Niemand wil zijn huisdier kwijtraken. Toch kunnen honden om verschillende redenen weglopen. Daarom gebruiken huisdiereigenaren over de hele wereld GPS-trackers om hun trouwe viervoeters te traceren. Sommige hondenbaasjes vragen zich af of de Apple AirTag geschikt is om hun hond in de gaten te houden. Hoe effectief is de AirTag voor het volgen van honden? Kun je met een AirTag je weggelopen of vermiste hond terugvinden?

Hoewel de AirTag enkele voordelen biedt ten opzichte van traditionele GPS-trackers, zoals een betaalbaar prijskaartje en een lange batterijduur, wordt het niet aanbevolen voor het lokaliseren van honden.

Ontdek in dit artikel alles wat je moet weten over het gebruik van AirTags voor honden.

Het belang van GPS-trackers voor honden

Veel hondenbaasjes geloven dat het laten chippen van hun hond en deze voorzien van een dierenpenning voldoende is om een verdwaalde of weggelopen hond terug te vinden. Hoewel deze methoden nuttig zijn voor de identificatie van je huisdier, kunnen ze je niet helpen bij het actief zoeken naar je hond.

Je moet wachten tot iemand je hond vindt, hem naar een dierenarts of dierenasiel brengt waar de chip kan worden gescand en vervolgens contact met je opneemt. Dit kan een stressvolle en tijdrovende situatie zijn, waarin je je kostbare tijd en gemoedsrust verliest.

GPS-trackers voor honden bieden daarentegen real-time locatie-updates die je direct kunt volgen via een app op je telefoon. Ook werken veel trackers voor huisdieren wereldwijd, zolang er mobiele dekking is. Dit betekent dat je altijd op de hoogte bent van waar je hond zich bevindt, waar je ook bent.

GPS-trackers voor honden zijn niet alleen handig omdat ze je helpen bij het actief opsporen van je huisdier, maar ook omdat ze vermissingen kunnen voorkomen. Met een GPS-tracker kun je je hond altijd in de gaten houden en direct actie ondernemen, wat zorgt voor gemoedsrust.

De Tractive GPS-tracker is een van de populairste GPS-trackers voor honden en katten. Houd er rekening mee dat de AirTag geen GPS-tracker voor honden is.

Verpakking van Tractive GPS DOG 4

Weet altijd waar je hond is

Volg elke stap in realtime met een onbeperkt bereik. Ontvang meldingen als je viervoeter te ver afdwaalt. Houd je maatje gelukkig en gezond met Wellness-monitoring. En laat anderen, zoals je hondenuitlater of -oppas, ook een oogje in het zeil houden.

Shop trackers voor katten en honden

Wat zijn Apple AirTags en kun je ze gebruiken om je hond te volgen?

Wat is een Apple AirTag?

Een Apple AirTag is een klein apparaatje dat is ontwikkeld om je te helpen bij het vinden van verloren voorwerpen, zoals sleutels, tassen en portemonnees. Het is in 2021 door Apple uitgebracht.

Het apparaatje heeft een ronde vorm en bevat een vervangbare batterij, een ingebouwde luidspreker en Bluetooth. Ook is het uitgerust met de U1-chip van Apple. Met de AirTag kun je je spullen terugvinden via de Zoek mijn-app op je iOS-apparaat.

De AirTag heeft een diameter van 31,9 mm en is 8 mm dik. Het apparaatje weegt 11 gram. Een enkele AirTag heeft een adviesprijs van 39 euro en een set van vier AirTags 129 euro.

De Apple AirTag is ideaal om bijvoorbeeld je verloren sleutels in een druk café terug te vinden of je jas wanneer je een feest vol met iPhone-gebruikers verlaat.

airtag en accessoires op een houten tafel

Hoe werken AirTags voor honden?

Apple AirTags kunnen in potentie worden gebruikt om huisdiereigenaren te helpen bij het volgen en lokaliseren van hun honden. Hieronder kun je een idee krijgen van hoe AirTags werken en hoe je ze kunt gebruiken om je hond te volgen.

Hoe AirTags werken

 1. De AirTag zendt een Bluetooth-signaal uit.
 2. Het signaal wordt opgepikt door compatibele Apple-apparaten binnen het bereik.
 3. De locatiegegevens van de AirTag worden naar de servers van Apple verzonden.
 4. De eigenaar van de AirTag kan inloggen op de Zoek mijn-app om de locatie van de AirTag te bekijken.

AirTag gebruiken voor honden

Om een AirTag te gebruiken voor je hond, kun je de AirTag configureren met je Apple-apparaat en aan de halsband of het tuigje van je hond bevestigen. Wanneer je je hond moet lokaliseren, open je de Zoek mijn-app om de locatie van je hond te zien. Zo nodig kun je ‘pingen’ met een AirTag. Door een geluid op de AirTag af te spelen, kun je het geluid volgen en het apparaatje gemakkelijker vinden.

Als je hond te ver is afgedwaald en niet meer binnen bereik is, kun je de Verloren-modus inschakelen. Je ontvangt dan een ​​melding als je hond in de buurt is van een andere Apple-gebruiker. Anderen kunnen op de AirTag tikken om je contactgegevens te bekijken en contact met je op te nemen.

vrouw zit op gele stoel met hond en iphone

Het bereik van een Apple AirTag: hoe ver kun je een hond volgen met een AirTag?

Helaas heeft Apple geen informatie vrijgegeven over het bereik van AirTags

AirTags maken gebruik van zowel Bluetooth als Ultra Wideband-technologie en het bereik daarvan is zo’n 10 tot 25 meters1. Wanneer de AirTag zich binnen het bereik van je Apple-apparaat bevindt, kan hij de locatie bepalen en doorgeven.

Houd er echter rekening mee dat het werkelijke bereik van de AirTag afhangt van het aantal Apple-apparaten in de buurt.

Als je je hond kwijtraakt op een plek waar veel iPhone-gebruikers in de buurt zijn, vind je je hond waarschijnlijk zo terug. Maar mocht je hond ontsnapt zijn in een afgelegen gebied waar het aantal Apple-apparaten in de buurt beperkt is, dan kan het lastig zijn om je hond terug te vinden. De locatiebepaling van de AirTag is dan een stuk minder nauwkeurig. Mogelijk werkt de AirTag zelfs helemaal niet.

Kortom, de AirTag heeft een beperkt bereik. In tegenstelling hiermee werken populaire GPS-trackers voor honden over elke afstand, waardoor je altijd de locatie van je hond kunt zien en kunt zorgen voor een veilige terugkeer.

Waarom is de AirTag bij je hond geen goed idee?

Apple raadt het gebruik van de AirTag af voor het volgen van honden. Het bedrijf heeft zelfs al meerdere keren aangegeven dat de AirTag is bedoeld voor spullen en niet voor huisdieren of mensen. Je kunt de AirTag dus beter niet gebruiken om je hond in de gaten te houden.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom Apple ervoor heeft gekozen om AirTags niet aan te bevelen voor het gebruik bij huisdieren. Een daarvan kan zijn dat Apple mogelijk bedenkingen heeft, omdat AirTags niet specifiek voor dit doel zijn ontworpen. Het kan zijn dat Apple de AirTags dus afraadt voor het volgen van huisdieren, omdat ze niet daarvoor bedoeld zijn.

Als je toch ervoor kiest om je hond te volgen met de AirTag, houd er dan rekening mee dat het apparaatje mogelijk niet werkt zoals verwacht.

Voordelen van de AirTag voor je hond

Als je als hondenbaasje al producten van Apple gebruikt, vind je het misschien wel handig om de AirTag te gebruiken om je hond in de gaten te houden vanwege onder meer het gebruiksgemak en de betaalbaarheid.

De voordelen van het gebruik van AirTag om je hond te volgen zijn onder andere:

 • Prijs: AirTag is betaalbaar. Het apparaatje kost 39 euro en er is geen maandelijks abonnement vereist.
 • Batterijduur: AirTag bevat een vervangbare batterij die tot een jaar meegaat. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over het opladen.
 • Formaat: AirTag is klein en licht, waardoor je hond er geen last van heeft.

Daarnaast kun je de AirTag laten graveren en is het apparaatje water- en stofbestendig.

Nadelen van de AirTag voor je hond

Er zijn enkele nadelen waar hondenbaasjes rekening mee moeten houden bij het gebruik van AirTags voor honden.

 • Beperkt bereik: Airtags werken mogelijk niet goed in gebieden waar weinig Apple-apparaten zijn.
 • Inslikkingsgevaar: AirTag kan makkelijk beschadigd raken en je hond kan het zelfs per ongeluk inslikken.
 • Geen hondentrackers: AirTags zijn bedoeld om je spullen terug te vinden en niet om je hond te volgen.

Laten we dieper ingaan op de nadelen.

De AirTag heeft een beperkt bereik

Ondanks de voordelen heeft het gebruik van AirTag voor honden ook een aantal voordelen. Een daarvan is dat de AirTag alleen werkt met andere apparaten van Apple in de buurt. Als er geen andere Apple-gebruikers in de omgeving zijn, kan de locatie van de AirTag niet worden bepaald.

Met andere woorden, als je hond ontsnapt of verdwaald raakt in een gebied zonder Apple-apparaten in de buurt, kun je de AirTag niet gebruiken om je hond te volgen.

Inslikkingsgevaar

Een artikel in de Wall Street Journal wijst op een ander potentieel gevaar van het gebruik van AirTags bij honden: een hond kan op de AirTag kauwen of deze inslikken.

De AirTag heeft een diameter van 31,9 mm en kan makkelijk worden ingeslikt door middelgrote of grote honden. In sommige gevallen kan de hond de AirTag uitbraken. Deze kan ook door het spijsverteringsstelsel gaan. Zo niet, dan kan een operatie nodig zijn. Als de AirTag beschadigd raakt, kan dit leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. De batterij kan schade aan de bek of maag van de hond veroorzaken en kan zelfs tot vergiftiging leiden.

Om deze reden moet de Apple AirTag zo snel mogelijk worden verwijderd als een hond het apparaatje doorslikt2. Vanwege dit gevaar raden dierenartsen het gebruik van AirTags af voor het volgen van honden.

Als je de Apple AirTag bij je hond gebruikt, zorg er dan voor dat je deze stevig aan de halsband van je huisdier bevestigt, zodat je hond er niet op kan kauwen. Als de AirTag losjes aan de halsband hangt, bestaat het risico dat je hond of andere honden die eraf kauwen.

View this post on Instagram

A post shared by The Wall Street Journal (@wsj)

AirTags zijn geen GPS-trackers voor honden

Zoals eerder vermeld, is de Apple AirTag niet ideaal voor het volgen van honden, omdat deze bedoeld is voor spullen en niet voor huisdieren. Daarnaast ontbreken er bij het apparaatje veel huisdiervriendelijke functies die wél ingebouwd zitten in GPS-trackers voor honden. Ook zijn AirTags mogelijk kwetsbaarder voor beschadiging, omdat ze niet specifiek zijn ontworpen voor huisdieren.

hond die buiten door het water rent

Waarom kiezen voor een GPS-tracker voor honden in plaats van AirTags?

Experts zijn het erover eens dat een GPS-tracker voor honden beter geschikt is dan een Apple Airtag voor het volgen en veilig houden van honden. 

GPS-trackers voor honden zijn specifiek ontworpen om huisdieren te traceren en bevatten enorm veel huisdiervriendelijke functies. Daarnaast maken ze gebruik van GPS-, mobiele en andere technologieën om ervoor te zorgen dat je je hond vrijwel overal en altijd kunt vinden.

De Tractive GPS-tracker voor honden biedt bijvoorbeeld verschillende geweldige functies die zorgen voor gemoedsrust bij hondenbaasjes. Enkele van deze functies zijn:

 • LIVE Tracking-modus: volg elke stap van je huisdier met real-time locatie-updates elke 2 tot 3 seconden.
 • Onbeperkt bereik: volg je hond of kat overal ter wereld, waar je ook bent.
 • Virtuele omheining: stel een ‘veilige zone’ in, zoals je tuin, en ontvang een melding als je huisdier het gebied verlaat.
 • Locatiegeschiedenis: zie waar je viervoeter de afgelopen 365 dagen is geweest.
 • Vind-modus: zoek je huisdier op korte afstand. Deze modus is ideaal als je je kat of hond in huis wilt lokaliseren.
 • Delen met familie: deel de locatie met je vrienden of familie en laat ze ook een oogje in het zeil houden.
 • Wellness-monitoring: kijk hoe actief je huisdier is. Herken slaappatronen. Kom eventuele problemen vroegtijdig op het spoor en en stel doelen om je trouwe viervoeter gezond te houden.
 • Energiebesparende zones: bespaar de batterij op plekken waar je hond veel tijd doorbrengt.

Bovendien werken GPS-trackers zowel met Android- als iOS-apparaten, waardoor ze geschikt zijn voor elke huisdiereigenaar.

man, vrouw en hond met GPS-tracker

AirTag bij je hond of je hond laten chippen?

Houd er rekening mee dat het in Nederland wettelijk verplicht is om je hond te laten chippen en registeren. Een AirTag kan dus niet als vervanging voor een microchip dienen. Ook bestaat er een risico dat de AirTag van de halsband kan vallen of dat de hond die kwijtraakt of doorslikt, terwijl de microchip onder de huid van je hond wordt geïmplanteerd en dus permanent aanwezig blijft. Chippen is dus verplicht voor honden, terwijl het gebruik van de AirTag bij honden over het algemeen wordt afgeraden door dierenartsen.

Conclusie: kan ik de AirTag voor mijn hond gebruiken?

Technisch gezien is het mogelijk om een ​​Apple AirTag aan de halsband van je hond te bevestigen. Hiermee kun je in bepaalde situaties je hond lokaliseren. Vanwege het kleine formaat en de betaalbare prijs lijkt de AirTag misschien ideaal voor het traceren van je hond.

Toch zijn er belangrijke nadelen die overwogen moeten worden. Zo is de AirTag niet ontworpen voor huisdieren en kan het apparaatje makkelijk worden ingeslikt of beschadigd raken. Bovendien is de AirTag minder betrouwbaar dan een GPS-tracker voor honden en heeft de AirTag beperkt bereik. Ook ontbreken er veel huisdiervriendelijke functies bij de AirTag.

GPS-trackers voor honden zijn daarentegen specifiek ontworpen om je viervoeter effectief te kunnen volgen en veilig te houden. Kies voor gemoedsrust voor een GPS-tracker die speciaal is gemaakt voor huisdieren, zoals de Tractive GPS-tracker. Hiermee kun je je hond altijd vinden.

Bekijk de onderstaande video voor meer informatie over AirTags voor honden.