Sisäkissankin omistajan kannattaa varmistaa, että kissa on sirutettu. Kissat ovat nimittäin mestareita karkaamaan sopivan tilaisuuden tullen. Miten kissaa voi parhaiten pitää silmällä? Ennen vanhaan kissalle puettiin panta, jossa oli omistajan nimi- ja osoitelaatta. Nykyään tarjolla on monenlaisia, paljon näppärämpiä seuranta- ja tunnistusvaihtoehtoja, kuten GPS- ja Bluetooth-seurantalaitteet, mikrosirut jne. Mikä niistä on paras kissan turvallisuuden kannalta?

Tässä artikkelissa kerrotaan, miksi kissaa ei ole mahdollista seurata pelkästään mikrosirun avulla. Lisäsi siinä selvitetään mikrosirujen sekä GPS- ja Bluetooth-paikantimien välisiä eroja ja kerrotaan, mitä kissan pitäminen turvassa todella edellyttää.

Seuraa aina kissasi retkiä

Näet sen olinpaikan reaaliajassa, meneepä se kuinka kauas tahansa. Saat hälytyksen, jos se vaeltaa liian kauas kotoa. Voit pitää huolta siitä, että karvapallosi saa tarpeeksi liikuntaa ja lepoa joka päivä, ja asettaa sille sopivia tavoitteita.

Tutustu kissojen GPS-paikantimiin

Sisällys

 1. Mitä kissojen mikrosirut ovat?
 2. Kannattaako kissa siruttaa?
 3. Mitkä ovat kissan mikrosirun käyttötarkoitukset ja hyödyt?
 4. Käyttääkö kissan mikrosiru GPS:ää?
 5. Mitä puutteita kissan mikrosirulla on?
 6. Mitä ovat kissojen GPS-seurantalaitteet?
 7. Mikrosiru vai GPS-paikannin: kumpi on parempi karvatassuni kannalta?
 8. Voiko GPS-paikannin auttaa kadonneen kissan löytämisessä?
 9. Toimivatko Bluetooth-seurantalaitteet kissoilla?

Mitä kissojen mikrosirut ovat?

Kissan mikrosiru on tunnistusväline. Se on riisinjyvän kokoinen elektroninen siru, joka istutetaan kissan ihon alle. Sirun sisältämä yksilöllinen tunnistenumero auttaa selvittämään kissan omistajan, jos kissa katoaa. Siru istutetaan varovasti kissan lapojen väliin. Kivuton toimenpide kestää vain muutaman sekunnin.

Kun siru on paikallaan, se toimii silloin kun kissa katoaa ja viedään eläinlääkäriin tai löytöeläintaloon. Siellä mikrosiru voidaan skannata kissan omistajan selvittämiseksi, jotta häneen voidaan ottaa yhteyttä. Yhteystietojen on oltava ajan tasalla tietokannassa. Muutoin mikrosirusta ei ole apua kissan ja omistajan tuomisessa yhteen.

⚠️ Mikrosiru ei yksinään ole hyödyksi kadonneen kissan etsimisessä, eikä se auta paikantamaan kissaa reaaliajassa. 

Mikrosirun hyöty on sen varassa, että joku löytää kissasi ja vie sen eläinlääkäriin tai löytöeläintaloon, josta sitten otetaan yhteyttä sinuun. Yleisesti ottaen kissan mikrosiru on kuitenkin luotettavampi tunnistuskeino kuin pannan osoitelaatta, joka saattaa pudota tai muuttua lukukelvottomaksi.

Kannattaako kissa siruttaa?

Kaikki kissat kannattaa siruttaa (tunnistamista varten), kun ne ovat sopivan ikäisiä. Ulkona liikkuvat kissat ovat suuremmassa vaarassa kadota tai joutua varastetuiksi, joten ulkokissojen siruttaminen on erityisen tärkeää. Mikrosiruimplantin lisäksi kannattaa käyttää kissojen GPS-paikanninta.

Monissa maissa kissojen mikrosiruista säädetään lailla ja ne saattavat olla pakollisia. Jos kadulta löytyy kissa, jota ei pystytä tunnistamaan, se saatetaan jopa lopettaa. Siksi kaikkien kissanomistajien olisi hyvä siruttaa kissansa varmuuden vuoksi.

Aiotko muuttaa kissasi kanssa? Muista, että mikrosirusta on hyötyä vain jos pidät siruun liittyvät yhteystiedot ajan tasalla.

Mitkä ovat kissan mikrosirun käyttötarkoitukset ja hyödyt?

Kissan mikrosirulla on oikeastaan vain yksi tarkoitus: auttaa kissan tunnistamisessa, jos se katoaa ja joku löytää sen ja vie sen eläinlääkäriin tai löytöeläintaloon. Jos siis käytät pelkästään mikrosirua, kadonneen kissasi löytyminen on muiden ihmisten varassa.

Kissan mikrosirulla voi olla muitakin mahdollisia hyötyjä:

 1. Se voi auttaa todistamaan kissan omistajuuden mahdollisissa kiistatilanteissa.
 2. Sirun avulla toimiva kissanluukku auttaa pitämään muut kissat poissa talosta.
 3. Voit ottaa kissasi mukaan ulkomaille – lemmikkipassin saaminen edellyttää tunnistusmerkintää (mikrosiru tai tatuointi).
 4. Mikrosirun skannaava ruokinta-asema auttaa varmistamaan kissan ruokavalion noudattamisen.

Käyttääkö kissan mikrosiru GPS:ää?

Ei. Kissan mikrosiru ei käytä maailmanlaajuista paikannusjärjestelmää eli GPS:ää tai mitään muutakaan navigointi- tai paikannustekniikkaa.

⚠️ Koska mikrosirussa ei ole GPS:ää, sen avulla ei voi seurata ja paikantaa kadonnutta kissaa.

Mikrosirut ovat myös liian pieniä GPS-tekniikan lisäämiseksi. Koirilla ja kissoilla käytetään samanlaisia mikrosiruja. Lisätietoja kaikkien karvakorvien turvallisuuden varmistamisesta saat alla olevista artikkeleista:

kissa ja koira nuuhkivat toisiaan pellolla - kissan mikrosirun hyödyt ja puutteet

Mitä puutteita kissan mikrosirulla on?

Kissan siruttaminen on ehdottomasti järkevää, mutta suurta hyötyä siitä ei ole. Siitä on apua kissan omistajan selvittämisessä, jos joku löytää eläimen, mutta mikrosirusta ei ole apua kadonneen kissan löytämisessä.

Kissan mikrosirun puutteet:

 1. Siitä ei ole apua silloin, kun etsit kissaasi käytännössä.
 2. Mikrosirun hyöty on riippuvainen muista ihmisistä.
 3. Mikrosirussa ei ole GPS:ää, joten reaaliaikainen seuranta ei ole mahdollista.
 4. Siitä ei ole hyötyä, jos yhteystietoja ei pidetä ajan tasalla tai sirunlukijaa ei ole käytettävissä.

Nyt kun tunnet kissan mikrosirun ominaisuudet, saatat miettiä, mitä muita keinoja kissan liikkeiden ja olinpaikan seuraamiseen on tarjolla. Meillä on hyvä uutinen:

🐾 Kun haluat mielenrauhaa seuraamalla kissaasi reaaliajassa, voit käyttää GPS-kissapaikanninta.

Kissojen GPS-paikantimista kerrotaan tarkemmin alla.

Mitä ovat kissojen GPS-seurantalaitteet?

Toisin kuin mikrosiru, GPS-kissapaikantimet välittävät ajantasaisen tiedon kissan sijainnista suoraan älypuhelimeesi. Kissan olinpaikan seuraaminen auttaa varmistamaan sen turvallisuuden. Lisäksi on myös hauskaa seurata, mitä ilkikurinen kotikissa puuhaa päivittäisillä seikkailuillaan.

Tractive GPS -kissapaikantimen tärkeimmät ominaisuudet:

Pieni ja kevyt laite, joka kiinnittyy kätevästi kissan pantaan tai valjaisiin.

✓ Mahdollistaa reaaliaikaisen seurannan ja päivittää sijainnin 2–3 sekunnin välein.

Rajoittamaton GPS-paikannuskantama – voit paikantaa kissasi miltä etäisyydeltä tahansa.

✓ Toimii yli 150 maassa eri puolilla maailmaa.

Vaihdettava akku, jossa riittää virtaa yhdellä latauksella 2–5 päiväksi.

✓ Mahdollistaa sijainnin lisäksi myös kissan aktiivisuuden seurannan.

Auttaa käytännön etsinnöissä – jos kissasi katoaa, et joudu turvautumaan ulkoisiin tekijöihin.

nainen ulkona sylissään harmaa kissa, jolla on gps-paikannin

Mikrosiru vai GPS-paikannin: kumpi on parempi karvatassuni kannalta?

Nyt tiedät sekä mikrosirujen että GPS-paikantimien pääominaisuudet ja käyttötarkoitukset kissoilla. Kumpi siis kannattaa valita? No, itse asiassa vastaus on: molemmat! Kissan turvallisuuden varmistamiseksi mikään ei ole liikaa.

Muistutus: Kissan siruttaminen saattaa olla pakollista maassasi, mutta se ei valitettavasti riitä, jos kissa karkaa.

Mikrosiruun verrattuna kissan kaulaan kiinnitetystä GPS-seurantapannasta on varmemmin apua kadonneen kissan löytämisessä. Sillä näet sijainnin reaaliajassa. Parhaiten pidät kissasi turvassa hankkimalla sille sekä mikrosirun että GPS-paikantimen.

Voiko GPS-paikannin auttaa kadonneen kissan löytämisessä?

Totta kai! Tractive on valmistanut maailman luotetuimpia kissojen ja koirien GPS-paikantimia jo vuosia, ja tänä aikana monet käyttäjät ovat kertoneet meille tarinansa lemmikinomistajan pahimmasta painajaisesta: rakkaan kissan katoamisesta.

GPS-kissapaikantimen avulla he kuitenkin pystyivät aktiivisesti etsimään kissaansa ja saivat karvatassunsa takaisin tuota pikaa. Tästä voit lukea erään kiitollisen kissapaikantimen käyttäjän kertomuksen:

Toimivatko Bluetooth-seurantalaitteet kissoilla?

Viimeiseksi vilkaisemme Bluetoothin avulla toimivia kissojen paikannuslaitteita. Miten ne toimivat? Bluetooth-paikantimista on paljon apua, kun etsit esineitä lähiympäristöstäsi, esimerkiksi avaimia tai käsilaukkuasi ollessasi kotona.

Hyvä tietää: Lemmikin paikantamisessa Bluetooth-seurantalaitteista on vain rajallisesti apua. Niiden toiminta-alue on nimittäin vain noin 20 metriä.

Jos kissasi on tätä kauempana, Bluetooth-laitteesta ei ole hyötyä kissan etsimisessä. Lue lisää Bluetooth-paikantimien hyvistä ja huonoista puolista lemmikeillä.

Yhteenvetona: kissan tunnistusmikrosirun ja GPS-paikantimen merkittävin ero on mahdollisuudessa etsiä kissaa aktiivisesti, jos se karkaa tai katoaa. Reaaliaikainen sijainnin seuranta ilman kantamarajoituksia on mahdollista vain GPS-paikantimella.


Tutustu kissojen ja koirien GPS-paikantimiin ja jaa tämä artikkeli muille eläinten ystäville!