GPS-lemmikkipaikannin voi olla pelastus, ja se auttaa sinua pitämään huolta nelijalkaisten perheenjäsentesi turvallisuudesta. Jos siis olet päättänyt käyttää GPS-paikannusta kissasi tai koirasi jokaisen tassunliikkeen seuraamiseen, olet tehnyt hyvän valinnan. Kun ryhdyt selaamaan hinnoittelusivua, saattaa mieleen kuitenkin tulla kysymys, miksi suositut koirien ja kissojen GPS-paikantimet edellyttävät maksullista palvelutilausta. Onko tarjolla luotettavaa koirien ja kissojen GPS-paikanninta, joka toimii ilman tilausta (hei, mekin haluaisimme säästää rahaa)?

Auttaaksemme sinua valitsemaan parhaan vaihtoehdon tutustumme erilaisiin ilman tilausta toimiviin lemmikkipaikantimiin sekä niiden hyötyihin ja haittapuoliin. Lisäksi käsittelemme sitä, voivatko ilman kuukausimaksua toimivat GPS-paikantimet riittää lemmikkien turvallisuuden varmistamiseen, sekä sitä, mikä tekee tilauksen vaativista paikantimista hintansa arvoisia.

Lopuksi esittelemme GPS-paikantimen, joka saattaa pelastaa koirasi tai kissasi hengen.

Onko olemassa GPS-paikanninta, joka ei vaadi tilausta?

Teknisesti ottaen kyllä. Markkinoilla on joitakin GPS-paikantimia ilman palvelutilausta. Jos kuitenkin haluat seurata lemmikkisi jokaista askelta reaaliajassa, nämä paikantimet saattavat tuottaa pettymyksen.

Ensinnäkin lemmikkipaikantimissa on eroja. Markkinoilla on

 • GPS-lemmikkipaikantimia, kuten Tractive, jotka tarjoavat rajoittamattoman kantaman, reaaliaikaisen seurannan ja monta muuta turvallisuus- ja hyvinvointiominaisuutta
 • Bluetooth-paikantimia tai esineiden jäljityslaitteita, jotka on suunniteltu auttamaan avaimien ja muiden helposti kadoksiin joutuvien arvoesineiden etsimisessä
 • seikkailupaikantimia, jotka auttavat syrjäseuduilla vaeltavia hätätilanteessa
 • ajoneuvopaikantimia, jotka auttavat paikantamaan moottoripyörän, polkupyörän tai auton
 • perhepaikantimia, joilla voi pitää silmällä läheisiä, kuten isovanhempaa tai lasta.

Hinta, toiminta-alue, ominaisuudet ja seurantatoiminnot sekä mahdolliset kuukausimaksut vaihtelevat seurantalaitteen tyypin ja käyttötarkoituksen mukaan. Tässä on muutama esimerkki paikantimista, joiden käyttöön ei tarvita palvelutilausta.

vihreä ruksiBluetooth-paikantimet eivät yleensä edellytä palvelutilausta, sillä niissä ei ole SIM-korttia. Ne lähettävät tietoja, kun lähellä on Bluetooth-laite (kuten puhelin).

red xTämä merkitsee sitä, että niiden toiminta-alue on vain 76–122 m. Ne ovat siis oiva apu kotiin tai pihalle kadonneiden esineiden etsimisessä. Bluetooth-paikantimet, kuten Tilen ja Apple AirTagin edellyttävät, että lähellä on muita Tilen tai Apple AirTagin käyttäjiä. Niistä on siis hyötyä lähinnä sellaisissa paikoissa, joissa liikkuu ihmisiä, joilla on älypuhelin.

green check markGPS-sijainnin tallentimet käyttävät GPS:ää eivätkä vaadi tilausta. Ne ovat tyypiltään SIM-kortittomia GPS-paikantimia. GPS-tallentimet kirjaavat GPS-koordinaatit muistiin, jotta voit tarkastella niitä myöhemmin. (Niillä voit siten tallentaa vaikka koiran kanssa viimeksi tekemäsi vaelluksen.)

red xGPS-sijainnin tallentimet eivät voi lähettää sijaintitietoa toiseen laitteeseen, kuten puhelimeen, reaaliaikaisesti. Siksi ne eivät ole paras valinta jatkuvasti liikkuvalle, energiselle lemmikille. Mahdollisuus seurata lemmikkiä reaaliaikaisesti voi nimittäin vaikuttaa ratkaisevasti siihen, löytyykö se hyvässä kunnossa.

Tutustu lemmikkien GPS-paikantimeen ja terveysvahtiin

lähikuva gps-paikannussovelluksesta

Voiko koiraa tai kissaa seurata reaaliajassa ilman tilausta toimivalla GPS-paikantimella?

Valitettavasti useimmat ilman tilausta toimivat GPS-paikantimet eivät tarjoa live-sijaintia tai rajoittamatonta kantamaa – ominaisuuksia, jotka ovat elintärkeitä karannutta lemmikkiä etsittäessä.

Esimerkkejä:

 • Joistakin seurantalaitteista on tarjolla ilman tilausta toimiva versio, mutta se toimii vain WiFi-yhteydellä.
 • Muut ilman tilausta toimivat lemmikinseurantajärjestelmät, kuten Garminin ja Marco Polon laitteet, toimivat vain rajallisella alueella, eli muutaman kilometrin säteellä.
 • PETFON on ainoa ilman tilausta toimiva GPS-paikannin, jolla reaaliaikainen seuranta on mahdollista. Senkin toiminta-alue on avoimessa maastossa vain viisi ja puoli kilometriä.1

Kuten monet lemmikinomistajat hyvin tietävät, karvakorvat pystyvät kulkemaan tuollaisen matkan minuuteissa. Mahdollisuus seurata niitä reaaliajassa parin sekunnin välein päivittyvän sijaintitiedon avulla on välttämätöntä lemmikin turvallisuuden ja hyvinvoinnin kannalta.

Siksi asiantuntijat sanovat:

Kissa Tractive GPS -paikannin pannassaan

Jos tarvitset reaaliaikaisen tiedon lapsistasi – ja ollaanpa rehellisiä, lemmikithän ovat meille kuin lapsia – on parasta ostaa reaaliaikainen GPS-seurantalaite, johon liittyy kuukausitilaus.

Live View GPS

Tutustu lemmikkien GPS-paikantimeen ja terveysvahtiin

Ilman tilausta toimivan GPS-seurantalaitteen hyvät ja huonot puolet

Tutustutaanpa lähemmin näiden ns. kuukausimaksuttomien GPS-paikantimien hyöty- ja haittapuoliin. Ilmiselvin etu on tietysti se, ettei tarvitse maksaa palvelumaksuja.

GPS-paikantimesta maksamasi hinta kuitenkin heijastaa laitteen laatua, palvelun ja ominaisuuksien laatua. Vaikka palvelumaksun välttäminen saattaakin siis vaikutta fiksulta, jäät luultavasti paitsi tärkeistä mielenrauhaa antavista ominaisuuksista, kuten live-seurannasta. Kuten monet tyytyväiset Tractiven käyttäjät eri puolilta maailmaa kertovat, palvelutilauksella toimiva paikannin voi jopa pelastaa lemmikin hengen.

green check markHyvät puolet

GPS-paikannin ilman palvelutilausta voi kuulostaa houkuttelevalta. Kukapa ei haluaisi seurata lemmikkiään ilmaiseksi?

Kuukausimaksuttomien GPS-paikantimien lupauksia:

 • edullisuus
 • ei sopimuksia
 • ei toistuvia maksuja
 • maailmanlaajuinen palvelu (G-kirjain lyhenteessä GPS tulee sanasta ”globaali”, joten laitteen luulisi toimivan kaikkialla, vai mitä? 🤔)

Jos palvelumaksuton GPS-paikannin alkaa kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se luultavasti onkin.

Kun alat miettiä, miten kuukausimaksuton laite voi tarjota reaaliaikaisen, rajoittamattoman seurannan… tajuat, ettei se todennäköisesti voikaan auttaa koiran tai kissan löytämisessä reaaliaikaisesti.

Palvelumaksuttoman paikantimen haittapuolet eivät ehkä tule ilmi ensi vilkaisulla, joten otetaanpa niistä selvää.

red xHuonot puolet

Ilman tilausta toimivat GPS-paikantimet houkuttelevat käyttäjiä, jotka haluavat maksaa nolla euroa kuussa. Paikantimien edullisuus voi kuitenkin merkitä toimintojen ja ominaisuuksien rajallisuutta. Joskus ne eivät oikeastaan ole varsinaisia GPS-paikantimia laisinkaan, vaan Bluetooth-paikantimia, joilla voi löytää vain lähellä olevia kohteita.

Kuukausimaksuttomien laitteiden tavalliset haittapuolet:

 • ei reaaliaikaista seurantaa
 • sijainnin epätarkkuus
 • ei suunniteltu lemmikeille
 • vähemmän lemmikkien kannalta hyödyllisiä ominaisuuksia
 • rajallinen toiminta-alue
 • ei toimi alueen verkoissa
 • saattaa käyttää Bluetoothia (tai laitteiden verkostoa) GPS:n asemesta
 • vähemmän laitteisto- ja ohjelmistopäivityksiä
 • korkeampi ostohinta

Ilman tilausta toimivien GPS-paikantimien toiminta-alue on rajallinen. Kuten Bluetooth-laitteet, nämäkin seurantalaitteet ovat hyödyttömiä, jos lemmikki vaeltaa liian kauas.

Esimerkiksi Tilen ja Apple AirTagin kaltaiset esineiden etsintälaitteet eivät edellytä tilausta, mutta niillä ei myöskään voi seurata lemmikkiä GPS-paikantimen tarjoamalla tarkkuudella. Lemmikin löytäminen niiden avulla edellyttää myös sitä, että lähellä on muita Tile- tai Apple-laitteita.

Ilman tilausta toimivan paikannuslaitteen ostohintakin saattaa olla huomattavasti edullisella kuukausitilauksella toimivia paikantimia korkeampi. Niiden hankinta käy siis kalliimmaksi, eivätkä ne välttämättä auta huolehtimaan lemmikin turvallisuudesta.

Tractive CAT Mini- ja Tractive DOG -paikantimien pakkaukset

Tiedät aina, missä lemmikkisi on

Voit seurata jokaista askelta reaaliajassa ilman kantamarajoituksia. Saat hälytyksen, jos kamusi vaeltaa liian kauas. Hyvinvoinnin seurannalla pidät sen terveenä ja tyytyväisenä. Muutkin, vaikkapa lenkittäjä tai lemmikkivahti, voivat pitää lemmikkiäsi silmällä.

Tutustu lemmikkien GPS-paikantimeen ja terveysvahtiin

Ilman tilausta toimivat GPS-paikannintyypit

Mistä näissä ilman tilausta toimivissa GPS-paikantimissa on kyse? Tässä on lyhyt yhteenveto erityyppisistä seurantalaitteista, joita saatetaan mainostaa ilman tilausta toimivina GPS-paikantimina.

Bluetooth-paikantimet

Bluetooth-seurantalaitteista puhutaan myös esineiden etsintälaitteina, koska niistä on apua kadonneiden esineiden, kuten sohvan taakse pudonneiden avaimien, etsinnässä. Ne toimivat viestimällä puheimen kanssa Bluetooth-tekniikalla, rajallisella toiminta-alueella, eikä niissä ole juuri muita ominaisuuksia.

pari mustia esineiden etsintälaitteita avaimenperään

Suosittuja Bluetooth-seurantalaitemerkkejä:

Bluetooth-paikantimien etuja ovat niiden pieni koko ja palvelumaksuttomuus. Niissä on usein myös pitkään kestävä, vaihdettava akku.

Niissä ei kuitenkaan yleensä ole GPS:ää eikä SIM-korttia, minkä vuoksi niillä on kolme merkittävää haittapuolta:

 1. rajallinen toiminta-alue
 2. ei reaaliaikaista seurantaa
 3. toimii vain laitteiden verkostossa.

Jos lemmikkisi siis joutuu Bluetooth-kantaman (n. 100 metriä) ulkopuolelle, paikannin lakkaa toimimasta – juuri silloin, kun sitä eniten tarvitaan. Lisäksi saatat saada ilmoituksen puhelimeesi vain, jos esimerkiksi kissasi Apple AirTag kulkeutuu muiden Apple-käyttäjien laitteiden toiminta-alueelle. Siksi tällaiset paikantimista ei ole iloa silloin kun koira tai kissa karkaa vaelluksella tai luonnossa.

pink triangle graphic with exclamation

Varoitus ostajille: jotkin yritykset myyvät Amazonissa ”Bluetooth GPS -lemmikkipaikantimia”, jotka eivät sisällä GPS-tekniikkaa eivätkä siten ole aitoja GPS-paikantimia.

Tämän vuoksi Bluetooth-laitteet sopivat parhaiten elottomille esineille, jotka eivät voi liikkua liian kauas. On hyvin epätodennäköistä, että reppusi, lompakkosi tai kannettava tietokoneesi lähtisi käpälämäkeen. Näiden esineiden löytämiseen Bluetooth-jäljitin voikin siis olla aivan omiaan.

Bluetooth-paikantimista myös puuttuu monia ominaisuuksia, joilla voit ottaa selvää karvakorvasi puuhista, kuten virtuaaliaidat, aktiivisuuden seuranta ja sijaintihistoria.

Tractiven sijaintihistoria on itse asiassa jopa pelastanut muutaman lemmikin hengen, esimerkiksi Imogenin, joka karkasi pihaltaan ja putosi jäihin läheisessä järvessä, sekä sairaan kissapoikueen Los Angelesissa.

kaksi koiraa ulkona, toisella gps-koirapaikannin, toisella radiotaajuuinen seurantalaite

Lyhyesti ja ytimekkäästi: Bluetooth-laitteet eivät auta sinua löytämään kadonnutta koiraasi tai kissaasi reaaliajassa, ja ne toimivat vain tietyllä etäisyydellä puhelimestasi. Jos koirasi tai kissasi ei siis pysyttele aina kodin lähistöllä, on lemmikeille tarkoitettu GPS-paikannin parempi valinta.

💡Reaaliaikaisen GPS-paikannuksen lisäksi Tractive käyttää myös Bluetoothia. Saat siis molempien teknologioiden hyvät puolet yhdessä laitteessa. Tractiven innovatiivista Tutka-tilaa voi käyttää koiran tai kissan etsimiseen sisätiloissa.

Ivelin Nenkov, Tractiven Embedded Systems Engineer

”AirTagin tavoin Tractive GPS -paikannin voi käyttää lyhyen kantaman radiota lemmikin sijainnin määrittämiseen. Toisin kuin AirTag, Tractive kuitenkin käyttää myös matkapuhelinyhteyttä ja GPS:ää. Paikannin voi siis lähettää sijaintitiedot Tractiven palvelimiin, vaikka se ei olisi toisen mobiililaitteen lähellä. Lemmikin sijainnin näkee siten nopeasti ja helposti sovelluksesta.”

– Ivelin Nenkov, Tractiven Embedded Systems Engineer vuodesta 2016

Tutustu lemmikkien GPS-paikantimeen ja terveysvahtiin

Radiotaajuuspaikantimet

Radiotaajuuspaikantimet ovat toinen laitetyyppi, jota lemmikinomistajat usein harkitsevat. Toimivatko ne Bluetooth-laitteita paremmin kissojen ja koirien seurannassa? Otetaan selvää.

green check markHyvät puolet

Radio-GPS-paikannin koostuu lähettimestä ja vastaanottimesta, jotka viestivät keskenään radiotaajuuksilla. Radiopaikantimia pidetään lemmikkiturvallisina.

Bluetooth-paikantimien tapaan nämä laitteet ovat houkuttelevia pienen kokonsa ja kestävän akkunsa vuoksi. Ne eivät yleensä myöskään vaadi tilausta.

red xHuonot puolet

Ikävä kyllä monilla ilman kuukausimaksua toimivilla radio-GPS-paikantimilla on rajallinen toiminta-alue (130 m). Toiminta-aluetta voivat lisäksi pienentää luonnonesteet, kuten puut, tai ihmisen tekemät rakenteet.

Jos lemmikkisi siis vaeltaa liian kauas, ei radiopaikantimesta siis ole juuri apua. Silloin luultavasti toivot, että olisit valinnut reaaliajassa ja ilman kantamarajoituksia toimivan GPS-paikantimen, jossa on edullinen kuukausitilaus.

koiran GPS-paikannin ja SIM-kortti

GPS-paikantimet ilman SIM-korttia

Yksi vaihtoehto on ilman SIM-korttia toimiva GPS-paikannin, kuten GPS-sijainnin tallennin. Niihin ei liity kuukausitilausta, mutta voit ostaa laitteeseen oman SIM-kortin ja valita haluamasi tilauksen ja operaattorin. Näin voit hallita kustannuksia.

Haittapuolena on se, että paikannin toimii vain yhdellä operaattorilla, eli palvelu ei ehkä toimi kaikilla alueilla. Jos esimerkiksi lähdet lomalle, kohde ei ehkä tue verkkoasi.

Lisäksi Amazonissa on monia hämäräperäisiä valmistajia, jotka myyvät SIM-kortittomia GPS-paikantimia, joten laatu ja asiakastuki voivat osoittautua ongelmallisiksi. Kun ajattelet luottavasi lemmikkisi turvallisuuden tällaisen laitteen varaan, se ei ehkä vaikutakaan niin hyvältä idealta.

💡Tractive voi muodostaa yhteyden matkapuhelinverkkoon 175 maassa, joten voit pitää silmällä lemmikkisi liikkeitä myös lomamatkalla.

Tutustu lemmikkien GPS-paikantimeen ja terveysvahtiin

Kuinka paljon lemmikkien GPS-paikannin maksaa?

Ottaen huomioon edellä mainittujen seurantalaitteiden puutteet on viisasta harkita sijoittamista palvelutilauksella toimivaan GPS-lemmikkipaikantimeen.

Se on itse asiassa edullisempaa kuin voisi luulla. Voit hankkia Tractive GPS -paikantimen hintaan 49,99 € ja seurata karvakorvasi liikkeitä rajattomasti vain 4 eurolla kuussa*. Se on noin kahvin ja pullan verran kuukaudessa (ja vähemmän kuin Netflixin kuukausimaksu).

Etkö ole vielä aivan vakuuttunut? Katsotaan, mitä muuta saat, kun valitset maailman luotetuimman lemmikkien GPS-paikantimen.

Koira juoksee järvessä keppi suussaan, etualalla Tractive-sovelluksen LIVE-seurantanäyttö

*Hinnat perustuvat Suomen hintoihin julkaisuhetkellä. Tarkemmat hintatiedot näet tutustumalla palvelutilauksiimme.

Mikä on paras GPS-paikannin kissoille tai koirille?

Noin miljoona lemmikinomistajaa luottaa Tractiveen, sillä

Tämän vuoksi olemme ahkeroineet yli vuosikymmenen ajan tehdäksemme tuotteistamme ja palveluistamme hyrisyttävän hyviä. Lupaamme pitää GPS-paikantimen kustannukset edullisina, jotta mahdollisimman moni lemmikinomistaja voi turvautua tähän pelastavaan teknologiaan.

Sinun ei tarvitse uskoa vain meidän sanaamme. Lue, mitä mieltä aidot Tractiven käyttäjät ovat.

review

Tractive-lemmikinomistajat ovat ihastuneet muun muassa seuraaviin ominaisuuksiin:

 • LIVE-tila: 2–3 sekunnin päivittyvän sijaintiedon ansiosta voit löytää karvakorvasi hetkessä.
 • Virtuaaliaita: Voit asettaa turva-alueen, kuten kotipihasi, tai kielletyn alueen, kuten naapurin pihan, jolloin saat hälytyksen karkurisi vaeltaessa liian kauas.
 • Sijaintihistoria: Näet, missä kaikkialla koirasi tai kissasi on käynyt kuluneiden 365 päivän aikana (Premium-tilauksella), ja saat selville sen lempipaikat.
 • Aktiivisuuden seuranta: Voit asettaa tavoitteita ja vertailla aktiivisuutta samankaltaisiin lemmikkeihin. Opit tuntemaan lemmikkisi unirytmin ja huomaat, jos jokin on vialla. Pidät huolta lemmikkisi terveydestä.
 • Perhejako: Ystävät, perheenjäsenet, kävelyttäjät tai lemmikkivahdit voivat seurata karvakorvaa kanssasi.
Kissatalon pitäjä ja kissankouluttaja Clair Chesterman

”Tractive on alan johtava kissojen GPS-paikannin. Se on markkinoiden laadukkain kissapaikannin. Pystyin määrittämään kotini alueen turva-alueeksi, ja saan hälytyksen heti kun kissani menee ulos.

Se luultavasti pelasti kissani hengen, kun se kerran lähti linnun perään ja eksyi. Se oli peloissaan, ja löysin sen GPS-paikantimen avulla. Tractiven siru laskee kissan sijainnin usein ja päivittää sen kartalla 2–3 sekunnin välein. Lisäksi merkkivalo auttaa karvatassun turvaamisessa yöllä.”

– Clair Chesterman, FluffyMeowPaws-nimisen kissatalon ja sijaiskotiyrityksen omistaja3

Tässä on kertomus siitä, miten Tractiven live-seuranta ja reaaliaikaiset päivitykset ovat pelastaneet lemmikin hengen. Happy, hihnasta päästetty kultainennoutaja pinkaisi hajun perässä metsään ensimmäisellä luontovaelluksellaan.

Sen omistaja Francesca ymmärsi kauhustaan huolimatta ottaa heti käyttöön Tractiven LIVE-seurannan ja löysi koiran tuota pikaa.

Kaksi naista kyykyssä kultaisennoutajan vieressä vuoristojärvellä

”Happy on kiltti koira ja tulee aina takaisin ennen pitkää. Paitsi silloin, kun vein sen ensi kertaa Alpeille. Vuoret tunnetaan mutkittelevista poluistaan ja kauniista kasveistaan. Olin siellä Macin, Happyn ja perheeni kanssa, kun Happy eksyi. En vieläkään tiedä, oliko syynä se, että se lähti peuran perään. Selvää oli vain se, että se oli kateissa.

Sitten muistin, että Happylla oli GPS-paikannin. Otin heti käyttöön LIVE-seurannan ja rauhoituin sitä mukaa kuin lähestyin sen olinpaikkaa. Pystyin seuraamaan sen reittiä ajantasaisesti suoraan puhelimestani, ja sijainti oli niin tarkka, että… siellä Happy viimein oli hörppimässä vettä vuorenrinteen lähteestä.”

– Francesca ja Happy, Italia

Lue koko kertomus Happysta, Francescasta ja siitä, miten Tractiven pelastava teknologia auttaa pitämään koirat ja kissat turvassa kaikkialla maailmassa.

Tutustu lemmikkien GPS-paikantimeen ja terveysvahtiin

Lemmikin katoaminen ei ole koskaan mukavaa. Valitsemalla lemmikeille tarkoitetun GPS-paikantimen varmistat, että saat sen taas luoksesi terveenä ja hyvinvoivana.

Loppusanat: Onko ilman tilausta toimiva GPS-paikannin kannattava valinta?

Voiko koiran tai kissan löytää kuukausimaksuttomalla GPS-paikantimella? Ehkä. Suosittelevatko asiantuntijat sellaista? Eivät.

 • Lemmikinomistajille ilman tilausta toimivien GPS-laitteiden haittapuolet ovat usein niiden etuja painavampia.
 • Ne häviävät muun muassa seuranta-alueen, live-seurannan, lemmikkiystävällisten ominaisuuksien ym. osalta.
 • Joskus ne voivat jopa käydä kalliimmiksi kuin tilausta edellyttävät GPS-paikantimet!
Infografiikka: Yhteenveto SIM-kortillisista/SIM-kortittomista GPS-paikantimista

Onkin järkevämpää hankkia palvelumaksullinen, reaaliaikainen GPS-paikannin, joka antaa täydellisen mielenrauhan.

GPS-paikannin, jossa on kiinteä SIM-kortti ja palvelutilaus, voi näyttää sinulle karvakorvasi sijainnin reaaliajassa, onpa kamusi kuinka kaukana tahansa. Nämä ovat tärkeitä ominaisuuksia lemmikinomistajille, joiden kissa tai koira saattaa vaeltaa kauas joko pelon tai uteliaisuuden ajamana.

On siis viisasta harkita sijoittamista pantaan kiinnitettävään lemmikkipaikantimeen, jossa on sekä Bluetooth että GPS. Tractive-paikannin uskollisena kumppaninasi saat jatkuvan mielenrauhan lemmikkisi olinpaikasta riippumatta.

Alla olevasta videosta näet, miten lemmikkien reaaliaikainen GPS-seuranta Tractivella toimii:

Haluatko tietää lisää Tractiven muista lemmikkiystävällisistä ominaisuuksista? Lue nämä artikkelit:

Jos tämä artikkeli oli mielestäsi hyödyllinen, jaa se kavereillesi ja piristä heidän päiväänsä!