Hoe vind je je vermiste kat terug? Wat moet je doen in zo’n situatie? Haal eerst diep adem en probeer kalm te blijven. Neem vervolgens ons artikel door. Hier staat boordevol tips en nuttige informatie in die je kunnen helpen bij het terugvinden van je kat. En schaf een GPS-tracker voor katten aan, zodat je altijd weet waar je kat is. Hiermee voorkom je ook dat je je trouwe maatje kwijtraakt.

Weet waar je kat heen gaat

Bekijk in realtime waar je kat is, ongeacht hoe ver hij ook is afgedwaald. Ontvang meldingen als hij te ver van huis zwerft. Ontdek waar je viervoeter is geweest en wat zijn favoriete plekjes zijn. En deel de locatie van je kat met anderen.

Ontdek GPS-trackers voor katten

Waarom lopen katten weg?

Of het nu gaat om binnen- of buitenkatten, katten zwerven nu eenmaal soms rond. Er zijn allerlei redenen waarom katten weglopen, maar dit zijn enkele veelvoorkomende redenen:

 • Een krolse poes of een niet-gecastreerde kater hebben een sterke drang om te paren, waardoor ze op zoek kunnen gaan naar een partner
 • Katten zijn nieuwsgierige dieren die graag jagen en hun territorium verkennen
 • Het kan ook gewoon zijn dat een kat naar de buren gaat omdat hij daar eten krijgt

Wat de reden ook is, het is heel normaal dat katten weglopen. Als je je dus afvraagt waar je kat is, dan ben je niet de enige!

Hoelang duurt het voordat een vermiste kat thuiskomt?

De meeste katten blijven niet lang weg. Zelfs als dat het geval is, komen ze over het algemeen thuis wanneer ze honger hebben en zich herinneren dat je ze eten geeft. En maak je geen zorgen, katten hebben een prima richtingsgevoel.

Mocht je kat toch langer dan 12 uur of de hele nacht vermist zijn, dan is het tijd om actie te ondernemen.

Als dit het geval is, raak dan niet in paniek. Volg de tips in dit artikel om je kat weer veilig thuis te brengen.

Hoe groot is de kans dat ik mijn vermiste kat terugvind?

“Komt mijn vermiste kat nog terug?” Dit is iets wat vrijwel alle katteneigenaren willen weten. Daarom hebben we gekeken naar wat onderzoeken hierover te zeggen hebben.

Animals heeft in 2018 een onderzoek uitgevoerd naar de zoekmethoden die werden gebruikt om katten terug te vinden. Er werd tevens gekeken naar de meest succesvolle methoden en waar de vermiste katten werden teruggevonden. Dit zijn de bevindingen van het onderzoek:

 • 61% van de vermiste katten werd binnen een jaar teruggevonden
 • 34% van de vermiste katten werd binnen 7 dagen levend teruggevonden
 • na 90 dagen was de kans kleiner dat vermiste katten levend werden teruggevonden 😿

Meer informatie volgens het onderzoek:

 • Een fysieke zoektocht verhoogde de kans op het terugvinden van een vermiste kat
 • 75% van de katten werd teruggevonden binnen een straal van 500 meter van de plaats van vermissing

💡 Tip: Ga gelijk op zoek naar je vermiste kat. Hoe eerder je op zoek gaat, des te groter de kans dat je hem aan zult treffen.

Hoe vind je een vermiste kat terug met een microchip

Veel mensen gaan ervan uit dat ze met een microchip voor katten gelijk hun kat kunnen terugvinden als hun huisdier vermist wordt. Dat is helaas niet waar.

In tegenstelling tot een microchip kun je met een GPS-tracker voor katten wél je kat binnen enkele minuten lokaliseren, omdat je hiermee de locatie van je trouwe maatje in realtime kunt volgen.

Als je een vermiste kat wilt terugvinden, moet je wachten tot iemand hem vindt en hem naar de dierenopvang, het asiel of de dierenarts brengt om het nummer van de microchip te lezen.

Als je contactgegevens op de microchip up-to-date zijn en je het geluk hebt dat iemand contact met je opneemt over je kat, dan word je herenigd met je maatje. Hoewel een microchip dus een must-have is voor de zekerheid, kun je hiermee niet actief zoeken naar een vermiste kat. Verder biedt een chip ook geen garantie dat je je geliefde kat terugkrijgt.

Voor meer informatie over de registratie van chipnummers en de identificatie van vermiste huisdieren kun je de website van de dierendatabank PetBase raadplegen.

Katten die zich in het huis verstoppen

Het zou best kunnen dat je kat zich in het huis heeft verstopt. Katten verstoppen zich om een aantal reden binnenshuis:

 • Ze willen zich veilig en knus voelen: misschien hebben ze een doos in je kast gevonden en hebben ze besloten om daar een dutje in te doen
 • Ze zijn bang of angstig: bijvoorbeeld als een vreemde of een ander huisdier dat ze niet kennen op bezoek komt
 • Ze zijn ziek of zwanger: katten verstoppen zich vaak als ze zich niet lekker voelen of op het punt staan te bevallen

Ga daarom na of je kat zich in huis heeft verstopt en vraag andere leden van het huishouden of ze willen meehelpen met zoeken.

Als je een Tractive GPS Cat-tracker hebt, gebruik dan de Vind-modus die op het scherm van de Tractive GPS-app wordt weergegeven wanneer de tracker in de buurt is om een kat te lokaliseren die zich binnenshuis heeft verstopt.

Katten die zich buiten dicht bij huis verstoppen

Volgens dierendetective en expert op het gebied van vermiste katten, Kat Albrecht, houden vermiste katten zich vaak dicht bij huis schuil. Vermiste honden, daarentegen, leggen snel grote afstanden af wanneer ze weglopen.

Dit betekent dat je geliefde kat waarschijnlijk dichterbij is dan je denkt. Mogelijk heeft je maatje zich buiten dicht bij huis verstopt om een van de redenen hierboven. Het kan ook zijn dat hij ergens vastzit, bang is of verdwaald is geraakt tijdens het jagen op vlinders.

Nadat je het huis hebt doorzocht, kun je je richten op een grondige zoektocht rondom je huis en in de directe omgeving. Controleer waar je kat vast zou kunnen zitten of zich zou kunnen verstoppen, bijvoorbeeld:

 • onder vlonders of de veranda
 • op het dak
 • in de garage of de schuur
 • in een boom
 • in de auto
 • in een schoorsteen
 • in de buurt van afvalbakken en vuilniscontainers

Zeker als je kat graag binnen zit, vind je hem waarschijnlijk in de nabijheid van je huis.

Een vermiste binnenkat terugvinden

Het is een gevreesd moment wanneer huiskatten vermist worden, omdat we niet gewend zijn dat ze ver van huis afdwalen! 😿 Maar hoe vinden we onze binnenkat terug?

Eerst moeten we ons bedenken dat katten territoriale dieren zijn en dat ze hun territorium vaak niet zomaar verlaten.

Huiskatten hebben meestal een veel kleiner territorium dan buitenkatten. Ze voelen zich dus alleen op hun gemak wanneer ze hun eigen territorium verkennen. Dit betekent dat ze waarschijnlijk niet veel verder reizen dan een kleine afstand van waar ze wonen.

Uit een onderzoek uit 2017 is gebleken dat vermiste binnenkatten gemiddeld op een afstand van slechts 39 meter van hun huis werden gevonden.

Anders dan huiskatten dwalen buitenkatten verder van hun huis. Zij werden gemiddeld 300 meter (of ongeveer drie voetbalvelden) verderop gevonden.

Als je je huiskat wilt terugvinden, begin dan je zoektocht in je directe omgeving. Roep de naam van je kat, laat wat kattenvoedsel buiten en doorzoek schuilplekken, zoals in de garage of een boom, en je vindt je trouwe maatje waarschijnlijk binnen de kortste keren weer terug.

rode kat in boom

Een fysieke zoektocht naar je vermiste kat starten

Als je kat wordt vermist en nergens in de buurt van je huis te vinden is, dan is het essentieel om actief en fysiek naar hem te zoeken. Met andere woorden, wacht niet tot je kat uit zichzelf naar huis komt.

Uit een onderzoek van huisdierendetective Kat Albrecht en hooglerares Jacquie Rand bleek dat 59% van de vermiste katten levend werd teruggevonden, juist omdat hun baasjes er actief naar zochten.

Hieronder volgen enkele tips voor je zoektocht:

 • Begin gelijk met zoeken. Hoe eerder je op zoek gaat naar je vermiste kat, hoe groter de kans dat je hem weer terugvindt.
 • Start je zoektocht binnenshuis en werk vanuit daar verder. Vergeet niet dat 75% van de katten binnen 500 meter van hun thuis werd teruggevonden.
 • Maak een lijst met redenen waarom je kat mogelijk vermist is geraakt. Dan weet je waar je moet beginnen met zoeken.
 • Roep de naam van je kat. Onderzoekers hebben ontdekt dat katten zowel de menselijke stem als hun eigen naam kunnen herkennen, zelfs als vreemden ze roepen.
 • Vraag vrienden en buren om actief mee te zoeken. Als ze niet kunnen meehelpen met zoeken, vraag ze dan om je te bellen of te sms’en als ze je kat zien.
 • Controleer het voormalige territorium van je kat. Als je onlangs verhuisd bent, kan je kat teruggaan naar zijn oude huis.
 • Denk aan de persoonlijkheid van je kat. Heeft hij zich mogelijk ergens schuilgehouden of is de kans groter dat hij de boerderij van de buren aan het verkennen is? In dit verhaal vertelt een Tractive-gebruiker hoe ze erachter kwam dat haar nieuwsgierige kat Kiwi vastzat in een verhuiswagen!

Een vermiste kat terugvinden met een Tractive GPS Cat-tracker

Als je kat een Tractive GPS Cat-tracker draagt, dan heb je mazzel! Dit zal je zoektocht naar je vermiste kat een stuk eenvoudiger maken. Hieronder lees je hoe een kattenbaasje met behulp van Tractive GPS haar geliefde Kiwi weer thuisbracht:

Dankzij Tractive is mijn kat Kiwi weer thuis! Zonder Tractive had ik mijn kat nooit teruggevonden en zou ik haar waarschijnlijk voor altijd kwijt zijn. Onze kat was een maand vermist en na haar terugkeer (en overal op social media een oproep te hebben geplaatst!), besloten we om te investeren in Tractive. Destijds hebben we dagenlang naar haar gezocht, meerdere nachten gehuild en constant op social media gekeken en berichten geplaatst. We konden dit dus echt niet nog een keer aan!! We hebben daarna online onderzoek gedaan en kwamen Tractive tegen. Tractive heeft goede recensies gekregen en is te koop tegen een schappelijke prijs. En werkelijk waar, dit is de beste koop die ik ooit heb gedaan.

Maar goed, we wonen op een golfbaan en onze kat, die geboren is op een boerderij, is net een wild aapje. Onze golfclub serveerde op vrijdag vis met patat en op die dag werd de vis geleverd. Onze kat Kiwi sprong zo achter in de wagen (zonder dat de chauffeur het wist). Toen ik op mijn telefoon zag dat ze haar ‘virtuele omheining’ had verlaten, viel het me op dat ze zich wel heel snel langs de weg verplaatste. Uiteindelijk reisde ze langs de snelweg en was ze bijna 25 kilometer verderop te vinden. Met de Tractive-app vond ik haar terug achter in het visbusje in een parkeergarage bij het winkelcentrum. Dit verhaal heeft ook in de lokale krant gestaan, maar helaas mocht ik het linkje naar deze recensie niet delen. Als je naar Google gaat en ‘kiwi Grimsby cat’ opzoekt, dan leidt de eerste link op de pagina je naar het verhaal. Het is moeilijk te geloven, aangezien het te mooi klinkt om waar te zijn maar toch is het eerlijk waar! Wie weet waar Kiwi nu zou zijn zonder Tractive (waarschijnlijk was ze per boot naar het buitenland vervoerd!).

Bovendien waren we vroeger uren naar haar op zoek en moesten we haar de hele avond roepen om haar binnen te krijgen, maar nu hoeven we negen van de tien keer alleen in de app te kijken om haar te vinden. Tractive is echt elke cent waard en ik kan het aan elke katteneigenaar aanraden.

Als je vermiste kat een Tractive GPS-tracker draagt, dan zijn dit de tools die je tot je beschikking hebt om je trouwe maatje snel terug te vinden:

 • Druk op LIVE om elke stap te volgen in de mobiele Tractive GPS-app of de web-app met realtime locatie-updates elke 2-3 seconden
 • Laat je vrienden en familie ook een oogje in het zeil houden met Delen met familie
 • Gebruik de Vind-modus als je in de buurt bent om de locatie van je kat te vinden (je viervoeter kan achter of onder iets verstopt zijn)
 • Activeer licht of geluid als het buiten donker is of moeilijk te zien is waar je kat is
 • Deel de huidige locatie met anderen als je kat verder weg is en je hulp nodig hebt bij het terugvinden van je maatje (raadpleeg het gedeelte Locatie onder het tabblad Tracker in je profiel)
 • Breng je kat weer thuis en geef hem een dikke knuffel

Volg je kat!

Een vermiste kat lokken

Als je je kat tot nu toe nog niet hebt gevonden, kun je hem proberen te lokken met snoepjes.

lapjeskat snuffelt aan een kom met eten aangeboden door een persoon

Zet een kom met de lievelingssnoepjes of het lievelingsvoer van je kat buiten voor de deur neer. Je kunt zelfs eten op andere plekken rondom het huis neerzetten als je over een grote buitenruimte beschikt. Je kat kan het voedsel ruiken en naar huis gelokt worden. Zorg dat er iemand thuis is om je kat binnen te laten voor het geval je trouwe maatje weer thuiskomt om te eten.

De tip hierboven kan je helpen om je vermiste kat naar huis te lokken. Houd er wel rekening mee dat het voedsel ook wasberen (en andere dieren) kan aantrekken!

Hoe spoor ik mijn kat aan om terug te keren?

Hieronder vind je enkele ideeën om je vermiste kat aan te sporen weer terug naar huis te komen:

 • Laat de garagedeur open of laat een andere deur op een kier staan (katten sluipen graag naar binnen)
 • Laat iets van de kat achter bij de voordeur, zoals de kattenmand, een dekentje of de krabpaal – de geur zal je kat aantrekken
 • Zet een lekkernij klaar, zoals een blikje tonijn of sardientjes. Hoe sterker het geurt, hoe beter! Zorg er alleen wel voor dat er geen zout of olie in zit. Je kunt het eten opwarmen om de geur sterker te maken
 • Roep je kat met een zachte en rustige stem – de menselijke stem klinkt aanlokkelijk voor katten
 • Houd de boel in de gaten: kattenbezitters hebben gemeld dat hun katten het vaakst tussen 20.00 uur en 02.00 uur en tussen 04.00 uur en 07.00 uur terugkeren

Flyers van je vermiste kat maken en berichten plaatsen op social media

Als je je kat nog steeds niet hebt gevonden na je zoektocht, dan is het wellicht tijd om posters of flyers van je vermiste kat op te hangen. Dit zijn de dingen die je in een ‘vermist’-poster moet zetten:

 • een foto met hoge resolutie van je kat
 • een beschrijving, zoals leeftijd, geslacht, vachttype en -kleur, en andere bijzondere uiterlijke kenmerken (bijvoorbeeld een uniek vachtpatroon of een felgekleurde halsband)
 • wanneer en waar je kat voor het laatst is gezien
 • je naam en telefoonnummer

Denk er bij het ophangen van de flyers eraan dat katten verder afdwalen dan we soms denken. Hang ze op bij haltes van het openbaar vervoer om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen ze zien. Je kunt de flyers lamineren, zodat ze langer meegaan.

Download de gratis flyersjabloon voor vermiste katten van Tractive

Flyer voor vermiste katten gratis te downloaden via Tractive

Daarnaast wordt het aanbevolen om de foto en beschrijving van je kat op verschillende platformen te plaatsen. Vraag ook aan je vrienden om hun ogen open te houden. Op de meeste socialmediaplatformen zijn er specifieke groepen of lijsten voor vermiste en gevonden dieren in specifieke regio’s. Check de pagina’s van dierenasielen of dierenopvangen bij jou in de buurt. Vaak plaatsen ze online berichten over dieren die ze onlangs hebben gevonden.

Contact opnemen met lokale dierenartsen en -opvangen

Misschien heeft iemand je kat al gevonden en naar een dierenarts, opvang of asiel gebracht. Neem contact met ze op en vraag of iemand een kat ernaartoe heeft gebracht wiens beschrijving overeenkomt met die van je viervoeter. Laat je nummer achter, zodat diegene je kan bellen in geval je kat daar terecht is gekomen.

Kijk ook eens op de websites van dierenasielen en -opvangen. Mensen plaatsen vaak berichten over vermiste katten die ze hebben gevonden.

Mogelijk zijn deze links handig bij je zoektocht naar je vermiste kat:

GPS-trackers voor katten

Dieren in de buurt om hulp vragen

Als je je vermiste kat wilt terugvinden, dan volgt hier een ongebruikelijke tip van een paar Japanse medekattenliefhebbers. Mocht je andere katten in de buurt tegenkomen, maak dan eens een praatje met ze! Ja, dat lees je goed. Schakel de hulp van andere katten in om je viervoeter thuis te brengen. Volgens een artikel op Japan Today hebben ze hiermee succes geboekt:

Wanneer je andere katten in de buurt ziet, vraag ze dan vriendelijk of ze tegen je kat willen zeggen dat hij thuis moet komen als ze hem tegenkomen.

Het klinkt misschien gek, maar het is een poging waard als je hiermee je kat terug kunt vinden.

Zal mijn andere kat op zoek gaan naar mijn vermiste kat?

Sommige mensen vragen zich af of hun andere katten op zoek zullen gaan naar de vermiste kat. Eva Morchairs heeft het volgende hartverwarmende verhaal gedeeld op Quora:

Tofu (de kat) kwam niet thuis nadat ik haar naar buiten had laten gaan om te spelen. Ik was de hele nacht wakker geweest, omdat ik me zoveel zorgen maakte. De volgende ochtend was er nog steeds geen spoor van haar te bekennen. Mijn andere kat, Fifi, wilde ook naar buiten om te spelen. Voordat ik haar naar buiten liet gaan, tilde ik haar op en hield ik haar gezichtje tegen het mijne. Toen keek ik in haar ogen. Ik vroeg haar om naar Tofu te zoeken en om haar naar huis te brengen. Ik gaf haar een kusje op haar neus en ik deed de achterdeur open om haar naar buiten te laten gaan. Zo’n twintig minuten later werd ik door mijn moeder geroepen. Fifi en Tofu zaten allebei op het trapje bij de achterdeur.

Het lijkt dus de moeite waard om je andere katten te vragen de vermiste kat te vinden. Uiteraard bestaat er de kans dat dit niet werkt. Tenslotte verkennen katten liever hun vertrouwde territorium dan onbekende plekken om op zoek te gaan naar een vermiste kat.

Meer tips voor het terugvinden van een vermiste kat

Als je kat vermist wordt, dan is het begrijpelijk dat je van streek bent en het internet afspeurt op zoek naar de beste manier om je kat weer terug te vinden. Niemand vind het fijn om niet te weten waar zijn huisdier is! Maar hopelijk worden jullie snel weer herenigd met deze tips.

Tot slot willen we graag nog een aantal handige tips delen om een vermiste kat terug te vinden:

 • Ga op zoek wanneer het donker en rustig is buiten
 • Neem geen andere dieren mee als je op zoek bent, zodat je kat niet afgeschrikt wordt
 • Gebruik een zaklamp om te zoeken in het donker
 • Neem het favoriete speeltje en de lievelingssnoepjes van je kat mee
 • Blijf de naam van je kat met een rustige stem roepen
 • Loop niet te snel en stop af en toe met roepen, zodat je kat de kans krijgt om terug te roepen
 • Kijk of je in de omgeving iets hoort of ziet bewegen
 • Controleer de ruimtes waar je kat vast zou kunnen zitten
 • Zet een diervriendelijke kattenval (verkrijgbaar bij de dierenwinkel of bouwmarkt). Je kunt daar een handdoek met jouw geur neerleggen en wat kattengrit eroverheen strooien om je kat in de val te lokken
 • Huur een kattendetective of een dierendetective in
 • Stel een beloning in het vooruitzicht voor degene die je kat vindt
 • Plaats camera’s met bewegingssensoren of babyfoons bij je huis
 • Zoek op warme plekken
 • Vraag mensen in de nabijheid van je huis (zoals een postbode) of ze hun auto, bestelbusje, enz. willen controleren
 • Laat een kledingstuk of handdoek met jouw geur achter bij de voordeur
 • Strooi bloem op de grond en ga na of je pootafdrukken kunt zien als je vermoedt dat je kat in de buurt rondhangt maar niet thuiskomt
 • Plaats een oproep in de lokale krant

Ten slotte nog een laatste tip voor het terugvinden van een vermiste kat: geef niet op!

Als je kat bang is, is hij niet snel bereid om zijn schuilplaats te verlaten. Heb dus geduld en vertrouwen dat je kat terugkeert.

Hoe voorkom je dat een kat wegloopt?

roodharige vrouw die een grijze kat vasthoudt en de kat een kusje geeft

Hopelijk heb je je kat weer teruggevonden met deze tips, maar wat kun je doen om te voorkomen dat je kat wegloopt en weer vermist raakt?

Zo kun je deze nachtmerrie voorkomen:

 • Houd je kat in realtime in de gaten met een GPS-tracker voor katten en stel veilige zones in, zodat je waarschuwingen ontvangt als je kat zijn gebruikelijke territorium verlaat.
 • Maak een kattenren.
 • Bedenk wat je kunt doen om je kat gelukkig te maken en binnenshuis bezig te houden.
 • Steriliseer of castreer je katten om te voorkomen dat ze weglopen wegens hun sterke paringsinstinct.

Het is vooral van belang dat je niet opgeeft als je kat wordt vermist. Je maatje terugvinden kan een uitdaging zijn, maar de kans is groot dat jullie snel weer herenigd worden.

Gelukkig is uit onderzoeken gebleken dat zo’n 74% van de vermiste katten weer wordt herenigd met hun baasjes. Probeer daarom kalm en hoopvol te blijven tot je geliefde kat terugkeert.

Bekijk de onderstaande video voor meer tips en informatie over hoe je een vermist huisdier kunt terugvinden en hoe je de vermissing van een huisdier kunt voorkomen:


Vond je deze blogpost nuttig? Deel het dan met een vriend!