Onko koirasi mestari karkaamaan? Käykö se kaivelemassa kuoppia kasvimaalle? Saatat tarvita koira-aidan. Koirille on tarjolla monenlaisia aitavaihtoehtoja: sisä- ja ulkoaitauksia, isoja ja pieniä aitoja, kiinteästi asennettavia sekä siirrettäviä tai tilapäisiä.

Ja sitten on tietenkin täysin näkymätön GPS-koira-aita, jonka voi määrittää tutulla Tractive-laitteellasi. Pitkällä aikavälillä se säästää aikaa, vaivaa ja rahaa fyysiseen aitaan verrattuna, ja se maksaa vain kahvin ja pullan verran kuukaudessa.

Mikä aita siis kannattaa valita? Mikä on edullisin ja mikä luotettavin? Mikä on paras materiaali? Tässä oppaassa kerromme kaiken tarpeellisen erilaisista koira-aidoista: hyvät ja huonot puolet, kustannukset ja vinkkejä. Näin voit valita sinulle ja karvaturrillesi parhaiten sopivan ratkaisun.

Millainen aita sopii koiralleni parhaiten?

Kun olet valitsemassa aitaa koirallesi, vaihtoehtoja riittää. Koira-aitoihin pätee sama kuin muihinkin ostoksiin: sitä saa, mistä maksaa. Koira-aidan kustannuksissa pitää ottaa huomioon paitsi hankintahinta, myös kunnossapitokustannukset.

nainen leikkii koiran kanssa lumisella, aidatulla pihalla

Hinnan lisäksi on hyvä ottaa huomioon muitakin seikkoja. Tässä aluksi muutama yleinen idea koira-aitaukseen:

 • Voit valita siirrettävän tai tilapäisen aidan tai pysyvän, kiinteästi asennettavan aidan.
 • Sitten on mietittävä materiaalia. Osa aidoista on tehty luonnonmateriaalista, kuten kasveista, puusta tai kivestä, kun taas toiset eivät ole lainkaan olemassa fyysisesti.

Nykyään on tarjolla virtuaalisia älyaitoja, jotka eivät vie tilaa ja hyödyntävät GPS:ää voidakseen ilmoittaa sinulle, kun kamusi harhautuu liian kauas. Itse asiassa virtuaaliaita on yksi tärkeimmistä syistä siihen, miksi monet lemmikinomistajat luottavat Tractive GPS -koirapaikantimeen.

Infografiikka: virtuaaliaidan määrittäminen

Liikaa ajateltavaa? Ei hätää! Esittelemme erilaisia koira-aitoja, jotta voit sitten valita niistä itsellesi sopivimman.

Aloitetaan kuitenkin listaamalla ne tärkeimmät asiat, jotka täytyy pitää mielessä koira-aitaa harkittaessa.

Asioita, joita kannattaa miettiä koira-aitaa valittaessa

Jotta voit valita parhaan aidan koirallesi, sinun pitää miettiä monia eri seikkoja:

 • Mikä on koira-aidan tarkoitus eli mitä haluat saavuttaa sillä?
 • Mikä on koirasi ikä, koko, rotu ja aktiivisuustaso?
 • Kuinka korkealle koirasi pystyy hyppäämään?
 • Pitääkö koirasi kaivamisesta?
 • Haluatko valmiin aidan, tee-itse-aidan vai ammattilaisten asentaman aidan?
 • Mikä on budjettisi – paljonko rahaa haluat tai voit käyttää koira-aitaan?
 • Kuinka paljon tilaa haluat aitauksessa ja sen ympärillä olevan?
 • Pitääkö aidan tarjota näkösuojaa vai pitäisikö sen olla läpinäkyvä?
 • Millaisia rakennus- ja muita määräyksiä asuinalueella pitää ottaa huomioon?

Jos koirasi on vaikkapa yliaktiivinen tai karkaamaan taipuvainen, tarvitset luultavasti toisenlaisen aidan kuin koiranomistaja, jonka koira on arka eikä koskaan lähde omistajansa luota. Jos sinulla on pieni koira, pieni siirrettävä aitaus voi riittää, kun taas iso koira tarvitsee todennäköisemmin korkeamman ja vahvemman aidan.

musta koira katsoo vihreän aidan takaa

Miksi haluat rakentaa koira-aitauksen?

Ennen kuin rupeat ideoimaan koira-aitausta, sinun kannattaa miettiä, miksi sellaista tarvitset. Aidan tarkoitus voi olla

 • koiran karkaamisen estäminen
 • ulkoilu- tai leikkialueen luominen koiralle tai uudelle pennulle
 • estää koiraa syömästä puutarhakukkia ja muutoin tekemästä tuhojaan kotipihalla (tai naapurin pihalla)
 • koiran pitäminen turvallisessa paikassa, kun olet itse muualla
 • yleisesti koiraystävällisen pihan luominen.

💡Haluatko pitää koirasi turvassa, mutta et voi sijoittaa suuria summia aidan rakentamiseen? Voit seurata koiraasi ilman kantamarajoituksia GPS-koirapaikantimella. (Se tulee edullisemmaksi kuin Netflix-kuukausitilaus.)

Tutustu Tractive GPS:ään

Nyt kun tiedät, mihin tarkoitukseen koira-aitaa tarvitset, voit tutustua erilaisiin aitatyyppeihin.

15 koiran ulkoaitausideaa

Puinen koira-aitaus

Idea 1: Vanha kunnon puuaita. Se on monen lemmikinomistajan valinta. Puuaidan etuja:

 • Se on luonnollinen ja sulautuu pihaympäristöön.
 • Sen mitat voi valita vapaasti tarpeiden mukaan.
 • Se antaa jonkin verran näkösuojaa.

Muista, että uteliaat koirat saattavat pettyä, jos ne eivät pääse seuraamaan naapureiden puuhia. Jos teet umpinaisen aidan, voit lisätä siihen ikkunoita koirallesi. Niitä saa nettikaupoista. Voit myös valita minimalistisemman puuaidan, kuten alla:

ruskea puuaita ja keltaisia kukkia

Erilaisia puuaitavaihtoehtoja:

Säleaita

Säleaita on hyvä valinta, jos haluat pitää koiran pihalla ja pihan sievänä. Säleaita sopii useimmille pihoille eikä näytä koira-aidalta. Säleaita on yleensä muita aitatyyppejä matalampi, joten se sopii parhaiten pienille koirille, jotka eivät hyppää kovin korkealle.

Säleaidat eivät myöskään tarjoa juurikaan näkösuojaa.

kultainennoutaja istuu valkoisen säleaidan edessä

Rima-aita

Rima-aita on minimalistinen ja luonnollinen aitavaihtoehto. Puurimoista tehdyt aidat ovat tavallisia maaseudulla.

rima-aita lumen läikittämässä metsässä

Koska rimojen väli on iso, aitaa kannattaa vahvistaa rautalangalla tai muulla materiaalilla, jotta se on taatusti koiravarma. (Muuten koirasi voi mahtua ahtautumaan aidanraosta.)

Tee-itse-aita kuormalavoista

Tykkäätkö tee-itse-projekteista? Kuormalavoista tehty koira-aita voi olla sinulle hyvä valinta. Se voi olla myös edullinen, sillä käytettyjä lavoja voi joskus saada jopa ilmaiseksi. Kierrätystavarasta tehty aita on myös säästää ympäristöä. Voit tehdä aidasta sellaisen kuin haluat ja maalata sen mieleiselläsi värillä.

Kuormalavat sopivat hyvin kukkapenkkien ja puutarhan suojelemiseen koiralta. Lisäksi ne kestävät hyvin sekä alhaisia että korkeita lämpötiloja.

pieni valkoinen koira tutkii kukkapuutarhaa

Muista vain tehdä aidasta niin , ettei koira voi hypätä sen yli. Tarvittaessa voit myös ostaa kaivamisesteitä, jotta koira ei voi kaivaa aidan alta.

Lue lisää (englanniksi): Dog Jumping Fence? How To Handle An Escape Artist Dog

Metallinen koira-aitaus

Seuraavana listallamme ovat metalliset koira-aidat. Ne ovat turvallisia ja puuaitoja kestävämpiä. Lisäksi ne ovat edullisia, ja tarjolla on erilaisia vaihtoehtoja:

koira haukkuu verkkoaidan takana

Verkkoaita on suosittu valinta lemmikinomistajien keskuudessa. Verkkoaidan etuja:

 • Se on edullinen.
 • Se on kestävä eikä juuri vaadi kunnossapitoa.
 • Sen korjaaminen on nopeaa ja helppoa.

Mikä tärkeintä, koira voi katsella ohikulkijoita sen läpi. Tämä voi ehkäistä sen ikävystymistä, ahdistumista tai stressaantumista suljetussa tilassa.

⚠️ Ikävystynyt koira karkaa helpommin etsimään jännitystä elämäänsä. Huolehdi kamusi viihtyvyydestä leluilla ja leikkihetkillä karkailuyritysten vähentämiseksi. Täydellisen mielenrauhan saat seuraamalla sen jokaista askelta reaaliajassa:

Kun haluat estää koiraa kaivamasta verkkoaidan alta, käytä aidan alaosassa materiaalia, joka tekee kaivamisesta hankalaa. (Voit esimerkiksi upottaa maahan kanaverkkoa tai käyttää isoja kiviä aidan juurella.)

Husky kaivaa kuoppaa metsässä

Koiraa kannattaa myös valvoa pihalla, jotta voit korjata sen käytöstä, kun se alkaa kaivaa. Lue vinkkimme kaivamisen estämiseen.

Koristeellinen teräs- tai alumiiniaita

Monilla aitayrityksillä on tarjolla alumiinisia tai teräksisiä koristeaitoja, jotka ovat tukevia, kestäviä ja silmää miellyttäviä eivätkä estä näkyvyyttä kokonaan. Mikä parasta, jos vain asennat aidan oikein, koirasi ei todennäköisesti hyppää sen yli.

Huonona puolena on se, että koristeaita voi olla hintava, mutta toisaalta se on samalla myös pitkäikäinen ratkaisu.

Rautalanka-aita

Yksinkertainen rautalanka-aita on nopea ja halpa, joskin myös huterampi tapa pitää koira aidattuna. Jos valitset sopivan rautalanka-aidan, se ei välttämättä edes näytä rumalta.

 • Rautalanka on yksi edullisimmista koira-aitamateriaaleista.
 • Rautalanka-aita sopii kotipihalle tai pienen koira-aitauksen tekemiseen.
pikkulintu piikkilanka-aidalla

Maahan upotettava sähkölanka on myös yksi vaihtoehto, joka ei muodosta fyysistä estettä tai näköestettä. Suosittelemme tosin välttämään sähköiskuja antavia aitoja, jotka voivat tuottaa koiralle kipua tai stressata sitä tarpeettomasti.

💡GPS-koira-aita on stressitön ja kivuton vaihtoehto. Aidan määrittäminen vie vain viisi minuuttia, ja se on paljon edullisempi kuin mikä tahansa fyysinen aita. Voit siis pitää koirasi turvassa heikentämättä sen luottamusta sinuun.

Tutustu Tractive GPS:ään

Tiiliaita

Jos haluat pysyvän ja kestävän aidan, tiilimuuri voi olla hyvä valinta.Tiiliaita voi tulla kalliiksi, mutta se on myös hyvin pitkäikäinen. Se tulee siis edulliseksi pitkällä aikavälillä.

 • Puuaitaan verrattuna tiilimuuri myös vaatii vähemmän kunnossapitoa.
 • Tiilimuuri sopii korkeutensa, lujuutensa ja vakautensa vuoksi myös isommille koirille.
iso koira makaa tiilimuurin vieressä

Kiviaita

Myös kiviaita on luonnollinen ja kestävä vaihtoehto, jonka voi rakentaa lähialueen kivistä. Pidä huolta siitä, että koirat eivät voi käyttää kiviä jalansijoina kiivetäkseen tai hypätäkseen aidan yli. Kiviaita on pitkäikäinen ja helppohoitoinen ratkaisu.

kiviaita vehreillä kukkuloilla

Muoviaita

Seuraavana listallamme ovat muovista tehdyt aidat. Muovista voi tehdä joko tilapäisiä, siirrettäviä aitoja tai tee-itse-aitoja. Aitapaketteja voi ostaa netistä, ja ne sisältävät kaiken tarvittavan koira-aidan asentamiseen.

Polypropeeni on yksi tavallinen aitamateriaali. Laadukasta, kestävää ja UV-säteilyä sietävästä muovista voi pystyttää joko siirrettävän koira-aitauksen tai vähän pitkäaikaisemman ratkaisun.

Muovi ei ole yhtä luontoystävällinen materiaali kuin puu, tiili tai kivi. Se ei siis ehkä ole paras valinta, jos haluat pitää huolta planeetastamme.

⚠️ Muista pitää huolta siitä, että koira ei pääse kaivamaan aidan alta tai pureskele aitaa. Jos koirasi nielaisee palan muoviaitaa, se voi aiheuttaa hengenvaarallisen suolitukiksen. Vie koira heti eläinlääkäriin, jos epäilet sen vahingossa nielleen muovia.1

Vinyyliaita

Vinyyliaita on valmistettu PVC-muovista. Se on hyvä vaihtoehto puu- tai verkkoaidalle, sillä se ei halkeile, lahoa eikä säröile, eikä se vaadi juuri huoltoa. Vinyyliaita

 • on helppohoitoinen ja helppo puhdistaa
 • ei halkeile eikä lahoa
 • voidaan tehdä puun näköiseksi.

Vinyyliaidalla on toki huonotkin puolensa:

 • Se on kallis hankkia (n. 70 €/m).
 • Se on tehty synteettisestä, ei luontoystävällisestä materiaalista.
 • Siihen voi kehittyä levä- tai homekasvustoja.
 • Ankarat sääolot voivat vahingoittaa sitä.

⚠️ Muiden muoviaitojen tavoin myös vinyyliaita voi aiheuttaa koiralle ongelmia, jos koira nielee sen palan. Siksi se ei ole ihanteellinen vaihtoehto, jos haluat pitää huolta koirasi turvallisuudesta.

musta koira kurkistaa vihreän vinyyliaidan raosta

Näkymätön koira-aita / sähköaita

Näkymätön aita mahdollistaa pihan pitämisen avoimena ilman, että koira karkaa. Jos koira yrittää ylittää aidan, se saa pienen sähköiskun. Ajan myötä tämän on tarkoitus opettaa koira pysymään aidan sisäpuolella.

Tällä lähestymistavalla on tietysti negatiivisia sivuvaikutuksia, joten ota etukäteen tarkoin selvää näkymättömien koira-aitojen hyvistä ja huonoista puolista.Näkymättömiä koira-aitoja on kahdenlaisia: maan alle upotettavia (langallisia) ja langattomia.

⚠️ Tractive ei suosittele sähköisten koira-aitojen tai sähköpantojen käyttöä. Ne voivat aiheuttaa koiralle fyysistä tai psyykkistä vahinkoa, sillä ne käyttävät negatiivista vahvistamista ja kivuliaita rangaistuksia.

Näkymättömän koira-aidan antama sähköisku voi jopa saada koiran karkaamaan, jos se yhdistää kivuliaan sähköiskun kotipihaan2.

Turvallisempi ja koiraystävällisempi vaihtoehto näkymättömälle aidalle on Tractive GPS -koirapaikannin ja sen Virtuaaliaita-ominaisuus.

Muokkaa virtuaaliaitaa
Ivelin Nenkov

”Virtuaaliaita on jatkuvasti valvottu alue, jonka sinä käyttäjänä voit luoda. Voit helposti siirtää sitä tai muuttaa sen kokoa sohvalla istuessasi.

Kun olet määritellyt tietyn alueen, Tractive GPS alkaa valvoa sitä. Heti kun paikannin tunnistaa lemmikin olevan turva-alueen ulkopuolella tai vaara-alueella, järjestelmä havaitsee muutoksen valvonta-alueella.

Näin saat ilmoituksen saman tien ja voit lähteä lemmikkisi perään ja estää sitä harhautumasta liian kauas.”

– Ivelin Nenkov, Tractiven Embedded Systems Engineer vuodesta 2016

Tutustu Tractive GPS:ään

Maan alle upotettu koira-aita

Maan alle upotettavassa koira-aidassa käytetään maan alle upotettua lankaa ja lähetintä, joka luo rajan lähettämällä radiosignaalia langan välityksellä.

Yksi tämän aidan tärkeimmistä eduista on se, että voit luoda juuri sen muotoisen aidan kuin tarvitset. Tällainen aita on myös suhteellisen edullinen ja helppo asentaa. Sen kanssa ei ilmene kaivamisongelmia, eikä se muodosta näköestettä tai rumenna pihaa.

Muista kuitenkin, että upotettu aita on sähköaita, eikä se ole miellyttävä karvakorville.

koira kurkistaa puuaidan raosta

Langaton koira-aita

Myös langattomissa koira-aidoissa raja luodaan radiosignaaleilla, mutta ilman lankoja. Niissä rajan muodostaa keskipistettä tai lähetintä ympäröivä kehä. Niiden asentaminen on vielä upotettuja aitojakin helpompaa.

Tällaiset pihavahdit kuitenkin edellyttävät koiran kouluttamista, eivätkä ne yleensä sovellu yli 3 000 neliömetriä suuremmille pihoille.

Kuinka paljon näkymätön koira-aita maksaa?

Näkymättömien pihavahtien hinnat lähtevät n. 200 eurosta. Lopullinen hinta vaihtelee pihan koon, aitatyypin, koirien määrän ja maaston mukaan ja riippuu myös siitä, tarvitsetko avuksi koirankouluttajan.

Lopuksi esittelemme turvallisen, älykkään ja edullisen vaihtoehdon…

GPS-koira-aita

GPS:llä toimiva virtuaalinen koira-aita on erinomainen, turvallinen ja eläinystävällinen vaihtoehto sähköaidoille. Esittelemme sen toimintaa Tractive GPS -virtuaaliaidan avulla.

Virtuaaliaitaa käytettäessä fyysinen tai sähköinen este ei ole tarpeen eikä pihalle tarvitse asentaa tilaa vievää aitaa.

Sen sijaan laite antaa karkaushälytyksen, kun koira lähtee turva-alueelta, kuten kotipihalta, ja ilmoittaa, kun se palaa taas kotiin.

Mikä parasta, voit seurata kamusi jokaista askelta Tractive GPS:llä. Vaikka koira siis karkaisikin, näet, minne se suuntaa ja voit tarvittaessa hakea sen kotiin. Voit siis heittää hyvästit murheille koiran katoamisesta!

Tractive GPS -virtuaaliaita
Tractive Trustpilot review

Tractive GPS -virtuaaliaidalla on muitakin hyviä puolia:

 • Kertamaksu ja käyttömaksu ovat edullisemmat kuin Netflix-kuukausitilaus.
 • Määrittäminen vie alle viisi minuuttia.
 • Voit määrittää jopa viisi eri aitaa eri muotoisille pihoille ja aitauksille.
esimerkkejä virtuaaliaidan muodoista

Tärkeintä on se, että Tractive GPS -virtuaaliaita on turvallinen ja eläinystävällinen, sähköiskuton vaihtoehto. Voit siis estää kamuasi hyppäämästä aidan yli tai karkaamasta kotoa vain vilkaisemalla puhelintasi.

Tutustu Tractive GPS:ään

Tilapäinen/siirrettävä koira-aitaus

Monille lemmikinomistajille saattaa riittää siirrettävä tai tilapäinen koira-aitaus. Jos et halua pysyvää, kalliimpaa aitaa etkä halua ryhtyä aikaa vieviin aidanrakennusprojekteihin, voit harkita näitä vaihtoehtoja:

 • Siirrettävä koira-aita: esimerkiksi rautakaupoista, eläintarvikeliikkeistä ja Amazonista saa pieniä, siirrettäviä koira-aitoja.
 • Omatekoinen tilapäisaitaus: monista jo mainituista materiaaleista saa tehtyä tilapäisen aitauksen, jonka voi purkaa, kun sitä ei enää tarvita.
valkoinen koira seisoo tilapäistä metalliaitaa vasten

Sisäaitaus

Jos tarvitset koiraportin tai -aidan sisätiloihin, tarjolla on monia vaihtoehtoja:

 • Turvaportti: Turvaportteja myydään monissa myymälöissä, ja ne sopivat useimpiin kodin oviaukkoihin. Portin voi avata ja sulkea tarpeen mukaan. Tämä on järkevin vaihtoehto, jos haluat pitää koirasi kotona tietyssä huoneessa tai estää sitä menemästä tiettyihin paikkoihin.
 • Omatekoinen sisäaita: Voit tehdä omiin tarpeisiisi sopivan koira-aidan rautakaupasta saatavilla materiaaleilla. Voit esimerkiksi käyttää kierrätyspuuta, pleksilasia, jousitankoja, PVC-putkia ja kangasta.
 • Koirahäkki tai pentuaitaus: Näitä voi ostaa esimerkiksi eläintarvikeliikkeistä, ja ne tarjoavat helpon ja edullisen tavan pitää koira tietyssä paikassa. Ne ovat pieniä ja rajoittavat koiran liikkumista, joten koiraa ei pidä sulkea niiden sisälle pitkäksi aikaa.
pieni ruskea koira istuu puulaatikossa sisällä

⚠️Koiran pitäminen sisällä pitkiä aikoja ei ole ihanteellista.

Liikunnan ja stimulaation puutteen lisäksi koira voi ikävystyä, stressaantua tai ahdistua. Se saattaa johtaa huonoon käytökseen, kuten haukkumiseen, esineiden järsimiseen tai raapimiseen, pissailuun tai karkaamiseen.

Millainen on halvin aitatyyppi koirille?

Fyysisen aidan hinta määräytyy pääasiassa sen mukaan, kuinka monta metriä haluat asentaa (toisin sanoen kotipihan tai aidattavan alueen mitoista). Tässä muutama aitaidea edullisemmasta päästä:

Muista, että edullinen koira-aita ei ehkä ole se kestävin ja pitkäikäisin. Jos siis päätät hankkia edullisemman koira-aidan:

 • Laita koiralle mikrosiru. Se on koiran pysyvä tunnistusväline. Sen avulla eläinlääkäri tai löytöeläintalo voi etsiä omistajan, jos karannut koira löytyy.
 • Käytä lisäksi GPS-koirapaikanninta koiran pannassa varokeinona. Näin voit seurata koiraasi reaaliajassa, jos se pääsee karkaamaan tai varastetaan.

Tractive Trustpilot review

Hanki Tractive GPS

Keinoja estää koiraa kaivamasta aidan alta

Valitsetpa millaisen koira-aidan tahansa, mestarikarkurisi voi silti yrittää kaikkensa päästäkseen sen toiselle puolelle esimerkiksi kaivamalla.

Kaivaminenhan on koiralle luontaista. Voit vähentää koiran kaivamisintoa näillä vinkeillä:

 • Hautaa maahan aidan alle kanaverkkoa vähintään 30 cm. Verkon voi asentaa pystyyn tai vaakatasoon, mutta pidä huoli siitä, että verkon päät osoittavat alaspäin. Peitä kanaverkko mullalla tai ruoholla, jotta se ei herätä huomiota.
 • Käytä painavia kiviä tms. esteenä aidan juurella.
 • Valvo koiraasi, kun se on pihalla. Heti kun se alkaa kaivaa, puhalla pillin tai pidä ääntä, jotta se lopettaa. Ohjaa sen huomio muualle, kuten toiseen paikkaan, jossa kaivaminen on sallittua. Palkitse sitä hyvästä käytöksestä esim. makupaloilla.
koira kaivaa ruohikossa
 • Vaihda aitatyyppiä tarvittaessa. Esimerkiksi läpinäkyvän aidan vaihtaminen umpinaiseen voi auttaa ehkäisemään kaivamista.
 • Varmista, että koira saa paljon liikuntaa, ennen kuin suljet sen aitaukseen. Kuluta koiran energiaa juoksu- ja kävelylenkeillä ja leikkimällä sen kanssa, niin se ei jaksa kiinnostua kaivamisesta.

💡Tractive GPS sisältää aktiivisuuden seurannan eli sisäisen liikkeentunnistimen, joka seuraa koirasi päivittäisiä aktiivisuusminuutteja. Voit siis puhelinta vilkaisemalla varmistaa, että kamusi saa tarpeeksi liikuntaa joka päivä (näin sillä ei riitä energiaa kukkapenkkisi kaivamiseen.)

Keinoja estää koiraa hyppäämästä aidan yli

Toinen ongelma aitojen kanssa voi olla se, että koira hyppää aidan yli. Se ei tietenkään ole hyvä juttu, joten varmista alusta alkaen, että aita on riittävän korkea.

Koira saattaa hypätä aidan yli, jos se on ikävystynyt, sen metsästysvietti on vahva tai se etsii parittelukumppania. Mitä siis tehdä aidan yli hyppivän koiran kanssa?

 • Rajoita näkyvyyttä: koira, joka ei näe aidan toiselle puolelle, ei useinkaan hyppää sen yli.
 • Tutki, onko aidan lähellä hyppäämistä helpottavia esineitä, ja siirrä ne tarvittaessa pois. Esimerkiksi jätesäiliö voi auttaa koiraa pääsemään aidan yli.
 • Kokeile asentaa aidan yläosaan pyörivä tanko. Koira ei saa otetta pyörivästä tangosta.
musta koira hyppää ruskean lankkuaidan yli
 • Käytä aidan yläosassa tolppajatkeita tai L:n muotoista, pihalle päin osoittavaa lippaa.
 • Istuta puita tai pensaita aidan eteen.
 • Valvo koiraa pihalla ja kiellä sitä, jos se yrittää hypätä. Ohjaa sen huomio johonkin positiiviseen toimintaan ja palkitse sitä.
 • Tee pihasta kiinnostavampi koiralle. Oleskele ja leiki koiran kanssa, piilota pihalle makupaloja, käytä makupalalelua tai sijoita pihalle koiraa kiinnostavia hajuja. Esimerkiksi metsästysliikkeistä voi ostaa koulutushajusteita, jotka vetävät koiran huomion puoleensa.

Lopuksi

Tee toimintasuunnitelma siltä varalta, että koira hyppää aidan yli. (Aitausideat jäävät nyt sivuun.) Kun koirallasi on pannassa GPS-paikannin, voit

 • seurata puhelimesta reaaliajassa, minne koirasi suuntaa
 • voit lähteä perään, jos saat karkaushälytyksen eli koirasi on ylittänyt aidan (ts. lähtenyt turva-alueelta).
Tractive Trustpilot review
Tractive CAT Mini- ja Tractive DOG -paikantimien pakkaukset

Tiedät aina, missä koirasi on

Voit seurata jokaista askelta reaaliajassa ilman kantamarajoituksia. Saat hälytyksen, jos kamusi vaeltaa liian kauas. Hyvinvoinnin seurannalla pidät sen terveenä ja tyytyväisenä. Muutkin, vaikkapa koirankävelyttäjä tai koiravahti, voivat pitää koiraasi silmällä.

Osta koirapaikannin

Näistä 15 aitaideasta löydät varmasti sopivan pitääksesi karvakorvasi turvassa kotona tai pihalla. Bekaert Fencingin videosta saat halutessasi lisää vinkkejä (englanniksi):

Jos tämä artikkeli oli mielestäsi hyödyllinen, jaa se kavereillesi. Tehdään maailmasta yhdessä turvallisempi ja eläinystävällisempi!