Hvordan finder man en forsvundet kat? Hvad gør man, hvis ens kat løber væk? Start med at tage en dyb indånding, og forsøg at bevare roen. Tag et kig på guiden herunder, som er fyldt med tips og gode råd til, hvordan du får din kat sikkert hjem. Og anskaf dig en kattetracker, så du altid ved, hvor katten er henne.

Følg hvert skridt, din kat tager

Se, hvor den er i realtid, uanset hvor den går hen. Få besked, hvis den går for langt væk hjemmefra. Sørg for, at den får nok motion og hvile i løbet af en dag. Sæt daglige mål, som passer til din firbenede ven.

Udforsk GPS-trackere til katte

Hvorfor løber katte væk?

Uanset om de er inde- eller udekatte, sker det, at vores kattevenner strejfer væk fra hjemmet. Det kan der være mange årsager til, men her er nogle af de mest almindelige:

 • Hunkatte i løbetid eller ikke-kastrerede hankatte kan have en stærk parringsdrift, som kan få dem til at strejfe
 • Katte er nysgerrige væsner, som elsker at jage og udforske deres territorium
 • Der kan også bare være en venlig nabo, som fodrer katten

Læs om de mest almindelige grunde til, at katte løber væk.

Uanset årsagen er det meget almindeligt, at katte løber væk hjemmefra. Hvis du savner din kat, er du altså langt fra alene!

Hvor længe er katte væk?

De fleste katte kommer hurtigt hjem igen. Selvom de ind imellem er længere ude, end de plejer, kommer de som regel hjem, når de er sultne. Og du er garanti for mad! Husk også, at katte har en fantastisk retningssans.

I nogle tilfælde kan katte dog være væk i dage, uger, måneder eller endda år. Hvis du vil undgå at miste din elskede kat, kan du bruge en GPS-tracker til katte, så du altid er klar over, hvor den befinder sig.

Hvis din kat ikke har været hjemme i over 12 timer eller hele natten, er det tid at handle.

Men gå ikke i panik. Følg de gode råd, du finder i denne artikel, til at få din kat hjem i sikkerhed.

Hvad er chancerne for at finde en forsvundet kat?

“Hvis min kat løber væk, kommer den så hjem igen?” Det er et spørgsmål, som mange katteejere stiller. Vi har derfor vendt os mod videnskaben for at finde svar: Hvad er chancerne for at finde en bortløben kat?

Et Animals-studie fra 2018 har indsamlet data om forskellige søgemetoder til at finde forsvundne katte. Studiet undersøgte, hvilke metoder der virkede bedst, og hvor de bortløbne katte blev fundet. Ifølge studiet:

 • blev 61 % bortløbne katte fundet inden for et år
 • blev 34 % bortløbne katte fundet (heldigvis i live) inden for 7 dage
 • var det mindre sandsynligt at finde kattene i live efter 90 dage 😿

Desuden:

 • Fysisk søgning efter katten øgede sandsynligheden for at finde den
 • 75 % af kattene blev fundet inden for 500 meter fra, hvor de forsvandt

💡 Tip: Jo hurtigere du kan komme ud og lede efter din forsvundne kat, desto højere er chancerne for at finde den.

Find en forsvundet kat med en mikrochip

Mange mennesker tror, at en mikrochip til katte omgående kan hjælpe dem med at finde deres kat, hvis den forsvinder. Det passer desværre ikke.

Til forskel fra en mikrochip kan en GPS-kattetracker hjælpe dig med at finde din forsvundne kat inden for få minutter, fordi du kan se kattens placering i realtid.

For at finde en mistet kat med en mikrochip er du nødt til at vente, indtil nogen finder din kat og indleverer den til et internat eller en dyrlæge, som kan aflæse kattens chip.

Hvis dine kontaktoplysninger på mikrochippen er opdaterede, og du er heldig at få et opkald om din bortløbne kat, kan I måske blive genforenet.

https://www.katteregister.dk/registrering kan du få mere at vide om registrering af din kat i det landsdækkende katteregister.

Her kan du se, hvordan det foregår, når en kat bliver chippet:

Selvom en mikrochip uden tvivl bidrager til sikkerheden, hjælper den dig ikke aktivt med at finde din bortløbne kat og er ikke en garanti for, at katten kommer hjem til dig.

Hvis katten har gemt sig i hjemmet

Det er meget muligt, at din kat faktisk gemmer sig i dit hjem. Det kan den gøre af flere grunde:

 • Den ønsker ro og tryghed: Måske har den fundet en dejlig kasse i bunden af dit skab, hvor den tager sig en lur
 • Den er bange eller urolig: Måske er en ukendt person eller et ukendt dyr på besøg hos dig
 • Den er syg eller gravid: Katte gemmer sig ofte, hvis de ikke har det godt, eller når de snart skal føde

Det er altså vigtigt at gennemsøge huset grundigt og bede andre om at hjælpe.

Hvis du har en Tractive GPS-kattetracker, kan du bruge Find-tilstanden (som vises på app-skærmen, når din kat er i nærheden) til at finde en kat, der gemmer sig indenfor.

Kattetracker – se mere

Hvis katten har gemt sig udenfor, tæt på hjemmet

Ifølge dyredetektiv og ekspert i forsvundne katte, Kat Albrecht, er det almindeligt, at katte gemmer sig tæt på hjemmet uden at give lyd fra sig1. Forsvundne hunde derimod plejer at løbe væk fra hjemmet og hurtigt tilbagelægge store afstande.

Det betyder, at din forsvundne kat sandsynligvis er tættere på, end du tror. Den har måske gemt sig udenfor tæt på hjemmet af en af årsagerne nævnt ovenfor. Eller den sidder fast, er faret vild eller blevet bange på et af sine eventyr.

Når du har ledt indenfor, er det derfor tid til en grundig gennemgang af din grund eller de nærmeste omgivelser. Tjek steder, hvor katten måske kan sidde fast eller gemme sig, f.eks.:

 • under terrassen eller verandaen
 • på taget
 • i garagen
 • i et træ
 • i bilen
 • i en skorsten
 • i nærheden af skraldespandene

Særligt hvis du har en indekat, er det sandsynligt, at du finder den tæt på hjemmet.

orange kat i træ

Find en forsvundet indekat

Det kan især være svært at opleve ens indekat være væk, da vi er vant til at have den tæt på os det meste af tiden! 😿 Så hvordan finder vi en indekat, der er blevet væk?

Det første skridt er at forstå, at katte er territoriale væsner, som ofte ikke bevidst forlader deres revir.

Indekatte har som regel et meget mindre territorium end udekatte. Det betyder, at de kun er trygge ved at udforske området tæt på deres hjem og derfor sandsynligvis ikke er langt væk hjemmefra.

Faktisk viste et studie fra 2017, at forsvundne indekatte i gennemsnit befandt sig kun 39 meter fra hjemmet.

Udekatte er til gengæld kendt for at strejfe noget længere. De blev fundet gennemsnitligt 300 meter (eller tre fodboldbaner) væk.

Men tilbage til indekatte. Begynd med at lede i de umiddelbare omgivelser, når du skal finde en mistet indekat. Kald på den, sæt lidt kattefoder ud, og tjek eventuelle gemmesteder såsom garagen eller et træ. Din elskede kat er sandsynligvis hurtigt tilbage i din favn.

Fysisk søgning efter din forsvundne kat

Hvis du har mistet din kat og ikke kan finde den hverken i eller tæt på hjemmet, er det afgørende at lede aktivt efter den. Med andre ord: Vent ikke bare på, at katten selv vender hjem.

Et studie foretaget af dyredetektiv Kat Albrecht og professor Jacquie Rand viste, at 59 % forsvundne katte blev fundet i live, fordi deres mennesker aktivt ledte efter dem2.

Her er nogle gode råd til din søgning:

 • Gå straks i gang med at lede. Jo før du begynder med at lede efter din forsvundne kat, desto nemmere er det at finde den.
 • Begynd i hjemmet, og arbejd dig udad. Husk, at 75 % forsvundne katte findes inden for 500 meter fra hjemmet.
 • Lav en liste over grunde til, at din kat kan være væk. Så ved du, hvor du skal starte med at lede.
 • Kald på katten. Brug dens navn. Forskere har fundet ud af, at katte kan genkende deres menneskers stemme og deres eget navn, også selvom fremmede kalder på dem3.
 • Bed venner og naboer hjælpe dig med at lede aktivt. Hvis det ikke kan lade sig gøre, så bed dem ringe eller sende en sms til dig, hvis de ser din kat.
 • Tjek din kats tidligere territorium. Hvis du er flyttet for nylig, er din kat måske vendt tilbage til sit tidligere hjem.
 • Tag højde for din kats personlighed. Er det mest sandsynligt, at den gemmer sig eller udforsker naboens gård? Denne historie fortæller, hvordan en Tractive-bruger fandt sin nysgerrige kat Kiwi gemt i en kørende lastbil!

Find din forsvundne kat med en Tractive GPS-tracker

Hvis din bortløbne kat har en Tractive GPS-tracker til katte på, er du heldig! Det vil gøre din søgning efter din pelsklædte ven meget nemmere. Du kan:

 • aktivere LIVE-tilstanden for at følge hvert skridt i Tractive GPS-appen på mobilen eller nettet med placeringsopdateringer i realtid hvert 2.-3. sekund
 • tracke sammen med venner og familie ved hjælp af familiedeling
 • bruge Find-tilstanden, når du er tæt på katten for at se den nøjagtige placering (den kan gemme sig bag eller under noget)
 • aktivere lys eller lyd, hvis det er mørkt eller vanskeligt at se, hvor katten er
 • dele aktuel placering offentligt, hvis din kat er længere væk, og du har brug for hjælp til at finde den. Det gør du på Tracker-fanen i din profil
 • blive genforenet med din søde kat og give den et stort kram

Sæt sporingen i gang

Lok din forsvundne kat frem fra sit skjul

Det næste du kan gøre, hvis ikke det er lykkedes at finde katten indtil videre, er at forsøge at lokke den frem med godbidder.

calico cat sniffing a bowl of food offered by a person

Sæt en skål med din kats yndlingsmad eller -godbidder uden for hoveddøren. Du kan også placere foder andre steder rundt omkring huset, hvis du har en stor grund. På den måde kan katten opfange duften og løbe hjem for at få en god snack. Sørg for, at nogen holder øje med din kat, hvis den kommer hjem for at få noget at spise.

Foder kan hjælpe med at lokke din forsvundne kat hjem. Men pas på ræve (og andre vilde dyr), som også kan blive lokket til!

Hvordan lokker jeg en forsvundet kat frem?

Her er nogle flere ideer til at lokke en bortløben kat hjem igen:

 • Lad garageporten eller en anden dør stå på klem (katte kan godt lide at snige sig ind)
 • Placer din kats yndlingsseng, -tæppe eller -kradsetræ udenfor (lugten lokker katten til)
 • Sæt særligt lækker mad udenfor, f.eks. tun eller sardiner (jo mere duft, jo bedre! Bare sørg for, at maden er uden salt og olie. Opvarm maden lidt for at øge duften)
 • Gå udenfor, og tal med din almindelige stemme, som om du taler i telefon (man ved, at katte bliver tiltrukket af deres menneskers stemme)
 • Hold godt øje: Katteejere har fortalt, at deres katte oftest kommer hjem fra kl. 20 til kl. 2 om natten og fra kl. 4 til kl. 7 om morgenen4

Efterlysningsplakater og opslag på sociale medier

Har du stadig ikke haft held med at finde din kat efter selv at have ledt? Så er det måske tid til at sætte efterlysningsplakater op. En effektiv plakat skal indeholde:

 • et højopløst billede af din kat
 • en fysisk beskrivelse af katten, bl.a. alder, køn, pelsens længde og farve og andre særlige kendetegn (f.eks. et unikt pelsmønster eller et farverigt halsbånd), som kan bruges til at identificere din kat
 • hvornår og hvor din kat sidst blev set
 • dit navn og telefonnummer

Husk, når du sætter plakater op: Katte går nogle gange længere væk, end vi tror. Hæng plakater op ved bus- eller togstationer, så flest mulige mennesker ser din efterlysning. Dæk dine plakater med plast eller tape, så de holder længere.

Download Tractives gratis skabelon til efterlysningsplakat

Plakat for mistet kat

Det er også en god ide at poste et billede og en beskrivelse af din kat på de sociale medier. Og husk at bede dine venner holde øjne og ører åbne. På de fleste sociale medier findes der særlige grupper for forsvundne og fundne dyr i specifikke lokalområder. Tjek også siderne for dyreinternater i dit nærområde. De poster ofte de senest fundne kæledyr på nettet.

Kontakt lokale dyrlæger og dyreinternater

Måske er din kat allerede blevet fundet og indleveret til en dyrlæge eller et kattehjem. Tag derfor kontakt til lokale dyrlæger og internater for at finde ud af, om der er indleveret en kat, som ligner beskrivelsen af din kat. Giv dem dit telefonnummer, så de kan ringe til dig, hvis din kat bliver indleveret.

Tjek også kattehjemmenes/internaternes hjemmesider, hvor folk ofte offentliggør katte, som de har fundet.

Du kan f.eks. få hjælp her, når du leder efter en kat, der er løbet væk:

Se vores GPS-trackere til katte

Spørg dyr i lokalområdet

Hvis du har mistet en kat, kan du måske bruge det her usædvanlige tip fra katteelskere i Japan. Hvis du ser andre katte i nærområdet, så snak med dem! Ja, du læste rigtigt lad andre katte hjælpe dig med at få din egen kat hjem igen. Ifølge en artikel i Japan Today har nogle ejere fået deres forsvundne kat hjem igen på denne måde:

Hvis du ser andre katte i nabolaget, så gå roligt og venligt hen til dem. Fortæl dem, at hvis de ser din kat, må de gerne bede den komme hjem.

Det kan lyde underligt, men hvis det kan hjælpe dig med at finde din kat, hvorfor så ikke give det et forsøg?

Kan min anden kat hjælpe med at lede efter min forsvundne kat?

Hvis man har flere katte, kan man overveje, om den anden kat også leder efter og måske kan hjælpe med at finde familiens forsvundne kat. Eva Morchairs delte en succeshistorie på platformen Quora:

Tofu (katten) kom ikke hjem efter at have været ude at lege. Jeg lå vågen og var bekymret for hende hele natten. Om morgenen var hun stadig ikke kommet hjem. Min anden kat, Fifi, ville gerne ud. Før jeg lukkede hende ud, tog jeg hende op og holdt hendes ansigt op til mig. Jeg fik øjenkontakt med hende og bad hende gå ud og finde Tofu. Jeg bad hende lede efter hende og tage hende med hjem. Jeg gav hende et lille kys på næsen og åbnede bagdøren, så hun kunne komme ud. Omkring tyve minutter senere kaldte min mor på mig – både Fifi og Tofu sad på trappetrinnene uden for ved vores bagdør.

Måske er det et forsøg værd. Prøv at bede dine andre katte hjælpe dig med at finde familiens forsvundne kat. Det er selvfølgelig ikke sikkert, det virker, f.eks. fordi de ikke er glade for at forlade deres kendte territorium for at lede fremmede steder.

Flere gode råd til at finde en forsvundet kat

Hvis din kat er løbet væk, er du sikkert bekymret og forsøger at finde den bedste måde få din kat hjem igen. Der er ingen, der synes om ikke at vide, hvor deres firbenede ven er henne! Forhåbentlig kan alle disse råd hjælpe dig med snart at blive genforenet med din katteven.

Til sidst vil vi gerne give dig nogle ekstra tips til, hvad du kan gøre for at finde din forsvundne kat:

 • Led, når det er mørkt og roligt udenfor
 • Tag ikke andre dyr med, når du leder (de kan skræmme katten væk)
 • Brug en lommelygte til at lede i mørket
 • Tag kattens yndlingslegetøj og -godbidder med
 • Bliv ved med roligt at kalde på katten (brug dens navn)
 • Gå langsomt, og hold ofte pauser, så din kat har mulighed for at svare
 • Se området godt igennem for bevægelser og lyde
 • Tjek steder, hvor din kat kunne sidde fast
 • Brug en human fælde (som kan lånes hos mange kommuner), og læg kattegrus og håndklæder, der lugter af dig, ind i fælden for at lokke katten til
 • Tilbyd en dusør til den, der finder din kat
 • Installer kameraer med bevægelsessensor i hjemmet.
 • Led steder, hvor din bortløbne kat måske har fundet varme
 • Bed alle, som har været på din ejendom f.eks. for at levere noget om at tjekke deres varevogn/lastbil
 • Læg et stykke tøj eller et håndklæde, som lugter af dig, uden for din dør
 • Hvis du tror, katten er i nærheden, kan du drysse mel ud og tjekke, om du kan se poteaftryk
 • Sæt en efterlysning i den lokale avis

Det allervigtigste, hvis din kat er forsvundet: Giv ikke op!

Hvis katten er bange, er den måske ikke så let at lokke frem fra sit skjul. Så vær tålmodig, og hav tillid til, at din kat kommer hjem igen.

Sådan forhindrer du en kat i at løbe væk

red haired woman holding and kissing grey cat

Du finder forhåbentlig din kat ved hjælp af disse tips og gode råd. Men hvad kan du gøre for at forhindre, at katten løber væk igen?

Sådan undgår du, at en katteejers værste mareridt sker igen:

 • Hold øje med din kat i realtid med en GPS-tracker til katte. Med Tractive GPS-trackeren kan du også oprette sikre områder, så du får besked, hvis katten går uden for sit territorium.
 • Indret en kattehave.
 • Gør, hvad du kan for at holde din kat glad og beskæftiget hjemme.
 • Steriliser eller kastrer dine katte for at undgå, at de løber væk på grund af det stærke parringsinstinkt.

Husk ikke at give op, hvis din kat forsvinder. Det kan virke udsigtsløst at lede efter en bortløben kat, men der er gode chancer for, at du bliver genforenet med din katteven.

Heldigvis viser studier, at omkring 74 % bortløbne katte genforenes med deres familie til sidst5. Så forsøg at holde hovedet koldt og håbet oppe, indtil din firbenede ven er hos dig igen.

Du kan få flere gode råd til at finde en forsvundet kat, og hvordan man forhindrer en kat i at løbe væk i videoen her:


Synes du, dette blogindlæg var brugbart? Del det med en ven!

Udforsk kattetrackere