Har du en hund som løber væk, så snart den øjner chancen? Eller én der ikke vil holde op med at grave i køkkenhaven? Så er et hundehegn en god ide. Og de findes i et utal af forskellige varianter: indendørs og udendørs, store og små, permanente og midlertidige. Og så findes der selvfølgelig det 100 % usynlige GPS-hundehegn, som du kan oprette i Tractive GPS-appen. Hvad skal du vælge? Hvad er billigst og mest pålideligt? Hvilket materiale er det bedste? I denne guide kan du læse alt, hvad du har brug for at vide om forskellige typer hundehegn, inklusive fordele, ulemper, omkostninger og tips. På den måde kan du vælge den bedste løsning til dig og din firbenede ven.

Emballage til Tractive GPS tracker til hunde

Mist aldrig din hund

Følg hvert et skridt i realtid med ubegrænset rækkevidde. Få besked, hvis den går for langt. Hold din hund sund og glad med trivsels-overvågning. Og lad andre, som f.eks. venner eller hundeluftere, holde øje sammen med dig.

Få Tractive

Hvilken type hegn er bedst til min hund?

Der er som sagt mange muligheder, når det handler om at finde det rigtige hegn til din hund.

Som med det meste andet får du, hvad du betaler for med hundehegn. Men der er mange andre faktorer ud over prisen. Du kan f.eks. vælge et midlertidigt eller et permanent hundehegn. Materialet varierer også. Nogle er lavet af organisk materiale, som planter, træ eller sten, mens andre slet ikke eksisterer fysisk. Nu til dags er der virtuelle hundehegn, som ikke optager plads og bruger GPS til at fortælle dig, om din firbenede ven går for langt væk. Funktionen “virtuelt hegn” er faktisk en af hovedårsagerne til, at mange kæledyrsejere sætter deres lid til Tractive GPS-trackere til hunde.

Tractive GPS virtuelt hegn infografik

Synes du, der er meget at tænke på? Bare rolig. Vi gennemgår hver enkelt af de mange typer hegn på markedet, så du kan vælge det, der passer til dig.

Vi begynder med en kort liste over, hvad du skal huske, når du beslutter dig for et hundehegn:

Vigtige faktorer når du vælger hundehegn

For at vælge det bedste hegn til din hund bør du gøre dig tanker om:

 • formålet med hundehegnet eller hvad du ønsker at opnå med det
 • din hunds alder, størrelse, race og aktivitetsniveau
 • hvor højt din hund kan hoppe
 • om din hund kan lide at grave
 • om du ønsker et færdigt hegn, et hegn du selv bygger eller et hegn installeret af eksperter
 • dit prisniveau – hvor meget du er villig til at betale for et hundehegn
 • hvor meget plads du vil have inden for og omkring hegnet
 • om det skal være en visuel barriere eller være usynligt
 • hvilke bestemmelser der findes i nabolaget

Hvis du f.eks. har en hyperaktiv hund, én der er ekspert i at bryde ud eller en hund, der hele tiden løber væk, har du brug for en anden slags hegn end en person med en ængstelig hund, der altid er ved sin ejers side. Og hvis du har en lille hund, kan et lille midlertidigt hegn måske være tilstrækkeligt, mens store hunde som regel har brug for større og højere hegn.

Hvad er formålet med dit nye hundehegn?

Før du beslutter dig for et hundehegn, er det en god ide at overveje, hvorfor du har brug for det. Hvad er det præcist for en opgave, det skal løse?

Det kan være, du vil:

 • forhindre din hund i at løbe væk
 • skabe et område, hvor din hund eller hvalp kan løbe lidt og udforske forskellige aktiviteter
 • forhindre, at din hund spiser blomster i haven eller på anden måde “indretter” haven kreativt
 • holde styr på din hund, mens du har travlt andre steder
 • skabe en mere hundevenlig have

Når du ved, hvad du har behov for, er det nemmere at vælge, hvilken type hegn der er det bedste valg for dig.

Hvordan sørger jeg for, at hunden bliver i haven?

Brug vores ideer til hundehegn herunder til at holde din hund i haven.

tre hvide hunde står og kigger ud bag et hundehegn af metal

15 ideer til hundehegn

Hundehegn i træ

Træhegn (plankeværk) er en kendt løsning, som mange kæledyrsejere vælger. Et træhegn har følgende fordele:

 • et naturligt udseende, hegnet passer som regel perfekt ind i haven
 • det kan bygges i valgfri størrelse afhængigt af dine behov
 • det skærmer mod indkig

Men husk, at nysgerrige hunde kan blive frustrerede, hvis de ikke kan se, hvad der sker i nabolaget. Overvej derfor at sætte et vindue i hegnet, så din hund kan kigge ud. Det kan købes på nettet. Eller vælg et mere enkelt hegn i træ som på billedet her:

brunt træhegn med gule blomster

Der findes mange muligheder, når det gælder træhegn:

Stakit som hundehegn

Et almindeligt stakit er et godt valg til at holde din hund i haven, og samtidig er det en pæn løsning. Der findes stakitter, som passer alle typer hjem, og som ikke ligner hundehegn. Stakitter er som regel lidt mindre end andre typer hegn og en god løsning, hvis du har en lille hund, som ikke kan hoppe så højt. Men husk, stakitter er mere åbne og skærmer kun i begrænset omfang mod indkig.

Vandret hegn (raftehegn)

Et vandret hegn er et andet enkelt og minimalistisk alternativ af træ. Det er meget almindeligt i USA og Canada, hvor det traditionelt fremstilles af rafter. Rafterne er placeret med stor afstand mellem hinanden, så hegnet skal suppleres af et hønsenet eller andet materiale for at gøre det “hundesikkert”.

Gør-det-selv-hegn af paller

Er du god til at lave ting selv? Så kunne et pallehegn måske være et godt alternativ for dig. Da du måske kan finde gamle paller gratis eller billigt, er det også en billig løsning. Og så er det miljøvenligt. Du kan udforme og male hegnet præcis, som du har lyst.

Paller er perfekte til at beskytte et blomsterbed… eller beskytte haven mod din hund. Og så kan et pallehegn modstå både kolde og varme temperaturer. Du skal bare sikre dig, at hegnet er tilstrækkeligt højt, så hunden ikke kan springe over det. Om nødvendigt kan du købe barrierer, som kan forhindre din hund i at grave under hegnet.

Hundehegn i metal

Mange kæledyrsejere vælger at holde deres firbenede venner i sikkerhed ved hjælp af et metalhegn. Metal er et holdbart og prisvenligt alternativ, som findes i mange forskellige udformninger:

hund gør bag et trådhegn

Et trådhegn er et populært valg blandt kæledyrsejere. Det har bl.a. følgende fordele:

 • din hund kan se, hvad der sker udenfor
 • det er billigt og overkommeligt at sætte op
 • det er holdbart og kræver et minimum af vedligeholdelse
 • det er nemt og hurtigt at reparere
Sådan forhindrer du hunden i at grave under et trådhegn

For at sørge for at hunden ikke graver under trådhegnet, kan du bruge et materiale forneden på hegnet, som modvirker gravning. Du kan grave hønsenet ned eller bruge store sten til det. Det er også en god ide at holde øje med din hund i haven, så du kan lære den ikke at grave.

Hundehegn i stål eller aluminium

Mange virksomheder tilbyder attraktive hegn i aluminium eller stål, som er stabile og robuste og samtidig giver hunden et vist udsyn mod omverdenen. Du kan vælge mellem forskellige stilarter, farver og typer. Hvis hegnet er installeret korrekt, kan du være sikker på, at din hund ikke kan hoppe over det. Stålhegn er lidt dyrere, men til gengæld har du en mere permanent løsning.

Hønsenet

Du kan bruge et simpelt hønsenet eller andet trådnet (f.eks. Rionet) til hurtig og nem indhegning af din hund. Og hvis du vælger den rigtige type net, behøver det ikke se grimt ud i haven. Hønsenet er en af de billigste måder at indhegne sin hund, men der findes også andre alternativer i flere prisklasser. Hønsenet egner sig godt til gør-det-selv-projekter i haven eller til indhegning af små hunde. Hegn med el under jorden er også en mulighed, som ikke kan ses over jorden.

Hundehegn af mursten

Hvis du kigger efter en (meget mere) permanent løsning, kan en muret væg være et godt alternativ. Mursten er dyrere, men også meget mere holdbare. Det kan derfor være en omkostningseffektiv løsning i det lange løb. Et murstenshegn kræver kun lidt vedligeholdelse sammenlignet med et træhegn og passer perfekt til store hunde med sin holdbarhed og stabilitet. Murstenshegn kan tilpasses efter dine ønsker og ser samtidig godt ud.

rød murstensvæg med græsplæne foran og planter ovenpå

Hundehegn af sten

På samme måde er et hegn af sten en flot, naturlig og bæredygtig løsning, som kan bygges op af sten fra området. Du kan være kreativ og bygge et hegn selv eller få professionelle til at gøre det. Du skal bare sikre dig, at din hund ikke kan bruge stenene til at løbe (eller klatre) væk. Stenhegn er en permanent løsning, som kræver minimal vedligeholdelse.

Hundehegn af plast

Det næste på listen over ideer til hundehegn er plastikhegn. Det omfatter bl.a. midlertidige flytbare hundehegn og gør-det-selv-hegn af plast. Du kan købe byggesæt online, som indeholder alle de dele, der er brug for til nemt at samle et hundehegn. De er ofte fremstillet af polypropylen, som er et holdbart og UV-bestandigt materiale. Du kan bruge det som et flytbart hundehegn eller som en mere permanent løsning. Husk blot at gøre noget for at forhindre hunden i at grave under eller bide i denne type hegn.

Også værd at bemærke: Plast er naturligvis et mindre bæredygtigt materiale end træ, mursten eller sten. Godt at tage med i overvejelserne, hvis du lægger vægt på bæredygtighed og klimabevidsthed!

Vinylhegn

Vinylhegn er plastbaserede og fremstilles af polyvinylklorid (PVC). De er et godt alternativ til hegn af træ eller trådnet, da de ikke får revner, rådner eller giver splinter og kræver mindre vedligeholdelse i det lange løb. Vinylhegn:

 • er nemme at rengøre og vedligeholde
 • får ikke revner og rådner ikke
 • kan udformes, så de ser ud som træ

Men vinylhegn har også mange ulemper:

 • anskaffelsesprisen er høj
 • de er fremstillet af syntetisk og ikke bæredygtigt materiale
 • de kan blive plettede af alger, skimmel eller mug
 • de kan blive beskadiget af ekstremt vejr

Usynligt eller elektrisk hundehegn

Usynlige hundehegn giver dig mulighed for at have en åben have og samtidig holde din hund inde. Hvis hunden forsøger at forlade området, får den et lille elektrisk stød. Det er beregnet til med tiden at få hunden til at blive i det indhegnede område. Der kan selvfølgelig være negative bivirkninger ved denne tilgang, så husk at sætte dig ind i alle fordele og ulemper ved usynlige hundehegn på forhånd. Der findes to forskellige typer usynlige hundehegn – med ledninger under jorden eller trådløse.

pink triangle graphic with exclamation

Tractive anbefaler hverken elektriske hundehegn eller stødhalsbånd (stødhalsbånd er tilmed ulovlige i Danmark!). Begge produkter kan give hunden fysiske og/eller psykiske men, da de anvender negativ forstærkning og smertefuld straf. Det stød, en hund får fra et elektrisk hegn, kan endda medvirke til, at hunden løber væk, hvis den forbinder smerten med området2. Det er meget mere sikkert at bruge Tractives GPS-hundetracker med virtuelle hegn.

Hundehegn under jorden

Et underjordisk hundehegn består af en nedgravet ledning og en sender, som bruges til at sende et radiosignal gennem ledningen og etablere en grænse. En af de største fordele ved denne type hegn er, at du kan skræddersy størrelse og form, så det passer til dine behov. Det er også et relativt billigt alternativ, som er nemt at installere, og du undgår et fysisk hegn. Men husk, at et hegn under jorden bruger stød, og det er ikke særligt rart for din firbenede ven.

Trådløst hundehegn

Trådløse hundehegn bruger også radiosignaler til at skabe grænser, men har ikke ledninger under jorden. I stedet dannes en cirkel, som strækker sig fra et centralt punkt eller en sender. Disse hegn er endnu lettere at lave end underjordiske hundehegn. Til gengæld kræver de træning af hunden og egner sig generelt ikke til områder over 3.000 m2.

Hvad koster et usynligt hundehegn?

Usynlige hundehegn koster alt mellem ca. 2.500 kr. og 25.000 kr. Den endelige pris afhænger af faktorer som størrelsen på det område, du vil indhegne, typen af hegn, antallet af hunde, terrænets type, og om du har brug for en professionel hundetræner.

GPS-hundehegn

Et GPS-styret virtuelt hundehegn er et virkelig godt (og humant) alternativ til elektriske hundehegn. Se her, hvordan det fungerer med et Tractive GPS virtuelt hegn.

Med et virtuelt hegn har du ikke brug for en fysisk eller elektrisk barriere, og heller ikke et fysisk hegn, som tager plads på din ejendom. I stedet for får du simpelthen en besked, så snart din hund går uden for en “sikker zone” (som din have), og når den kommer tilbage.

Og endnu bedre: Du kan følge hunden i realtid med Tractive GPS. Hvis den skulle finde på at gå uden for hegnet, kan du altså se, hvor den går hen og hente den hjem, når der er behov for det. Du slipper med andre ord for at bekymre dig om at finde en bortløben hund!

Tractive GPS hundetracker virtuelt hegn illustration
Illustration af funktionen virtuelt hegn i Tractive GPS

Læs mere om Tractive GPS

Fordele ved et Tractive GPS virtuelt hegn:

 • lave omkostninger og ingen vedligeholdelse
 • installeres på ingen tid
 • op til fem hegn til de områder, hvor din hund opholder sig mest
 • stødfrit og derfor sikkert for hunden
 • sporing i realtid med besked til dig, hvis din hund går uden for hegnet

Midlertidige hundehegn

For mange kæledyrsejere er et midlertidigt hundehegn tilstrækkeligt. Hvis du ikke ønsker en permanent (og dyr) løsning, kan du f.eks. overveje:

 • Et flytbart hundehegn: Kan købes på nettet (f.eks. hos Amazon) og kan ganske enkelt flyttes derhen, hvor du har behov for det.
 • Midlertidigt gør-det-selv-hegn: Du kan bruge mange af de materialer, som er nævnt allerede, til at lave et hegn, som passer til dine behov og bare tage det ned, når der ikke er brug for det længere.
hvid hund står op ad et midlertidigt hundehegn / hundekennel

Indendørs hundehegn

Hvis du blot har brug for et gitter eller en afspærring indenfor, er der flere muligheder:

 • Babygitter: Et babygitter (sikkerhedsgitter) passer til de fleste døre i et hjem og giver dig mulighed for at åbne og lukke efter behov. Det kan være et godt valg, hvis du har brug for at holde din hund væk fra et bestemt område af huset.
 • Gør-det-selv-gitter: Du kan også lave dit eget gitter med få materialer fra dit lokale byggemarked. Du kan f.eks. bruge genbrugstræ, plexiglas, fjedre, PVC-rør og stof.
 • Hundebur og løbegård: Kan købes på nettet og er en simpel, billig løsning til at holde din hund i et bestemt område. De er dog som regel små og begrænser derfor hundens bevægelser, så hold ikke din hund for længe i et bur eller en løbegård.

Hvilken type hundehegn er billigst?

De billigste hundehegn er f.eks.:

 • PVC-trådhegn
 • Metaltrådhegn
 • Hønsenet
 • Hegn af træpaller

Husk dog, at disse billigere løsninger formentlig ikke er det mest holdbare valg i længden. Hvis du vælger et billigere hundehegn, anbefaler vi at sætte en GPS-tracker i din hunds halsbånd, så du kan finde din firbenede ven, hvis den løber væk.

Sådan undgår du, at hunden graver under hegnet

Uanset hvilken type hundehegn du beslutter dig for, har du måske at gøre med en “udbryderekspert”, som vil gøre, hvad den kan for at begive sig ud på eventyr, f.eks. ved at grave sig ud. At grave er trods alt en del af en hunds natur. Prøv disse tips til at vænne din hund af med at grave under hegnet:

 • Grav hønsenet ned under hegnet, mindst 30 cm ned. Du kan lægge nettet vandret eller lodret. Sørg for, at enderne vender nedad. Dæk hønsenettet med jord eller græs, så det ikke kan ses.
 • Brug tunge sten som barriere i bunden af hegnet.
 • Hold øje med din hund i haven: så snart hunden begynder at grave, kan du bruge en fløjte eller lave en anden lyd, så den holder op igen. Led opmærksomheden hen mod et sted, hvor den gerne må grave, f.eks. en sandkasse. Giv den godbidder, når den lystrer.
hund graver i græs
 • Sørg for, at hunden får rørt sig tilstrækkeligt, før den anbringes i en indhegning. At gå, løbe eller lege den overskydende energi væk, gør det mindre sandsynligt, at hunden graver. Og når vi nu taler om at røre sig: Køb en Tractive GPS-hundetracker med aktivitetssporing, så du er sikker på, at din firbenede ven får nok motion hver dag.
 • Overvej at skifte til en anden type hegn. Det kan for eksempel hjælpe at skifte til et hegn, som hunden ikke kan se igennem, så den ikke graver for at komme ud til interessante ting uden for hegnet.

Sådan undgår du, at hunden hopper over hegnet

Et andet problem, som nogle hundeejere oplever, er, at hunden hopper over hegnet! Det er selvfølgelig ikke ideelt, så det er vigtigt at sørge for, at hegnet er højt nok fra start. Hunde kan finde på at hoppe over hegnet, hvis de keder sig, hvis deres jagtinstinkt er stærkt, eller de leder efter en mage.

Hvordan forhindrer du din hund i at hoppe over hegnet?

 • Begræns udsigten: Hunde, som ikke kan se gennem hegnet, er ofte meget mindre tilbøjelige til at hoppe over det.
 • Kontrollér, om der er ting, som hunden bruger til at hoppe fra, og fjern dem om nødvendigt. Hunden kan f.eks. bruge en stor sten eller en skraldespand til at hoppe over hegnet.
 • Brug en forlænger i toppen af hegnet.
 • Overvej at plante træer eller buske foran hegnet.
 • Hold øje med din hund, og lær den ikke at hoppe, over hegnet når den er i haven. Led dens opmærksomhed over mod en positiv aktivitet, og beløn den for det.
 • Gør haven mere interessant for din hund. Leg og vær sammen med den, gem godbidder i haven, brug stimulerende legetøj, eller plant planter med en hundevenlig duft i haven. Du kan endda købe syntetisk ræveurin på nettet. Det kan være, du synes, det lugter grimt, men det er godt til at distrahere hunde!
sort hund hopper over et brunt træhegn

Det var det! 15 ideer til hundehegn, så din firbenede ven kan holdes sikkert i dit hjem eller i din have. Hvad gør du for at holde din pelsklædte ven i sikkerhed og ude af problemer?