Hvert år opplever tusenvis av hundeeiere at hunden forsvinner. På verdensbasis blir, rundt 10 millioner hunder borte hvert år! Og med alle årsakene til at hunder stikker av, kan det hende du lurer på om hundens rase har noe å gjøre med dens rømningstendenser. Hvilket bringer opp spørsmålet: hvilke hunderaser vil mest sannsynlig stikke av?

Hundens rase kan påvirke temperamentet – inkludert hvor aktiv eller opphisset den er. Høyenergiske hunderaser har en tendens til å være nysgjerrig, undersøkende og vil mer sannsynlig ha et sterkt jaktinstinkt. Så det er ingen overraskelse at de kan være mer eventyrlystne enn andre – de lufter gjerne seg selv på en tur hver gang de får sjansen.

Så vi har samlet de 10 hunderasene som mest sannsynlig stikker av nedenfor. Og også hvordan, hvis du har en av disse hunderasene, en GPS-tracker for hunder og en mikrochip til og med kan redde livet deres.

De 10 hunderasene som mest sannsynlig stikker av

1. Australian Shepherd (Australsk gjeterhund)

Nysgjerrig, vennlig og svært livlig, Australian Shepherd-eiere mister vanligvis denne rasen ca. 0,9 ganger i måneden. De er et godt eksempel på en løpsk hund du bare ikke kan bli sint på. Australian Shepherds er en aktiv hunderase som også er utmerkede løpehunder. (Eller bestekompis på den neste fotturen.)

En australsk gjeterhund med en Tractive GPS-tracker på selen, står ute på en blomstereng

💡Profftips: Gjør ditt beste for å slite ut en Australian Shepherd, da det vil hindre den i å stikke av. De trenger massevis av aktivitet for å holde seg glade, sunne og i form. Og en av de viktigste grunnene til at hunder stikker av er oppdemmet energi. (Som kan føre til at de kjeder seg fordi de ikke får nok aktivitet.)

Som Opie, en Shepherd-blanding, hvis Tractive-enhet som viser hele 300-500 minutter med han som løper, leker og holder seg aktiv på gården!

“En stund trodde vi at vi var gale,» sier eieren Autumn. «Så oppdaget vi Tractive og var lettet over å finne ut at vi ikke var gale – Opie var virkelig en helt utrolig aktiv hund.”

2. Labrador-familien

En annen løpsk hunderase er labrador retrievere. Hundeeiere mister vanligvis labradorene sine ca. 2,13 ganger i måneden. Fordi, akkurat som med gjeterhunder, vil labradoren din sannsynligvis holde deg på tå hev med hvor mye energi den har! I tillegg, med sin vennlige natur, kan labradorer stikke av gårde for å sjekke ut noe den ser, noe lyd eller lukt for å bli kjent med.

Som Happy, en frittgående golden retriever, som stakk av gårde inn i skogen på sin første tur i alpene. Heldigvis klarte eieren Francesca å finne ham på et blunk med Tractives live-modus og sporing i sanntid.

To labradorer utendørs iført hver sin Tractive GPS-tracker

💡Derfor vil vi alltid anbefale deg å friske opp labradorens grunntrening for å stagge instinktet dens for å stikke av litt. Det er ikke nok å bare lære kameraten din å sitte, bli, eller komme én gang og være ferdig med det. I stedet kan trening av kameraten din både hjelpe deg med å tilbringe kvalitetstid med den, holde den mentalt aktive, og bidra til å redusere dens tendens til å stikke av fra deg.

Sjekk ut et morsomt, praktisk alternativ som klikkertrening hvis du tenker på en metode som er basert på positiv forsterkning. Eller vurder å melde vennen på et opplæringsprogram for å overlate noen jobber til proffene.

3. Treeing Walker Coonhound

Med avstamming fra en lang rekke jakthunder, er Treeing Walker Coonhounds en annen løpsk hunderase å se opp for. Hundeeiere mister vanligvis denne rasen ca. 0,9 ganger i måneden. Og en av de hyppigste grunnene til at din Coonhound kan rømme er dens sterke jaktinstinkt. Jaktinstinktet slår inn og driver den til å jage en vaskebjørn, hjort, ekorn eller et annet skogsdyr.

En Treeing Walker Coonhound står stille og speider utover

💡En coonhound er en utmerket løpekompis. Men hvis de får ferten av et «bytte», kan de nå hastigheter opptil 35 km per time! Så det er kanskje ikke den beste ideen å jage etter dem. For maksimal sikkerhet, sørg for at din er mikrochippet slik at en hjelpsom fremmed kan ta den med til en veterinær, få skannet den og kontakte deg.

Eller vurder å feste en dedikert GPS-tracker for hunder på halsbåndet. Det vil hjelpe deg ved å spore den løpske hunden i sanntid – og over en ubegrenset rekkevidde.

Spor utbryterkongen din med Tractive

4. Jack Russell

Små, raske og stappfulle av energi, må Jack Russell-terriere holdes opptatt for å forhindre et fluktforsøk. Jack Russel-eiere mister vanligvis hunden sin omtrent 1,2 ganger i måneden. De er utmerkede familiehunder, spesielt hvis du har små barn hjemme. Men pass på: De trenger massevis av trening og mental stimulering for å holde seg engasjert. (Ellers kan de kjede seg og engasjere seg i destruktiv oppførsel i stedet.)

En Jack Russell-terrier utepå plenen med en ball i munnen

💡Jack Russell er en intelligent, trenbar hunderase. Så du kan holde dem engasjert ved å oppgradere grunnopplæringen og lære dem mer komplekse triks i stedet. (Som «å spille død» eller «gi labb».) Dessuten, med noen få gjør-det-selv-hundeleker (som noen av de gamle klærne dine bundet sammen til et «tau»), kan du holde dem opptatt med spill som dragkamp eller gjemsel.

Men med sin lille størrelse, kan din Jack Russell ende opp med å bli sittende fast i en luftventil eller en av garderobene dine eller prøve å gjemme seg for deg. Så her er tre morsomme, kjappe, og enkle måter du kan lokalisere hunden din på innendørs med Tractive-enheten din.

5. Schæferhund

Til tross for å være en av de mest intelligente, opplæringsdyktige, lydige rasene der ute, mister Schäfer-eiere denne rasen omtrent 1,5 ganger i måneden. Som virker kontraintuitivt, ikke sant? Tross alt er Schäfere kjent for sin disiplin og lave distraherbarhet. (Gjør dem til utmerkede politihunder.)

En leken og hoppende schaefer ute på en gressplen

⚠️ Men det er faktisk Schäferens luktesans som kan få den til å stikke av og undersøke noe i skogen eller marka. (Eller hvis de har ferten av en tispe med løpetid i nærheten.) Eller jage etter «byttedyr» – som til og med kan inkludere andre kjæledyr eller mennesker.

Og i de kalde vintermånedene, kan snø faktisk tulle litt med hundens luktesans. Og gjøre det vanskelig for dem å finne veien hjem til deg.

Finn den savnede hunden din med Tractive

6. Spaniel-raser (Cocker Spaniel, English Spring Spaniels, Cavalier King Charles)

Med sine nydelige pels og vennlige temperament er spaniel en av de mest populære hunderasene i USA. Dessverre mister spaniel-eiere denne rasen ca. 0,9 ganger i måneden.

Enda skumlere, spanieler er også hovedmål for forsøk på hundetyverier. De var den tredje mest stjålne hunderasen under covid-19 lock-down. (Med opptil 34 Cocker Spaniels stjålet i Storbritannia alene!)

En cocker spaniel som går i bånd sammen med eieren sin utendørs

💡En av de raskeste måtene du kan gripe inn i et forsøk på hundetyveri? Sporing av hunden din i sanntid. Som historien om Kathy, en Beagle som jobbet hardt under jakthundtreningen – inntil eieren hennes (som sporet hennes sanntids-posisjon med Tractives LIVE-modus) merket at farten hennes plutselig økte kraftig. (Indikerte at hun hadde blitt tatt av hundetyver.)

Heldigvis, hjalp Kathys Tractive-enhet eieren med å spore posisjonen hennes. Så etter å ha ringt politiet og en to timers biljakt, ble hun reddet og returnert til eierne sine, i god behold.

7. Border Collie

Da de er svært intelligente og aktive har, Border Collier opp igjennom historien blitt trent opp som gjeterhunder. Så det er mer vanlig at du finner dem løpende rundt på gårder og grønne områder, hvor de kan bruke litt energi. Dessverre mister eiere Border Collier av denne rasen omtrent 1,2 ganger i måneden.

Hvis du bor på en gård eller en stor eiendom, har du kanskje vurdert å bygge et gjerde for å holde kjæledyrene dine inne.

  • Men i tillegg til å være dyrt å sette opp og vedlikeholde, er din Border Collie smart nok til å grave seg under et gjerde – eller bare hoppe over det.
  • I tillegg fraråder veterinærer over hele verden bruken av usynlige hundegjerder eller e-halsbånd som er avhengige av statiske støt for å trene hunden sin på grenser.
En Border Collie iført en Tractive GPS på tur i en skog

💡Se for deg at du får et øyeblikkelig varsel på telefonen eller nettbrettet når Border Collien din forlater den «trygge sonen» (f.eks, bakgården din)? Med Tractives virtuelle gjerde, kan du enkelt sette opp trygge soner og faresoner – og raskt gripe inn når hundens tracker fanger opp at den prøver å snike seg unna.

Ingen støt administrert, ikke noe stress involvert. Bare et raskt varsel på mobilen din – og en mer proaktiv måte å holde hunden din trygg på. (Uten å gå på kompromiss med hundens kjærlighet og tillit til deg.)

Beskytt hunden din med Tractive

8. Grand Danois

Den sosiale, lekne og allsidige milde kjempen, Grand Danois teller fortsatt som en løpsk hunderase. Som med Border Collier, vil grand danois-eiere sannsynligvis miste hundene sine rundt 1,2 ganger i måneden. Og en rasespesifikk temperamentstrekk kan være en årsak. Dens behov for alenetid etter en lang dag med sosialt samvær med mennesker, kjæledyr og kjæledyreiere.

En grand danois som vandrer rundt i en solrik skråning oppi fjellet

💡Mye likt katter, har hunder en tendens til å ha sine «favorittsteder» – rundt om i huset ditt og til og med utendørs. Det er der de kan trekke seg tilbake etter en lang dag eller gjemme bort leker og godbiter. (Eller hvor de kan krype sammen hvis de er redde eller til og med syke.)

Med Tractives posisjonshistorikk, kan du få et bilde av din grand danois sine favoritt chill-out-steder – slik at dere begge kan roe ned, og du kan slappe av og vite nøyaktig hvor du finner den.

Tractives posisjonshistorikk har til og med reddet livene til hunder rundt om i verden. Som for eksempel Imogen, en høyenergisk Borzoi, som stakk forbi gjerdet – og gikk gjennom isen på en frossen innsjø i nærheten. Heldigvis kunne matmor følge med på hvor hun var fra Imogens varmekart og posisjonshistorikk. Noe som reddet henne fra å fryse i hjel eller drukne.

9. Berner Sennenhund

Berner sennenhunder er hengivne og beskyttende, og er en kraftig rase med opprinnelse fra Sveits. De ble opprinnelig avlet som gjeter- og trekkhunder, og trakk tunge laster på gårdene. Bernerhundene er lojale til det siste og knytter seg raskt til sine familier. Og likevel, vil de sannsynligvis gå seg vill rundt 0,9 ganger i måneden.

En bernerhund med leken sin ute på plenen i vårsolen

⚠️ En viktig grunn til Bernerens rømningsinstinkt er separasjonsangst. Bernerhunder er spesielt sårbare for å utvikle det på grunn av hvordan de fester seg til deg som sin primære omsorgsperson. Det er når hunden din utvikler frykten for at du vil forlate den og aldri komme tilbake. Så den kan engasjere seg i destruktiv atferd, som å tisse rundt i huset, sikle, eller stikke av utendørs (sannsynligvis for å finne deg!)

Separasjonsangst hos hunder er også en viktig grunn til at de stikker av. Derfor er det en god idé å sikre at du har fått din Berner mikrochippet og utstyrt med en GPS-tracker når dere ferdes utendørs. Slik at du kan hjelpe dem med å sakte bygge tillit til deg og lære å stole på at du alltid passer på dem.

10. Belgisk fårehund

Smart, sterk og rask på føttene, er belgisk fårehund en annen hunderase fra Shepherd-familien. Og som sine slektninger, ble de opplært til å gjete kveg og vokte gårder fra inntrengere. Noe som gjør dem til en svært intelligent, aktiv hunderase som lett kjeder seg, og som sannsynligvis vil bli borte rundt 1,2 ganger i måneden.

En belgisk fårehund som løper over en gressgrønn eng

💡Belgiske fårehunder (og andre i Shepherd-familien) trenger en grundig treningsøkt for å forhindre rømningsforsøk. Det er slik hundeeiere som Autumn forhindrer at høyenergiske gjeterhund-blandinger som Opie fra å stikke av. Med Tractive-enhetens innebygde bevegelsesdetektor, kan du spore hundens aktive minutter hele dagen for å sikre at de får nok mosjon.

Slik at du kan holde dem slitne, glade og viktigst av alt – trygge hjemme, ved din side.

Oppdag GPS og Helseovervåking for hunder

Vil bredhodede (brachycephale) hunder mer sannsynlig stikke av?

Du har kanskje hørt om brachycephale (eller bredhodede) raser som mops, bulldogger, boxere, staffer, sanktbernhardshunder og mastiffer – og deres tendens til å rømme også. Disse rasene har en tendens til å være store, sterke og sta i temperamentet. Det er derfor mulig at de kan bli lei eller engstelige av å være innesperret innendørs – eller til og med i hagen din. (Med andre ord, en viktig årsak til at hunder stikker av).

Så en smart måte å holde dem trygge på? Jevnlig tid utendørs – og aktivitetssporing.

  • Når du prioriterer turer og utendørs aktivitet, kan det hende at hunden din er mindre sannsynlig til å hoppe over gjerdet eller rømme fra buret. I tillegg vil de ha stor nytte av den sanselige stimuleringen de får fra å være ute i naturen..
  • Vær bare forsiktig med brachycephale hunder og trening. Med sine kortere snuter, kan de oppleve pustevansker som søvnapne. Så hold deg til korte turer, og sørg alltid for å følge med på hvor komfortabel kameraten din er.
En mann som går tur med en liten hund utendørs

Jevnlig aktivitetssporing hjelper deg også med å sikre at hunden din får nok mosjon – og også om det er en reduksjon eller en økning i dens daglige aktivitet. Som i det lange løp til og med kan hjelpe deg å fange opp et helseproblem tidlig. Brakycefale hunder har en tendens til å være sårbare for helsemessige forhold som hjerte- og karsykdommer. Men med Helsevarsler, kan Tractive-enheten din hjelpe deg å legge merke til et fall i dens vanlige aktivitet – slik at du kan få den til en veterinær umiddelbart.

tre skjermbilder som viser aktivitetsovervåkingen i Tractive GPS-appen

Hold hunden din frisk og sunn med Tractive

Hvorfor har rømningstilbøyelige hunderaser en tendens til… vel, å stikke av?

Hunder stikker av av mange ulike grunner – i tillegg til de vi allerede har nevnt, som behovet for mosjon. Men for å oppsummere, her er noen andre viktige grunner til hvorfor disse rømningstilbøyelige hunderasene har en tendens til å være utbrytermestre.

Kjedsomhet

Aktive hunder har en tendens til å være svært intelligente, noe som betyr at du må holde deg på tå hev når det gjelder å holde dem mentalt aktive også. En hund som ikke blir stimulert med tilstrekkelig aktivitet, som blir neglisjert av eierne sine, eller som blir forlatt alene over lengre tid, kan også stikke av for å finne distraksjoner og/eller nye lekekamerater.

To hunder som sitter utendørs iført Tractive GPS-trackere

Så vurder å lære kameraten din nye triks, prøve nye øvelser, eller til og med sette opp en hjemmelaget hinderbane i bakgården for å holde den engasjert.

Frykt

Hvis hunden din har en tendens til å bli skremt av høye lyder, kan det være mer sannsynlig at den stikker av. Så hvis du har høyt fyrverkeri eller torden rundt deg, kan en åpen dør eller bakgårdsport være nok til å inspirere til et fluktforsøk.

Så hold utkikk etter tegn på frykt hos hunden – det kan hjelpe deg med å trøste den raskere og forhindre at den stikker av.

Illustrasjon som viser fire situasjoner som utløser frykt hos hunden

Dressur

Å trene hunden på grenser er en viktig del av dens sosialisering. Men hvis du har problemer med å si «Nei!» til de valpeøynene, kan det faktisk øke risikoen for en løpsk hund.

En liten Cocker Spaniel som sitter på gulvet og ser opp

Fordi, tenk på det. Hvis hunden din aldri har lært at det er forbudt å forlate sikkerheten i hagen din, kan det hende begge må lære konsekvensene på den harde måten. (F.eks, hvis kameraten din går seg bort utendørs.)

Så viktig som det er å trene hunden din til å lære sine grenser, er det like viktig at du lærer å stå på det du har bestemt når den protesterer. (Og komme utstyrt med snacks og leker for å avlede oppmerksomheten deres fra skuffelsen.)

Temperament

Hunder som stikker av er ofte av hunderaser som har en tendens til å være nysgjerrige, intelligente og eventyrlystne. Så det er mer sannsynlig at de vil utforske naturen når dere er ute på joggetur eller på en fottur. Som dessverre kan ende opp med at de møter feil ende av et piggsvin, spise noe potensielt giftig, eller til og med komme tilbake jaget av en sint mamma-bjørn!

En valp som løper av gårde i skogen på en fottur

Så sørg for å sjekke lokale båndlover og ha hunden din trygt sikret med sele når dere er ute. Ta en titt på innlegget vårt om fotturer med hund for å få en fullstendig liste over hva man bør gjøre og unngå når man er ute i villmarken.

Instinkter

Den rømte hundens jaktinstinkt kan føre til at de jager et skogsdyr – eller krangler med et annet kjæledyr, en person eller til og med et rovdyr. (Hvis de møter en ulv, elg eller bjørn, kan det føre til alvorlige skader.) I tillegg har hunders paringsinstinkter en tendens til å sende dem ut av kontroll – spesielt hvis de har fanget opp duften av en tispe i løpetid i nærheten.

Så bruk litt tid på å virkelig bli kjent med hunden din – og hva som har en tendens til å drive dem til å stikke av. Noen vil kanskje reagere raskere på en annen hund på sitt territorium. (Mens en annen kanskje bare misliker din lokale fuglepopulasjon.) Dette kan hjelpe deg med å forhindre et rømningsforsøk på lang sikt på en pålitelig måte.

En kvinne som gir hunden sin en klem når de er ute i skogen

Og for røffe og spennende utendørs eventyr, bør du alltid vurdere å feste en GPS-hundetracker til vennens halsbånd.

Så med bare et blikk på telefonen, kan du alltid se hvor hunden din er – uansett hvor langt unna. Tractives DOG XL Adventure edition leveres med bitesikkert glassfiberhus og en ekstra lang batterilevetid på opptil 30 dager. Slik at du kan løpe, vandre eller svømme med hunden din – 100 % stressfri.

Tractive Dog XL

Vit alltid hvor hunden din er

Følg hvert skritt hunden tar i sanntid med ubegrenset rekkevidde. Motta varsler hvis den vandrer for langt hjemmefra. Hold den glad og frisk med Velværeovervåking. Og la andre – som turgåere eller hundepassere – holde et øye med hunden din også.

Spor hunden din med Tractive

Hold den rømte hunden din trygg – uansett hvorfor den stikker av.

Hvis du har en rømningskunstner i familien din, bør dens sikkerhet alltid komme først. Så med disse trinnene kan du ha kontroll på den løpske hundens sikkerhet, en gang for alle.

  • Gjør regelmessig trening til en prioritet. De fleste hunderasene som rømmer trenger en stor mengde daglig bevegelse for å bli trette. Med jevnlig aktivitetssporing, du kan forsikre deg om at de har fått nok mosjon per dag. (Og knipe et fluktforsøk i starten.)
  • Følg de lokale båndlovene og sørg for at hunden din er vant til bånd og halsbånd (eller sele). Her er en komplett guide til båndtrening av valp eller hund.
  • Ta deg tid til å bli kjent med hunden din og legg merke til instinktene dens. Jaktinstinkt, paringsinstinkter eller til og med territorielle instinkter kan alle få vennen din til å hoppe over gjerdet eller løpe av gårde i villmarken.
  • Sørg for at hunden din er mikrochippet. En 10-minutters, smertefri, rimelig prosedyre, mikrochips er en permanent ID-brikke for hunden din. Den kan hjelpe en veterinær eller et lokalt dyremottak med å identifisere deg ved å skanne hundens mikrochip – og deretter kontakte deg for å informere deg om at de har funnet hunden din.

Til slutt, invester i en dedikert GPS-tracker for hunder for å holde deg oppdatert på rømmerens eventyr. Tractive-hundeeiere over hele verden – akkurat som deg – stoler på vår livreddende teknologi for å ha kontroll på sine utbrytermestre. Og for å sikre at de kommer hjem igjen, trygt og godt.

Trustpilot
Trustpilot

Les mer: Tractive anmeldelser på Trustpilot

Spor den savnede hunden din med Tractive

Vil du se hvordan Tractive DOG XL Adventure edition fungerer i praksis? Her er en kort, actionfylt video for å få deg inspirert!

Kjenner du noen som har en hund som stadig er på rømmen? Del dette innlegget med dem – and make the world a little safer for our furry friends today.