Selvom du har en indekat, er det en god ide at sikre din firbenede ven med en mikrochip. Mange katte er nemlig ægte udbrydereksperter. Men hvordan sporer du bedst din kat? Tidligere fastgjorde man simple skilte med navn og adresse på ejeren i kattens halsbånd. I dag findes der forskellige smarte sporings- og identificeringsmuligheder, som GPS- og Bluetooth-trackere, mikrochips etc. Hvad skal du vælge for at holde din kat sikker?

Denne artikel forklarer, hvorfor det ikke kan lade sig gøre at spore din kat alene ved hjælp af en mikrochip. Den beskriver også forskellen på mikrochips, GPS- og Bluetooth-trackere og forklarer, hvad du har brug for for at beskytte din kat.

Følg hvert skridt, din kat tager

Se, hvor den er i realtid, uanset hvor den går hen. Få besked, hvis den går for langt væk hjemmefra. Sørg for, at den får nok motion og hvile i løbet af en dag. Sæt daglige mål, som passer til din firbenede ven.

Udforsk GPS-trackere til katte

Hvad er mikrochips til katte?

Chipning foregår ved hjælp af en mikrochip og er beregnet til identifikation af din pelsklædte ven. En mikrochip er en elektronisk chip på størrelse med et riskorn, som implanteres under huden på katten. Den unikke chip indeholder et ID-nummer, så dyrlægen kan identificere ejeren. Chippen injiceres forsigtigt ind mellem kattens skulderblade, og den smertefri proces tager kun få sekunder.

Hvis din kat bliver væk og bliver afleveret til en dyrlæge eller et kattehjem, kan chippen bruges til at identificere dig som ejer, så du forhåbentlig bliver kontaktet. Derfor er det vigtigt, at dine kontaktoplysninger i databasen altid er opdaterede.

⚠️ En mikrochip alene hjælper dig ikke med at finde din forsvundne kat, da den ikke kan give dig placeringsoplysninger i realtid. 

Med en mikrochip er du afhængig af, at en fremmed finder og afleverer din forsvundne kat hos en dyrlæge eller et internat, som derefter kontakter dig. Uanset hvad er mikrochips til katte dog en mere pålidelig måde at identificere katte på end navneskilte, som kan falde af eller være ulæselige.

Bør du chipmærke din kat?

Det er en god ide at mærke alle dine katte med en mikrochip (så de kan identificeres), når de er gamle nok. Mikrochips er især vigtige for udendørskatte, som er i størst risiko for at blive væk eller stjålet. Ud over en mikrochip kan en GPS-tracker til katte anbefales (mere om det nedenfor).

I mange lande er det lovpligtigt at chipmærke sine katte. I Danmark skal katteejere registrere og ID-mærke deres kat (enten ved chipning eller øremærkning), så de kan få katten udleveret, hvis den er løbet væk. En kat uden ID-mærke kan optages af enhver og endda aflives. Derfor er registrering og implantering af en mikrochip i din kat en grundlæggende sikkerhedsforanstaltning for alle katteejere.

Har du planer om at flytte med din kat? Husk, at en mikrochip kun kan anvendes, hvis du holder dine kontaktoplysninger i ID-registeret opdateret.

Hvad er fordelene ved chipning af katte?

Mærkning af katten med mikrochip har som udgangspunkt ét primært formål. Det er at identificere din kat, hvis den løber væk, bliver fundet og indleveret til en dyrlæge eller et kattehjem. Det betyder, at du er afhængig af, at andre mennesker hjælper dig med at finde din forsvundne kat, hvis du udelukkende bruger en mikrochip.

Andre mulige fordele ved at chipmærke din kat:

  1. Du kan bevise, at du virkelig ejer katten.
  2. En kattelem, som åbnes ved hjælp af mikrochip, holder fremmede katte ude.
  3. Du kan tage din kat med til udlandet. Katten skal være chipmærket for at få f.eks. et EU-pas.
  4. Du kan fodre ved hjælp af foderautomater, som scanner oplysninger fra kattens mikrochip.

Anvender en mikrochip til katte GPS?

Nej, mikrochips til katte bruger ikke GPS (Global Positioning System) eller andre navigations- eller lokaliseringsteknologier.

⚠️ Du kan ikke aktivt spore din forsvundne kat med en mikrochip, da den ikke bruger GPS-teknologi.

Mikrochips er ganske enkelt for små til at indeholde GPS-teknologi. Det er samme type mikrochips, der bruges til katte og hunde. Læs mere om dette emne i nedenstående artikler for at holde alle dine pelsklædte venner sikre:

Hund og kat mødes i det fri

Hvilke begrænsninger har chipning af din kat?

Det er helt klart en god ide at chipmærke din kat, da mikrochippen hjælper med at finde dig som ejer, hvis katten er blevet fundet. Men en mikrochip hjælper ikke med at finde ud af, hvor katten befinder sig.

Mikrochips til katte har følgende begrænsninger:

  1. De hjælper dig ikke med aktivt at lede efter din kat.
  2. Du er afhængig af, at andre indleverer katten hos en dyrlæge eller et kattehjem.
  3. Mikrochips har ingen GPS-teknologi, så det er ikke muligt at spore i realtid.
  4. De kan ikke bruges, hvis ikke dine kontaktoplysninger er opdaterede, eller hvis der ikke er adgang til en chiplæser.

Nu hvor du ved mere om mikrochips til katte, overvejer du måske, om der er andre muligheder for at spore din kat. De gode nyheder er:

🐾 Du kan spore din kat i realtid og få ro i sindet med en GPS-kattetracker.

Du kan læse mere om GPS-trackere til katte i næste afsnit.

Hvordan fungerer GPS-trackere til katte?

Modsat mikrochips kan du med en GPS-tracker se din kats placering i realtid direkte på din smartphone. Du kan derfor ikke bare hurtigt finde din kat, når det er nødvendigt, men også hygge dig med at se, hvor din nysgerrige kat er henne på sine daglige eventyr!

Her er nogle af de primære funktioner i en Tractive GPS-tracker til katte:

Lille, let enhed, som sidder godt på din kats halsbånd eller sele

✓ Tilbyder tracking i realtid med placeringsopdateringer hvert 2.-3. sekund

Ubegrænset GPS-rækkevidde, så du kan finde din kat uanset afstand

✓ Fungerer i over 150 lande i hele verden

Genopladeligt batteri, som holder mellem 2 og 5 dage på én opladning

Holder også øje med kattens aktivitetsniveau

Giver mulighed for aktiv søgning, så du ikke er afhængig af andre, hvis din kat løber væk

kvinde udenfor med en grå kat med en GPS-kattetracker

Mikrochip eller GPS-tracker: Hvad skal jeg vælge til min firbenede ven?

Nu kender du de primære funktioner og formål med mikrochips og GPS-trackere til katte. Hvilken skal du så vælge? Det er nemt at svare på: Begge dele! For når det kommer til kattens sikkerhed, er kun det bedste godt nok.

Husk: Selvom du som katteejer i Danmark skal registrere og ID-mærke din kat (enten ved chipning eller øremærkning), så er det desværre ikke tilstrækkeligt, hvis katten løber væk.

I modsætning til en mikrochip så hjælper en GPS-tracker til katte i kattens halsbånd dig med at finde din firbenede ven, hvis den forsvinder. Endda i realtid! Med både en mikrochip og en GPS-tracker er din kat derfor perfekt klædt på.

Kan en GPS-tracker hjælpe dig med at finde din forsvundne kat?

Absolut! Tractive har i årevis stået bag verdens mest populære GPS-trackere til katte og hunde. Mange brugere har gennem tiden delt deres historier med os om katteejeres værste mareridt: At miste deres elskede kat!

Men ved hjælp af en GPS-tracker har de været i stand til at lede aktivt efter deres kat og blive genforenet med den på ingen tid. Her kan du læse en historie fra en taknemmelig bruger af kattetrackeren:

Fungerer Bluetooth-trackere til katte?

Lad os til sidst se nærmere på sporingsenheder til katte, som fungerer via Bluetooth. Hvordan virker de egentlig? Bluetooth-trackere er en god hjælp til at finde genstande i dine nærmeste omgivelser, for eksempel hvis dine nøgler eller din taske har gemt sig et sted i hjemmet.

Værd at vide: Når det handler om at finde ud af præcist, hvor dit kæledyr er, fungerer Bluetooth-trackere kun til dels. Deres rækkevidde er begrænset til cirka 20 meter.

Hvis din kat er længere væk, kan en Bluetooth-sporingsenhed ikke bruges til at finde den. Læs mere om de primære forskelle på Bluetooth- og GPS-trackere til kæledyr!

Videoguide: Sådan foregår chipning

I videoen herunder kan du se, hvordan en mikrochip implanteres, så du kan få en bedre forståelse af selve indgrebet:

Sammenfattende kan det siges, at det under alle omstændigheder er en god ide at chipmærke din kat. Den primære forskel mellem en mikrochip og en GPS-tracker til katte er muligheden for aktivt at lede efter din kat, hvis den er forsvundet. Det er kun GPS-trackeren, der gør det muligt at spore din kat uanset afstand, da den tilbyder dig tracking i realtid.


Få mere at vide om GPS-trackere til hunde og katte, og del denne artikel med en ven, som elsker sin kat lige så meget, som du gør!