GPS-tracker of de Apple AirTag voor huisdieren: welke optie geeft gemoedsrust?

13. mei 2022

Veel huisdiereigenaren vragen zich af of het nieuwste 'Zoek mijn'-apparaat van Apple, de Apple AirTag, wel geschikt is voor het volgen van huisdieren. Ontdek wat je hiermee (niet) kunt doen en waarom een GPS-huisdierentracker een betere keuze is.

Frau hält Hund mit GPS Tracker in den Armen

Werkt de Apple AirTag voor huisdieren? Sinds de release van de Apple AirTag in het begin van 2021 kregen we de vraag of deze nieuwe iPhone-gadget ook geschikt is om huisdieren in de gaten te houden. Daarom hebben we ons verdiept in wat een AirTag kan doen voor huisdiereigenaren. Kun je erop vertrouwen dat een Bluetooth-tracker, die is ontwikkeld voor het traceren van sleutels, je maatje veilig houdt? En hoe zit het met de GPS-trackers voor huisdieren op de markt? Hoe verhoudt de Apple AirTag zich tot deze trackers? We bespreken het allemaal en meer, zodat jij de beste technologie voor je hond of kat kunt kiezen.

Verpakking van Tractive GPS DOG 4

Weet altijd waar je hond is

Volg elke stap in realtime met een onbeperkt bereik. Ontvang meldingen als je viervoeter te ver afdwaalt. Houd je maatje in vorm met Activiteitenmonitoring. En laat anderen, zoals je hondenuitlater of -oppas, ook een oogje in het zeil houden.

Shop trackers voor katten en honden

Wat is een Apple AirTag?

Als je er nog nooit van hebt gehoord (of als het nog niet helemaal duidelijk is), de Apple AirTag is een kleine tracker die werkt met iOS-apparaten. Deze heeft een kleine vervangbare batterij, ingebouwde luidspreker en Bluetooth, evenals een U1-chip van Apple. De U1- of Ultra Wideband-chip is uniek voor recente Apple-apparaten, waardoor ze binnen een beperkt bereik met elkaar kunnen communiceren.

De AirTag zendt een Bluetooth-signaal uit dat kan worden opgepikt door de iOS-apparaten van anderen wanneer ze zich binnen het bereik van je AirTag bevinden. Vervolgens stuurt het andere iOS-apparaat die informatie door naar jou. Het proces is veilig, anoniem en versleuteld.

De Apple AirTag werkt met andere iOS-apparaten in de buurt. Hierdoor kan de AirTag van Apple de ideale oplossing zijn om je verloren sleutels terug te vinden, bijvoorbeeld in een druk café in de binnenstad of om je jas te vinden wanneer je een feestje vol iPhone-gebruikers verlaat.

Het is echter misschien niet de beste optie om je kat of hond te vinden als ze buiten vrij rondlopen of ervandoor zijn gaan.

Ontdek hoe AirTags werken in de onderstaande video.

Waar de Apple AirTag goed van pas komt

De Apple AirTag is ongetwijfeld een handige gadget om waardevolle spullen, zoals je laptop of sleutels, te volgen. Als je al een Apple-gebruiker bent, is het gebruik van de AirTag eenvoudig. Als je ergens woont met veel andere iOS-gebruikers, dan vergroot dit de kans dat je je favoriete verloren voorwerpen terugvindt. Hoe zit het echter met weggelopen huisdieren?

Belangrijkste verschillen: GPS-huisdierentracker vs. Apple AirTag

Doel

In een persbericht over de nieuwe gadget in het ‘Zoek mijn’-ecosysteem heeft Apple aangekondigd waar de Apple AirTag voor is bedoeld:

AirTag is een accessoire waarmee je makkelijk dingen weer terugvindt, zoals een handtas, sleutels of rugzak.

Populaire trackers voor honden en katten zijn ontworpen om je te helpen je huisdier overal en altijd binnen enkelen seconden terug te vinden. De Apple AirTag is echter gemaakt om dingen terug te vinden, geen huisdieren.

Features

Aangezien de AirTag gemaakt is om spullen terug te vinden, zijn de features voor baasjes beperkt vergeleken met de Tractive GPS-huisdierentrackers.

Features van de AirTag omvatten een licht en aanpasbaar ontwerp, waterbestendigheid, een vervangbare batterij die lang meegaat, iOS-compatibiliteit en de Verloren-modus, waarmee andere iPhone- en Android-gebruikers toegang hebben tot je contactgegevens als ze je verloren voorwerp vinden.

Daarentegen biedt Tractive GPS-trackers voor honden veel huisdiervriendelijke functies om het dagelijkse leven makkelijker te maken. Bijvoorbeeld:

  • LIVE-modus: vind je maatje in een mum van tijd met locatie-updates elke 2-3 seconden.
  • Onbeperkt bereik: volg je hond of kat overal ter wereld, hoe ver weg je ook bent.
  • Virtuele omheining: stel een ‘veilige zone’ in, zoals je tuin, en ontvang een melding als je huisdier het gebied verlaat.
  • Locatiegeschiedenis: zie waar je maatje de afgelopen 365 dagen is geweest.
  • Vind-modus: bekijk de locatie van je huisdier in de buurt. Deze modus is ideaal om je kat of hond in het huis te vinden.
  • Delen met familie: laat je vrienden, familie, uitlater of dierenoppas samen met jou je kat of hond volgen.
  • Activiteitenmonitoring: stel dagelijkse doelen, vergelijk de activiteit van je huisdier met die van anderen en houd je trouwe viervoeter in vorm.
  • Energiebesparende zones: bespaar de batterij op plekken waar je maatje veel tijd doorbrengt.

Wil je er gebruik van maken? Koop nu een Tractive GPS-tracker. Kijk ook eens op onze Instagram-pagina om inspiratie op te doen van baasjes die Tractive gebruiken op hun avonturen!

blije hond met Tractive GPS-tracker loopt door bergmeer met een stok in zijn bek
Wees altijd op de hoogte van de locatie van je hond met de Tractive GPS-tracker voor honden.

Meer informatie

Functie

Een GPS-tracker voor huisdieren, zoals de Tractive GPS DOG, geeft de locatie van je huisdier in realtime aan. Die informatie wordt als een ‘bericht’ naar jou doorgestuurd, net zoals wanneer je een sms zou ontvangen. Zo blijf je altijd op de hoogte van de locatie van je hond waar er mobiele dekking is.

Hierdoor is de GPS-tracker voor honden ideaal voor mensen die van de natuur houden en die graag activiteiten ondernemen met hun trouwe viervoeter, zoals wandelen en fietsen.

En wat AirTags betreft? Volgens Charlie Sorrel, schrijver bij Lifewire, zijn AirTags nutteloos als je je hond meeneemt op lange wandelingen in de natuur. Hij wijst erop dat AirTags beter werken in steden met veel iOS-gebruikers.

In tegenstelling tot huisdierentrackers kan de Apple AirTag zichzelf niet lokaliseren of de locatie actief naar het internet sturen. In plaats daarvan kan het Bluetooth-signaal van de AirTag worden opgepikt door voorbijgangers met iOS-apparaten. Daarom werken AirTags alleen in de buurt van andere Apple-apparaten in het Zoek mijn-netwerk. Daarnaast zijn het ‘Zoek mijn’-netwerk en de functie ‘Nauwkeurig zoeken’ niet in alle landen beschikbaar.

Formaat

Nog een verschil tussen AirTags en GPS-huisdierentrackers is het formaat. Tractive GPS-trackers voor honden passen bijvoorbeeld de nieuwste trackingtechnologie in een klein, licht apparaat dat je makkelijk aan een halsband kunt bevestigen. De compacte afmetingen zijn 71 x 28 x 17 mm en het weegt nog geen 35 gram.

Daarentegen is de AirTag zo klein (32 mm x 32 mm x 6 mm) dat de kans bestaat dat je hond of kat dog deze inslikt. Bovendien zijn Tractive GPS-trackers zeer robuust en zijn ze gemaakt om de avonturen van een hond te kunnen doorstaan. Dit kan niet gezegd worden van de AirTag!

man, vrouw en hond met GPS-tracker

Apple AirTag voor huisdieren: onze conclusie

Het kan waarschijnlijk geen kwaad om een Apple AirTag aan de halsband van je hond of kat te bevestigen, maar voor volledige gemoedsrust kun je beter je huisdier uitrusten met een GPS-tracker.

GPS-huisdierentrackers zijn gemaakt voor honden en katten, waardoor huisdiereigenaren hun maatjes overal en altijd kunnen lokaliseren. De Apple AirTag dient een ander doel: het terugvinden van spullen, zoals sleutels, een laptop, tas of fiets.

Met een batterij die meer dan een jaar meegaat, kun je met de AirTag je huisdier terugvinden als het lange tijd is vermist en weer opduikt in een gebied met veel iOS-gebruikers. Als je geluk hebt, kan het Bluetooth-signaal van de AirTag worden opgepikt door een iOS-apparaat in de buurt.

De AirTag werkt echter alleen in het beperkte Bluetooth-bereik van andere iOS-apparaten. En aangezien de AirTag andere iPhones nodig heeft om te werken, is deze misschien niet het meest betrouwbare apparaat waarmee je je weggelopen hond snel terug kunt vinden.

Daarentegen kun je met populaire GPS-trackers voor honden en katten, zoals Tractive GPS, je huisdier overal ter wereld volgen waar er mobiele dekking is en op elke afstand. Stel dat je in India bent en je hond in de Verenigde Staten, dan nog zou je je maatje in realtime kunnen volgen met de LIVE-functie in de Tractive GPS-app.

Kijk hoe het werkt

Als je er dus zeker van wilt zijn dat je je hond vrijwel overal, altijd en zodra hij wordt vermist, kunt terugvinden, dan is een GPS-tracker voor honden de beste keuze. De kleine, lichte GPS-tracker is gemaakt voor huisdieren en combineert Bluetooth-, GPS- en wifi-technologie om je de meest nauwkeurige locatiegegevens van je huisdier te verschaffen. Dat, en een heleboel andere functies om je blijvende gemoedsrust te geven.


Wat vind je van deze post? Deel het met een vriend!

Tractive GPS bestellen

Misschien ook iets voor jou...

Meer artikels