattar man att ett av tre husdjur springer bort under sin livstid. De goda nyheterna är att det numera finns smart teknik som kan förhindra det. Du kanske har hört talas om radiosändare för att spåra husdjur och undrar: vad är det? Och hur fungerar det? Är det ett tryggt val för ditt husdjur? Och hur väljer du rätt hund- eller katt-GPS för din fyrbenta vän? I det här inlägget får du svar på alla dessa frågor.

I det här inlägget kan du läsa om allt du behöver veta om radiosändare för husdjur, inklusive varför de inte kan mäta sig med moderna GPS-spårare för husdjur. Vi presenterar även enheten som kan rädda livet på din katt eller hund.

Vad är radiofrekvenser?

Nu måste vi be vi dig att ha lite tålamod medan vi förklarar det tekniska. Radiofrekvens (RF) innebär fluktuationen av elektromagnetisk energi inom ett visst intervall, nämligen 3 kilohertz (kHz) till 300 gigahertz (GHz). Här kan du läsa en mer detaljerad definition av radiofrekvens från Federal Communications Commission (FCC) :

Elektromagnetisk strålning består av vågor av elektrisk och magnetisk energi som rör sig tillsammans. Radiovågor och mikrovågor som sänds via antenner är en form av elektromagnetisk energi som gemensamt kallas för ”radiofrekvens” eller ”RF”.

Källa: RF Safety FAQ

I ett nötskal: radiofrekvens är vad som låter dig sjunga med till dina favoritlåtar när du lyssnar på en lokal radiostation.

Hur fungerar spårare med radiofrekvens?

Den frågan är faktiskt lätt att besvara. Spårare med radiofrekvens (RF-trackers) eller ”radiosändare” är enheter för spårning som använder radiofrekvens för att skicka och ta emot information mellan två komponenter för att spåra objekt i närområdet. Vissa trackers använder huvudsakligen radiofrekvensteknik, medan andra enheter kombinerar detta med ytterligare teknik för spårning, som Bluetooth, GPS, mobilnätverk och satelliter.

Läs mer om olika typer av enheter för spårning.

Är radiosändare säkra att använda för djur?

Många djurägare undrar om radiosändare kan skada deras fyrbenta vänner på något sätt. Säkerheten är ju trots allt A och O när man köper vilken produkt som helst. Alltså: är radiofrekvenser säkra att använda för husdjur?

En studie av Klune, Arhart & Co år 2021 undersökta alla potentiella hälsorisker som kan påverka husdjur från spårningsenheter och andra produkter med radiofrekvens. Studien fann att stråldosen låg väl under internationellt etablerade gränser. Det innebär att negativa effekter på djurs eller människors hälsa är högst osannolika.

Precis som att mobiltelefoner är bevisat säkra för människor att använda så är radiosändare trygga för husdjur.

I själva verket är det ingen nyhet att använda radiofrekvensteknik i hushållsprodukter. Tekniken är i själva verket en viktig del av din tv, dator, telefon, radio och till och med fjärrstyrda leksaker.

Radiosändare för husdjur

Vissa märken tillverkar radiosändare specifikt för husdjur. Dessa radiosändare har vanligtvis en fjärrkontroll samt en eller flera ”taggar” som du kan fästa på husdjurets halsband. Våra vänner på The Nomad Cats förklarar:

Det fungerar som en kompass. Du måste vara inom ett (angivet) avstånd på 130 meter för att registrera kattens plats. Då visar enhetens ljud eller ljus hur nära du är katten, genom att lysa eller låta i olika styrkor.

green check markFördelar

 • Liten storlek
 • Engångskostnad, ingen kostnad för abonnemang
 • Inte beroende av mobilnätverk eller GPS
 • Långvarigt batteri: upp till ett år
 • Exakt (inom ett kort avstånd)

red xNackdelar

 • Du kan endast hitta ditt husdjur inom en radius på 130 meter
 • Träd och andra naturliga eller konstruerade hinder kan minska den funktionella distansen för radiosändaren
 • Ingen backup-lösning: om du inte hittar husdjurets signal finns det inget du kan göra

Användaromdömen om radiosändare för husdjur

Hur presterar radiosändare i den verkliga världen? Nu ska vi ta en titt på vad användarna tycker om radiosändare för husdjur och hur effektiva de är. När Martina (som driver The Nomad Cats) fick hem sin första radiosändare för katter provade hon direkt enheten. Den fungerade i bergsområdet utomhus så länge katterna inte begav sig för långt hemifrån.

Men vid ett tillfälle önskade hon sig innerligt en annan lösning.

När Milù sprang bort letade jag i närområdet, och bortom det, dag- och nattetid. Jag riktade fjärrkontrollen åt alla möjliga håll och hoppades att jag skulle kunna plocka upp hennes signal. Men jag hittade inget. Inget. För jag hade ingen aning om vilket håll hon hade gått åt, så att hitta henne blev nästintill omöjligt. Dessutom fanns det massor av träd och andra naturliga hinder som markant minskade avståndet där radiosändaren kunde ge täckning. Och självklart hade jag så mycket otur som möjligt, så fjärrkontrollen gick sönder.

Källa: Cat Trackers: Radio Frequency vs GPS

Vi hittade även ett omdöme från en annan djurägare som hade provat på radiosändare:

Räckvidden är inte ens i närheten av vad som utlovas. Jag hade förväntat mig lite mindre men jag tror inte ens att jag kan nå upp till halva räckvidden på grund av vanliga staket och ett par träd som är i vägen. Till och med en tredjedel är knappt att det går. Signalindikatorn är inte heller bra, den har fem streck och det verkar som att tre streck är nästa trädgård, sedan två streck hos nästa granne. Med tanke på att den borde nå cirka 15 trädgårdar räcker det inte eftersom man alltid har en svag signal så länge husdjuret inte är inom hörhåll. Det kan även vara svårt att hitta rätt riktning när man närmar sig, det verkar ibland slumpmässigt.

Källa: Amazon

En annan kund som köpt samma radiosändare hade det här att säga:

Den kan spåra upp till fyra taggar. Den handhållna enheten är enkel att använda och fungerar bra. Det är roligt att gå ut och leta efter katten och hitta honom så enkelt. Jag har inte gjort en sökning i ett större område än, men det känns tryggt att med långt, beprövad batteritid på flera veckor så har jag gott om tid på mig.

Källa: Amazon

Radiosändare för husdjur: i ett nötskal

Även om radiosändare har flera fördelar som kan hjälpa dig att hitta hunden eller katten (samt låg kostnad och lång batteritid) så medför de vissa nackdelar. Den största nackdelen är att om ditt husdjur går för långt bort så blir en radiosändare (likt Bluetooth-spårare för husdjur) helt oanvändbar. Dessutom får du ingen information om vilken riktning du bör leta i.

Därtill kan fysiska hinder blockera radiosändarens signal. Och det utgör ett stort problem när du behöver hitta ett bortsprunget husdjur.

Radiosändare kan fungera för dig som har ett husdjur som inte rör sig långt bort från dig.

Men är inte syftet med en spårare för husdjur att kunna hitta en hund eller katt som faktiskt sprungit bort eller gått vilse? En hund eller katt kan ju verkligen gå vilse på sina äventyr. Så varför spåra husdjuret över huvud taget om det bara går att hitta din fyrbenta vän inom ett mycket begränsat område?

Därför rekommenderar vi en GPS-tracker för husdjur som kan vara en verklig räddare i nöden.

hund med Tractive GPS-tracker (hundpejl) som springer på ett fält

Sinnesro med en GPS-tracker

Som tur är finns det numera spårare för husdjur med modern teknik såsom GPS och GSM. Denna typ av spårare kan hjälpa dig att hitta hunden eller katten när och var som helst. Som världens ledande GPS-spårare för husdjur kan Tractive GPS erbjuda nästan allt som en radiosändare kan, och därtill många andra smarta funktioner.

Med en hund-GPS eller katt-GPS från Tractive GPS får du:

 • Obegränsad räckvidd: följ varje steg världen över
 • LIVE spårning: få platsuppdateringar i realtid, var 2:a till 3:e sekund
 • Virtuella staket: få en notis om din fyrbenta vän lämnar ett tryggt område (till exempel trädgården)
 • Aktivitetsspårning: se hur mycket din fyrbenta vän rör på sig och vilar, och sätt upp dagliga mål
 • Äventyrssäker design: 100% vattentät, stöttålig och skapad för fyrbenta vänner och alla äventyr de kan tänkas hitta på
 • Batteritid: skapa energisparande zoner där ditt husdjur tillbringar mycket tid och få upp till sju dagars batteritid mellan laddningar
 • Platshistorik: upptäck alla favoritplatser och se var din fyrbenta vän har varit under de senaste 365 dagarna
 • Husdjursvänlig form: lätt och kompakt enhet som passar i princip alla halsband och selar

Läs mer

Nu har du läst allt du behöver veta om radiosändare jämfört med GPS-spårare för husdjur. På så sätt kan du fatta ett genomtänkt beslut för att kunna hålla ett öga på din fyrbenta vän. Vilket alternativ tror du passar bäst för dig?

Gillade du inlägget? Dela det med en vän: